Vi er vel ganske einige om at det er forskjell på å ikkje like dei same bøkene og på å sjå ned på folk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg tror ikke det er så enkelt. Det blir det samme som å si at å det å være formuende/ rik er ikke det samme som å se ned på folk som ikke er så bemidlet. En kan jo ikke snakke generelt om dette. Klart det er noe i det, men det går vel begge veier. Enkelte fordømmer de som er skolerte og noen skolerte ser ned på/ fordømmer de uskolerte. At folk er fordomsfulle er vel ikke noe å stikke under en stol, men å avfeie noe som flere synes er problem med en kort oppsummering er kankskje ikke løsningen. Vi bør nok bare innse at det av og til forekommer en form for nedlatenhet her på bokelskere, prøve å skjerpe oss, og gjøre vårt beste for å opprettholde en god tone og vise respekt for at andre kan ha annerledes synspunkter og interesser en oss.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det å vere formuande eller rik er jo ikkje det same som å sjå ned på dei som ikkje er det. Men det å rakke ned på dei som ikkje er formuande eller rike, er noko heilt anna.

Og eg ser ikkje at folk rakker ned på andre, på grunn av at dei har ein "enklare" litteratursmak (med unntak av dei to enkelttrådane om Coelho, som er diskutert over). Men eg ser stadig at folk som opplever at andre har ein litteratursmak som er meir avansert enn deira eigen, kjem med karkateristikkar av den andre "gruppa".

Korfor er det legitimt å kalle folk med ein gruppe litteratursmak for fordomsfulle, nedlatande og forståsegpåarar?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er usikker på om du mener at jeg gjør det eller om du spør meg om hva jeg mener om det? Jeg velger det siste. Nei, hvis det er det som er grunnen er det selvfølgelig ikke riktig og det er sikkert de fleste enige om. Selv om jeg kommer med innspill betyr ikke det at jeg tar parti for den ene eller andre "grupperingen" (hvis det finnes noe sånt), jeg bare prøver bare å belyse et par ting.

Selv om noen ikke ser dette som et problem betyr jo ikke at det ikke eksisterer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du forstod meg riktig. Eg er einig med at vi skal vere forsiktige med å gruppere folk. Men eg synest det er påfallande at skjellsorda er så mykje meir legitime "oppover" enn "nedover" (viss du legg til litt godvilje, skjønner du kva eg meiner her, viss ikkje går det sikkert an å henge seg opp i ordvalet endå ein gong). Sidan eg blei aktiv her, har denne diskusjonen gått på repeat med jamne mellomrom. Det er jo åpenbart eit problem, sidan vi stadig diskuterer det. Men er det eit problem vi konstruerer, eller er det eit reellt problem?

Då eg spurte om dette over, kom det fram to eksempel på trådar om Coelho. Den eine er fleire månadar gammal, og har ein forkasteleg språkbruk. Det er vi einige om. Men eg opplever ikkje den tonen som representativ for språkbruken her på forumet, og derfor lurer eg på kor reellt dette problemet er. Er det folk som rakkar ned på andre, fordi dei andre har mindre kunnskap og andre interesser enn seg her? Eg ser ikkje at det skjer. Det eg derimot ser at skjer, er at folk som ser ut til å ha ei oppleving av å vere underlegne andre (misforstå meg riktig, igjen, ver så grei), tar opp dette som eit problem.

Dette er eit forum med mange brukarar. Nokon har mange like interesser, andre har få like interesser. Nokon har lik smak, andre har ulik smak. Slik vil det alltid vere.

Eg skulle ønske at alle bare kunne godta seg sjølv og kvarandre, med den smaken, kunnskapen og dei interessene vi har.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som sagt er vi nok enige og jeg forstår godt hva du mener. Jeg har tidligere vært en av dem som har reagert på enkeltes språkbruk, og sagt i fra der og da. Det er heldigvis knapt gjeldende lenger, jeg har heller ikke sett noe av det i det siste. Det må jo være en grunn til at stadig nye tar dette opp, men fint hvis de kunne vise til eksempler så en kunne ha noe konkret å forholde seg til.

Det som "plager" meg litt er alle dem som bare skriver en linje om en bok - litt sånn intetsigende. Det gjelder bokelskere fra hele spekteret. Like irriterende hver gang. Forøvrig også en gjentakende diskusjon det også(c;

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og når det gjeld one-linearar, er vi veldig einige. ;)

Eg tenker litt sånn at viss det er noko konkret folk reagerer på, så går det an å forhalde seg til det og gjere noko med det. Men når det bare er generelt og eksempellaust og diffust, slik som dette, er det vanskeleg å sjå at det er reellt.

Vi må bruke mindre krefter på å irritere oss, og heller glede oss over at vi er forskjellige.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Jane Foss HaugenPirelliTone SundlandTor-Arne JensenSiw ThorbjørnsenEllen E. MartolKirsten LundAnne-Stine Ruud HusevågVariosaHarald KLars Johann MiljemgeToveDemeterAlice NordliElisabeth SveeKaren PatriciaBjørn SturødChristinaBeathe SolbergRandiAJarmo LarsenPiippokattaStian AxdalMetteAnneWangFarfalleIngunn SEivind  VaksvikNinaIngeborg GTanteMamieAnniken RøilKristinHeidi HoltanTine VictoriaTine SundalKaramasov11VegardJørgen N