Grønnøyd monster er en bok som kan leses som både psykologisk thriller og krim, og er den femte boka i Håkon Haakonsen serien.

Allerede i tvil
Vibeke og Christian er kanskje et underlig ektepar. De er nygifte og allerede skjer det ting som gjør at Vibeke er litt i tvil. For det første ønsker hun å jobbe igjen, noe Christian syns er uaktuelt. Han er sjalu og det hjelper ikke når Vibeke får noe i posten som antyder at han drepte sin forrige kone. Samtidig føler hun seg ikke riktig bra og er kanskje nødt til å få det undersøkt.

Man følger også med Håkons privatliv som er i ferd med å bli kjent med noen. Vil hun godkjenne at han alltid er på farten på grunn av jobben?

Den femte boka om Håkon Haakonsen er veldig kort på bare litt over trehundre sider, men likevel tok det sin tid å komme seg gjennom den, for enkelte partier ble noe gjentakende og seigt, spesielt de sjalusigreiene og eiertrangen. Men forfatteren er god på å skape usikkerhet mellom nære relasjoner, og om de er noe til å stole på. Det er lett å gi Vibeke sympati, selv om man ikke har opplevd det samme selv.

Anonym hverdagshelt
Til tross for at Grønnøyd monster virket som min type bok med mye dysterhet, dårlig dynamikk og hvor mye galt kan skje, tror jeg det blir min siste Håkon Haakonsen bok etter tredje forsøk. Serien er ikke dårlig, men det blir aldri helt spennende, og Håkon blir for anonym sammenlignet med andre politiserier som jeg leser for tiden.

Fra min blogg: I Bokhylla

Eksemplar fra Bonnier Norsk Forlag, mot en ærlig anmeldelse

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De muskuløse armene og beina er så fulle av vikingsymboler at han kunne vikariert som runestein.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Filosofen, juristen, skribenten, pessimisten, humoristen og fjellklatreren Peter Wessel Zapffe (1899-1990) blir alltid presentert som nettopp dette, en mann med mange og motstridende merkelapper. Han tok for seg av dette livet som han betraktet som en straff å være født inn i, men manglet allikevel evnen til å la livet skygge for døden, det ble alltid omvendt. Allikevel var han både humorist og pessimist, som unektelig framstår som ganske uforlikelige egenskaper, men slik er det ikke. Humoren kan være et middel til å holde ut livspresset, men den kan også gå hånd i hånd med erkjennelsen av livets tunge sider; svart humor eller galgenhumor rommer noe fandenivoldsk som tar brodden av lidelsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av og til kommer man over bøker for unge voksne. Har vært der selv.

PS! Leste om forfatteren på Wikipedia for å få en info om hennes bakgrunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne er velskrevet, veldig spennende, og gir innsikt i skremmende miljøer, men er ingen fornøyelig lesing - egentlig for rå for meg - men jeg ser jo den har kvaliteter så objektivt sett vil jeg gi den en 5-er

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men allikevel, Zapffes dystre grunntone først: Vi er født til død, og fra det øyeblikket vi våkner fra barndommens uskyld til lyden av dødens fossedur over dalen, dreier livet seg om å finne tidsfordriv mens vi driver hjelpeløst mot fossen. Når alt selvbedrag om mål og mening er skrelt vekk, når troens trøsterike fiksjoner om frelse og evighet er tapt, da rives forhenget til side til den kosmiske verdensangst. Det finnes ikke noe sted å hente håp og trøst. For å holde ut denne nihilismens jammerdal gjelder det å trø vannet, skape illusjoner om et meningsfylt arbeid. Og er ikke det mulig, så ta til takke med bullshitjobben for å ha råd til brød og sirkus. Eller bare å holde ut, slå tiden i hjel - og viktigst av alt; makte å holde tilstrekkelig avstand til erkjennelsen av at livet, ja liv generelt, koker ned til en meningsløs gjentakelse der livets lidelse bare er et intermesso mellom fødsel og død."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan du legge litteraturlisten på bokens side ? Av de du har nevnt har jeg kun 1 (Henrik Langeland). Ragnhild Reintons bok er ikke å få tak i på nettet, har prøvd flere ganger.

