Det ville vore morsomt å høyre litt meir om favorittane til folk.

Kan vi ikkje leggje inn topp-fem lista vår, i denne tråden? Kanskje vi kan få gode lesetips får kvarandre.

(Dette treng ikkje vere ein rein listetråd, kom gjerne med kommentarar og innspel til bøkene også).


Mi topp-fem liste er (i tilfeldig rekkefølgje):

Siri Hustvedt: What I loved Jon Fosse: Morgon og kveld Haruki Murakami: Trekkoppfuglen Cora Sandel: Kranes Konditori Simon Stranger: Mnem

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Viser 68 svar.

Dette har blitt en veldig spennende tråd med mange gode boktips :)
Jeg trodde ikke jeg klarte å velge fem bøker av alle de fantastiske bøkene jeg har lest og så si at dette er de fem beste.

Har jo hatt litt tid til å tenke, så her kommer mine fem bøker:

Hellemyrsfolket av Amalie Skram
Amalie Skram sitt bokverk "Hellemyrsfolket" er en sosialhistorisk roman. Hellemyrsfolket består av 4 bøker hvor vi følger flere slektsledd gjennom 1800 tallet i Bergen. Disse fire bøkene er skrive med en ærlighet og innsikt som er så brutal at man aldri vil glemme den stakkars Sivert som fikk sin skjebne beslaglagt fra fødselen av eller de stakkars etterkommerene fra Hellemyren som fikk med seg en arv som de hele livet igjennom var preget av. Hellemyrsfolket inneholder, kjærlighet, svik, vennskap, snobberi, håpløshet og ulykker. Forfatteren Amalie Skram er vokst opp i Bergensområdet og kan derfor beskrive så godt og levende arbeidslivet på Bryggen og miljøet i bygatene.

Drep ikke en sangfugl av Harper Lee
Forfatteren Harper Lee som kommer fra Alabama ga ut denne boken i 1960 og har som sitt hovedtema rasisme i sørstatene i USA på 1930 tallet. Boken blir idag regnet som en amerikansk klassiker.

Vi følger den lille familien Finch som bor i en liten sørstatsby i USA. Faren Atticus som er advokat er alene med datteren "Småen" og den litt eldre broren Jem.

En dag får faren Atticus en sak som vekker oppsikt i den lille byen. Han skal forsvare en sort mann som er anklaget for å ha forgrepet seg på en ung hvit kvinne. Denne saken splitter folk, fører til sinne og vi ser hvor grusomt og stygt rasisme er. Småen og Jem blir involvert i saken og får merke på kropp og sinn at faren deres forsvarer en sort mann.

Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nederaas
Dette var først og fremst en vakker bok på grunn av språket. Tror aldri jeg har lest en roman med et slikt fargerikt og poetisk språk. Samtidig er dette en veldig trist fortelling først og fremst om kjærlighetssorg, men den berører også temaer som fattigdom, arbeidsledighet, streik og hva det gjør med familier. Historien tar også opp dette med kvinner og abort, noe som var trist og tankevekkende og lese om. Denne boken har satt spor som vil vare lenge og når de sporene begynner å blekne så skal jeg lese boken om igjen.

En bønn for Owen Meany av John Irving
Jeg er veldig glad jeg ble kjent med Owen. Han fikk frem mange følelser hos meg, jeg ble glad og lei meg om hverandre. Denne lille gutten med den store stemmen. Gutten som måtte rope for å bli hørt.

Elskede Poona av Karin Fossum
Det var så mange bøker som ropte om å bli den femte boken på listen min og siden jeg ikke klarte å velge blir det en av de beste krimbøkene jeg har lest.
Jeg mener at dette er den beste av Fossum.
Har aldri glemt denne spennende og triste historien. Den sympatiske og forelskede mannen som mister sin kjære. Det var så fryktelig urettferdig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Min eksklusive liste:

  • Elsa Morante: Historien
  • Gert Nygårdshaug: Mengele Zoo
  • Jan Wiese: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede
  • Erik Fosnes Hansen: Beretninger om beskyttelse
  • Jane Austen: Stolthet og fordom
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Digger lista di! Og spesielt Mengele Zoo! Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede må jeg visst til å lese igjen...!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk. Liker også godt de to frittstående oppfølgerene til Mengele Zoo, men den første er og blir den beste.

Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede har jeg lest fire ganger. Blir like betatt hver gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ho ho, nå skal jeg jukse noe aldeles hemningsløst!

