Som helt ny bruker av biblioteket, må jeg si at jeg reagerer kraftig på artikkelen i Aftenposten i dag. Bibliotekets viktigste oppgave er integrering og ikke utlån av bøker? I forrige uke så jeg et innslag på TV om den siste bokbussen (i Sogn og Fjorane tror jeg) Er det på tide med en folkeaksjon?
Viser 28 svar.
Artikkel i dag; Over halve befolkningen bruker biblioteket.
Dette var jo en riktig gladnyhet! Gratulerer til alle bibliotekarer her inne!
Sjekk ut bibliotekets mange sider på huvenes.
Biblioteket har vært mitt lille krypinn helt siden bokbussen rullet inn i bygda mi. Bibliotek i butikk er det nye.
Jeg er ikke bibliotekar selv, men jeg har en favorittbibliotekar, en av disse Vetle Lid Larsen er uenig med. Jeg linker til henne også her jeg:
http://olava.wordpress.com/category/bibliotekaren/
Et lite utdrag:
"Bibliotek som dannelsesinstitusjoner
Bibliotek har en lang tradisjon bak seg i forhold til å være dannelsesinstitusjoner. På 1920 og 30-tallet hadde bibliotekene i Norge èn funksjon, de skulle tilby det jevne mann og kvinne tilgang på litteratur og kunnskap. Dette er en sosial praksis som er levende i dagens samfunn og i dagens bibliotek. De er håndlangere av kunnskapen, opplevelsene og kulturen. Å gi tilgang til alle, uavhengig av hvem du er, hvor du bor og hva slags bakgrunn eller framtid du måtte ha, står sterkt. Så sterkt at det er nedfelt i Lov om folkebibliotek. Loven sier at folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet. Den sier videre at det enkelte bibliotek skal i sine tilbud til barn og voksne legge vekt på kvalitet, allsidighet og aktualitet."
Litt på siden av bibliotekspørsmålet, men i Aftenposten-kronikken du lenker til nevner kronikkforfatter Vetle Lid Larssen en bok jeg ble nysgjerrig på. Den skal dreie seg om prosessen som foregår i hjernen når barn lærer å lese. Her er lenke til amazon.co.uk-"Look inside"-utgave av boken "Proust and the squid" av Maryanne Wolf. Det finnes kanskje flere nysgjerrige enn meg her på bokelskere.no?...
Den har jeg lest, og det anbefaler jeg alle andre å gjøre, også. Utrolig lettilgjengelig og spennende bok om synapser og hjerneanatomi og læreprosesser og sånt.
Som bibliotekar er jeg meget interessert i dette. Biblioteket er en institusjon som bør representere det kulturelle i vårt samfunn. Nærmere bestemt litteraturen og det skal være rom for lesing der. Noe som gjør denne debatten vanskelig er at de som dyrker lesing ikke nødvendigvis går på biblioteket.
Bibliotekets suksess ble lenge målt i utlån, nå snakker man om besøkstall. Biblioteket er et det som kalles et lavterskel sted for møter. Integrering av invandrere skal hjelpes via biblioteket. Digitaliseringen er et stort kapittel. Hvorfor benytte seg av biblioteket når en bok kan lastes direkte ned på et lesebrett. Og det må nødvendivis ikke kost all verden heller. Bibliotek fra gammelt av var arkiver. Den funksjonen er nå stort sett digital. Biblioteket var stedet for forfattermøter, der sniker litteraturhus seg inn. Det finnes så mange side ved denne saken at det er vanskelig å henge med.
Jeg tror at bibliotek må forandre seg for å overleve. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er en dårlig ting. Jeg tror flere bibliotekarer tenker at hvis en av de guttene som sitter å spiller PCspill borti aktivitetshjørnet låner med seg en bok er det verdt det. Jeg mener at det er bedre at noen leser tegneserier enn å ikke lese noe i det hele tatt.
Jeg har tro på at biblioteket bør plasseres der hvor man kan stikke innom, på vei til å fikse ett eller annet. Vi lever i en stressfull verden, og jeg tror ikke det vil endre seg med det første.
Biblioteket endrer seg og om endringene er permanente får vi se etterhvert. Se på posten. Før var de en del av landhandlerne, så ble det egne postkontor, nå det post i butikk. Ting står ikke stille, noen forandringer er gode og blir værende, noen forandringer forsvinner igjen.
