Grei tidtrøyte. Ikke den beste Reacherboka. Ikke den dårligste. Jeg leser sikkert neste også.
Men hvor kom den fra, denne lengselssykdommen? Fra at jeg ble født sånn, eller fra dem som skapte meg, eller folka jeg hang med seinere? Alle advarer om dårlig påvirkning, men det er ting du allerede har i deg som kommer til å senke deg. Uroen i magen, […], De håpløse ønskene som alltid forfølger deg: noen perfekte ord du tror du skal kunne si til noen for å få dem til å se deg, og elske deg, og bli hos deg. Eller kunne si til speilet, av samme grunn.
Det fins folk som aldri lengter på den måten, ikke strekker seg etter flaska, nåla, det farlige og pene ansiktet, ikke sikter mot feil stjerner. Hva kan jeg skrive her for at de øynene skal se og tro meg?
Vi ønsker hverandre god helg
rett som det er
men fra nå ønsker je deg
gode hverdager
måtte mandagene kickstarte
et eventyr av ei uke
måtte små øyeblikk
kaste lykke over livet ditt
2 gram i leppa
200 gram i hver pupp
ikke et gram
tryggere i deg selv.
Når det er juni og julli
lyst hele tiden
kan det se ut som om
alle tripper rundt
i lette klær
sitter på strender
griller med venner
danser på konserter
mens solstrålene
varmer livet så mye
at det ikke går an
å ha det vanskelig
det er ikke sant.
Jeg har vokst fra den jeg var.
Med hver eneste januar
følger en ny
deilig start
men også mas om
nye liv nye mål
nye bedre
versjoner av deg selv
akkurat det
kan du kanskje
la ligge
Flere ganger om dagen
kan du stå rett fremfor
mennesker som bruker
sine siste krefter
på å holde seg oppreist.
Ikke velt dem.
Jeg har aldri vært så stille
som da jeg trengte
å snakke
Jeg har aldri løpt så fort
som da jeg trengte
å bli tatt igjen
Måtte dagene foran deg fylles av gleder
som gir deg hjertet ditt slik en ro
at selv den største stormen
vil møtes som et vindpust
i riktig retning
Det eneste stedet jeg vil: tilbake. Det eneste stedet jeg kan komme meg: framover.
Slik var det med fotografier fra fortiden. Menneskene som var avbildet, kunne ha nesten et uhyggelig nærvær. Det var som om en kom altfor nær mennesker som for lengst var døde når man møtte de innstendige blikkene.
Alexandra hadde på mange vis lært henne å leve -å følge vinden. Ikke alltid være så fornuftig Dersom man tenkte seg for mye om forsvant mulighetene, hevdet Alexandra. Det gjaldt å handle når inspirasjonen var der.
Jeg blir visst aldri ferdig med Sigrid Undset! Da det nå kom en ny biografi om henne, eller «en forfatters portrett» som den omtales som, måtte jeg bare ha den! Den er skrevet av den danske forfatteren Ida Jessen, og har tittelen «Jeg vil!», - en setning som sier mye om Undset. Den er et forsøk på å komme under huden på henne, - denne viljesterke, motsetningsfylte og store forfatteren som brente sitt lys fra begge ender i forsøket på å være både forfatter, idealhusmor og samfunnsdebattant. Forholdet til Anders Svarstad, og indirekte til hans barn og tidligere ektefelle, får bred omtale og vi aner konsekvensene av disse både for hennes forfatterskap og samfunnsengasjement. Dekkende er vel også sitatet «At enes med andre er det værste jeg ved»!
Boken er bygget opp kronologisk, men bærer også preg av å være emnebasert, - forholdet til den yngste sønnen Hans, blir mer grundig behandlet enn jeg har sett tidligere. Jessen er også selv mer til stede i boken enn det har vært vanlig. Alt i alt, en interessant bok om en interessant dame!
I "Bokens folk" av Joel Haldorff har vi kommet frem til lesing på skjerm, altså nå. Her refererer han til leseforskeren Maryanne Wolf, som slukte bøker både i barndommen og karrieren. "Men en dag merket hun at noe var forandret. Når hun så seg tilbake i etterkant, så hun tegnene tydeligere. Favoritt-tidsskriftene havnet i postkassen uten at hun lese dem. Morgenavisen ble erstattet av nettsider som raskt oppsummerte dagens hendelser. Og stabelen med bøker på nattbordet forble urørt: "Jeg kjøpte fremdeles bøker, men nå kikket jeg i dem i stedet for å la meg fange av dem. På et tidspunkt, det er umulig å si nøyaktig når, hadde jeg begynt å lese for å bli informert og ikke for å fordype meg i teksten."" Wolf tvang seg selv til å lese i favorittboken fra ungdommen, Glassperlespillet av Herman Hesse, i tjue minutter hver dag. Det tok noen uker før teksten åpnet seg for henne.
Jeg kan kjenne meg igjen i dette, sikkert flere også. Akkurat nå kan det bli opptil kanskje femti sider en dag, men ikke hver dag. Det var mer før, veldig mye mer. Så jeg har begynt å øve, slik som Maryanne Wolf. Ønsker alle en god helg og god leseutholdenhet.
Den siste romanen som Paul Auster (1947-2024) skrev handler om en aldrende mann i New York. Men det er ikke en bok om døden. Det er en bok om å leve. Sy Baumgartner prøver å lappe sammen en okei tilværelse i 70-årene, etter at kona døde for flere år siden i en ulykke.
Romanen ser bakover på Baumgartners historie, men jeg opplevde den mest som en feiring av livet. Hver dag er en ny sjanse til å gjøre noe meningsfullt, og verden er full av bra folk å bli kjent med. Sy Baumgartner er en ambassadør for tanken om å bruke energien på livet. Døden kan klare seg selv.
Takk for bøkene, Paul Auster.
Hvis du ikke kjenner historien, er det som om du ble født i går. Hvis du ble født i går, kan enhver leder fortelle deg hva som helst.
Howard Zinn, amerikansk historiker