Hei! Jeg elsker å lese bøker, men elsker like mye å skrive dem! Jeg er ei jente på 14 år, med en 6'er i norsk skriftlig. Og finner alltid mye artig påfyll og tanker rundt nye historier. Og akkurat nå tror jeg at jeg sitter på en gullgruve av en fantastisk historie. Hvor det meste er ned på papir, sitter og finpusser og justerer. Jeg kunne tenkt meg å sende inn et manuskript til et forlag når jeg er ferdig, men tør ikke å håpe på noe særlig ut av det. Tenkte at dette var en fin plass og rådføre meg litt! :)
Vil det bli vanskeligere, og eventuelt umulig for meg - som så ung - og få publisert en roman? (348 sider i Word)
Hvor lang burde manuskriptet være? Hele romanen?
Er det noen som vil gi meg noen gode råd eller tips til hva jeg kan gjøre for å stille meg selv i et bedre lys? Og hva jeg eventuelt burde legge ved om meg selv?
Jeg er veldig sikker på teksten min, og tror den vil gjøre det bra om jeg bare kan lykkes, men selv de største forfattere har blitt sagt nei til. Så vil alderen min gjøre det veldig vanskelig for meg?
Tusen takk på forhånd, setter stor pris på det! :)
Redigert: målgruppen min er jenter (og noen gutter) i alderen 12-20 år.
Viser 13 svar.
ja, hvor ble du av, OdaBok?
vi hadde kort besøk her ved StHans tid i 2011, av et da 14-årig
forfatterhåp med en "gullgruve av en fantastisk historie"
som håpet å få et forlag interessert.
Får vi høre mer fra deg, OdaBok? Du lever og har det ok ?
Du er blitt nesten fullvoksen, om bare ikke krokodillene har tatt deg.
Og du har nye meninger du kunne berike oss med, så kom igjen!
Blir sikkert ordnet med nytt passord, som du har glemt nå, eller
er du alt registrert som en ny voksen bruker?
Publisere.. mer vann til elefantene..
Oda rakk å registrere 35 bøker, mest i genre hestejenter,
takknemlig marked da (og ei tidsriktig vampyrjente slang vel innom.)
Dere andre, kjenner noen til flere som har prøvd, og kanskje klart
å nyetablere seg som skrivesjel?
Samme prosedyre som alle år tidligere, eller hvor greit og kult
er det idag å selv-publisere seg?
Det fins noen konsulenter som kan starthjelpe oss igang, for noen få
dollars ekstra?
Anyone knows?
og en varm, iallfall smålunken tanke til alle som ellers har vært
innom og lurt på hva dette 'bokelskere' er for noe -
om en kanskje ennå kan prøve å diskutere prosjektideer, eller bare
bli omsluttet av et stimulerende velvillig, sånn manetstim-ulerende ?
fellesskap, som en iblant kan lese om i gamle ukeblad og hestejentebøker?
Kan det ennå iblant være noen her som finner på saker, frivillig og
delbart, eller har alle håpefulle innslengere sluttet og gitt opp
kampen for et levelig miljø, het det vel i populærpressen
dengang det var akseptabelt å være populær, populært å akseptere ?
Sitter RødeKors med noe ukurante lagere av friskt blod til nedsatt
dosepris?
(neida jeg er ikke i den bransjen, heller :)
Har ingen råd jeg, vil bare ønske deg lykke til!
Tusen takk! :D
De mest komersielle forlagene ville ELSKE å lansere en fjortenåring - forutsatt at manuset er godt. Alderen din er ingen hindring, det er en stor fordel.
Det var super oppmuntring. Tusen takk!
Du har fått fine svar her allerede, så jeg skal ikke gjenta for mye av det. Jeg synes det er imponerende at du allerede har et ferdig manus. Husk at Christopher Paolini skrev Eragon da han var 15, så alder er ikke noe å bry seg om. Send inn manuset til vurdering. Nå vet jeg ikke hva slags manus du har, men sjekk på forlagsenes sider hvilken redaktør som leser din type bøker dvs, er det en ungdomsbok, så send den til redaktøren for barne-og ungdomsreadaksjonen. Et kort følgebrev holder lenge. Det kan jo hende at manuset ditt er helt topp og at det første forlaget du sender til vil utgi den (det har skjedd før, så hvorfor ikke?), men jeg vil gjerne si noe om avslag og kritikk. Avslag på manus er en del av det å være forfatter. Det er uhyre viktig å ikke miste motet hvis et forlag sier nei. Send det inn til neste forlag, og fortsett med det. Noen vil sende standard avslag, andre vil gi deg en vurdering av manuset. Kritikk er en del av skrivingen, det er den som gjør at du blir en bedre forfatter. Den er ikke personlig ment fra redaktørens side, tvertimot så gis kritikken med utgangspunkt i at redaktøren synes manuset er så bra at det fortjener en skikkelig vurdering. Skriv om og send inn igjen. Du har jo tydeligvis vilje og disiplin til å skrive et så langt manus, og da regner jeg med at viljen til å få det utgitt også er der. Lykke til - og hold oss oppdatert om hvordan det går!
Tusen takk! Var veldig oppmuntrende å høre at Christopher Paolini bare var 15, noe som er likt meg selv. Tusen takk for fine råd!
Skal holde dere oppdatert da jeg har fått sendt ut manuset. :)
Støtter absolutt "ikke slik, men slik"-anbefalingen. Det skrives mye interessant der.
Hva gjelder alderen din... Personlig synes jeg det er interessant at du i to av fire spørsmål tar opp det som et mulig problem;) Det er tross alt den av mulige hindringer som er enklest å komme forbi. På sikt, iallefall;)
Men seriøst: Hvorfor skulle alderen være en hindring?
Forutsatt at du skriver godt nok. Spørsmålet er heller om du skriver GODT eller "godt".
Jeg forstår deg dithen at du ønsker å bli vurdert som en "voksen", og kravene der er litt annerledes enn kravene er til en 6'er på skolen.
Hvis du virkelig kan skrive, så bør normalt forlagene ta det til seg og gi det ut.
Hvis du er "inne på noe" så vil du normalt få en tilbakemelding om hva de reagerer på og hvordan du kan forbedre arbeidet.
Og hvis du er "helt ute", så...
Det du skal tenke på er:
Forlagsmessig: Hvem er målgruppen din, og hvilke forlag utgir bøker rettet mot den målgruppen? Forlagene ber om at du sender inn til ett forlag om gangen. Det tar lenger tid, men det kan bety at du kan få tilbakemelding fra et forlag som du kan bruke til å gjøre boken mer salgbar for et annet.
Skrivemessig: Du har skrevet en god bok, men hvem kan hjelpe deg å gjøre den enda bedre? Kjenner du noen som kan gi deg en NØYTRAL vurdering og eventuelt komme med forslag til forbedringer? (Da min far leste min første kriminalnovelle så var det det beste han noensinne hadde lest. Hvilket var smigrende, absolutt, men det var ikke sant. Dessverre;) Han var nok ærlig, men ikke helt objektiv.)
Gjennomføringsmessig: Sørg for at du redigerer boken godt nok. Nå snakker jeg ikke om den gamle ideen om å lese boken bakfra (avsnitt for avsnitt + ord for ord) for å finne skrivefeilene, jeg snakker om virkelig å lese boken forfra nå som du er ferdig med den. Se at alle personer oppfører seg konsekvent (eller har en grunn til å være inkonsekvente). Se at alle løse tråder blir nøstet opp (eller har en grunn til å være unøstet). Se at alle kapitler og avsnitt er relevante (og her er det ingen unntak, har du det med i boken din så er det en GRUNN til at det er der. Eller ta det bort). Se at det hele henger sammen, og at du fortsatt er begeistret for boken din når du kommer til siste side (med en mulig justering her for at du begynner å bli lei av hele boken og helst ville gjort noe helt annet).
Innlegget ditt her viser iallefall at du kan skrive. (Selv om jeg er fullstendig klar over at det du skriver her på ingen måte kan sammenlignes med det du har skrevet i boken din.) (Skulle jeg lekt kritiker ville jeg påpekt en norskfeil og en uklar formulering, men det er ikke så viktig;) )
Det viktige her er:
Du KAN skrive
Det er INGEN grunn til at du skal la alderen (eller din oppfatning av alderen, eller ANDRES oppfatning av alderen for den saks skyld) påvirke hva du skriver/hvordan du formulerer deg/om du kommer til å lykkes.
Det eneste du kan gjøre er å FORSØKE. Send inn boken din til et forlag når du har gjort den så god du klarer. Ta til deg ALLE tilbakemeldinger du får (sorter dem, juster der du mener det er riktig, og sloss for din måte å tenke på der du mener forslagene er feil)
OM du får avslag, gå videre. Ta til deg all erfaring/informasjon du kan få ut av det første avslaget, finn neste forlag, forsøk igjen.
IKKE se på alderen som en hemsko (jada, jeg har også sagt det før). Ikke unnskyld deg for alderen heller. Husk, den går over!
Tusen takk for kjempe godt svar! Dette skal jeg ta til meg, og har allerede kommet et godt stykke inn i rettskrivingen. :)
Flott!
Stå på, og ikke gi deg om du møter litt motbør.
Et lite om språklig forbedringsområde (igjen med full forståelse for at det du skriver her ikke er på det nivå boken er på, og at boken sikkert er bedre.) Det kan være verdt å passe på fordi de feilene du har gjort her er "typiske" for din generasjon/aldersgruppe, og om du vil gjøre et mer "voksent" inntrykk...
Sjekk at du bruker og/å riktig (der har du 1 feil i tekstene du har skrevet i denne tråden))
Husk at vi i motsetning til engelskmenn/amerikanere TREKKER SAMMEN ord ("Sammentrekk av ord", ikke "sammen trekk av ord"), (også 1 feil i tråden her)
Prioriter den andre redigeringsjobben jeg nevner, men fiks sånt språklig krøll også, så vil det nok gå deg godt som forfatter;)
Lykke til.
For å svare på spørsmål tre først: Du bør lese bloggen "Ikke slik, men slik", som er skriven av ein forlagsansett. Då kan du i det minste unngå ein del av dei vanlege fallgruvene. Her finn du også svar på spørsmål fire, i eitt av innlegga. Du treng ikkje skrive mykje om deg sjølv i første omgang, trur eg.
Eg trur skjønnlitterære manuskript skal sendast komplette, men det står det litt om på heimesidene til dei fleste forlaga.
Dersom teksten er god, bør ikkje alder ha noko å seie, vil eg meine.
Takk for fint svar! Den bloggen skal jeg stikke innom.
Skriver, ikke overraskende, en skjønnlitterær tekst. Så kan ta et par titt innom noen forlags sider å se.
Eg trur dei antar sakprosa på "spec", altså med idear og utdrag, medan skjønnlitteratur skal vere komplette manus. Men les "Ikke slik, men slik" - der er det veldig mange gode råd.