Fant ovenfornevnte bøker :
På sporet av Marcel Proust - en litterær studie av Ragnhild Reinton som selges som E-bok
Kunsten eller livet? - hva Marcel Proust kan lære oss om tvetydigheten i alt som er Av Karin Gundersen som selges som E-Bok

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Readninggirl30 hva synes du filmen om Quisling ? Leser at VG gir filmen en 3er. Leste en biografi om ham for flere år siden. Det jeg husker best var at som barn sparket han en tjener i leggen som førte til at tjeneren brakk foten. Han fikk også topp-karakterer, men på den tiden var det ikke så mye litteratur som i dag. Han virket ensporet. Da han jobbet for Nansen så kjøpte han opp verdifulle ting til en billig penge - ikke for å hjelpe andre, men heller å berike seg selv. Han giftet seg med en ung kvinne og fant en annen kvinne - da han reiste hjem hadde han med seg begge kvinnene. Den unge kvinnen fikk omsider skilsmisse, men han giftet seg ikke med den andre kvinnen, men det ante ikke omverden noe om før etter hennes død.
Mange år etterpå fikk vi vite at han hadde reist i til Tyskland i mulm & mørke og snakket med Hitler og bedt ham om å invadere Norge. Forstod da hvordan han fikk jobben som Statsminister og beholdt den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Karen takk for info om Tore Renbergs nye bok, satt på min ønskeliste. Jeg har fått øynene opp for hans bøker og liker hans formidling i bokform. Amor Towles på den annen side har jeg ikke hørt om før. Får ta en kikk på hans bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei ! Var på Ark i går. De har jo pocket boktilbud hele tiden. Denne gangen fant jeg :

Mormor danset i regnet & Morfar pustet med havet av Trude Teige
Begynnelsen & Den mørke rosen av Cynthia Harrod-Eagles

Jeg må lese noe lyst & lett nå. Tror jeg tar for meg Trude Teiges serie som egentlig er 3 bøker, den andre serien er mursteinlignende i tykkelse - serie på 35 bøker hvorav 5 er oversatt til norsk.

Det tar litt tid før jeg får bøkene jeg har bestilt vedr. de harde 30-årene, alt fra sakprosa -> roman + historie som er tips jeg har fått av takket være andre Bokelskere, for jeg var blank utover Gravers & Jonas Bals bok (Streik). Før jeg leser Tukthuslovene av Hans Petter Graver. Andre har bakgrunnsstoff til å lese Gravers bok allerede - jeg har ikke det. Min litteraturliste har jeg lagt til forlagets bokomtale på bokens side. Dersom andre har flere tips mottas de med takk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bokomtale /Forlag

Demokratiet, det er oss er et kampskrift for et styresett vi har begynt å ta for gitt.

Mens Norge troner øverst på demokratiske indekser er demokratiet i tilbakegang internasjonalt. Vår sikkerhet, handel og velferd avhenger av at så mange land som mulig er demokratiske. Men for å være en legitim forsvarer for styresettet ute, må vi holde vår sti ren hjemme.

Det norske demokratiet har flere sårbarheter som kan gjøre dette vanskeligere for oss, hevder tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet Jette F. Christensen i sin debutbok. For hva har Fosensaken, aksjehandel, organiseringen av NRK, seksuell trakassering i forsvaret, håndtering av pandemien, norsk Europadebatt, og avlysningen av Prideparaden med norsk sikkerhet å gjøre? Jo, de svekker både tilliten til det norske demokratiet og Norges mulighet til å kjempe for demokrati i andre land. Vi trenger begge deler. For trygghetens, pengenes og styresettets skyld.

Gjennom intervjuer og møter med sentrale representanter for blant annet rettsstat, presse, statlig voldsmakt, det sivile samfunn og politikken, ønsker Christensen å bidra til vår felles beredskap. For aldri har de demokratiske institusjonene våre vært mer presset, og aldri har vår tillit til de som skjøtter dem vært skjørere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Merkelig slutt på denne - forstod den visst ikke helt jeg.......

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min beste krimbok i år.!!! Så spennende. Og litt anderledes enn vanlig «skurk politi» historie. Godt språk med ispedd litt humor. Dette er bok 2. Bok 1 er ikke like sterk med det tegner bra for bok 3. Anbefales.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når jeg har fått lest meg opp om de harde 30-årene - gleder jeg meg til å lese boken din "Tukthuslovene". Ser på LibraryThing . com (gratis nettbibliotek USA, som er verdensomfattende) at du har utgitt flere bøker som er av interesse. Noen har jeg satt på min ønskeliste der.

