Jeg har akkurat meldt meg på en liten lese-utfordring. Skal lese minst en ungdomsbok fra alle tiår fra 1930-tallet(eller tidligere) frem til vår tid.

Jeg har funnet meg noen titler men blir veldig glad hvis noen av dere har forslag til bøker dere mener er verdt å ta en titt på.

Slik ser listen min ut så langt:

1930-tallet og tidligere:

* Little Women av Louisa May Alcott (1868) - Denne boken har jeg to utgaver av i bokhylla. Den ene er en Penguin Classic utgave på engelsk, den andre er en gammel norsk utgave som jeg har arvet fra bestemor.

* The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain (1884) - Denne har jeg på lydbok, perfekt å ha på øret til jobb eller husarbeid.

* Frøken Detektiv bøkene av Carolyn Keene (de første 16 bøkene ble utgitt på 1930-tallet) - Jeg leste mange av mammas gamle Nancy Drew bøker tidlig i tenårene, så jeg syntes det er passelig med et gjensynn med denne lyshårede tenåringsdetektiven nå.

* Hardy guttene av Franklin W. Dixon (de første 18 bøkene kom ut på 1920/30-tallet) - Pappas bøker om Hardy guttene ble slukt på lik linje som Frøken Detektiv.

* Anne of Green Gables by L.M. Montgomery (1908) - En gammel klassiker som jeg har stående, ulest, i bokhyllen. Jeg har sett serien om Anne på Bjørkly flere ganger da jeg var liten, men jeg tror aldri jeg har lest boke. Husker at jeg leste Emily bøkene av samme forfatter men ikke bøkene om Anne.

1940-tallet

* A Tree Grows in Brooklyn av Betty Smith (1943) - Denne boken har jeg hatt på ønskelisten en stund, passer bra å få lest den i denne forbindelsen.

* I Capture the Castle av Dodie Smith (1948) - Jeg leste en veldig god anmeldelse av denne boken tidligere i høst på Stephanies blogg som fikk meg til å sette boken på ønskelisten med en gang. Dodie Smith er faktisk damen bak historien om 101 Dalmantinere.

1950-tallet

* The Catcher in the Rye av J.D. Salinger (1951) -Dette er også en lydbok jeg har, har skullet lese den i lange tider men har liksom ikke kommet så langt enda.

* Lord of the Flies av William Golding (1954) - Denne leste jeg i engelsken på gymnaset, eller rettere sagt skulle lese, husker ikke om jeg ble ferdig. Hadde en periode hvor jeg demonsterete veldig mot tvang når det gjaldt lesing av bøker *rødme* Uansett så tyder det på at det er påtide å friske på hukommelsen, boken står jo klar i bokhylla og venter på å bli lest.

1960-tallet

* Weirdstone of Brisingamen av Alan Garner(1960)

* The Outsiders av S. E. Hinton (1967) - En klassiker jeg har veldig lyst til å lese(vil også se filmen).

* The Owl Service av Alan Garner(1968)

1970-tallet

1980-tallet

* Cal av Bernhard MacLaverty (1983) - Denne leste vi også på gymnaset men i motsetning til en del andre bøker så leste jeg denne. Den gjorde inntrykk den gangen.

1990-tallet

* A Wizard of Earthsea av Ursula Le Guinn (1993)

2000-tallet

* The Sisterhood of the Traveling Pants av Ann Brashares (2001)

* The Absolutely True Diary of a Part-time Indian av Sherman Alexie (2007)
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Jeg arva ei bok etter mor mi; Lajla av Jan A. Friis (1944) og boka ble også filmatisert. Min mor kan fortelle at den var utrolig populær da hun var yngre. Jeg leste boka uttallige ganger da jeg var en 12-13 år. Men jeg tror boka ble skrevet rundt 1880-tallet første gang, men ble ikke utgitt før i 1944 under navnet Lajla. En litt "annerledes" bok enn de andre du har fått tips om.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tipset. Den boken har jeg ikke hørt om før. Prøvde å google den men det var dårlig med resultater, men det er mulig den lar seg spore opp allikevel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant noen ord i Wikipedia, vil tro at bibliotekene kan skaffe den til deg:-)

http://no.wikipedia.org/wiki/Jens_Andreas_Friis

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Maria Gripe! -70 tallet: Tordivelen flyr i skumringen, klokkenes tid. -80 tallet: Agnes Cecilia og Skyggen over stenbenken...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tips, Knirk! Har ikke lest noen av disse bøkene tidligere :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

80-tallet: Christiane F. "Å være ung er for jævlig". Ingvar Ambjørnsen: "Pelle og Proffen"-bøkene (f.eks. Døden på Oslo S.) og "Hvite niggere".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips, Sissel! "Hvite niggere" har jeg faktisk stående i bokhyllen, det var en av bøkene vi måtte lese på gymnaset. Husker ikke så mye av den så den kan fint leses igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Daffy EnglundFindusNorahTone Maria JonassenTor-Arne JensenRufsetufsaJulie StensethHarald AndersenPiippokattaEvaBjørg RistvedtVannflaskeTherese HolmEgil StangelandMcHempettTor Arne DahlStian AxdalHeleneRonnyHeidi BMarianne NordeideAnniken RøilGrete AastorpBjørg L.Kirsten LundChristofferTrude OmaMartineTjommiHarald KPer Åge SerigstadLars MæhlumBerit RBjørg  FrøysaaNicolai Alexander StyveIngeborg GKarin BergToveritaolineHanne Kvernmo Rye