Viser 23 svar.
Romanen "Den røde tråden" av Francine Rivers er den romanen som har gjort mest intrykk på meg. Den handlar om å vera gift, kjærleik, utroskap, familiehistorie, press, miskommunikasjon, konflikt og forsoning. Lest den mange gonger, og syns den treff spikaren på hovudet når det gjeld å vera kvinne/kone/mor i vår samtid. I boka er det og ei paralellhistorie, dagboka til hovudpersonens tippoldemor.
"Veien til karlsvogna" Ei dagbok aktig bok om kreft, kjærlighet og sorg. Og om møte med helsevesenet. Denne gikk rett i hjertet mitt, og der blir den. Ei bok til ettertanke... Anbefaler deg å lese denne.
Jeg hadde også tenkt å anbefale den! Det er en virkelig vakker bok!!
Den har jeg også lest. Ei virkelig sterk bok som du aldri vil glemme. Sier som Ingunn: Den anbefales.
Balansekunst av Rohinton Mistry er en slik bok. Indisk by, midten av 70-tallet. Hovedpersonene viser et utrolig livsmot, masse glede og stor evne til å overvinne hverdagens utfordringer. Livet mitt har svært lite til felles med livet til disse to, men boka var likevel en fin input til å fokusere på de postive sidene i egne hverdager.
Samtidsromanene til Sigrid Undset! De gir meg noe hver gang - forsåvidt hverdagslige hendelser, men det er "noe" som setter seg fast hver gang. Føler at mange av temaene er like aktuelle i dag.
Oj! Hvis skal man begynne...
Innsirkling-bøkene av Tiller - fordi dette er fantastisk litteratur om mellommenneskelige relasjoner.
Da Nietzsche gråt - av Irvin D. Yalom - roman om psykoanalysens begynnelse. Følte nettopp at denne gaeg noe eget da jeg leste den. Har snakket med flere andre som opplevde denne som en stor bok.
Kildens utspring - av Ayn Rand - fordi den gir spennende mat til intellektet - om hvor grensene bør gå for integritet, og om å stå for det man tror på.
Alle bøkene til Eric Emmanuel Schmith - fordi de gir vare, vakre skildringer av litt andre perspektiver.
Du mener kanskje bøker som gir deg noe på det eksistensielle og moralske planet; som en typisk dannelsesroman. F.eks Peter Camenzind av Herman Hesse. Eller Siddharta, også av Hesse. Ellers ble jeg selv i min ungdom veldig påvirket (til det bedre) av Jens Bjørneboe, da spesielt Bestialitetens historie. Og til slutt føler jeg selv at noe av det viktigste jeg har lest er Jørgen Haaves biografi om den norske filosofen Peter Wessel Zappfe. Zappfe skrev forøvrig gnistrende.
Jeg vil nevne Bokens Folk Av Geraldine Brooks. En fantastisk bok, med flere historier som filtres inn i hverandre. Historier om forskjellige mennesker som opplever mye som rørte ved meg.
Jeg vil påstå seriebøker ( spes. Morshjerte og arvesynd) og bøkene til Anne Karin Elstad ( Folket på Innhaug serien og Julie bøkene). Jeg skjønner mange situasjoner som jeg aldri har vært bort i selv og får mer empati. Samtidig lærer disse bøkene meg masse. Jeg tenker sånn skal jeg aldri få det og jeg skal ikke ta så fatale valg. Men de romanene får meg også se helt nytt på mange ting og da tenker sånn skal jeg gjøre også det. Ellers sitter leser opplevelsen lenge i deg etter man har lest bøkene. Av og til svever jeg på en sky av glede. Mange ganger gjør det så vondt at man føler at noen stikker deg i hjertet.Karakterene i bøkene gir meg ikke bare følelser. Men noen lurer jeg virkelig på hva som skjedde videre med. f.eks. karakterer som drar til Amerika. Ja bøker kan gå så sterkt inn på meg at jeg kan drømme om bøkene etterpå... Det er nesten som man må klipe seg selv i armene og si at disse karakterene ikke finnes.
Så finnes det bøker og filmer som er basert på bøker som er utrolig gode. Men gjør deg så trist at de nesten kan ødelegge dagen din. Der iblant Kjære John av Nicholas Sparks og forsyte Sagaen av John Galsworthy.
Så vil jeg nevne tapte døtre av Xinran på slutten. Boken ga meg ny og viktige kunnskap om jenter og kvinner i Kina. Den vekte et enormt engasjement i meg. Ei bok som virkelig har forandret selv om den var ufattelig vond og provoserende...
Bøker som har sittet i meg lenge etter siste side var lest er:
Alltid Alice av Lisa Genova
Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro
Min søsters vokter av Jodi Picoult
Ja, "Alltid Alice" av Lisa Genova er virkelig bra!! Glemte den i det andre svaret mitt. En bok alle burde lese.
