Jeg skal velge særemne bøker og jeg har bestemt meg for temaet "fantasi" eller "virkelighet og fantasi". Hvis jeg velger "virkelighet og fantasi" trenger jeg hjelp til å finne ut hvilken "virkelighet" bok jeg skal lese. "Fantasi" boken jeg skal lese er "Hobbiten" av J.R.R. Tolkien og kanskje "Vampyren fra Kiev" av Sylvelin Vatle. Jeg blir veldig glad hvis dere gir meg forslag til forskjellige bøker som inngår under "virkelighet"!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Virkelighet og fantasi? Det aller første jeg tenker er "Mannen i høyborgen" av Philip K. Dick - om nødvendig havner den nok i "fantasi"-kategorien. Kort fortalt er det en alternativ historie om en verden hvor nazistene vant 2.verdenskrig. Men, i ekte PKD-stil, her er det en virkelighet inni en virkelighet inni en virkelighet.

(Men jeg ser det er rene virkelighet-bøker du spør etter - da er ikke dette relevant. Beklager!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Don Quijote har problemer med å skille virkelighet og fantasi. Litt tung å komme gjennom - vi er en gjeng som leser den over lengre tid inne (se trådene under "diskusjoner"). Den blir regnet som en av Europas største/beste???) romaner. Du kan begynne med å lese litt på forum her, før du tar for deg selve boka... Den vil helt sikkert slå an hos sensor :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

egentlig kunne det passe med hva som helst innenfor den realistiske litterære tradisjon, jmf Brandes. Man kan poengtere hvordan mange bøker er påvirket av positivismens gjennombrudd fra midten av 1800- tallet, med senere innslag av psykoanalysen til Freud, mm. Realismen tok jo et bevisst skritt bort fra romantradisjonen før, som var mest opptatt av romantiske følelser og nettopp fantasi. dersom man skal være litt fantasiløs kan man si, Ibsen, Kielland. Skal man være litt spenstig kan man gå for en virkelig klassisker som Zolas Germinal eller om man vil ha en litt kortere bok av samme forfatter, Terese Racine.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for svar alle sammen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan sikkert vere lurt å finne ei bok til samanlikning der det faktisk er noko å hente, på eit tematisk plan, slik at du ikkje bare står med to romanar med svært stor tematisk avstand.

Dersom du for eksempel vel ein oppvekstroman ala Teori og Praksis av Nikolay Frobenius eller under nemnde Åsa Linderborg sin Meg eier ingen vil du kunne ta tak i dannelsesmotivet: korleis er Bilbo si reise med på utvilke han som person og korleis er hovudpersonen si "reise" gjennom ungdomstida med på å forme han eller henne?

Eit anna motiv du kan bruke er reisemotivet. Hobbiten er bygd opp etter ein veldig mykje brukt heime-borte-heime igjen-struktur. Dette er også eit mykje brukt motiv.

Eg trur det er lurt om du avgrenser deg litt meir enn til "fantasi og virkelighet", dersom du satsar på ein god karakter. For å fem og seks, må du jo gå litt djupt inn i tekstane og analysere dei godt. Då er det viktig at du ikkje legg opp bøker som bare gir rom for samanlikning av miljø i ulike romanar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den beste bok jeg kan anbefale deg som omfatter både virkelighet og fantasi, er Peter Kurth's "Anastasia, the Riddle of Anna Anderson". Her følger vi Anna Anderson fra hun blir fisket ut av Landwehr Kanalen i Berlin som "Fräulein Unbekannt" til Dalldorf Asyl der hun en dag presenterer seg som Storhertuginne Anastasia. Dette er opptakten til en fantastisk historie: Hvem er Anna Anderson? Er hun en tysk fabrikkarbeiderske eller en russisk storhertuginne? Hvor får hun all sin viten fra om Tsarens liv og familie? Hvordan kan hun ligne slik på Anastasia, helt ned til bilateral Hallux Valgus? Hvordan kan hun ha samme håndskrift? Hvorfor hevdet familiemedlemmer og venner at hun var tsarens datter? Hvorfor slåss andre av familien mot henne hele livet? Hvordan kunne hun leve i 83 år og aldri bli avslørt? DNA ga mange år etter hennes død svaret: Hun var ikke i slekt med dronning Victoria og kunne dermed ikke ha vært Anastasia. Men selv om vi i dag vet løsningen, er boken allikevel uhyre fascinerende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du skal sammenligne boka med Hobbiten ville jeg valgt "Veien til Frihet" av Nelson Mandela, fordi historien hans har så mange paralleller til Hobbitens. Men du får kanskje ikke velge biografier?

