Når jeg leser historiske romaner så blir jeg ofte slått av hvor barbariske menneskene (eller "de onde" i boken)var før. Det virker som om de hadde ingen grenser for hva de kunne tillate seg å gjøre når de torturerte mennesker, og de drepte uten å blunke. Tenker f. eks på de romanene jeg leser nå av Wilbur Smith fra Egypt og f. eks. Stormenes tid (uten å sammenligne disse to verkene). Vet jo at idag skjer det også tortur osv. i krig, men det virker som det var værre før. Var det slik, eller er det overdrevet i bøkene?
Viser 7 svar.
Ett annet eksempel på at det nok ikke var værre før. For ett par uker siden så jeg en dokumentar om den økende knivvolden i Storbritania, der tenåringsgutter gikk etter hverandre med sabler og sverd. Dette er noe av det mest barbariske jeg har sett, spesielt da man involverer uskyldige i dette.
Om bøkene er overdrevet tør jeg nesten ikke å svare på, men prøver meg allikevel. Historiene er nok sanne, men det ikke betyr at dette var det daglige livet til folk flest.
De vi hører om er ofte midt i det som skjer i de værste periodene.
Ting var nok ikke verre før. Fremdeles utfører mennesker grusomheter hver eneste dag. Det er nok heller situasjonen mennesker befinner seg som avgjør graden av barbari, ikke tidsrommet. Krig, nød og andre ekstreme situasjoner vil slippe ut det verste i mennesket, uansett hvor mange fine ord og tanker vi har om etikk, menneskeverd osv.
De islandske sagaene viser jo at fortidens grusomheter ikke er oppdiktet, og at veien til drap var svært kort. I "Frost" lar vel Roy Jacobsen menneskeverdet og samvittigheten komme med kristendommen, - uten at det har fått de rette konsekvensene, tenk bare på heksebrenningene!
Jeg tror heller det er INNHOLDET i BØKENE som er mer barbarisk nå enn før.
Hvis du hadde lest Wilbur Smith skrevet i 1960-tallsstil, så ville du fått bøker som var "spennende", "interessante" og "underholdende" i datidens sprogdrakt. Og noen ville sikkert også ha beskrevet hendelsene i boken som "barbariske". Men Smiths fortellerstemme ville IKKE ha vært så beskrivende som den er idag.
Internett, eller det at verden stadig blir mindre, betyr mye for hvordan forfatterne må uttrykke seg for å nå frem til leseren. I gamle dager var det nesten uhørt at et par som ikke var gift, kysset. Idag er det tilsvarende uhørt om ikke vi som lesere får være med inn på soverommet både en og ti ganger (og med DETALJER, må vite), uten at det er snakk om giftemål.
Det samme gjelder voldsskildringene.
Folk var ikke mer barbariske før, om noe så er vi mer barbariske nå fordi vi vet mer hva vi gjør. Men vi har blitt mindre reserverte i beskrivelsen av det.
Hm.. i de historiske bøkene jeg har lest, så er straffemetoder å kjøre et sverd opp i rektum for å få en person til å snakke, en kvinne som tyster blir gitt til 400 menn som forlyster seg med henne før hun dør, en annen som tyster får hodet kappet av og sendt i en sekk til en annen, forbrytere blir hengt opp ned og må henge der til allmenn beskuelse helt til de dør, andre forbrytere blir drept og hodeskallene deres blir hengt opp til skrekk og advarsel for allmennheten, en annen for en slange puttet i munnen osv. osv. Huff og huff, å tenke på at lignende grusomheter skjer idag, er nesten ikke til å tro............
Det er nok ikke overdrevet at det var slik før, men som Vibeke skrev før meg er ikke dagens mennesker noe bedre enn sine forfedre. Det begås grusomheter skjult for offentligheten over hele kloden. Og i noen tilfeller begås det offentlige henrettelser akkurat som i tidligere tider. Vi mennesker har ikke kommet så langt på en etiske siden av utviklingen vår dessverre.
Tror desverre ikke det var værre før i tiden, selv om jeg gjerne vil si det. Det var kanskje mer sosialt akseptert å være barbariske før i tiden og derfor ble det ikke holdt skjult på samme måte som nå. Hvis du sammenligner det som skjer i krig idag med de historiske romanene tror jeg du vil finne at verden desverre ikke er så ulik. Det kommer stadig frem avsløringer om nye forbrytelser som skjer i krigsherjede land som er minst like barbariske som det man kan lese om i bøkenes verden.