Uttrykket "De fire store" har jeg grublet litt på et par dager fordi jeg ikke kom på hvem den fjerde var.
Har tilslutt måtte lest meg frem til det og fant ut at jeg hadde glemt at den ene var Jonas Lie.
Har i all min tid trodd at det var oppe og vedtatt at "De fire store" som er Ibsen, Bjørnson, Lie og Kielland var de fire største.
Uttrykket "De fire store" er et uttrykk som Gyldendal forlag lanserte for å lage en markedsføringskampanje for disse forfatterene.

Den norske bokklubben lagde i 1990 en ny kampanje med som de kalte "De fire nye store" som var Herbjørg Wassmo, Jan Kjærstad, Anne Karin Elstad og Dag Solstad.

Hvis dere skulle lansere deres fire store nå fra vår tid, hvem ville det bli?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 55 svar.

Her er mine forslag til de fire store:

  • Roy Jacobsen. Han har gitt ut bøker i en periode på 25 år og har mottatt flere priser for sine bøker. Jacobsen har gitt ut både romaner, noveller, biografier og ungdomsbøker. Han skriver godt og har et flott språk. Min favoritt er boken "Frost".

  • Ingvar Ambjørnsen. Ambjørnsen har produsert mange verk i en lang forfatterkarriere. Ambjørnsen er kjent for sine romaner, men har også gitt ut flere flotte novellesamlinger. Bøkene om Elling som også har blitt filmatisert er mine favorittbøker fra Ambjørnsen.

  • Herbjørg Wassmo. Dette er en forfatter som har solgt utrolig mange bøker. Hun startet på 70 tallet med en diktsamling og har skrive bøker i over 30 år. Listen over bokpriser er lang og imponerende. Wassmo sine to trilogier om Dina og Tora er fantastiske verk.

  • Gert Nygårdshaug. Han har levert bøker i flere sjangere. Dikt, noveller, barnebøker, krim og romaner. Han er mest kjent for krimbøkene sine med Fredric Drum og sine økologi-bøker som startet med den fantastiske boken Mengele-Zoo.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jon Fosse og Kjell Askildsen (som også er dei to einaste nordmenna som blir nominerte til nobelprisen) fortener absolutt å vere med. Dei to siste er eg usikker på, men kanskje Jan Erik Vold og Dag Solstad. Eller Knausgård.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uten at jeg har satt meg ned for å velge ut mine fire største blant nålevende norske forfattere, så vil jeg i alle fall gjerne fremme kandidaturet til Britt Karin Larsen og Atle Næss. Jeg har ikke alt de har utgitt, men de har begge gitt meg store leseopplevelser - fullt på høyden (og vel så det) med bøker av andre nålevende norske forfattere.

Britt Karin Larsens trilogi om norske tatere (De som ser etter tegn, De usynliges by og Sangen om de løpende hester) er vakkert fortalt, innsiktsfullt og lærerik. Den trilogien fra Finnskogene som hun nå er i gang med (to bøker er kommet alt: Det vokser et tre i Mostamägg og Himmelbjørnens skog) rommer også fin fortellerkunst.