En annen bok som kunne vært interessant i sammenhengen er "Julys People" av Nadime Gordimer fordi det er en bok om en virkelighet hvite sørafrikanere ventet på og fryktet, men som vi nå vet aldri skjedde. En slags realisme-fantasy ...

Ellers er Regine Normann en forfatter som blander overnaturlige elementer i superrealistiske fortellinger, "Eilert Hundevart" er et fantastisk eksempel på det. Og hva med søramerikansk magisk realisme?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette kommer jo i grunnen ann på hvordan du tolker tematikken din selv også. "virkelighet og fantasi" kan jo dekkes av bøker som skriver om fantasiverdener inn i den ordentelige verden som Narnia eller Alice i eventyrland. Eller av bøker som blander sammen fantasi-elementer i den "virkelige" verden som Harry Potter og The lost gate. Hobbiten er på den andre siden et godt eksempel hvor hele verden personene befinner seg i er funnet opp, dette kalles High fantasy.

Men hvis du skal ha bøker under virkelighet som går på den faktiske a4 verden vi lever i vil jo noe i sjangeren samtidslitteratur kunne være aktuell. Der er jeg dessverre ikke den sterkeste, men jeg vil anbefale deg en tur på biblioteket. Finn deg en bibliotekar og sett ord på hva du trenger til særemnet så vil jeg tro de kan hjelpe deg med det.

Lykke til!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Virkelighetsbegrepet er stort, men du kan kanskje sjekke ut denne temaoversikten fra Stavanger bibliotek, og se om noe av dette kan passe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Engelen på det sjuende trinn" av Frank McCourt, Åsa Linderborgs "Meg eier ingen" eller Gaute Heivolls "Før jeg brenner ned"...eller et par bøker fra 2. verdenskrig: Kirsten Brunvolls "Veien til Auschwitz" eller Sigrid Heides "Kanskje i morgen".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De fattige i Łódź av Steve Sem-Sandberg og Cellisten i Sarajevo av Steven Galloway er begge romaner basert på virkelige hendelser, så kanskje disse kunne være noe for deg. Førstnevnte handler om ghettoen i Łódź i Polen under 2. verdenskrig, mens sistnevnte har handling fra krigen i Bosnia på 1990-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Anne Franks Dagbok er jo en bok som går under virkelighet, om enn noe dyster. Pelle Sandstraks Mr.Tourette og jeg og Skynd deg og elske av Laila Lanes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Zlatas dagbok (Bosnia-Hercegovina) - ble lansert som en parallell til Anne Franks dagbok, men den slo aldri helt igennom. Den er nærmere i tid enn Anne Frank. http://bokelskere.no/tekst/101614/

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den har jeg aldri hørt om, men hvis den ikke slo igennom så er det kanskje derfor. Men du har rett i at den er nyere og derfor mer aktuell. Alltid greit å bli oppdatert.:O)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Intet nytt fra Vestfronten" av Erich Maria Remarque, en av mine absolutte favorittforfattere. Den er lettlest, gripende, og en klassiker som sikkert slår an hos sensor. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KTralteVanja SolemdalTatiana WesserlingBård StøreSol SkipnesOleLailaHeidi HoltanTove Obrestad WøienMarteFrode TangenTone NorenbergTanteMamieellinoronilleJohn LarsenMarit HåverstadTorBeathe SolbergJarmo LarsenInger-LiseTine SundalEivind  VaksvikHanne Cathrine AasMarte NilsenAnne-Stine Ruud HusevågEli HagelundVariosaAlice NordliHilde H HelsethÅsmund ÅdnøyBente NogvaMathiasTorill RevheimKaramasov11BenteHilde Merete GjessingJulie StensethAnniken Røil