Dette er jo utrolig vanskelig å svare på, særlig fordi bøker er så forskjellige, og fordi det gjerne er svært forskjellige ting som gjør dem så bra.

I det siste har jeg vært veldig fascinert av det jeg vil kalle "Korte klassikere." Bøker som gjerne ikke er mer ennn et par hundre sider lange, men som har et så presist innhold og en så uovertruffen språkøkonomi at de blir regnet som noe av det ypperste man kan finne i en bokhylle. Skulle jeg velge fem bøker blandt disse tror jeg det måtte bli "The great Gatsby," "Catcher in the rye," "Heart of darkness," "Spør støvet," "Den siste viking,"" og til sist kanskje David Golder, selv om jeg mistenker at boka jeg leser nå: "Sjelenes herre," av samme forfatter er minst like god. eh ... ble visst en seks, sju det

Så har vi andre bøker som kanskje ikke er best på akkurat den måten; som er alt annet enn økonomiske hva ordbruk og sideantall angår, men som allikevel er fantastiske, med alle sine blad breddfulle av utbroderinger på diverse plan. Kanskje ville jeg ha valgt meg: "Trolldomsfjellet," "Gøsta Berlings saga," "Don Quijote," " Mesteren og Margarita" og "Parfymen"

Det finnes også en del bøker som jeg bare vet at blir klassikere en dag, men som liksom er for "unge" til å tas med sammen med andre. Jeg er for eksempel veldig glad i "Kafka på stranden," "Halvbroren," "Kjærlighet i koleraens tid," "Mengele Zoo," og "Den vidunderlige kjærlighetens historie"

Krim er jo alltid vanskelig å sammenligne med annen tekst, men spør du meg om å ramse opp mine fem beste krimopplevelser blir det sannsynligvis: "Jernvognen," "Ni gale svar," "Et kyss før døden,""Røsten," og "De dødes tjern." Og så har vi jo Agatha da, som bare kan sammenlignes med seg selv.

Slik er det med Hamsun og Ibsen også. Vanskelig å sette opp mot andre, vanskelig å sette opp verk mot verk. Sult er jo f.eks en helt perfekt bok, men på en helt sannferdig liste over hvilke bøker jeg LIKER best ville kanskje "Pan," eller "Landstrykere" passe bedre ... neimen om jeg vet.

Så har vi jo fantasy og science fiction da. Adams, Pratchett, Lewis og Tolkien ... hmm, liste, nei det blir ikke lett.

Nei, de fem beste bøkene jeg har lest er nok: "Slaughterhouse five," "Genanse og verdighet," "Bestialitetens hitorie," "Dans, dans, dans" og "Villanden." ... Kanskje

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Mine fem favoritter:

1) "Mysterier" av Knut Hamsun

2) "Lasso rundt fru Luna" av Agnar Mykle

3) "Middlemarch" av George Eliot

4) "Drep ikke en sangfugl" av Harper Lee

5) "Brødrene Karamasov" av Fjodor M. Dostojevskij

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg kan jo først nevne at eg likte Morgon og Kveld av Jon Fosse, som du har på lista di, og eg har tenkt å lese Mnem.

Eg tar ikkje med sakprosa, då blir det for tidkrevande å prioritere. Mi spontane liste:

Borges: Labyrinter, Kafka: Metamorfosen, Pessoa: Uroens bok, Ulven: Fortæring, DeFoe: Robinson Crusoe

Med unntak av den siste er dette bøker som har overraska meg med sin originalitet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The Passage av Justin Cronin, Hitchkiker's Guide to the Galaxy av Douglas Adams, The Name of the Wind av Patrick Rothfuss, The Abominable Charles Christopher (tegneserie, riktignok, men den er i bokform) og Black House av Stephen King og Peter Straub. Tror jeg. Det er så mange å velge blant!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson: Ingen over, ingen ved siden av<3 Hvert bilde, ord og setning er enren nytelse... Den rørte meg DYPT og gjorde meg DØDSNYSGJERRIG!!<3. Må også tiføye at neste siste kapittel i boken er verdens fineste kapittel. Har lest det tusen ganger og lest det til flere...

Folket på Innhaug og Julie bøkene av Anne Karin Elstad: Bøkene troner på 2 og 3 plass. Jeg er FORELSKA i bøkene<3

Søskenkjærlighet av Katarina Von Bredow: En nydelig, nydelig kjærlighetshistorie ( husk å igonere de ekle faktaene!) som rørte meg dypt og slo meg midt i hjerteroten<3

Harry Potter og dødstalismene: BESTE Harry Potter boka<3. Et ubeskrivelig og dødsspennende univers.... Fikk også øynene mine opp for Fantasy:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Den hemmelige hagen" av Frances Burnett, fordi den gjorde barndommen min mer magisk, og formidler fine verdier.