Atle Næss' Den tvilende Thomas er en liten perle av en historisk roman. Han har også vist at han kan skrive levende og fengslende i en rekke andre sjangere, men siden jeg liker spesielt godt å lære historie gjennom skjønnlitteraturen, har jeg for min del store forventninger til hans seneste bok Din nestes eiendom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg skal huske på Britt Karin Larsen, hennes bøker høres ut som de kan være noe for meg. Tidligere har jeg bare hørt navnet hennes, men ikke visst noe om hva hun har skrevet, så takk for tipset.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da MÅ du bare forsøke hennes bøker, altså, hvis du ble nysgjerrig av dette! Jeg anbefaler deg å starte med De som ser etter tegn, som er den første boken i tatertrilogien. Den er helt betagende - og også norske tatere selv setter stor pris på hennes fremstilling av deres kultur og historie, har jeg lest. Og en glad-"nyhet": jeg ser stadig vekk tatertrilogien på bruktmarkedet, så du burde ha gode sjanser til å få tak i den nede i bruktbutikken "din"...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var tatertrilogien jeg først og fremst ble nysgjerrig på, selv om det var veldig mye annet interessant å se og. Men taternes historie er noe man ikke finne beskrevet i så mye skjønnlitteratur, så derfor synes jeg det ble ekstra spennende. Og om de er lette å finne på bruktmarkedet så er jo det intet annet enn en riktig gladnyhet, jeg er jo innom bruktbutikken "min" ganske ofte...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, nemlig - det i seg selv (at hun skildrer taternes historie) er nesten grunn god nok til å titte nærmere på bøkene; når hun i tillegg skriver gnistrende godt, er det en ren fryd å lese dem. (Og får du "fot" for taternes historie, kan du gå videre til Thor Gotaas' bok Taterne. Livskampen og eventyret for en sakprosa-fremstilling av samme tema.... Anbefales, den også, med det samme jeg har vann på mølla!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lagt til Tatertrilogien i ønskelisten, så får jeg håpe de dukker opp en dag. Jeg skal se nærmere på fagboken du linker til også, jeg synes dette er et veldig interessant tema, og ikke minst viktig, så det er klart noe jeg vil lese mer om.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fullstendig enig med deg på begge punkter (interessant og viktig)!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Koselig at du nevner Britt Karin Larsen! Tater-trilogien hennes er både engasjerende og levende fortalt - og jeg skal straks begynne på "Det vokser et tre i Mostamägg". Gleder meg til den - har hørt utdrag av den opplest på radio. Takk for tipset om oppfølgeren, forresten!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg synes Britt Karin Larsen skriver så nydelig. Og gjennom bøkene hennes har jeg fått vite så mye om særlig taterkulturen, men også skogfinnekulturen (som hun skriver om nå). Jeg synes kanskje ikke skogfinne-bøkene har nådd helt opp til tatertrilogien hennes (men den er jo glitrende, så det skulle jammen mye til også), men jeg slukte dem i løpet av et par dager, like fullt. Jeg tror nok sikkert du vil glede deg over dem også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du beskriver så utrolig vakkert det du brenner for, annelingua.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, gretemor - det var da nydelig sagt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine fire store nålevende norske er: - Lars Saabye Christensen - Ketil Bjørnstad - Herbjørg Wassmo - Delt 4. plass Roy Jacobsen, Gert Nygårdshaug, Jo Nesbø, Erlend Loe, Tove Nilsen, Ingvar Ambjørnsen Vet de ikke skulle rangeres, men det var ganske vanskelig å velge fire stykk. Vera Henriksen, som mange roser, har jeg dessverre ikke lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det mangler i hvert fall to på den "gamle" listen: Amalie Skram og Cora Sandel. Bjørnson burde ikke være med i det hele tatt. De fire store fra vår tid? Blir vanskelig å finne. Men ellers synes jeg Jens Bjørneboe burde få førsteplassen, hvert fall Vera Henriksen fortjener plass, og hvor ble det av Sigrid Undset? Dessuten er Trygve Gulbrandsen helt fantastisk. Det slår meg at ingen av disse er i live lenger. Hm. Og hva med Johan Borgen og Johan Falkberget? (Også døde).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du leser kanskje ikke så mye samtidslitteratur..hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der ble jeg avslørt ... jeg gjør nok ikke det, nei. Jeg har ikke funnet noe samtidslitteratur som har fenget meg. Og jeg har lett, bare for å ha sagt det til mitt forsvar. Jeg leser norsk krim, der er det mye bra. Men altså skjønnlitterært ... niks.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der er vi nok like. Prøver å lese norsk samtidslitteratur og har flere stående ulest i hylla, men har en tendens til å velge krim. Prøver jo å variere, men krim frister mest:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min liste blir: Herbjørg Wassmo, Roy Jacobsen, Anne Karin Elstad, Ebba Haslund (hvis hun ikke regnes som "for gammel" ??)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ebba Haslund døde i 2009, så hun er vel for gammel hvis vi snakker om dagens forfattere. Hun skrev forresten mye morsomt, både for voksne og barn, og var en herlig ironisk radiokåsør - men blant de "store" ville jeg nok ikke plassert henne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var et vanskelig valg! Etter mye om og men landet jeg på