Det å lese en bok som gjør at man sitter igjen litt klokere, blitt berørt på en eller annen måte eller lært noe om verden, mennesker og seg selv er en fantastisk følelse :)
Jeg kan anbefale noen bøker som har gitt meg den gleden:
Krev din rett av Ayaan Hirsi Ali. Dette er en rystende historie om hverdagen til muslimske kvinner som undertrykkes av av sine familier og sviktes av det vestlige samfunn. Ali er fra Somalia og skriver om det hun selv har opplevd og sett. Dette var virkelig lærerikt.
Trilogien til Gert Nygårdshaug som består av:
Mengele Zoo, Himmelblomstreet og Afrodites Basseng.
Fantastiske bøker som er spennende, språklig gode, samt en tankevekker om verden vi lever i.
Pustegynge av Herta Müller. Dette er fortellingen om den 17 år gamle Leopold sitt fem års opphold i sovjetisk arbeidsleir under andre verdenskrig. Dette er en trist historie, men den er vakkert fortalt og man imponeres over viljen til å overleve.
Camorraland av Mariangela Cacace. Camorra er Italias største mafiaorganisasjon og kontrollerer Napoli fra gateplan og opp til politikere. Dette var både spennende og veldig opplysende. Denne historien ville jeg ikke ha trodd på hvis jeg ikke selv hadde lest dette.
Ellers anbefaler jeg som nevnt tidligere i tråden, "En halv gul sol" av Chimamanda Adichie og "Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa :-)
Det er litt vanskelig å anbefale bøker når jeg ikke kjenner deg og vet hvilke temaer som vanligvis engasjerer og interesserer deg, men jeg skal gjøre et forsøk.
No og jeg av Delphine de Vigan, tar for seg temaet hjemløshet og hvordan omverdenen ser på de hjemløse. Jeg syntes ikke boken problematiserte nok, men like fullt er den god.
Jente møter gutt av Ali Smith, om homoseksualitet og hvor vanskelig det kan være for omgivelsene å godta.
Smuss av Katarina Wennstam, handler om menneskehandel og vold mot kvinner. Wennstam har jobbet som kriminalreporter i SvT, så hun vet hva det dreier seg om.
Enheten av Ninni Holmqvist, en dystopi som ser på hvordan verden kan se ut om noen år om vi ikke stopper visse trender nå.
Alltid Alice av Lisa Genova, om alzheimers, sett fra pasientens synsvinkel.
En søndag ved bassenget i Kigali av Gil Courtemanche, om folkemordet i Rwanda.
Cellisten i Sarajevo av Steven Galloway, en roman besert på faktiske hendelser fra krigens Sarajevo. Litt vanskelig å komme i gang med, men klarer du deg gjennom de første sidene kommer du ikke til å angre.
Håper i alle fall noen av disse bøkene kan falle i smak.
Jeg husker "Last chance to see" av Douglas Adams som en slik bok som gjør livet litt rikere.
http://www.douglasadams.com/creations/0345371984.html
Det er nesten umulig å trekke frem noen få bøker her, men jeg skal prøve :)) "Kristin Lavransdatter" av Sigrid Undset. "De elendige/Les Miserables" av Viktor Hugo er to klassikere jeg har lest flest ganger. Av nyere literatur vil jeg nevne "Damekupeen" av Anita Nair, "Saman er ein mindre aleine" av Anna Gavalda, "Nattog til Lisboa" av Pascal Mercier. Pluss to bøker jeg i farten ikke husker hvem som har skrevet: "En halv gul sol" og "Morgen i Jenin" Bare MÅ ha med "Alene sammen" også. Dette får holde selv om jeg kunne skrevet ned mange fler, men der er sikkert mange andre som også kommer med gode forslag.
"En halv gul sol" er skrive av Chimamanda Adichie og utspiller seg i Nigeria og er en stor episk fortelling om Biafra-krigens redsler, kjærlighet, svik og forsoning.
"Morgen i Jenin" er skrive av Susan Abulhawa og er en gripende roman fra Palestina.
Jeg er enig med deg i at disse to bøkene er fantastiske og tankevekkende.
Tusen takk. Bøkene er på utlån, og er ikke så flink til å lete frem sånne ting på andre sider mens jeg skriver, ikke ennå i alle fall. Godt andre kan hjelpe da :))
De to første bøkene om Jarle Klepp (Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim) har gitt meg ny inspirasjon til god musikk. Det er det eneste jeg kommer i tanke om for øyeblikket.
Utrolig vanskelig å velge, men her er noen som sitter i sjela mi..."Gutten i den stripete pysjamasen" av John Boyne, "Boktyven" av Markus Zusak, "Moskva kjenner ingen tåre" av Osvald Harjo, "Brente skygger" av Kamila Shamsie, "Keiseren av Portugalien av Selma Lagerlõv, "Nålen" av Ken Follet, "Kommer morgendagen" av Sidney Sheldon, "Gulldronning, Perledronning" av Margaret Skjelbred, "Evas øye" av Karin Fossum. "De udødelige" av Kjetil Bjørnstad. Mange av disse forfatterne er bare helt fantastiske og er blandt mine favoritter. ANBEFALES VIRKELIG... Kos deg...
Den som elsker noe annet av Karin Fossum. Denne krøp under huden på meg, og blei der. Grusom, fascinerende og spennende lesning. Fossum på sitt beste.