"Ingen ingensteds"(selvbiografi om barndommen) av Donna Williams fordi det er den mest ærlige boken jeg har lest noensinne, hun kan skrive som Munch kunne male.

"Harry Potter og de vises stein" fordi det var den første, og begynnelsen på en fanatisk interesse og elskbar galskap.

"Med jaguarens kraft" av Anders Krogh, som handler om hans reise til regnskogen på jakt etter det naturlige og rene og et nytt liv. Fordi den forandret Mitt liv. Og fordi de erfaringene han gjorde er noe Alle burde ta del i.

"Bittesmåene" av Roald Dahl fordi det er den eneste boken i sitt format som var bra nok til at jeg leste den om og om og om igjen på biblioteket på barneskolen, selv i de periodene da jeg prøvde meg på mest mulig "voksnere" litteratur...

Jeg kunne sikkert tenkt lenger og kommet fram med noe helt annet, but this is what my heart speaks:o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er min topp-fem liste. Spør meg om ett års tid, så er den helt sikkert veldig annerledes:)

  • Krystallslottet
  • Sort Messe
  • Skumringstimen
  • Den trettende fortelling
  • Folket på Innhaug-bøkene
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Krystallslottet på topp? Så fint - føler jeg har noen aksjer der ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, der kan du glatt ta på deg skylda! :) He-he!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gjør jeg med den største glede! Neste gang jeg får en WOW!-opplevelse skal du få førsteretten :-D (Ikke si det det til noen, men trilogien til Trygve Gulbranssen 'Bakom synger skogene, Det blåser fra Dauingfjell og Ingen vei går utenom' er verdt å lese før en dør...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har observert at du har prata varmt om denne, ja:) Ikke så lenge siden jeg kjøpte den triologien, den står i hylla. Så i løpet av sommeren skal jeg lese den. PS: skal prøve å holde tett...:D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sier det bare lavt: Er helt enig i at det er gode bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmmm... den her har jeg tygget på noen dager nå, og jeg blir ikke helt enig med meg selv. Men jeg skjønner at jeg har helt andre favorittbøker enn folk flest.

  1. Sookie Stackhouse novels
  2. Sagaen om Isfolket
  3. Auschwitz 4, Harry Potter bøkene
  4. Anne Franks dagbok

Jeg er veldig glad i ting som har med krigen å gjøre, historie, religion og fantasy. Og det preger så klart lista mi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tok meg tid til å redigere og utfylle svaret mitt litt, syntes både dere og bøkene fortjente det:)

Top 5 i tilfeldig rekkefølge slik jeg føler det akkurat nå:

  • Moby Dick, Herman Melville: Melvilles massive bok om hvalfangst, hevn, hat, galskap, sinne osv, osv, gjorde et dypt inntrykk på meg. Dette er boken med stor B for meg. Fantastisk oppbygd, spennende, vakker, og med passasjer som er brent inn i sinnet for evig. Blir nesten på gråten av å skrive om denne boken.
  • Lord Jim, Joseph Conrad: Også en bok som utforsker grunnleggende mennskelige følelser, fortalt på mesterlig vis med et fabelaktig og utrolig spissfindig språk.
  • Markens Grøde, Knut Hamsum: Hadde en klump i halsen eller et smil om munnen gjennom hele denne boken. Hadde lyst å begynne på nytt med det samme jeg hadde lest den ferdig. Så mesterlig skrevet at jeg blir helt varm av å tenke på det. Tidenes mest velfortjente nobelprisvinner i følge Thomas Mann.
  • Forbrytelse og Straff, Fjordor Dostojevskij: Denne boken sugde meg inn og fanget meg med demonisk kraft på en måte jeg aldri før har opplevd. Dostojevskij setter oss inn i et menneskes sinn som ingen andre. Stod mellom denne, Idioten og Brødrene Karamazov om en plass på listen fra min favorittforfatter. Alle hadde fortjent en plass, men denne gangen ble det Forbrytelse og Straff.
  • Francis Meyers lidenskap, Henrik H. Langeland: Følte jeg måtte ta med denne lydboken som nylig ga meg 15 herlige timer på vei til og fra jobb. Spennende, engasjerende og mesterlig innlest av Ivar Nergaard. Denne blir nok dog den første som ryker ut av lista.
Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vanskeleg spørsmål synes eg, av di det har lett for å bli nokre av dei siste.

