Hva skal du lese i julen?

Her er mine tanker om omkring hva jeg har lyst til å lese mellom knasking av ribbesvor og bælming av julemust og ikke minst tørrprating med familie, slekt og venner.

Helt siden bokbussen trillet inn på butikktunet i svingen har jeg nærmest hatt en religiøs opplevelse med å plukke ut hva jeg skal fylle høytidsdagene med. men dette har også vært gjeldende ved en hver ferie fra skole/jobb. hver gang har jeg satt meg fore å ha nok å lese på. dette har resultert i at jeg har lesset tursekken med strengt tatt litt for mange kilo lesestoff. i år skal jeg være mer fornuftig ettersom jeg har en ni kilos maskot på ryggen.

Derfor ser min liste slik ut i år:

Torgny Lindgren: Nåden har ingen lag. Her er romanene Hummelhonung (1995), Dorès bibel (2005), Pölsan (2002) samlet i et praktfullt eksemplar fra 2008. Egentlig kom de i denne rekkefølgen: Hummelhonung, Pölsan, Dorès bibel, men etter Torgny Lindgrens hode og ønske har de blitt utgitt i denne versjonen med en annen rekkefølge. Dermed tror jeg det er en mening med at jeg har forsømt disse bøkene inntil nå.

Hvis mot all formodning det skulle bli tid til mer eller at jeg ønsker et skifte i fortellerstemmen, så har med meg den svenske pocketversjonen av Kerstin Ekmans moderne klassiker Hunden (1986).

I tillegg har jeg med meg et par diktsamlinger når det liksom det er noe/noen man skal vente på eller hvis man trenger et lite pustehull. Kolon forlag har hatt en lei tendens til å gi ut lyrikk som ender opp som Tarjei Vesaas-debutanter. Derfor plukker jeg med meg diktsamlingen Utredningen om trengsel (2009) av Mathias R. Samuelsen som er ute i andre opplag nå.

Tar også med en debutant fra 2007; Jon Olav Sørhaug sin Du finst i bølgjene.

Helt til slutt Ryszard Kapuscinski, min reiseskildringshelt sine samlede dikt i den engelske utgaven I wrote stone (2007). De er gjendiktet fra polsk til engelsk av Diana Kuprel og Marek Kusiba.

Men kjenner jeg meg rett så blir det altfor mye denne gangen også, men det tar ikke store plassen og jeg kan alltids lese videre i januar.

God jul!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Jeg håper på at Marcel Proust ligger under treet, altså ikke han personlig, det hadde vært rart, men på sporet av den tapte tid samlet.
Da vet jeg hva jeg skal fylle julen med... ellers blir det vel Knausgård og hvis jeg får tid Colum McCanns Let the great world spin, årets National book award vinner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Knausgård har fått oss til å se etter Proust og ingen ting er bedre enn det. Jeg legger en tidligere kjøpt første del av "sporet av den tapte tid" under treet til meg selv ettersom de voksne i min familie ikke lenger får gaver...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I julen skal jeg fortsette å lese Min kamp 2 og 3 av Knausgård også skal jeg lese Juleoratoriet av Göran Tunström. Ellers har jeg lånt en bok som heter Sum av David Eagleman som er førti beretninger om hva som kommer til å skje etter døden. Jeg skal også lese en hel del Jarle Klepp til særemne i Norsk. Det blir med andre ord en jul full av litteratur. Tror i grunn jeg kommer til å få et par bøker til jul også, som jeg helt sikkert kommer til å "smake på". :)

Er det forresten noen som har noen "julebok"-tradisjoner? Jeg har i grunn ikke bøker jeg leser hvert år fordi det er jul, det går vel mest i tvkos og julehefter :)

God jul, kjære bokelskere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke noen spesielle julebok-tradisjoner, men jeg lurte litt på om jeg kanskje skulle starte en i år. Tenkte det kunne være koselig å lese A Christmas Carol om igjen nå før jul, eller kanskje på selve julaften. Med Askepott på tv og Dickens sitt juleeventyr kan man vel ikke unngå å komme i julestemning?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