*Lars Saabye Christensen
*Tor Åge Bringsværd
*Bergljot Hobæk Haff
*Paal-Helge Haugen

Alle har stor, variert og spennende produksjon bak seg, har levert høy kvalitet og er fortsatt aktive.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Kjell Askildsen? Vera Henriksen har jeg ikke hørt om engang... Ops.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Greit, jeg må vel tenke ut en liste av nyere forfattere, det var bare så fristende å ta den andre. Måtte bare bruke alderen min til noe positivt ;)

Vera Henriksen
Lars Saabye Christensen
Jon Fosse
?????? Kanskje Roy Jacobsen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror jeg også må finne en plass til Vera Henriksen på min liste, henne glemte jeg i farten. Jeg elsker hennes bøker, ser at mange leste henne i ganske ung alder og mener de har vokst fra henne, men jeg blir fortsatt revet med når jeg leser bøkene hennes. Jeg synes nok hun er litt undervurdert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er å håpe at flere oppdager og leser hennes bøker. Hadde jeg ikke lest bøkene er jeg ganske sikker på at de hadde fenget like mye nå som da jeg las de for ca 25 år siden.
De er tidløse for det er historiske romaner om mennesker fra vår fortid, vår arv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, tidløs var ordet, romanene er historiske, men uten kliss, som mange historiske romaner har i overflod dessverre. Jeg har enda ikke lest alt hun har skrevet, så jeg har mye å se frem mot. Nå har jeg også begynt å hamstre bøkene hennes på bruktbutikker, så jeg har dem for fremtiden og eventuelt kan prakke dem på andre om det passer sånn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sitter på tre bøker av Vera Henriksen som jeg ikke har lest. Her har jeg visst gått glipp av de helt store. Det er Helgenkongen, Jærtegn og Sølvhammeren, ikke i rekkefølge.

Hva tenker du Karin? Skal jeg putte de foran i køen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når du har lest de glemmer du de aldri. Det er mange år siden jeg las de og jeg kan enda kjenne på den sitrende følelsen jeg hadde når jeg las. Hun fenger så og jeg ble dratt inn i handlingen.
Jeg kan ikke forstå hvorfor hun ikke har blitt mer verdsatt her i landet i forhold til en del middelmådige forfattere.
For meg er det ingen tvil, hun kommer på en god 2.plass etter Sigrid Undset. Jeg tror jeg har lest det meste av hennes eldre bøker

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er bare én forklaring på det, Karin. Hun var kvinne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og det er hun vel fremdeles ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forstår ikke helt hva du mener...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Javel, nå forstår jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, jeg får tårer i øya når jeg leser, og jeg skjønner at her har jeg virkelig gått glipp av noe stort. Har lest Sigrid Undset, men hun har ikke bergtatt meg.

Sitter nå og ser opp på bøkene til Vera Henriksen, og det føles så rett. Takk Karin!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare hyggelig Grete. Men du er ikke ferdig når du har lest disse 3. Jeg har lyst til å vise deg noen andre hun også har forfattet og som jeg har lest. Her er noen flere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hun har skrevet atskillige bøker, skjønner jeg, og det er godt å ha et kompass å gå etter i denne jungelen av bøker som finnes der ute.

Litt har med generasjoner å gjøre, men det er langt i fra alt. Erfaring er vel det som til syvende og sist rekker lengst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Artig påfunn Hedvig.

Eg har tenkt litt og kome fram til at dersom det skal kome nokre fleire "4 store" bør desse plukkast ut blant forfattarar som endå lever (og helst endå er aktive). Dette snevrar inn kandidatane litt (og utelukker både Bjerke og Ibsen som eg gjerne skulle hatt på den nye lista).

Etter endå meir tenking (ja tenking er noko eg kan!), satt eg igjen med 3 store forfattarar som eg gjerne ville putte inn på lista:

Jon Fosse, Erlend Loe og Vera Henriksen.

