Blir du påvirket av det andre skriver om bøkene de har lest? Og hvis det er noen som skriver en negativ omtale om en bok, lar du da være å lese den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Alle blir vel påvirket, men bryr meg gjør jeg sjeldent

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er enig med Nils Egil Lie, jeg lar meg ikke påvirke. Jeg liker garantert bøker som andre synes er pyton, og omvendt. Da kommer vi nemlig tilbake til dette mangfoldet, og gu'skjelov for det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Blir påvirket jeg også, men er det en forfatter jeg liker pleier jeg å gi blaffen i hva andre mener uansett. Derimot har jeg styrt langt unna f.eks. Twilight-bøkene dels fordi de har fått så mye pepper av "hardcore" fantasy/horror fans og dels fordi vampyrer egentlig ikke er så stas for meg uansett. Hamsun forbinder jeg fortsatt litt med tvang fra norskfaget så det tar nok tid før jeg evt. leser noe av ham. Ikke minst fordi han gjerne skriver i en genre langt unna mine preferanser :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, man kan vel ikke unngå å la seg påvirke av hva andre skriver om bøkene de har lest. Men jeg stoler ikke blindt på andres bokomtaler. Heldigvis er vi litt forskjellige der. Det som jeg liker og er interessert i å lese, er kanskje ikke du så veldig interessert i, og omvendt.
Som også Hedvig skriver under her, så spiller det en rolle hvem det er som skriver bokomtalene eller anbefaler ei bok.
Jeg kan også bli veldig nysgjerrig på ei bok som blir omdiskutert meget negativt fra noen mens andre igjen roser den opp i skyene. Da får jeg ofte lyst til å lese nettopp den boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja selvfølgelig, det er vel derfor vi er her :-)
For å la oss påvirke - og påvirke andre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Klart jeg lar meg påvirke av hva andre mener om bøker. Det er jo mye av årsaken til at jeg er medlem av denne siden her.
Tidligere leste jeg bøkene som kom fra bokklubben, bøker jeg kjøpte utfra diverse "populære lister", impulskjøp i bokhandelen eller utifra et spennende bokomslag.
Dette medførte at jeg leste mange bøker som var midt på treet og noen virkelig dårlige. Virkelig gode bøker som ble bokfavoritter var ikke dagligdags.

Nå leser jeg stort sett bøker utifra bokomtale fra andre. Når jeg vurderer bokomtaler spiller det en rolle hvem som har skrive den.
Av den grunn er bøkene jeg leser nå nøye valgt ut og jeg leser ikke dårlige bøker lengre og det er ikke langt mellom bøker som blir favorittbøker :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis jeg har den i hylla allerede, så lar jeg ikke være å lese den, men den rykker kanskje bakover i køen. Jeg har opplevd det med "Morgen i Jenin". All den negative omtalen her inne, har ført til at jeg har utsatt å lese den. Da jeg kjøpte den (før jeg ble med her) var jeg spent og forventningsfull, og hadde ikke tanker eller kunnskaper om de mange negative omtaler boka fikk her inne både i anmeldelser og i diskusjonstråder. Det var en periode både den, Drageløperen og Tusen strålende soler virkelig fikk gjennomgå.

Jeg har et følsomt sinn og lar meg påvirke på både godt og vondt. Det gjør at jeg kan bli voldsomt forventningsfull, og av og til fører det til skuffelser, og andre ganger blir jeg vilt begeistra og ikke minst berørt.

Jeg kan ikke velge å bare la meg påvirke positivt. Vil vi ha det ene, så må vi ta med det andre på lasset.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Men "Morgen i Jenin" MÅ du lese, altså! ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk Rose-Marie. Jeg stoler på deg. Den ligger øverst i bunken, og nå skal jeg ta den frem :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg bryr meg ikke så veldig mye om negative omtaler, men anbefalinger fra folk som er/virker troverdige, har jeg fulgt opp mange ganger i den tida jeg har vært bokelsker. Av og til har jeg blitt skuffet, men jeg har funnet fram til flere gode bøker og forfattere som jeg ikke hadde hørt om før eller aldri ville overveid å lese om det ikke hadde vært for disse omtalene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