A Christmas Carol er alltid et gledelig gjensyn, og hvis man har barn er Gubben og katten og nissemaskinen også en herlig bok å ta frem i disse tider. Jeg har lest den nå for 4. gang for min sønn, og vi lo like godt i år og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så sant så sant!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt sånn "frynsete i kantene" hos meg.. Nettopp ferdig med bok (i natt) og er nå tom for nye bøker. Har levert laaang julegaveliste til mine nærmeste om bøker jeg ønsker meg til jul og forhåpentligvis ligger de under treet slik at julen også i år blir bra... :-) (les: lesebra) Går nå gjennom hyllene mine for å se om det er noen jeg ønsker å lese på ny, men egentlig skriker hjernen etter nytt påfyll, - bøker jeg ikke har lest tidligere. Øverst på listen over bøker jeg ønsker meg står Min kamp 1, 2 og 3, så forhåpentligvis ligger det gode, harde pakker under treet i år også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dersom hjernen skriker etter påfyll, finnes det alltid et bibliotek et sted, som har hyllene fulle av hjerneføde. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

så var det tiden da kjære Jan... :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja førulstiden kan være hektisk. Hva med å senke skuldrene ved å ta et avslappende besøk på biblioteket. Si til alle at du skal handle julegaver. Gjør unna handlingen på halve tiden. Kos deg på biblioteket et par timer før du drar hjem, med normalpuls og sekken full av godbiter til romjula. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Herlig. Biblioteket har så deilig atmosfære. Det er fantastisk å være omringet av bøker til alle kanter og i alle sjangre. Det er himmelen for meg i hvert fall! Holder på å bygge opp mitt eget bibliotek hjemme og når jeg flytter for meg selv skal jeg ha et hus fullt av bøker. Det skal være noe å lese for alle i mitt hus, akkurat slik som på biblioteket, sånn ca.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

God tur! og dere er heldige på Jevnaker. Det er viktig at bibliotek fornyes; ser det så klart her i Lunner der vi lever på gamle, trange og sneversynte lokaler!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg leser for harde livet nå for å være klar til bokgavene under treet. Jeg holder på med Albertetrilogien nå. En utrolig vakker bok.

Under treet vet jeg at Dan Brown sin siste bok ligger, samt den siste til Karin Fossum. Ligger nok et par til der, men hva det er vet jeg ikke.

Starter nok med å lese Karin Fossum. De bruker å være bra, samt kjappe å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

det er lenge siden jeg så en bokbuss, men da jeg var liten så stoppet den utenfor den nå nedlagte matbutikken i en bygd hvor lokaltoget på kongsvingerbanen stopper hvis du sier ifra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal først lese ut Min kamp 1 av Knausgård. Utrolig at det går an å skrive så engasjert - og til og med spennende - om "dagligdagse" emner, personer og hendelser. Og en del tankevekkende filosofering.
Har også tenkt å begynne å lese Moby Dick av Melville eller Dr. Zhivago av Pasternak.

Holder også på å gjøre meg kjent med Herta Müller. Fikk et par (korte) pocketbøker av henne i posten idag.

GOD JUL!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Planen er å lese ut Shantaram og Pamuks Det tause huset før jul, slik at jeg kan kaste meg over bokjulegavene når freden senker over familien første juledag. Så får jeg se hva jeg får under treeet. Ønskelista her inne er printet ut og distribuert.

Som back-up har jeg liggende (ulest) Hesses Steppeulven, en samling med Askildsens noveller og hele 1001 natt. Det blir mange timer i godstolen foran peisen og få timer i skiløypa, er jeg redd.

Bra tråd!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg holder på å lese Hitchhiker's bøkene til Douglas Adams, tenkte å lese ut alle fem i julen. I tillegg holder jeg på med Prost Gotvins Geometri, og har Dverghesten og Mengele Zoo på vent. Så håper jeg å finne Nattefokk og en haug med Erlend Loe bøker under treet. Kanskje blir det også litt tidlig pensumlesing før neste semester.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her var det mye bra. Har lest bøkene til Douglas Adams og han er helt rå. Gert Nygårdshaug sine bøker er noe av det bedre jeg har lest så du har har mye bra i vente. Skumringstiden og Nattefokk fikk jeg som "førjulsgave" og de gleder jeg meg til å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nettopp ferdig med Min Kamp 1, begynt på bind 2 og satt meg på venteliste på bind 3. Innimellom blir det noen av diktsamtlingene mine; blant annet Kolbein Falkeides diktsamling som jeg fikk i fjor hvor det er enda mye upløyd. Og nå sendte jeg ønskeliste over til minstegutten; 19 bøker så jeg skal nok få nok å "hvile" øynene på ja:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Silje-Vera Wiik ValeHanneEllen E. MartolKirsten LundHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryHarald KrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  Jensen