For å formidle lesning til brukere må bibliotekte ha brukere. Jeg tror på fordelene ved å lese. Jeg er selv en leser og skulle ønske alle følte det samme jeg gjør når jeg kryper sammen med en god bok. Men man kan ikke tvinge noen til å like lesing, man kan bare legge til rette for det, oppmuntre til det og håpe på det beste.
jeg er en alminnelig aktiv bruker av biblio og drømmer om "10 på topp-lister" og "månedens mest leste" der de gode bøkene møter meg i døren:-) Tror på en modernisering, spes ifht ansikt ut til innbyggerne og da særskilt de unge. Dem er det så mange som vil ha oppmerksomhet fra at det nytter ikke med pipestemme er jeg redd. "Månedens bestselger - her låner du den gratis" På biblioteket skal man ikke lete, man finner:-D
Så på tv'n her en kveld, husker ikke hvilket program,men der presenterte de konseptet bibliotek i butikk! På lik linje med post i butikk.:o) Noen andre som så det??
Hvis du søker på "bibliotek i butikk" så finner du mange innlegg. Det er dessverre ikke så uvanlig. Der ligger også det innslaget/nyheten som du nettopp så på Nrk.
Hvorfor "dessverre"? Syns det høres ut som en kjempeidé! Et bibliotek som har åpent mer enn én dag i uka, og som kan skaffe alle de bøkene du har lyst på, og som er enkelt å komme seg til uten at du må sette av en hel ettermiddag - jeg tviler ikke et sekund på at dette gjør at folk leser mer.
Det er vel både og. Bedre tilbud for noen og dårligere for andre.
At bibliotek flyttes over i butikk, kan også være et skritt på veien til nedleggelse.
Er redd for at da forsvinner "ekspertisen", dvs at bøker blir bare en av mange tilbud i butikken. Mer som når man går på en bensinstasjon og ber om å låne startkabler til en bil som ikke vil starte og får beskjed om at de vet ikke hva det er, men jeg kan jo bare kikke i hyllene og se om jeg finner noe...
Jeg ser jo så absolutt den. Ut i fra det jeg fant på nettet så det ut som om det i hvert fall skulle være bibliotekar til stede én dag i uken. Jeg mener bare at altfor ofte vil alternativet være elendig - et knøttlite bibliotek med åpent noen få timer i uka, eller ikke noe bibliotek i det hele tatt, kanskje en bokbuss hvis du har flaks.
Nei det så jeg ikke. Hvordan så de for seg det biblioteket? Små filialer eller henting av bøker...
Så vidt jeg kunne se virket det som små filialer med et utvalg av bøker. Tror det skulle være en bibliotekkar der en dag i uka og ellers så var det betjeningen i butikken som skulle stå for utlån og mottak. :o) Det er litt teit at jeg ikke fikk med meg alt da jeg bare så på det over permen på ei bok. :o)
Takk for flott svar, jeg håpet jo at en bibliotekar ville hive seg på.
Det er nettopp fordi verden er i stadig forandring jeg mener at biblioteker bør være fylt med bøker. Tenk hvor fattig verden ville vært uten gamle skrifter på papyrus og pergament! Jeg syns at vi har plikt til å ta vare på mengder av bøker til de som kommer etter oss, selv om trenden akkurat nå er at folk ikke låner bøker på bibliotek.
Det er vel litt naivt å tro at vi i Norge alltid vil ha det best i verden? Sett at krig, naturkatastrofer eller en meteoritt slår ut alt av elektronisk kommunikasjon og legger vår økonomi i ruiner? I min (håpløst romantiske) verden ville det vært verdt det; at et bibliotek ble vedlikeholdt og støvtørret i 300 år uten en eneste besøkende, hvis så bare ett menneske fant veien inn for å lese en bok.
Selv er jeg altså helt fersk som bibliotekbruker. Jeg fant ikke Servantes’ ”Don Quijote” noe sted og havnet på biblioteket. Hva om biblioteket ikke hadde hatt denne boken? Skulle jeg deltatt på flerkulturell aften i stedet? Jeg har bestemt meg for å låne lydbøker på biblioteket og har ingenting imot å laste dem ned elektronisk heller, men noen må ta vare på bøker i papirutgave også og hvem skal gjøre det dersom bibliotekene ikke gjør det?
Nordmenn er vel fortsatt i verdenstoppen når det gjelder å lese bøker? Det alene bør være et argument for å bevare bøker og biblioteker, uavhengig av besøkstall, syns jeg.
Jeg mente at vi leser mye, ikke låner mye. Jeg har ingen ferske tall. Forrige undersøkelse jeg husker hadde Island på topp og Norge som nr 2, men dette kan jo være noen år siden. Er det noen som har ferske undersøkelser/tall å bidra med?
Bare så det er sagt så er jeg 100 % for bøker på biblioteket ;)
Jeg elsker selv følelsen av å være i et bibliotek og kunne tusle rundt og titte på det jeg vil. Dra ut interessante bøker fra hylla og vurdere i eget tempo om jeg skal lese de. (I en bokhandel kommer det alltid en vennelig sjel som har fått beskjed av sjefen om å snakke med alle kundene)
Heldigvis har NB et hovedlager hvor tekstlige kopier av alt som blir utgitt i Norge oppbevares. Og jeg er helt enig i at dette er viktig. Det er også viktig å ha bøker i de enkelte biblioteken slik at de er tilgjengelige når brukerne ønsker å benytte de, og gode ordninger for å låne inn bøker fra andre biblioteker.
Jeg mener også at det alltid skal være plass til lesing og bøker til lesing i et bibliotek, men det må i trå med tiden være åpent for mer en bare bøker. Tror jeg :)
Noe av det beste jeg har lest om bibliotek, det skrevne ord og bøker på lenge!
Jeg har selv tenkt mye av det samme som kronikkforfatteren i Aftenposten.
Jeg har vært en ivrig bruker av biblioteket hele mitt liv. Jeg var det hver lørdag som barn, og jeg stort sett alle bøker jeg leser i dag er lånt på biblioteket.
Nå ser jeg at biblioteket blir mindre og mindre for bøker, og mer og mer et slags kulturhus. Det synes jeg ikke noe om. De arrangerer konserter og kulturforedrag og whatnot. Dette bryter kraftig med børnelærdommen om at på biblioteket er man stille. Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke kan la biblioteket være et bibliotek, og heller lage i stand et eget kulturhus til disse andre tingene.
Det står stadig dårligere til med lesekunnskapene her til lands, i følge media. Da skulle man jo tro at det var viktig å opprettholde biblioteket som et sted for det skrevne ord?
Om dette stemmer, så synes jeg virkelig det er på tide med en folkeaksjon. jeg bruker ikke selv biblioteket spesielt aktivt for tiden, jeg har gått rundt og trodd at deres viktigste oppgave er utlån av bøker, som igjen sprer kunnskap. Jeg vet at på grunn av dårlig råd har enkelte biblioteker rundt om kring i landet sett seg nødt til å kutte i utgifter, og det er vel der bokbussen kommer inn i bildet, men tragisk er det.
Jeg bodde i Sverige i mange år, i en lite forstad til en ganske kjent, men dog liten by, og dit kom bokbussen hver 14. dag. Jeg husker jeg reagerte på det fordi rutebussen som gikk derfra og inn til byen stoppet rett utenfor biblioteket, men jeg ble forklart at dette var et prestisjeprosjekt for politikerne og at det skulle mye til for å få dem til å kutte det tilbudet. Hvorfor er det da ikke på samme måte i Norge? Vi liker jo å skryte av at vi er bedre og rikere enn Sverige...
Selv om mange her inne er tilhengere av bibliotekets tradisjonelle funksjon, først og fremst, blir det kanskje feil å se den nye bruken av biliotekene som "en konkurrent". Kan det ikke snarere være slik at det blir mulig å opprettholde den tradisjonelle virksomheten lenger og i større skala, fordi bibliotekene forsvarer sin berettigelse ved også å levere andre funksjoner?
Jo, absolutt, jeg er veldig positiv til mange av bibliotekets nye funksjoner. Jeg bor midt mellom to bibliotek, og sogner vel egentlig til begge, og jeg synes disse har veldig mange fine tiltak som ikke går på utlån av bøker og tilgang til tidsskrifter, jeg kan nevne lesestunder for barn, litteraturkvelder og utstillinger av lokale kunstnere.
Alt dette synes jeg er positivt, men jeg synes fortsatt at bibliotekets hovedfunksjon skal være formidling av litteratur, eller kunnskap om du vil, deretter kan det være en samlingsplass med alle de ulike tiltakene det innebærer, og som på alle måter også er positivt. Men det er kanskje jeg som er gammeldags, og det er på tide å sidestille disse to.