Enkelte har kanskje hatt ulike prosjekt som går ut på å lese flere bøker innenfor en bestemt periode, fra et bestemt land og/eller et forfatterskap. Det jeg lurer på er om dere har en favorittepoke når det gjelder den periodens litteratur? Er det forfattergrupper fra en viss periode som utmerker seg i dine øyne i forhold til forfattere av andre perioder?

Her må det jo selvsagt være lov til å si at man liker best/bare leser samtidslitteratur, men hadde vært kjekt hvis man eksemplifiserte det litt ettersom litteraturen i dag er uhyre mangfoldig.

Hvis jeg skal velge selv, så må det være litteraturen på 1900-tallet. Jeg elsker modernistiske forfattere som Djuna Barnes, Marcel Proust, Franz Kakfa osv. De tre forfatterne jeg nevner er alle svært forskjellige, men de har alle et språk og en stemning i verkene sine som jeg har falt for.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Da jeg var yngre hadde jeg en sterk forkjærlighet for naturalismen. Kanskje kom dette av at unge mennesker, i alle fall jeg, ofte er svært fatalistiske. Jeg syntes det var noe evig sant over dette at ikke bare miljøet, men også arven mennesker bærer med seg, har noe å si for deres liv. Jeg slukte bøker av Jæger, Skram, Krohg, Lie… Og dvelte ved det sanne disse ofte nitriste, og nesten for ærlige skildringene, portretterte. Her var ingenting forskjønnet eller innhyllet i en patina av etterpåklokskap. Naturalismens forfattere prøvde å si noe om livet slik det faktisk er, uten å pynte på noe som helst. Heller dvelte de ved all elendigheten et liv kan by på…

I dag leser jeg bøker fra de fleste tidsperioder og av mange sjangre. Likevel ser jeg at jeg fremdeles har en forkjærlighet for det fatalistiske og melankolske, enten jeg finner det hos Tiller, Fosse eller Dostojevskij. Enkelte ting vokser man ikke fra…

Godt sagt! (7) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Som om jeg skulle sagt det selv - hele innlegget ditt! :-D Når det gjelder "den ultimate middelalderboka", så tips oss andre når du har funnet den, da? Tenker jeg meg litt om, så slår det meg at "Kristin Lavransdatter" vel i grunnen bør være en sterk kandidat... OG at det i grunnen er skrekkelig mange år siden jeg leste den sist. Hmmm. ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og ikke glem "Olav Audunsson", - den er også veldig bra!!! Og ta deg tid til å lese Kristin Lavransdatter en gang til, - man opplever den på en helt annen måte når man er eldre;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er helt enig med deg i at "Kristin Lavransdatter" en av de bøkene man alltid finner noe nytt i. Leste dem selv 1.gang da jeg var i ten-årene, 2. gang ca. 25 og 3. gang i 40årene. Det er så utrolig forskjellig hva man legger vekt på i de forskjellige aldersgruppene. For meg har det nærmest vært som å lese nye bøker hver gang jeg har tatt dem frem Og det er helt sikkert ikke siste gang jeg har lest trilogien heller. Siste gang jeg leste "KL" begynte jeg med "Olav Audunsson" først. Dette fordi jeg visste at noen av personene gikk igjen i alle disse bøkene. Så jeg er helt enig med deg i at vi ikke må glemme "Olav Audunsson"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det sier moren min også! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Storførlangandes??

Ja - men det skal man da være? ;-D Det kom en bok ifjor(? forfjor?) som fikk mye skryt samt en-eller-annen-pris, hva het den nå... joh, etter å ha googlet "middelalderen bok norsk pris" kom den jammenmeg opp: Tore Skeie het forfatteren, og boken er Alv Erlingsson. Fortellingen om en adelsmanns undergang - her er en artikkel om boken, jeg synes den ser interessant ut! Kjenner du til den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det murrer noe i bakhodet et sted om at jeg nettopp har vært borti en omtale av en forfatter som skriver om kvinnenes liv en gang i europeisk middelalder, men jeg får ikke tak i hva det er jeg assosierer til akkurat nå. Skal melde fra om koblingen faller på plass.

Jeg har faktisk Din nestes eiendom på ønskelisten fra før, for det jeg har lest av Atle Næss, frister definitivt til mer! Han har lenge vært en av mine norske favorittforfattere, på grunn av boken "Den tvilende Tomas" om maleren Caravaggio. (Men jeg har ennå ikke lest veldig mye annet av ham, altså.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Da fikk jeg enda en bok opp på ønskeliste: Nidarosdomen av Atle Næss. Jeg synes også at Næss fortjener flere lesere!

