Det ble litt mye greier med Mistborn og Children of Time. Magiske elektrolytter og romreisende edderkopper. Nå ville jeg bare ha en rolig krim. Det gikk egentlig ikke så bra. Hadde jeg bare fått noen hint ...
Charlie er en uheldig men ellers likandes kar. Han har en drøm om å eie sin egen pub, men den dumme banken sier at jobben hans som lærervikar ikke lar betjene slike lån.
Så en dag får han beskjed om at hans fraværende onkel er død, og han er først i arverekken. Og arven? En verdensomspennende forbryterorganisasjon Spectre-style.
Plutselig befinner pub-løse Charlie seg på sin egen vulkanøy, omkranset av snakkende katter, drapsdelfiner og selvsagt, lasere.
Onkelens død har skapt forstyrrelser i den superonde Spectre-lignende organisasjonen, og Charlie befinner seg plutselig i en maktkamp kanskje bare god gammeldags fagforeningsarbeid kan løse opp i.
Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne engang jeg, men vi får si terningkast fire på denne også da.
Er veldig begeistret for Dag O. Hessen og hans bøker og når jeg i tillegg også er veldig glad i å lese naturskildringer - ja, da blir denne en innertier.
Mona, i sin beste alder et sted i 60-årene, singel, mor til to voksne gutter. En dag får hun vite at hun skal bli farmor. Problemet er at Mona ikke liker sønnens samboer og hun har på ingen måte lyst til å bli bestemor. Hun er ferdig med babyer. Basta.
Det blir både hylende morsomt og ganske trist, litt dating og litt dramatikk. Underholdende, lettbent og morsom. Line Baugstø skriver godt, synes jeg.
Hvordan jorden ble til
I de fjerneste tider var bare himlen. Men en dag skjedde et voldsomt steinskred. En mengde stein, grus og jord falt ut av himlen. Det ble Jorden. Av Jorden oppsto menneskene. I begynnelsen var et dypt mørke, og menneskene måtte lete etter mat på søppeldyngene utenfor husene sine. Livet var uten glede, og folk kjente ikke til døden.
En dag ropte en gammel kone: «Gi oss lyset!» og likevel visste hun ikke hva lyset var. Da kom lyset, og folk så hvor vakker Jorden var. Menneskene kunne nå dra ut på herlige reiser og finne nye boplasser. Likevel manglet noe som kunne gjøre gleden over livet på Jorden fullbrakt.
Da ropte en gammel kone: «Gi oss døden!» - og hun ropte det uten å vite hva døden var. Således fikk man døden. Og med døden kom også gleden over livet til menneskene. Diktning, sang og fest, liv og død, sorg og glede, lys og mørke har siden vekslet.
Gammelt eskimosagn
Dikt fra Grønland
Ved Harald Sverdrup
Den Norske Bokklubben - 1977
Jane Harper er blant mine krimfavoritter, og jeg har visst lest denne også. Denne jula skulle jeg lese mest mulig, men tiden, tiden blir borte mellom hver tanke. Så "Bokens folk" av Joel Halldorf har jeg kommet halvveis i, hvis jeg ikke teller sidene med noter. Historien om skrifter, lesing, trykking og spredning av ideer, eller bygging av sivilisasjoner er et av mine favorittemner. Jeg visste ikke at Irland var så langt fremme med å spre Guds ord i Europa, før Luther og Gutenberg. Det var et utall munker som reiste rundt, og de var katolikker da. De hadde håndskrevne tekster, og spredde ordet, som noen sier nå. Kirken var ofte lokalt forankret på den tiden, og det var mulig å ta med bikkja i kirka. For vitenskapene, ensrettingen og byråkratiet var en følge av trykkekunsten, som kom med Gutenberg. Nå har jeg kommet frem til avlatsbrevet, som en trykker i Barcelona leverte 142 950 av til et lokalt kloster rundt år 1500, og Gutenberg leverte sitt første ark i 1492. Både katolikkene og protestantene så nytten av løse typer og faste tekster, siden det gikk unna med produksjonen, og alle tekstene ble like. Kineserne hadde funnet opp de løse typene og papir som kunne legges oppå hverandre og bli en bok, men de trykket ikke for allmennheten. Det er jo også interessant. Så det var starten. Gleder meg til å lese videre, men det er andre oppgaver som må gjøres først. God leseuke til alle som leser.
Del fem av Knausgårds Morgenstjerne-serie, men som i forrige bok er det lite å se til denne stjernen. Som i forrige bok er det heller ingen essey du kan lett hoppe over, og faktisk med sine 300 sider må en nesten påstå at dette er en novelle i Knausgård-format.
Vi møter Trond, med en havarert Ascona i Arendal en gang på 70-tallet. Det var vist så kalt den vinteren at en påståelig kunne kjøre bilen sin ut på fjorden. Trond bruker muligheten til å ikke dra hjem til familien men heller overnatte i Arendal og drikke seg sanseløs.
I anledning det å drikke seg sanseløs skal det selvsagt filosoferes litt over livet og døden, som i alle Knausgårds bøker, men det blir også laget litt mat med den største presisjon, som i alle Knausgårds bøker.
Hele Morgenstjerne serien har noe mørkt i seg, men jeg var spent på om Knausgård skulle dykke like dypt ned i avgrunnen som forrige bok. Det gjør han ikke, noe som er både en lettelse og en skuffelse. I stedet lar han hovedpersonen grave sine egne hull, vi sannsynligvis ikke vil få vite hvordan han skal komme seg ut av.
Det er på mange måter klassisk Knausgård, men siden han nå har lagt bort disse lange esseyene i teksten, vil jeg kanskje si at han er på sitt mest tilgjengelige på mange år.
Jeg triller fire av seks bobler uten aircondition ut på fjorden for denne "novellen".
Gøy med lesesirkel og Doppler ikke inst. 58 bøker er ikke verst, det er jo en god del. Gøy med favoritt som stakk seg ut. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!
Ja det er mye utgivelser de siste årene ja. Spennende med litteraturhistorie. Hørtes ut som mye spennende. Håper du får en god søndag!
Hørtes fint å finne mye som er bra. Håper du får en god søndag!
Wow 415 bøker er ganske mye. Gøy med deling av god leseopplevelse. Håper du får en god søndag!
Øyetrøbbel hørtes ikke gøy ut nei. Hørtes ut som mye bøker her, men det virker som det er mye spennende. Håper du får en god søndag!
Gøy med gode bøker. Ja song til mor har jeg hørt mye bra om, får nok sette den på leselisten. Håper du får en god søndag!
84 bøker wow det er god del det også. 646 er noe tjukkere bok og dermed blir jo også mer tid å bruke, men hvis det er god bok så er verdt å bruke tiden. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!
Gøy med lesesirkel. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!
Sjøfareren virker spennende, du får oppdatere hva du synes om den. Jeg står selv på venteliste på den på biblioteket. Jeg har lest både grensen, høyt og Sovjetistan, og jeg liker veldig godt alle disse bøkene. Synes hun skriver veldig bra og en lever seg veldig inn i de ulike historie og skrivemåten hennes er ganske bra. Ja håper du finner mange gode bøker i 2025. Ja leseutfordring kan være veldig gøy. Håper du koser deg med sjøfareren og at du får en fin søndag!
Enda så rasande vi kunne bli på kvarandre, tenkte eg på slike diskusjonar med eit slags vemod, der eg lå og halvsov på sofaen, dei minte om ei tid som var borte, og som eg ofte tok meg i å sakne. Berre orda vi brukte; klassekamp, klassefiende og klassebevisstheit, demokratisk sentralisme, proletariatets diktatur, historisk materialisme. Vi brukte desse begrepa med den største sjølvfølge, og vi kunne naturlegvis ikkje forestille oss at vi, eller rettare sagt eg og alle andre på min alder, berre åtte, ti år seinare, aldri i livet ville ha funne på å uttale dei same orda utan å vere ironiske. Eller at dei få år etter det igjen skulle gli ut av språket og så og seie bli borte. Nesten som gamle menn med hatt. Som skrivemaskiner, korrekturlakk, videospelarar, opptakskassettar eller skvettlappen på bilar, tenkte eg, idet Therese kom inn på stua.
... eg kjente på ei takksemd som på ein eller annan måte sette meg i kontakt med ein søskenkjærleik eg ikkje hadde følt på mange år, og like før vi skulle til å avslutte arbeidsdagen, kom eg til å tenke på ein forskningsrapport eg hadde lese for ein del år sidan, og som eg såg for meg at han ville bli glad av å høre om; det handla om hjerterytmen til kroppsarbeidarar. Det var velkjent at hjerta til folk som song i kor, begynte å slå i takt mens dei song, men denne forskningsrapporten viste at det same skjedde med folk som arbeidde fysisk saman; etter ei stund begynte rett og slett hjertet til kvar enkelt å slå i takt med resten av arbeidarkollektivet.