hvis andre kritiserer en bok,så skriver jeg det bak øret,men vil gjøre meg opp en mening selv.Spørs hvem som kritiserer.hvis det er noen som har samme smak som meg,så kan det være jeg lar være å lese den.Men på samme måte somom noen skryter av ei bok,så trenger nødvendigvis ikke jeg synes noe om den.Tror at det kommer ann på hvor du "er" i livet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir ikke særlig påvirket av det folk her inne skriver. Negative omtaler har nesten ingen betydning for meg, med mindre jeg på forhånd vet at jeg og brukeren som skrev omtalen har noenlunde lik smak.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser omtaler både her inne, i aviser og blogger, men er det bøker jeg spesielt har lyst til å lese, men som har fått noen lunkne respons, så lar jeg meg ikke skremme av den grunn. Det er jo ikke alle som har like boksmak, filmsmak, musikksmak osv...Alle har jo en mening om noe, men ofte har det hendt at jeg har endt opp med å være uenig med kritikerne og vært glad for at jeg leste den og den boka likevel:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det vil jeg tørre å si. Er det bøker som virker veldig meg, og som jeg bare klør i fingra etter å lese, så bryr jeg meg lite om andre synes den var dårlig. Men er det en bok jeg er litt mer usikker på så ser jeg gjerne etter gj.snitts terningkastet og kommentarer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lar meg i høyeste grad påvirke av hva andre skriver om bøker de har lest, men tar ikke imot alt helt ukritisk. Som regel gjør jeg meg erfaringer med hvem jeg har mest til felles med her på Bokelskere, og sannsynligheten for at jeg legger mer vekt på synsing fra en som også liker f.eks. Hamsuns bøker er betydelig større enn at jeg vektlegger hva en som f.eks. liker fantacy-genren (som definitivt ikke er min greie). Bildet er imidlertid - og heldigvis! - mye mer nyansert enn som så.

Jeg synes overhode ikke det er interessant å lese om at noen synes en bok "er kjempebra", når vedkommende ikke har skrevet mer om hvorfor. For det er i begrunnelsen jeg leter etter noe som kan trigge min interesse. Og noen begreper trigger mer enn andre. Som f.eks. angivelse av et svært godt språk, litterære kvaliteter osv. Ekstra morsomt synes jeg det er gjøre research på bøker hvor ulike lesere har hatt høyst forskjellige oppfatninger om en og samme bok.

Dersom jeg hadde vært upåvirkelig mht. andres oppfatninger av bøker, ville jeg helt klart gått glipp av mange flotte leseopplevelser. Jeg synes også det er morsomt å oppleve at jeg kan påvirke andre til å lese bøker som har betydd mye for meg. Et par-tre eksempler jeg synes det er morsomt å trekke frem, er interessen rundt forfattere som Irene Nemirovsky, Chaim Potok og Stefan Zweig. Spesielt når det gjelder førstnevnte, har jeg sett en tendens til at svært mange har oppdaget henne - og de to andre er underveis! Slike tendenser som her på Bokelskere blir ekstra synlig, håper jeg at bokbransjen følger med på! Og i neste omgang sørger for at disse bøkene blir utgitt igjen og igjen og igjen!

Dessuten er det morsomt å registrere en gryende og økende interesse for Knut Hamsuns bøker - for ikke å snakke om felles leseprosjekter som Don Quijote!!!! Og så må selvsagt ikke Shakespeare- og Ibsen-diskusjonene glemmes! All ære til dem som går i bresjen for å løfte interessen på slike områder innenfor litteraturen! Og som i aller høyeste grad bidrar til å påvirke andre lesere til å bryte sine egne grenser mht. hva de ellers ville ha nøyd seg med å lese ... ;-)

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg er så enig så enig og takket være deg har jeg funnet fram til de nevnte 3 forfatterene, og for noen leseropplevelser jeg har hatt :) Tusen takk!! ;)
Både Ibsen og Don Quijote satt langt inne før jeg ble medlem her, men nå går det som en drøm å lese disse bøkene. Sammen drar vi hverandre til mange fine lesestunder/opplevelser og ikke minst ha glede av alle kommentarene som blir skrevet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg lar meg sjelden og i liten grad påvirke av omtaler her inne, da jeg som regel unngår å gå inn i tråder til bøker jeg ikke har lest. Hva personer jeg ikke kjenner godt sier, spiller liten rolle for meg, men jeg har flere ganger latt meg overtale av familie og venner, med blandet hell kan man vel si.