Velkommen til Bokelskere, håper du finner deg til rette her. Sidsel Nesse : FAQ - det du kanskje lurer på - innehar en liste med råd & tips for hvordan bruke nettbiblioteket Bokelskere

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Cecilie Ystenes Myhre er mental coach og gründer. Hun har også, som mange andre, sin egen podcast. I denne boka gir hun eksempler på hvordan man skal få overskudd til å få verden til å gå rundt. Men er boka like nyttig for alle?

I Hvilekraft beskrives det at det ikke bare er en type hvile, men at det er mange måter å hvile på, for å få best utbytte av det. Å hvile er viktigere enn vi tror, og det er viktig å gjøre det på riktig måte. Forfatteren skriver også om følelser, hvor viktig det er å lytte til kroppen vår, og noen ganger må man gi slipp på folk, hvis de viser seg for å være såkalte "energityver".

For mange utdrag fra podcasten hennes
Det er ikke ofte jeg leser slike bøker. Det spørs litt hva temaet er, eller om det er noe jeg vil lære mer om på måfå. Men tar dog ikke slike bøker spesielt seriøst. Ystenes Myhre kommer med noen egne råd, men boka begynte etter hvert å føles mer og mer ut som en reklame for podcasten hennes. Hun deler utdrag fra hva tidligere gjester har fortalt henne om deres erfaringer og hva som fungerer for dem. De fleste av dem er "kjendiser", og dermed føltes ikke boka så veldig relevant for meg. Det er mest om erfaringer og råd for travle mennesker med karriere og hektisk familieliv. Det var ikke mye for oss som bor alene eller lever et rolig liv med eller uten sykdom. Jeg er heller ikke så veldig interessert i podcaster, så disse utdragene ga meg ikke så mye. Sånn sett var ikke boka så veldig nyttig, i hvert fall ikke for min del.

Kanskje ikke like relevant for alle
Selv har jeg levd med ME de siste tolv årene, så når det kommer til overskudd, kommer jeg nok ikke til å få det på samme måte som andre, eller hvordan jeg skal forklare det. På grunn av det må jeg balansere energien på en litt annerledes måte enn det som er vanlig for andre. Men det var interessant å lese om forskjellig type hvile, for det er lett å tenke at hvile er hvile. I slutten av hver kapittel, er det også med sammendrag over hva man nettopp leste om. Sånn sett er boka veldig lettlest og oversiktelig, men noen kommer sikkert til å få mer nytte av boka, enn det jeg gjorde.

Fra min blogg: I Bokhylla

Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne vinklingen hadde jeg aldri tenkt i det hele tatt, takk Piippokatta.

Bankens rolle som kriseløser ble gjennom 1800-tallet utviklet i samspill med staten og de politisk valgte myndigheter. Gjennom disse oppgavene kom Norges Bank til å påvirke landets økonomiske, i perioder også politiske, utvikling. Særlig sentral ble sentralbanken i 1920- og 30-årene, en tid preget av dype økonomiske kriser og kraftige politiske brytninger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste en plass

"Den som sover i demokratiet - våkner opp i diktaturet".

Noe som er helt sant, Demokratiet er skjørt og man må ikke lukke øynene for ting som kan velte det - helt / delvis

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nyttig informasjon av hva politikk kan påføre folk - uansett bakgrunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tvangsarbeidshusene var det i forbindelse med tvunget arbeid som var innebefattet i fengselsstraffen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

VigdisKirsten LundBirkaG LReadninggirl30EvaHeidi LSynnøve H HoelPiippokattaIngunnJKjell F TislevollStine SevilhaugLars MæhlumTine SundalIngridKristin_EinonieAgnete M. HafskjoldTine VictoriaAnne Berit GrønbechLinnAEEllen E. MartolTherese HolmAnne LønøyHilde H HelsethGodemineMarteSigrid NygaardKristine LouiseAlice NordliAnette Christin MjøsLailaCathrine PedersenDemeterGrete AastorpGeoffreyMarit AamdalCecilie69Vigdis VoldEli Hagelund