Den fjerde er eg litt usikker på, kanskje Tore Renberg eller Ragnar Hovland.. Men eg klarer ikkje heilt å velje mellom desse så det vert nok berre "3 store" frå meg..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lars Saabye Christensen, Herbjørg Wassmo, Anne Karin Elstad og Ingvar Ambjørnsen. Jeg ønsket kanskje selv at Jo Nesbø, Unni Lindell, Anne B Ragde og Karin Fossum skulle fått være med men det er akkurat som krim ikke er godkjent. Eller er krimforfattere like mye verd , hvis vi tenker......sånn de fire store tanker.? Hva er kriteriene for å bli valgt.?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes jo ikke noe riktig svar her så hvis noen syntes en av krimforfatterne våre fortjener en sånn ære så kan vel ingen si noe på det :)

Mine kriterier er blant annet:
- godt språk
- gitt ut flere bøker
- historier eller dikt som berører meg og har gitt varig spor på en eller annen måte

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikke meningen å svare for deg,Hedvig. Men jeg gjør det visst allikevel. Kriteriene ligger i "De fire store". Da må du tilfredsstille de aller fleste kriterier, og vite at generasjoner som kommer etter oss, vil lese, tolke og diskutere disse forfatterne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ingen favoritter fra nyere dato, ikke dermed sagt at ikke det finnes gode forfattere. Jeg mener det er et problemet at de ikke skriver mange nok gode bøker for å komme på min liste.
Jeg er nok noe streng, for det er ikke hvem som helst som får den æren. Hvis jeg får ta med de som enda levde da jeg ble født, ja da er det enklere, da har jeg ei liste :

Knut Hamsun
Gabriel Scott
Jens Bjørneboe
Vera Henriksen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke helt lett å velge, men tror jeg lander på Erik Fosnes Hansen (Har riktignok ikke utgitt så mye, men det han har liker jeg godt, spesielt de tre første), Herbjørg Wassmo, Ingvar Ambjørnsen og Lars Saabye Christensen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingvar Ambjørnsen, Roy Jacobsen, Vera Henriksen og Bergljot Hobæk Haff.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig godt forslag :)
Ambjørnsen kommer helt klart til å være en av mine fire :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig interessant spørsmål, Hedvig. Må tenke litt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner at det ikke er lett å ta på sparket :) Jeg klarte ikke det selv, så jeg må også tenke litt over det. Tenkte jeg fikk navnet på endel forfattere i tråden som jeg ellers ikke ville ha kommet på :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du tenker de som er godt produktive pr. i dag?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei nødvendigvis ikke. Syntes kvalitet teller mye mer kvantitet :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jeg enig i, men du tenker fortrinnsvis på forfattere som gir ut bøker, ikke har gitt ut bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenkte vel egentlig på forfattere som gir ut bøker nå. Er veldig enig i det Karin sier om at de ikke skriver mange nok gode bøker idag.
Har sagt at Ambjørnsen vil komme på min liste og det vil nok også Roy Jacobsen gjøre :) Jeg liker virkelig veldig godt det jeg har lest av han, samt at han har et veldig godt språk og det er et viktig krav fra meg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jostein Gaarder, Herbjørg Wassmo, Dag Solstad og Jo Nesbø

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Syns ikke at Nesbø hører til firkløveret. Det stemmer ikke helt:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, både ja og nei, jeg kom ikke på noen andre der og da, men jeg syns han fortjener en 4 1/2plass, og så setter jeg Roy Jackobsen som no.4. :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Syns Nesbø er litt for fersk til å være med på firkløveret;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan være enig i Wassmo og Solstad, men kjenner at motviljen større mot de to andre.
Har forresten Gaarder skrive så mye bra?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var jo et individuellt svar da, jeg syns Gaarder har skrevet mye bra og innsiktsfullt; Sofies verden, Kabalmysteriet, Maya, I et glass i et vindu, Julemysteriet, for å nevne noen. Jeg føler at dette er bøker som vil bli stående en stund i fremtiden. Jo Nesbø fordi han skriver mer enn bare krim, som han forøvrig gjør fremragende, barnebøkene hans er fantastiske, samt at han bryr seg om barn i nød og skriver for dem også. Men, dette er mine 4 store, og jeg forventer ikke at det er de 4 store for andre. Meningsforskjeller og mangfold er noe som er nødvendig. :o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenJarmo LarsenTheaGrete AastorpLinda RastenAnniken RøilritaolineHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi L