(Innlegget er stilet til flere enn Bente på denne tråden.)
Så forskjellig vi oppfatter denne boka! Jeg følte at det var samfunnet rundt mølleren som ble latterliggjort, og ikke mølleren. Hvorfor kunne han ikke få lov til å ule litt i fred når han hadde behov for det? Hvem plaget han egentlig?
Bygda rundt mølleren klarte ikke å se hvilket flott, dyktig og driftig menneske mølleren var. Kanskje trengte han en dæsj av litt galskap for å våge å gå i gang å restaurere den gamle møllen!? Og som ingen andre før ham, klarte han det!
Jeg synes boka handler om maktmisbruk fra mennesker som midt oppe i jakten på mølleren hadde opp til flere personlige agendaer. Det ble en prestisje å ta ham. Og dette handler dypest sett om å slå ned på alle utløp av annerledeshet.
Nei, jeg lo virkelig ikke mye AV mølleren da jeg leste denne boka. Som alltid opplevde jeg at Paasilinna behandlet temaet galskap med nennsom hånd, og hvor de som tråkket over var dem som fikk sitt pass påskrevet i denne boka! I god Paasillinna-stil ... ;-)
Lykke til!
Tanken har streifet meg mer enn en gang, men jeg har heller aldri gjort det! Æres ord! Tenke det, ønske det ... men gjøre det ... nei! Antikvariat.net er supert, men selv der er det enkelte ganger vanskelig.
"Å være forfatter vil si å ha 3 % talent for å skrive og 97 % talent for ikke å la seg distrahere av internett."
Ukjent
He-he .... Jeg har det på akkurat samme måten! Og disse Bokelskersidene får meg også til å bli oppmerksom på bøker jeg en gang har kjøpt og siden glemt at jeg har. ;-)
Jeg har lest "Mitt navn er Asher Lev". Det er en av mine favoritter! I tillegg til "Davitas harpe", har jeg også lånt "Asher Levs gave" på biblioteket. Etter lang tids jakt på disse bøkene, som jeg selvsagt helst ville eie selv, kapitulerte jeg. Men ære være at vi har biblioteket!
Det kommer alltid en bokomtale fra meg når jeg har lest en bok! ;-)
Jeg gleder meg til at flere får øynene opp for Dave Eggers selvbiografiske bok! Den er helt ubetalelig! ;-)
Jeg har nettopp lånt "Davitas harpe" på biblioteket, og skjønner at jeg virkelig har noe å "glede" meg til! ;-)
Jeg har sjelden ledd så mye som da jeg leste Dave Eggers "Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk"! At ikke flere har oppdaget denne boka, er meg en stor gåte!
Og jeg kan ikke huske at jeg i godt voksen alder har grått så mye som da jeg leste "En søndag ved bassenget i KIgali" av Gil Courtemanche (som barn var det utvilsomt "Onkel Toms hytte" - jeg klarte knapt å lese gjennom snørr og tårer). Denne boka forteller en svært rystende historie fra virkeligheten og jeg kommer aldri til å glemme den!
Den boka som har fått meg til å tenke veldig dype tanker må være "Broen over Drina" av Ivo Andric. Den satte det som skjedde i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet i et helt nytt lys!
Jeg har heller ikke lest noe annet enn "Før jeg brenner ned", men jeg tipper at dette bare er den første prisen av MANGE den boka får!
Det gjenstår å se! Jeg har ikke begynt på den enda. Akkurat nå synes jeg det er interessant å høre hva andre mener og hvorfor! ;-)
Du er inne på noe der ja! Det er rundt 25 år siden jeg leste bøkene, men i mellomtiden har jeg sett stykket på teater (med Gjertrud Gynge i hovedrollen som Anna - må vel være nesten 15 år siden det også nå) samt på film. Har visst en utgave liggende med Greta Garbo også - i tillegg til en med Vivian Leigh. Jeg kjøpte forresten en lydbokutgave av boka for en tid tilbake nettopp med tanke på gjenlesing. Jeg blir aldri ferdig med dette dramaet!
Det var kanskje ikke så mye lys og varme den gangen? Sånn sett en veldig autentisk miljøskildring! ;-)
Jeg takker og bukker! ;-D
Jeg synes filmen er meget lovende. For meg stemte i grunnen skuespillerne - med unntak av Vronskij. Han ble for grunn synes jeg, og det så pass at det påvirker min tro på hans og Annas kjærlighet. Jeg håper han kommer seg etter hvert!
Jeg har tidligere sett en filmatisering med Vivian Leigh i hovedrollen som Anna Karenina. Hun ble for melodramatisk etter min smak. Og han som spilte grev Vronskij stemte heller ikke da for mitt vedkommende.
Så sant, så sant!! I neste innlegg nedenfor har jeg laget en bokomtale. Jeg kunne imidlertid godt tenke meg å diskutere slutten, eller hvordan dere andre som har lest denne boka, oppfatter den. Hva var f.eks mest sannsynlig forfatterens tanke med boka? Kan man oppsummere en slags moral eller lignende? Fordi jeg er innom slutten, har jeg lagt inn en spoiler.
Jeg er helt enig med deg! Dette er kjempeinteressant! Skjønte at du likte boka! ;-)
Jeg har hatt kontakt med et par tre Aspergere i løpet av mitt liv, og sånn sett oppfattet jeg at symptombildet eller måten hovedpersonen oppførte seg på, stemte veldig med hvordan jeg har oppfattet denne sykdommen eller syndromet. Særlig dette med rigiditeten, mangelen på humor, den manglende evnen til å forstå metaforer og for den saks skyld å lese andre mennesker og forstå konteksten i sosiale settinger etc. Men det er de færreste Aspergere som skaper SÅ mye liv og røre rundt seg som hovedpersonen i denne boka gjorde. ;-) Jeg oppfattet at forfatteren ikke forsøker å drite ut hovedpersonen. Tvert i mot! Her er det så mye godmodig og varm humor at jeg bare smeltet totalt for denne unge gutten.
Ja, tenk det! Å få æren av å ødelegge en hel kultur! Og hvor mye har ikke de såkalt fremstående kulturer (som vi liker å tenke om oss selv og den kulturen vi tilhører) ødelagt rundt forbi!? Hvor alt som ikke umiddelbart var gjenkjennelig, ble forkastet og knust ...
Jeg tror snart jeg må vurdere å lese disse bøkene på nytt! Det er drøyt to år siden sist ...
Oversetteren er faktisk alfa og omega! Selv kan jeg alt for lite om dette temaet, men når jeg omtaler bøker på bloggen min, husker jeg på å ta med hvem som har oversatt aktuelle bok. Håpet er at jeg etter hvert skal opparbeide meg litt kunnskaper på dette feltet, slik at jeg får et bevisst forhold til hvem som er glitrende og hvem som faktisk ikke er det. Så kan man kanskje i stedet vurdere å lese enkelte bøker på svensk eller dansk ...
Hvordan da? Jeg mener: hva er bedre med bok nr. 2? (Jeg synes bok nr. 1 er fantastisk, og skal snart begynne på nr. 2.)