Jeg gleder meg alltid veldig til ferier, og det er ikke bare fordi jeg ser fram til å ha fri. Nei, jeg ser ferien som en god mulighet til å lese litt mer enn jeg får tid til i hverdagen. En forutsetning for at denne lesingen skal finne sted, er at jeg befinner meg et annet sted enn heime. Er jeg heime, er det alltid et eller annet jeg må / bør / gjerne skulle ha gjort. Dermed har jeg ikke roen til å sette meg ned og kose meg med en bok.
Dersom jeg er på reise derimot, finner jeg denne roen på flyplasser, på kafeer, på stranda, på verandaen, på senga ......... ja, stort sett hvor som helst.
Hva leser jeg da? Det blir mye krim og bestselgere - sjelden at jeg går inn i veldig tung og "dyp" litteratur når jeg skal kose meg med bøker på ferie. MEN: Bøkene må ikke være for triste, ikke for trivielle, ikke for brutale, ikke banale, ikke for tungt språk, ikke platte, ikke for poetiske, ......... De må være akkurat slik jeg liker dem med andre ord.
Og hva skal jeg lese denne ferien? Jo, da står Mons Kallentofts "Midtvinterblod" og "Sommerdøden", Ragnar Hovlands "Sveve over vatna", Jussi Adler-Olssens "Fasandreperne", Renbergs "Pixley Mapogo", Langelands "Verdensmesterne", Gunn Imsens "Hva er pedagogikk?", Harboes "Norskboka.no", Morten Emil Bergs "Coaching" og muligens "Det er ditt liv" av Mia Törnblom.
Så gjenstår det å se hvor langt jeg kommer på lista mi denne sommeren... Jeg pleier alltid å ha litt for store ambisjoner i forhold til hvor mye jeg får lest. Det jeg ikke rekker nå, kan jeg ha tilgode til en annen gang :-)
Riktig god sommerlesning!
Viser 11 svar.
Blir nok science fiction + evt. noe krim samt at jeg endelig kan få lest den egyptiske dødeboken fra perm til perm og kanskje rekke å bli ferdig med Gods, genes & conciousness
På sommeren blir det mye krim, og prøver å få tatt et stort jafs av "bøker på vent". Ifjor sommer slukte jeg (blant annet) alle bøkene til Karin Fossum og Sejer. I år har jeg ment(kanskje?) å ta bøkene til Patricia Cornwell, men vet veldig lite om de bøkene (Hm klarer nesten ikke å huske hvorfor jeg kjøpte dem??). Er det noen av dere som har lest hennes bøker og kan si litt om dem, hvem hun kan sammenlignes med osv. Er jo litt redd for å bli skuffet, at jeg har kjøpt "katta i sekken". Andre bøker jeg har tenkt å lese er "Gjenferd", "De gales hus" og og. Egentlig er det et lukusproblem. Det er så mye å velge i. Men lese skal jeg iallefall i sommer;) Ha en god sommer;)
Rettelse: ...til Karin Fossum om Sejer....
Med barn rundt meg er det ikke så lett å få tid til å lese uavbrutt. En diktbok er nok lurt å ta med meg. Ellers leser jeg for tiden Haruki Murakamis "Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping". Den er lettlest og selvbiografisk. I dag kjøpte jeg også "The Catcher in the Rye" som jeg aldri har fått lest, og som virker lettlest, så den tar jeg med meg.
Jeg leser ofte litt variert, og forskjellig til forskjellige tider på døgnet. Om morgenen leser jeg gjerne dikt eller noe naturfilosofisk, der jeg sitter på verandaen og skuer ut over mitt himmerike. I år skal jeg nok lese en bit videre av "Herrarna i skogen" av Kerstin Ekman, og noen Hans Børli-dikt blir det alltid. Dessuten ligger "Haugtussa" der og venter på meg;)
Av skjønnlitteratur skal jeg nå i den uken jeg skal oppover, fortsette med "Norwegian Wood", som jeg liker veldig godt, og så tar jeg med "Hotellet på hjørnet av bitter og søt" (kr. 69!), - jeg har snappet opp mange pene ord om den her inne.
Dessuten må jeg ha noe lesestoff som jeg kan lære noe av og bli litt klokere av. I år skal jeg ha med meg "Ti tanker om tiden" (som jeg så noen her inne leste), samt "Uendelighetens historie", som jeg akkurat plukket med meg på biblioteket, i tilfelle de ti tankene er for prosaiske og hverdagslige;) Litt mer faktaorientert kunnskap er det i Torgrim Titlestads lille bok om Harald Hårfagre, - og da tror jeg at jeg får fylt en uke, jeg må jo ha litt tid til turer og fiske og felling av trær også;) Dessuten står det mange gode gamle krimbøker og lokker i hyllene der oppe:-)
Oj, oj, - nå kom jeg på at jeg også hadde tenkt å lese Gerd Brantenbergs "Augusta og Bjørnstjerne"! Jeg tror dette blir litt i overkant for én uke, - det er godt bøkene ikke går fra meg og at sommeren er lang;)
Jeg er inne i en Gert Nygårdhaugperiode. Tar med meg Dødens codex, Det niende prinsipp og Himmelblomstreet + Jo Nesbø (sitt) Gjenferd og Arnaldur Indridason, Fjellet. Regner også med at jeg vil lese noen av tenåringens bøker, blant annet Uglies av Scott Westerfield. Siden jeg har lang ferie kan det være jeg endelig får lest Middagen av Herman Koch og Victoria av Hamsun.
HVA jeg leser i ferien min er så forskjellig, da jeg studerte så var ferie tid for skjønnlitteratur og bøker så lå på "vent". Nå kan det like gjerne være faglitteratur jeg leser. I dag har jeg vært på biblioteket og plukket med med "litt av hvert"; "Bake kake søte" av Jan Mehlum, ei krimbok som jeg kan slappe av med på varme dager. Ebbas Haslunds "Syndebukkens krets", som jeg vet jeg har lest før, men ikke husker så mye av. "Et glass melk takk" av Herbjørg Wassmo har stått på ønskelista mi lenge. "Forbyttet" av Håvard Rem har jeg litt personlig interesse i. Siri Hustvedts "Når du ser meg", mest fordi den jeg ville låne av henne var utlånt. Og så rasket jeg med meg Rebecc Wells "Ya-Ya-jentenes hemmelige nedtegnelser"; fin å ha når jeg ligger i solstolen og risikerer å bli avbrutt i "hytt og pine" av min kjære eller andre som stikker innom i løpet av ferien:-)
Ferien er lesetid, ingent tvil om det! Ferie betyr også mulighet til å endelig få oppdatert seg, diskutert og skrevet noe her på bokelskere - lenge siden sist (dette må ikke skje igjen..)! Men hvilke bøker leser man nå i ferien? Selv leser jeg på akkurat samme måte som ellers i året - et godt utvalg av lettleste, dypsindige, tunge, morsomme, informative bøker m.m. Men enig, hvis det er god krim der ute, leser jeg gjerne en del av det for å bare slappe av etter hektisk jobbing. Samtidig er det viktig for meg å få til et skikkelig dypdykk ned i den litteraturen jeg ikke har hatt tid til pga. jobb.
I denne ferien står "Araberne" og "Muhammed" for tur. Gleder meg til (nok en gang) å synke dypt ned i denne viktige historien sett fra dyktige historikeres side. Har også startet på Kai Eides bok om Afghanistan, og tenkte å få lest boken "Overleve" -om Kambodsja... sånn innimellom. Bøkene "Mine fire besteforeldre" av Kjeldstadli og "Verdenmesterne" av Langeland ligger også klare på bordet.
Når det gjelder lettere stoff - leser også noe Harlan Coben krim - alltid bra! Nesbøs "Gjenferd" har jeg dessverre nettopp blitt ferdig med.. Sukk, kroppen skriker etter enda mer Nesbø...
Ja, store ambisjoner når det gjelder lesing har jeg også, men som lærer har jeg laaang ferie....
God sommerlesing til alle!
Spennende lesestoff du har valgt:)
(Nå må du ikke tro jeg er ute etter å pirke på deg, siden jeg har skrevet et lignende innlegg om Hellig Vrede. Det er tilfeldig at det er rettet til deg begge gangene.)
Men tror det er riktig å si at Halvor Tjønn riktignok har et historie hovedfag i bunn for sitt virke og dermed er historiker, men at han først og fremst er journalist, og Aftenpostens Moskva- korrespondent i flere perioder. Det finnes andre historikere som har tematikken i boka hans som spesialfelt, som kanskje faller mer naturlig inn under merkelappen "dyktige historikere" i denne sammenhengen. Og boka? Vet jeg ingenting om, for den har jeg ikke lest. Spent på din tilbakemelding om du rekker den i sommer:)
Vel, jeg vet ikke ennå, men ut i fra det jeg har lest, tenker jeg at denne boken er grundig. Har lest en del litteratur om emnet før i forbindelse med studier, men tenkte at denne boken "samler" det.. Får se, skal gi tilbakemelding!