Siden jeg ikke alltid har gått de samme veiene som andre, vet jeg av erfaring at smaken hva bøker angår, er såpass forskjellig fra en person til en annen, at uansett om boka er godt eller dårlig likt av andre, har det lite å si for min egen oppfatning av den. For å kunne gjøre meg opp en mening om ei bok, er jeg nødt til å lese den selv, og ikke stole på hva andre sier. Enkelte bøker som av mange roses høyt opp i skyene (Goethes Die Leiden des jungen Werthers, Erlend Loes Naiv. Super og Hamsuns Sult), kan jeg ikke fordra, mens andre som mange dømmer nord og ned, passer meg utmerket (Sandemos Isfolket, Peter O'Donnells Modesty Blaise).

Et annen ting er at jeg tidligere ofte unngik høyt profilerte bøker, nettopp fordi jeg ikke ville la meg påvirke. Et eksempel på slike bøker er Harry Potter. Jeg ventet lenge før jeg prøvde disse bøkene. Egentlig hadde jeg ikke tenkt å lese de i det hele tatt, siden de var de mest populære bøkene på markedet. Det som gjorde at jeg ombestemte meg, var et ferieopphold i Tyskland, og mangelen på noe å lese. Jeg var innom en aviskiosk (bokhandlene var allerede stengt) for å skaffe noe sengelektyre, men fant lite interessant. og endte opp med å kjøpe den første Harry Potter-boka som pocketbok. Filosofien var at jeg kunne hive den, dersom jeg ikke likte den. I løpet av kort tid var jeg helfrelst og dagen etter kjøpte jeg resten av de utkomne bøkene (til og med bok nummer 4) og alle var lest minst en gang før ferien var omme noen dager senere.

Hva anbefalinger angår, handler det som regel om personer jeg kjenner godt, og selv om jeg vet at vi i utgangspunktet har forskjellig smak, lar jeg meg ofte overtale av stadig mas. Et par eksempler på dette er Margit Sandemos Isfolket m.fl. og bøker av Terry Pratchett. Sandemo begynte jeg å lese på trass, jeg var lei av at venninna mi hele tiden pratet om disse bøkene på vei til skolen, og bestemte meg for at jeg måtte lese dem enten jeg ville eller ikke, ellers ville vi ikke ha noe å prate om lenger. Tja, i løpet av helga hadde jeg ikke bare begynt å lese, men tatt igjen venninna mi også. Pratchett derimot, var det broren min som introduserte for meg. Han hadde i lengre tid skrytt av hvor gode disse bøkene var, og fortalt meg i det vide og det brede hva de handlet om. Jeg syntes dette hørtes kjedelig ut, og hadde ikke lyst til å lese dem, men ga til slutt etter for maset og sa meg villig til å prøve ei bok. Og da var det gjort; jeg var blitt en helfrelst Pratchett-fan.

Anbefalingene har likevel ikke alltid denne virkningen. Jeg ble også anbefalt å lese Ambjørnsens Hvite niggere (av mora mi), men har til dags dato aldri kommet meg gjennom boka, hvis innledning jeg finner utrolig kjedelig (har aldri kommet lenger enn til ca side 50).

Det samme kan sies om Hamsuns Sult (flere anbefalte meg denne), men det lyktes meg ikke å komme gjennom boka før jeg til slutt måtte lese den som en del av pensum på nordisk grunnfag. Resultatet? Jeg kan fortsatt ikke fordra boka, og den er en medvirkende årsak til at jeg ikke har lest andre bøker av Hamsun (skal prøve en annen i løpet av sommeren, sannsynligvis Victoria eller Pan).