Men: Bare et lite sammenbrudd av Ebba Haslund, av di dette er den boka eg har lese flest gonger og ei bok eg aldri vert lei av.

Skråninga av Carl Frode Tiller, den boka gjorde noko med meg og er ei bok eg aldri vil gløyme. Om det mørke menneskesinnet og kva det gjer med ein når ein veks opp utan omsorg og kjærleik.

Biografien Mitt liv var draum (Olav H. Hauge) av Knut Olav Åmås. Eit meisterverk av ein biografi om ein heilt spesiell diktar. Ei bok skreve med respekt utan å "gøyme" livets realitetar.

Samejenta Laijla av J.A. Friis, sikkert ikkje ei av dei beste, men denne fekk eg velbrukt av mor mi som jente og den er utlest!

Så trur eg det må bli ei av Sigrid Undset, men er usikker, kan hende det må bli Jenny, - eller Olav Audunsson?

Nei, dette var ikkje lett. Eg trur ikkje eg har klart å koma med dei 5 beste eg har lese, men 5 gode i alle fall!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette har vært mine største leseropplevelser, og altså de beste bøkene jeg har lest til nå. Men så er jeg to kapitler inn i Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug for øyeblikket, så det kan nok hende listen må modereres om ikke lenge. I såfall går Beatles ut. Ikke fordi den er dårligst, men fordi den er så uheldig å være ei veldig god bok i litt bedre bøkers selskap :)

  • Harry Potter-serien - J. K. Rowling
  • Dance on my Grave - Aidan Quinn
  • Åndenes hus - Isabel Allende
  • Keiseren-serien - Conn Iggulden
  • Beatles - Lars Saabye Christensen
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er en nesten umulig å plukke ut 5 bøker når man som jeg har lest gode bøker i nesten femti år. Men jeg har noen som har gjort store inntrykk, og blant dem er:"KRISTIN LAVRANSDATTER" av Sigrid Undset, "DE ELENDIGE" av Viktor Hugo, "KILDEN" av Gabriel Scott, "DAMEKUPEEN" av Anita Nair og "SAMAN ER EIN MINDRE ALEINE" av Anna Gavalda.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Damekupeen - hva slag bok er det?
En pirrende tittel om ikke annet..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så koselig at du spør! dette er en av mine favoritter. Indiske Akhila er førtifem og ugift, ansatt på likningskontoret. Hun er en kvinne som står på pinne for alle andre, men en dag bestemmer hun seg for å ta styring over sitt eget liv.Hun har fått nok av å være datter, søster, tante og forsørger! Akhila kjøper en enveisbillett til en helt annen kant av India. Gjennom den hete natten, i den intime, tette atmosfæren i sovekupeen forbeholdt damer, åpner Akhila og hennes fem medpassasjerer sine historier og sine liv for hverandre. Mens Akhila lytter til de andres beretninger om sine innerste tanker og mest private øyeblikk, kan hun endelig stille det spørsmålet hun har hatt i hodet hele sitt voksne liv: Kan en kvinne være singel og lykkelig, eller trenger hun en mann for å være hel? Håper dette gav deg mersmak. Tror faktisk jeg må legge denn boka øverst i skal lese haugen min etter å skrevet så mye om den. Det er noen år siden jeg gjorde det sist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha! Legger den i ønskelisten :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Under tvil og i tilfeldig rekkefølge:

Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset
Christianus Sextus av Johan Falkberget
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Márques
Farlig midtsommer av Tove Jansson
Tysktime av Siegfried Lenz

(Har vi ikke hatt en liknende liste her på bokelskere?)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og så har jeg glemt
Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren
Tatt av vinden av Margareth Michell

Nei, slike lister er umulige - beklager...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Balansekunst av Rohinton Mistry, Drageløperen av Khaled Hosseini, Fuglane av Tarjei Vesaas, Jenny av Sigrid Unset, Kilden av Gabriel Scott.