Når det gjelder den "kvinner i middelalderen"-boken, har jeg ikke kommet på noe mer... Kanskje jeg har drømt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Utvilsomt! Der har du forklaringen, naturligvis - og du på din side er klarsynt, forstår jeg nå? :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du får starte med litt håndspåleggelser sånn i det små - du skal se du har evner i den retningen også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kan heller ikke gi deg en epoke jeg liker bedre enn andre, jeg kan helt enkelt ikke nok til å vite eksakt hvor grensene går, men jeg har forelsket meg i bøker fra et geografisk område, nemlig Russland og til dels også øvrige Øst-Europa.

Jeg tok et lite minikurs i russisk litteraturhistorie på universitetet, mest for moro skyld, men jeg oppdaget at jeg fikk veldig mye ut av det. Jeg fikk muligheten til å diskutere og gjennomgå verkene som ble lest på en helt annen måte enn det jeg vanligvis gjør, og det har formet mitt forhold til enkelte forfattere spesielt og den russiske litteraturskatten generelt. Dostojevskij og Tolstoj er favoritter, og jeg er også veldig glad i Gogol, Bulgakov, Turgenjev, Pusjkin og Tsjekov. Jeg oppdaget også den nålevende forfatterinnen Ljudmila Ulitskaja gjennom nevnte kurs, henne er jeg også blitt veldig begeistret for. De hører definitivt ikke inn under samme epoke disse, men de har det til felles at jeg har et litt annerledes forhold til dem enn jeg har til andre forfattere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg er veldig glad i modernismen, eg også. Eg liker det litt framandgjorte eget som leiter etter meininga med livet og verda og verkelegheit, i etterdønningane av første verdskrigen. Ein av dei som gjer dette best, er Gunnar Ekelöf, som er og blir min favorittdiktar. Romanane som utforsker dei same utfordringane er eg også veldig glad i, som Franz Kafka og Virginia Woolf, og tidvis Hamsun.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå fikk jeg lyst å undersøke Ekelöf, jeg har aldri har lest noe av han før. Er generelt heller ikke så flink til å lese poesi, men dette kan høres ut som noe for min smak.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det beste diktet hans er "Jag tror":

Jag tror på den ensamma människan,

på henne som vandrar ensam,

som inte hundlikt löper till sin vittring,

som inte varglikt flyr för mänskovittring:

På en gång människa och anti- människa.

Hur nå gemenskap?

Fly den övre och yttre vägen:

Det som är boskap i andra är boskap också i dig.

Gå den undre och inre vägen:

Det som är botten i dig är botten också i andra.

Svårt att vänja sig vid sig själv.

Svårt att vänja sig av med sig själv.

Den som gör det skall ändå aldrig bli övergiven.

Den som gör det skal ändå alltid förbli solidarisk.

Det opraktiska är det enda praktiska

i längden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kanskje bommer jeg litt nå i forhold til at du ber om en bestemt periode, men jeg er svak for Sigrid Undset, Camilla Collett, Amalie Skram, Ebba Haslund m fl. Disse er vel strengt tatt fra ulike epoker, men felles for dem alle er at de var opptatt av kvinner og kvinners plass i samfunnet. Jeg startet med Sigrud Undset som ganske ung og så har alle disse kvinnene fulgt meg gjennom livet. Jeg ser jo at jeg er "svak" for tilsvarende type litteratur i dag, og bygger på med Wassmo f eks. Det å lese hvordan mennesker (les: kvinner) har levd opp gjennom tidene, hvilke tanker og drømmer de har hatt i en tid da det ikke var rom for selvstendige kvinner og hvilke barrierer og hindringer som møter dem. Dette er litteratur som ikke bare fenger meg, men som gir meg mye å tenke på, for det finnes mange paralleller til vår tid selv om vi tror at vi er fullt ut likestilte.

Joda, likestillingen er kommet langt, men i forhold til å godta hverandres drømmer og behov, det å gi rom for hverandre, vise raushet, - ja her har vi en lang vei å gå (på tvers av kjønn).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg var spent på hvilken respons jeg ville få, ettersom jeg kan ha uttrykt meg noe kronglete. At du velger å fokusere på forfattere gjennom litteraturhistorien som alle tematiserer kvinners plass i samfunnet, synes jeg absolutt er i tråd med mine tanker og et spennende svar!

Heldigvis kan du følge tematiseringen du peker på fram til i dag, og supplere med nyere forfattere som fortsatt skriver om det samme. Er enig i at dette er et tema som på langt nær burde regnes som "utdødd" i samtidslitteraturen, eller som en urelevant problemstilling i dag...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtVannflaskeTherese HolmEgil StangelandMcHempettTor Arne DahlStian AxdalHeleneRonnyHeidi BMarianne NordeideAnniken RøilGrete AastorpBjørg L.Kirsten LundPiippokattaChristofferTrude OmaMartineTjommiHarald KPer Åge SerigstadLars MæhlumBerit RBjørg  FrøysaaNicolai Alexander StyveIngeborg GKarin BergToveritaolineHanne Kvernmo RyeChristofer GabrielsenKristin_Kjersti SNorahSissel ElisabethIngunn SHilde Merete GjessingAnn ChristinTove Obrestad Wøien