Uten at jeg har satt meg ned for å velge ut mine fire største blant nålevende norske forfattere, så vil jeg i alle fall gjerne fremme kandidaturet til Britt Karin Larsen og Atle Næss. Jeg har ikke alt de har utgitt, men de har begge gitt meg store leseopplevelser - fullt på høyden (og vel så det) med bøker av andre nålevende norske forfattere.

Britt Karin Larsens trilogi om norske tatere (De som ser etter tegn, De usynliges by og Sangen om de løpende hester) er vakkert fortalt, innsiktsfullt og lærerik. Den trilogien fra Finnskogene som hun nå er i gang med (to bøker er kommet alt: Det vokser et tre i Mostamägg og Himmelbjørnens skog) rommer også fin fortellerkunst.

Atle Næss' Den tvilende Thomas er en liten perle av en historisk roman. Han har også vist at han kan skrive levende og fengslende i en rekke andre sjangere, men siden jeg liker spesielt godt å lære historie gjennom skjønnlitteraturen, har jeg for min del store forventninger til hans seneste bok Din nestes eiendom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Jeg skal huske på Britt Karin Larsen, hennes bøker høres ut som de kan være noe for meg. Tidligere har jeg bare hørt navnet hennes, men ikke visst noe om hva hun har skrevet, så takk for tipset.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da MÅ du bare forsøke hennes bøker, altså, hvis du ble nysgjerrig av dette! Jeg anbefaler deg å starte med De som ser etter tegn, som er den første boken i tatertrilogien. Den er helt betagende - og også norske tatere selv setter stor pris på hennes fremstilling av deres kultur og historie, har jeg lest. Og en glad-"nyhet": jeg ser stadig vekk tatertrilogien på bruktmarkedet, så du burde ha gode sjanser til å få tak i den nede i bruktbutikken "din"...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var tatertrilogien jeg først og fremst ble nysgjerrig på, selv om det var veldig mye annet interessant å se og. Men taternes historie er noe man ikke finne beskrevet i så mye skjønnlitteratur, så derfor synes jeg det ble ekstra spennende. Og om de er lette å finne på bruktmarkedet så er jo det intet annet enn en riktig gladnyhet, jeg er jo innom bruktbutikken "min" ganske ofte...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, nemlig - det i seg selv (at hun skildrer taternes historie) er nesten grunn god nok til å titte nærmere på bøkene; når hun i tillegg skriver gnistrende godt, er det en ren fryd å lese dem. (Og får du "fot" for taternes historie, kan du gå videre til Thor Gotaas' bok Taterne. Livskampen og eventyret for en sakprosa-fremstilling av samme tema.... Anbefales, den også, med det samme jeg har vann på mølla!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lagt til Tatertrilogien i ønskelisten, så får jeg håpe de dukker opp en dag. Jeg skal se nærmere på fagboken du linker til også, jeg synes dette er et veldig interessant tema, og ikke minst viktig, så det er klart noe jeg vil lese mer om.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fullstendig enig med deg på begge punkter (interessant og viktig)!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Koselig at du nevner Britt Karin Larsen! Tater-trilogien hennes er både engasjerende og levende fortalt - og jeg skal straks begynne på "Det vokser et tre i Mostamägg". Gleder meg til den - har hørt utdrag av den opplest på radio. Takk for tipset om oppfølgeren, forresten!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg synes Britt Karin Larsen skriver så nydelig. Og gjennom bøkene hennes har jeg fått vite så mye om særlig taterkulturen, men også skogfinnekulturen (som hun skriver om nå). Jeg synes kanskje ikke skogfinne-bøkene har nådd helt opp til tatertrilogien hennes (men den er jo glitrende, så det skulle jammen mye til også), men jeg slukte dem i løpet av et par dager, like fullt. Jeg tror nok sikkert du vil glede deg over dem også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du beskriver så utrolig vakkert det du brenner for, annelingua.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, gretemor - det var da nydelig sagt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

RufsetufsaIvar SandKirsten LundSynnøve H HoelPi_MesonTom-Erik FallaIngunn SEvaMonica CarlsenVariosaHeidi Nicoline ErtnæsTorill RevheimgretemorLisbeth Kingsrud KvistenG LIngebjørgsiljehusmorBertyBerit RbreksusannaAlice NordliKarin BergReidun SvensliVidar RingstrømMetteIreneleserHarald KTonje SivertsenmgeLailaritaolineIngrid HilmerTine VictoriaEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine Sundalsomniferum