Disse fem (og mange flere) er blant de som har gjort sterkest inntrykk, og som jeg husker i mange år etterpå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine fem favorittbøker, i tilfeldig rekkefølge:

  1. Halvbroren, Lars Saabye Christensen

  2. Idas dans, Gunhild Corwin

  3. Maskeblomstfamlien, Lars Saabye Christensen

  4. Barnepiken, Kathryn Stockett

  5. Hjelp jeg har fem søstre, Sverre Årnes( denne serien består jo i seg selv av fem bøker, men den må med på listen allikevel)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter Carsten Jensen: Vi de druknede Remarque: Tre kamerater Sandemose: Varulven Salman Rushdie Midnattsbarn - og da har jeg ikke fått med lyrikken som må bli Inger Hagerup og Tove Ditlevsen og Mummitrollene! Vanskelig å velge!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den hemmelige hagen: Denne hørte jeg på lydbok da jeg var liten samtidig som jeg jobbet i hagen med tanten min på gården deres og vasket kjøkkenet med alle vinduer åpne i varmen. Den følelsen det ga meg tar jeg fram noen ganger, og lever på det en liten stund. Jeg har lest boken på nytt for noen år siden. Vis jeg skulle velge, synes jeg denne er best på lydbok.

The Perks of Being a Wallflower: Jeg elsket det enkle, melankolske og naive språket i denne lille godbiten. Jeg lå i sengen en lørdag og leste den fra start til slutt. Hvis jeg skal beskrive lesestunden er ordet deilig.

Den mørke materien: Jeg brukte lang tid på boka, men reisen til hovedpersonen Lyra er også lang så jeg synes det er passende. En av grunnene til at denne trilogien er en favoritt er en spesiell scene i boka der Lyra må skilles fra noen hun er glad i. Jeg kjente smerten hennes på kroppen min. Jeg gråt og det rev i sjela. Det har jeg aldri opplevd ved å lese bøker før. Så er hovedpersonen Lyra en egen, selvstendig, munnrapp og sterk jente. Et snedig forbilde synes jeg.

Saman er ein mindre aleine: Denne skattekista vekket leselysten min igjen for alvor etter å ha vært veldig stille over en lengre tid. Jeg skulle forberede meg til nynorsk skriftlig eksamen, så jeg dro på biblioteket og fikk bibliotekaren til å finne ei nynorsk bok til meg. Så i stede for å øve grammatikk og analysemetoder parkerte jeg rævva i sofahjørnet i flere dager og hadde hodet mitt mellom sidene. Jeg kan fortelle den nynorsk eksamen ikke gikk særlig bra. Når jeg tenker tilbake på hvor skolelei og sliten jeg var synes jeg det er verdt det!

Huset med den blinde glassveranda: Hele Tora-trilogien. Leste de i et stort jafs. Terningkast seks på alle tre. De leste jeg faktisk på skjerm. Jeg ble tipset om en nettside der du kan lese tusenvis av titler på nett. Så jeg søkte opp en tilfeldig tittel for å se kvaliteten på skanningen av bøkene. Så ble jeg sittende å lese den første Tora boka hele natta i en svært ubehagelig sammenpresset posisjon i kjøkkenstolen foran pulten i den lille leiligheten min. Det gikk ikke mange dager før jeg hadde lest de andre to bøkene heller. Vis flere vil lese bøker på dataskjermen er nettsiden http://www.nb.no/.

Alle disse bøkene er vel en tanke melankolsk, og jeg går ut i fra at jeg også er det. Jeg liker det som er litt sårt for det er ofte det jeg synes er vakkert. Anbefaler de alle sammen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Tror ikke jeg skal skrive de fem beste bøkene jeg har lest, men kanskje heller de fem bøkene jeg likte best. Det er en forskjell der nemlig.

  • Aller øverst på listen troner The Lord of the Rings av J. R. R. Tolkien. Kanskje et uorginalt valg, men jeg ble så utrolig grepet av den boken. Var ikke snakk om å legge den fra meg nei!

  • War and Peace av Leo Tolstoy var også en bok jeg likte veldig godt.

  • David Copperfield av Charles Dickens satte spor hos meg!

  • Ellers så må jeg jo nevne Jane Eyre av Charlotte Brontë. Alltid en vinner.

  • Pride and Prejudice av Jane Austen må også nevnes. Alle kvinner trenger en Mr. Darcy!

  • The Count of Monte-Cristo av Alexandre Dumas ble også godt likt hos meg.

  • Martin Eden av Jack London. Jeg har alltid vært glad i Jack Londons bøker, så denne måtte få komme med på listen.

  • Papillon av Henri Charriere er kanskje et underlig valg. Det er ikke den beste boken som har blitt skrevet, men få andre bøker har jeg vært så oppslukt av, så den får komme med på listen.