Som en oppsummering kan jeg vel ikke utelukke at jeg lar meg påvirke av omtaler, men i det siste året har jeg stort sett valgt bøker på måfå, uten å la omtaler ha noe å si for valget mitt. Jeg har sjelden gått til biblioteket for å låne ei bestemt bok (unntakene er Don Quijote, som jeg har hatt lyst til å lese lenge, og bestilling av klassesett til bruk i undervisningen), men sjekker alltid ut hurtigvalgshylla for nye bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir påvirket av hva andre leser. Jeg kan bli overbevist å lese en bok jeg er skeptisk til. Det finnes bøker som jeg har visst om lenge. Men har aldri lest den fordi det ikke virket interessant. Men så skriver andre anmeldelser som gjør at jeg får kjempelyst å lese boka. Forlagene har noe å jobbe med når andre klarer å formidle bedre ei bok enn dem. dvs. bøkene kan ha en baksidetekst som virkelig ikke fenger. Mens andre folk klarer å få fram det som er bra med den.

Jeg kan lese ei bok selv om den har fått negativ omtale. Men det senker litt forventningene. Dessuten er smaken som baken.Hvis en bok får slakt flere plasser så får jeg nesten lyst å lese boken for å se om den er så dårlig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Både og. Er det en bok i en serie jeg liker så tenker jeg ikke så mye på det om andre ikke liker akkurat den boka eller serien. Men om det er en bok jeg vurderer å lese, og jeg ser så og si samtlige som har lest den sier den er dårlig, da ender jeg som regel opp med å ikke lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja jeg lar meg påvirke - både av negative og positive omtaler. Dette gjeder særlig bøker jeg enten ikke har lest eller som jeg ikke kjenner noe til. Men jeg ser an litt hvem som skriver hva. Jeg kan f.eks. undersøke om vi har nogenlunde sammenfallende smak sånn ellers, og noen har opparbeidet seg en "troverdighet" hos meg basert på tidligere omtaler.

Det har hendt at jeg har droppet bøker pga. lave terningkast og overveiende negative omtaler. Likeledes har jeg kjøpt bøker utelukkende basert på massiv rosende omtale her inne. Det er uansett interessant hvor utrolig forskjellig bøkene mottas hos den enkelte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig, det er jo nettopp det som gjør dette forumet interessant!

Måten bøkene omtales på betyr mye. Ord som "denne boka var drittdårlig" osv påvirker meg ikke på andre måter enn at slike uttalelser irriterer meg litt... Men når noen forteller hvorfor boka fenger/ikke fenger så hender det ofte at jeg tar en ekstra sjekk på boka. Både når den omtales negativt og positivt, - mest positivt:-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg lar meg påvirke av omtaler som kommer fra brukere som ser ut til å ha en smak som ligner min, når det kommer til bøker. Jeg har silet ut noen bokelskere etterhvert som virker som de vet hva de snakker om, og forsøker å lese så mange omtaler som mulig av disse. Hittil har det ført til en del spennende leseopplevelser jeg kanskje ikke ville fått om dette nettstedet ikke hadde eksistert.

Ellers lar jeg meg mest påvirke av positive omtaler fordi jeg lett lar meg rive med. Ved negative omtaler av bøker som står på ønskelisten lar jeg meg sjelden påvirke, der velger jeg å stole på meg selv, selv om jeg kanskje undersøker litt nøyere. Når det gjelder negative omtaler av bøker jeg ikke har hørt om, eller har hørt om, men ikke står på ønskelisten, så gjør ikke disse noe fra eller til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Påvirket? Ja. Men ikke slik at jeg lar være å lese bøker fordi noen omtaler den negativt. Jeg leser helst ikke negative omtaler fordi vi mennesker er så ulike og liker ulike bøker. Jeg liker å gi en bok en sjanse uansett. Positiv omtale lar jeg meg derimot rive med av og lar meg bli veldig påvirket. :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ivar SandKirsten LundSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaMonica CarlsenVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG LIngebjørgsiljehusmorBertyBerit RbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLailaritaolineIngrid HilmerTine VictoriaEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine SundalsomniferumLene M