Jeg angrer ingenting, men jeg kan innrømme at jeg ikke lovpriser bøker som jeg vet mange synes er dårlige. Tror det er en modningsprosess for mange å lese "enklere" bøker. Jeg vet at i min begynnende karriere på bokelskere skrev jeg noen innlegg om at jeg leste kun for å underholdes og for å lære litt. Jeg har aldri vært spesielt opptatt av språk, men har ingen problemer med å se hvorfor andre kan la seg fascinere av gode skildringer og formuleringer av en litt mer kreativ type.

Har nok lært en hel del av å lese andres kommentarer her inne om bøker jeg har lest og bøker jeg har hørt om.

Mulig at mine vansker med å få med meg språknyanser har med at jeg "slurver" litt når jeg leser, hopper gjerne over enkelte passager når jeg synes det blir vel mye skildringer og svulstig språk. Når jeg lytter til lydbøker synes jeg det er enklere å få dette med seg. Tenker det er en god løsning for meg som ikke er så glad i å lese "gammelt språk". Nå er jeg vel litt utenfor tema, men jeg kom på dette mens jeg skrev;)

Angrer ikke, men har nok blitt mer bevisst på hva som regnes som kvalitet i litteraturen. blir jo litt overrasket når en kan lese om en bok at noe en person mener er "dameroman" er for andre en klassiker. Det viser vel at det er mangfold i smak, og ikke nødvendigvis alltid vedtatte sannheter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Det er mange klassikarar som blir rekna som "dameromanar". Det er tradisjon for at kvinner skriv om kvinner og for kvinner, medan menn skriv for begge kjønn. Mange av bøkene som er skrive om og for kvinner, er likevel viktige. Og ein klassikar er vel strengt tatt bare ei bok som er skriven for meir enn ein generasjon sidan og som framleis har stort nedslagsfelt. Så svært mange klassikarar har kvinner som målgruppa si.

Det er litt interessant å sjå på forfattaren sitt kjønn, evt. hovudpersonen sitt kjønn og lesevanar. Ta Siri Hustvedt og Trude Marstein, som er kvinner og som gjerne skriv om mannlege hovudpersonar - eg har eit inntrykk av at dei i langt større grad blir lesne av begge kjønn, enn kvinner som skriv om kvinner. Så sjølv om forskninga seier at dei store kjønnskillene i lesarvanar er i ferd med å løyse seg opp, trur eg det framleis er mange menn som ikkje les kvinnelitteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

FredrikAkima MontgomeryHallgrim BarlaupIreneleserMads Leonard HolvikErika NMarit MogstadDemeterJane Foss HaugenPirelliTone SundlandTor-Arne JensenSiw ThorbjørnsenEllen E. MartolKirsten LundAnne-Stine Ruud HusevågVariosaHarald KLars Johann MiljemgeToveAlice NordliElisabeth SveeKaren PatriciaBjørn SturødChristinaBeathe SolbergRandiAJarmo LarsenPiippokattaStian AxdalMetteAnneWangFarfalleIngunn SEivind  VaksvikNinaIngeborg GTanteMamieAnniken Røil