Oooops, var det mer enn fem det kanskje? ;) Burde definitivt vært flere med på denne listen, for å ikke snakke om alle de bøkene jeg ikke har lest, men som sikkert fortjener en plass de også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm... Vanskelig å svare på. Men jeg velger blant de bøkene som jeg har lest de siste årene, og da blir det disse bøkene: "Mengle Zoo", Milleniums-triologien, "Se meg Medusa", "Innhaugfolket" og Triologien om Tora av Herbjørg Wassmo. (Egentlig flere enn fem bøker her på grunn av to triologier men men...) Bøkene er i tilfeldig rekkefølge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å plukke ut dei fem beste bøkene eg har lese er sanneleg ikkje lett! Det er så mange utruleg gode bøker. Desse fem er iallefall blant dei eg har lika best: Jenny av Sigrid Unset, Pan av Knut Hamsun, Kilden av Gabriel Scott, Medmenneske av Olav Duun og Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oi, for en utfordring! Får holde meg til spørsmålet, bøker, ikke tegneserier og best, ikke størst inntrykk der og da, og ellers ikke ta det så nøye at oppgaven egentlig er umulig: - American Gods, Neil Gaiman - Menneskehavn, John Ajvide Lindquist - Mesteren og Margarita, Mikhail Bulgakov - Beloved, Toni Morrison - The fifth child, Doris Lessing - Sort Messe, John Dickinson Carr - Gulldronning, Perledronning, Margaret Skjelbred

Hæ? Dårlig til å telle, sier du? Jeg er humanist, hva hadde du venta?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Spennende tråd, men utrolig vanskelig å plukke ut fem bøker.

Jeg har valgt å plukke ut fem bøker lest når jeg var halvparten så gammel som jeg er nå. Disse bøkene elsket jeg fra perm til perm når jeg leste dem og de festet seg i meg for alltid :)

  • Innhaugfolket av Anne Karin Elstad
  • Ringenes Herre av Tolkien
  • Emma av Jane Austen
  • Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset
  • Anna Karenina av Leo Tolstoj
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mine 5 favoritter ville vel bli: Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf. 84 Charing Cross Road av Hele Hanff. Boken om San Michele av Axel Munthe. Min Kusine Rachel av Daphne du Maurier. Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hmm...jeg nevner kanskje ikke noen store som Hamsun eller Dostojevskij, men disse fem bøkene er blant mine favoritter:

  • Bokens Folk av Geraldine Brooks
  • Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug
  • Dverghesten av Gert Nygårdshaug
  • Den niende innsikt av James Redfield
  • De gales hus av Karin Fossum

Og jeg trur muligens den jeg driver å leser nå; "Luka og livets flamme" av Salman Rushdie, også kommer til å bli en favoritt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig vanskelig spørsmål, noe listene til alle reflekterer. Det er overraskende få bøker som går igjen hos dere. De fleste bøker går bare i glemmeboka etterpå, mens andre stadig kommer tilbake.

Tror min liste er slik:

  • Hamsun: Pan (har utgaven med Gullvåg-bilder, og er enig i ritualetanken lenger nede her)
  • Seth: En egen musikk
  • Schlink: Der Vorleser
  • Szabó: Døren
  • Márquez: Cien años de soledad

Holder på med Bukkefesten av Vargas Llosa, ser noen har med den, og det kan hende den seiler inn på lista mi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde glemt Vikram Seths bok: En egen musikk. Den er jo kjempegod, og gjorde stort inntrykk da jeg leste den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette blir i tilfeldig rekkefølge: * Charlotte Bronte - Jane Eyre J.K Rowling - Alle Harry Potter Jane Austen - Stolthet og fordommer Jo Nesbø - Frelseren Josie Lloyd, Emlyn Rees - Come Together

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse fem gjorde uutslettelig inntrykk da jeg leste dem for mange år siden: Torborg Nedraas: Musikk fra en blå brønn Maxim Gorki: Barndom Axel Sandemose:En flyktning krysser sitt spor Jens Bjørneboe: Jonas Alexander Kielland: Gift

men en annen dag vil nok lista se annerledes ut..

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, dette var vanskelig! Jeg nevner fem, men har jo flere jeg kunne nevnt og vet at jeg om en liten stund kommer på noen som burde vært der! Men jeg hopper i det:

  • Kilden, av Gabriel Scott
  • Kristin Lavransdatter, av Sigrid Undset
  • Nattens brød, av Johan Falkberget
  • Øst for Eden, av Steinbeck
  • Ut og stjæle hester, av Per Petterson
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Pr idag så kan jeg liste opp:

  • Skammen av Bergljot Hobæk Haff

  • Ditte Menneskebarn av Martin Andersen Nexø

  • Øst for Eden av John Steinbeck

  • I følelsenes vold av Stefan Zweig

  • Nattens brød av Johan Falkberget

I løpet av noen måneder kan denne lista endre seg, og best av alt, jeg har 13 av de bøkene som er nevnt uleste i hyllene mine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Haruki Murakami:Kafka på stranden og Trekkoppfuglen Abraham Vergese:Alene sammen JungChang:Ville svaner Ketil Bjørnstad:trioogien om Victor Alveberg John Irving:Siderhusreglene. Det er så mange flere jeg gjerne ville tatt med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj - bare fem? I full fart og uten å bruke tid på å vurdere, revurdere eller endre: Disse ville jeg hatt med meg hvis jeg skulle tilbringe en periode på ei øde øy:

*Johan Falkberget: Nattens brød
*Elsa Morante: Historien
*Toni Morrison: Elskede
*John Irving: Hotel New Hampshire
*José Saramago: Klosterkrønike

Og så gremmer jeg meg over alle de jeg må la være igjen hjemme i hylla!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Huff, dette er vanskelig, vanskelig. Jeg tror ikke jeg kan gjøre annet enn å velge Pan av Hamsun, Moby Dick av Melville, Don Quijote av den godeste Cervantes, Goethes Werther og Shakespeares sonetter. Jeg burde ha slengt inn Peer Gynt, Trolldomsfjellet og diktsamlinger av Keats og Byron, men akk, det gir du meg ikke tillatelse til! (jeg gjorde det visst likevel, hm...). Det er disse bøkene jeg vender tilbake til og holder mest av. Pan skal jeg utvilsomt lese på nytt nå i sommeren, gjerne utendørs, under noen bøketrær, med litt kaffe på termos, en lommelerke med en klype kos på, noen mokkabønner, kanskje mens jeg overnatter under åpen himmel? Ja det frister! og denne fantastiske boken fortjener et slikt ritual og slik hengivenhet. Eller gjør den ikke det? Jo, det gjør den!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å ja, der kom Pan, - den skulle jeg hatt med;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, Pan fortener absolutt eit rituale! Eg ser den også manglar på mi liste... (Ja, det er vanskeleg, men morsomt å sjå kva folk svarar).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må oppgi 5 som gjorde sterkt inntrykk da jeg leste de. Jens Bjørneboe: Bestialitetens historie og diktsamlingen Og jeg som skulle være som en pil! Av samme forfatter, var veldig viktige for meg i tidlig voksen alder, Folket på Innhaug av Anne Karin Eldstad og Jenny av Sigrid Undset var viktige i ungdomstiden. Av nyere leseropplevelser er jeg mer usikker, men flere av Coetzee har gjort sterkt inntrykk og enig i at Mitt navn er Asher Lev av Potok er en av de beste bøkene jeg har lest.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg tillater meg også å registrere en serie som èn bok. Det er ikke sikkert at lista hadde bli seende lik ut hvis jeg skulle lese bøkene i dag, men dette er de som ga meg mest den gangen jeg leste dem(for til dels lenge siden).

  • Trygve Gulbrandsen: Bjørndal-trilogien
  • Knut Hauge: Sagaen om Ulfsætta
  • Viktor Hugo: De elendige
  • Andre Bjerke: De dødes tjern
  • Agatha Christie: Ti små negerbarn
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Super liste! Bortsett fra Tryggve Gulbrandsen kan jeg egentlig bare signere denne :) Moro å se at noen liker Knut Hauge!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er enig med Torborg under, om at det er vanskelig å velge ut fem favorittbøker, men forfattere er heller ikke enkelt. Tror faktisk det har vært en annen tråd om det nylig.

Jeg gjør et forsøk, og beklager at jeg ikke helt følger retningslinjene.

  • Ketil Bjørnstad (Victor Alveberg -triologien)
  • John Irving (Hotel New Hampshire)
  • Lars Saabye Christensen ( Halvbroren, Maskeblomstfamilien og Beatles)
  • Isabelle Allende (Åndenes hus)
  • JK Rawling (Alle bøkene om Harry Potter - nr 3)

Er faktisk veldig usikker på om dette er riktig, bortsett fra at alle er forfattere jeg har lest mye av og at bøkene har gjort inntrykk på meg i en eller annen fase av livet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du gjer det sanneleg vanskeleg for oss, når vi berre kan plukke ut fem bøker… Kva som er mine favorittar endrar seg stadig, det er rett og slett dagsformen som avgjer kva for bok som er favoritten akkurat her og no. Så i dag, kl. 12.08 måndag 13.juni 2011, ser lista slik ut:

  • Märta Tikkanen Århundrets kjærlighetssaga
  • James Joyce Ulysses
  • Carl Frode Tiller Skråninga
  • William Shakespeare Richard III
  • Virginia Woolf Mrs. Dalloway

Shakespeare burde vore representert med fleire verk på ei slik favorittliste, men det er jo så mange andre gode forfattarar òg..

Veit det er ”juks”, men eg kan ikkje la vere: dei som var nærast å komme med på lista, var:

  • J.D. Salinger The Catcher in the Rye
  • Jon Fosse Naustet
  • Fjodor Dostojevskij Opptegnelser fra et kjellerdyp
  • Aristofanes Lysistrata
Godt sagt! (9) Varsle Svar

Både Århundrets kjærlighetsaga og Mrs. Dalloway står høgt hos meg også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
  • Fred Uhlman: Forsoningen
  • Mary Shelley: Frankenstein
  • Philippe Claudel: Brodeck's Report
  • Donna Tartt: The Secret History
  • Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Huff, dette var ikke lett men min liste ser nå slik ut:

Brødrene Karamasov - Fjodor Dostojevskij
Bukkefesten - Mario Vargas Llosa
Øst for Eden - John Steinbeck
Steppeulven - Hermann Hesse
Kilden - Gabriel Scott

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Odysseen, William Shakespeare: King Lear, Miguel de Cervantes: Don Quijote, Victor Hugo: Lés Misérables og André Malraux: La condition humaine

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skjønnlitteratur? (Bare fem?) Vel, på sparket, eldste favoritt først:

  1. Chaim Potok: My name is Asher Lev
  2. Martin Andersen Nexø: Ditte Menneskebarn
  3. Betty Smith: A Tree Grows in Brooklyn
  4. Halldór Kiljan Laxness: Brekkukotkrønike
  5. Johan Bojer: Den siste viking
Godt sagt! (6) Varsle Svar

Veldig glad for denne listen:) Har nemlig både boka til Nexø og Laxness i hylla. Og dine anbefalinger har jo slått til før!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har fått med meg at jeg i alle fall traff når det gjaldt Potok (Å, han er så bra!!! ;-) ), så jeg får bare krysse fingrene for at jeg fortsetter å seile i medvind som din personlige bokpusher.... Eller, egentlig så blir jeg litt blek ved tanken på det ansvaret jeg plutselig føler at du legger på mine skuldre her, Strindin! (Og jeg er ikke akkurat gyldent sommerbrun fra før, jeg sitter jo bare inne med nesen i en bok ;-P) Men du får avlegge rapport om hva du synes, da vet du - jeg tror absolutt vi har sansen for endel av de samme bøkene, jeg har jo snust litt i dine hyller, og sett hva du har skrevet i ulike tråder....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min fem favoritter er, i tilfeldig rekkefølge:

Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskij

Salme ved reisens slutt av Erik Fosnes Hansen

Beretninger om beskyttelse av Erik Fosnes Hansen

Der vi engang gikk av Kjell Westö

Enheten av Ninni Holmquist

Godt sagt! (3) Varsle Svar
  1. Vladimir Sorokin - Køen
  2. Victor Hugo - De elendige
  3. Jonathan Safran Foer - Ekstremt høyt & utrolig nært
  4. Markus Zusak - Boktyven
  5. Muriel Barbery - Pinnsvinets eleganse
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant å lese andres lister : - ) Jeg syns det er vanskelig å peke ut bare fem bøker - fem forfattere kunne jo vært en annen vinkling: Viktige for meg var Rudolf Nilsen, Berthold Brecht, Maxim Gorki, Axel Sandemose og Torborg Nedraas.

Gleder meg til å se flere lister...

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
  • Beatles av Saabye Christensen
  • Kafka på stranden
  • Knausgårdbøkene
  • Harry Potter bøkene
  • Frihet av Jonathan Frantzen
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lasso rundt Fru Luna Agnar Mykle

Sangen om den røde rubin Agnar mykle

Victoria Knut Hamsun

Saman er ein mindre aleine Anna Gavalda

Vente, Blinke Gunnhild Øyehaug

De to første er uten tvil mine beste leseropplevelser. I den rekkefølgen. De tre neste er litt mer variable. Spør du meg om ett år så er det ikke sikkert det er de tre jeg ramser opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KKirsten LundAndreas BokleserVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendliesomniferum