Jeg vil foreslå boka Søsterklokkene, av Lars Mytting. Boka utkom i 2018, og fikk veldig gode anmeldelser.

Fra Deichman:
"Innerst i Gudbrandsdalen, for lenge siden, fødtes et tvillingpar som var sammenvokste fra hoften og ned. Som voksne arbeidet de som billedveversker, og det ble sagt at vevene spådde fremtiden. Da tvillingene døde, støpte faren deres to kirkeklokker til minne om dem. Klangen var så kraftfull at klokkene ble viden kjent, og et landemerke som reiste seg over Butangen i lange tider, frem til 1880. Da kommer de nye tidene til bygda, og tre skjebner krysser spor: en ung prest, en tysk stavkirketegner, og Astrid – en tjenestejente fra gården Hekne, der tvillingparet i sin tid ble født. Dette er den første boken i en triologi."

Det er en bok som mange har lest, selv har jeg ikke det. Håper det er mange nok i lesesirkelen som har lyst å lese denne.

Nrk sin anmeldelse av boka

Godt sagt! (4) Varsle Svar

[Marcel Proust:] På sporet av den tapte tid vitner om at en lang serie digresjoner i seg selv kan danne den størst tenkelige ringen, en som omfatter all menneskelig erfaring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Sand i maskineriet»

Ei lita bok der forfatteren skriver godt om å bli gammel i Norge. Første del tar seg seg hvordan «å aldres» slår ut rent personlig. Denne framstillingen av alderdommens gleder og problemer vil mange lesere kjenne seg igjen i fra egen erfaring eller som et yngre familiemedlem.

I de siste kapitlene trekker Ericsson fram aktuelle politiske og filosofiske sider ved behandlingen av eldre. Særlig opprørt er hun over en offentlig utredning fra 2023 med den vage tittelen Tid for handling. Her foreslår en ekspertkomité å sette nye grenser for vekst på helse- og omsorgsfeltet trass i at andelen skrøpelige eldre i befolkningen øker. Mot slutten av boka krever hun ikke bare mer velferd for eldre, men også større anerkjennelse og respekt på linje med andre utsatte grupper.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg tar også en pause etter Afrodites basseng, usikker på hvor lenge. Det er greit å fordøye litt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lite er så forstyrrende for eget liv som å bli minnet om at de nærmeste ikke har det helt bra.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så morsomt at du har startet på Afrodites basseng, TanteMamie! Jeg bor også i Fredrikstad, men har dessverre ikke fått med meg noe fra Nordic Doc Festivalen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du får lese boken selv, og gå inn og sjekke opp kildene som er referert og verifisert der. Det er ingen tvil om at israelerne har gjort disse tingene, det er godt dokumentert. Å beskrive hva som har skjedd historisk sett har ingenting med jødehat å gjøre. Fakta er fakta.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det var ikke meningen, Bare å stille spørsmål til noe som kan føre til jødehat.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg går ikke inn i noen form for diskusjon eller samtale om dette temaet med deg. Jeg anbefaler deg å google, eventuelt å lese deg opp på temaet selv hvis det er noe du lurer på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvor stor er denne etniske rensingen og hvor lenge har den pågått?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser tre bøker akkurat nå.

Palestina - Israels ran, vårt svik, av Odd Karsten Tveit. Denne har jeg lest første del av nå, ca 60 sider. Det er en utrolig tung bok å lese, og da mener jeg ikke at boka ikke er lett å lese :) Den er lettlest, men stoffet er utrolig tungt å ta inn over seg. Det er ufattelig å få harde fakta fra den tiden Israel og Palestina fikk tildelt sine landområder, og hva Israel valgte å gjøre etterpå. Det er virkelig ufattelig, det er makabert, det er helt uvirkelig. Hvordan kunne dette skje? Det står det for så vidt også om i boka. Vi snakker etnisk rensing, vi snakker folkemord, vi snakker konsentrasjonsleirer. Og dette av et land/folk som selv ble utsatt for det samme. Jeg har nevnt for et par venner at jeg leser denne boka, og begge har svart at de skulle gjerne lest den, men de vet slett ikke om de orker, på grunn av all uretten og grusomhetene. Det forstår jeg.

Så rusler og går lesingen av 1984, av George Orwell, via Nrk sin Leseklubb, lydbok og podcast. Jeg er straks ferdig med del 2, dvs. ca 3/4 deler av boka. Den er jo skremmende aktuell i sin tematikk, og er heller ingen lett bok å lese - så det er fint at lydfilene blir lagt ut over flere uker.

Boken for helgen er krim - for å hvile hjernen - samme som Kirsten.
Jeg leser Skred, av Sara Strömberg. Dette er bok nummer to om journalisten Vera. Skred ble kåret til «Årets beste svenske kriminalroman 2022». Det betyr at den har en god historie, et godt plott/mysterie, troverdige karakterer og fine beskrivelser fra svensk bygdeliv.

Du lurte på dette med novellesamlinger, Readinggirl30. Ja, jeg leser noen noveller, og liker det. Det blir litt for sjelden, jeg foretrekker å lese flest romaner eller krim. Jeg har et par novellesamlinger på ønskelista mi, som jeg gleder meg til å skaffe meg etterhvert.

Den ene er Kvelningsfornemmelser, av Chimamanda Ngozi Adichie. Dette er vel den eneste boken av henne utgitt på norsk som jeg ikke har lest. "Tolv spektakulære fortellinger fra den anerkjente og flere ganger prisbelønte forfatteren av En halv gul sol -- hennes mest personlig arbeid til dags dato. I novellesamlingen Kvelningsfornemmelser retter Chimamanda Adichie et skarpt søkelys på båndene som binder kvinner og menn, foreldre og barn, Nigeria og USA"

Den andre novellesamlingen jeg har lyst å lese, er Studie i menneskelig adferd, av Lena Andersson, gitt ut på norsk i år. Om den står det blant annet: "Studie i menneskelig atferd er en fornøyelig og skarp betraktning om kvinneliv, skrevet av en av Sveriges viktigste forfattere og samfunnsdebattanter.".

Ønsker alle bokelskere en fortsatt fin helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En av favorittene mine <3

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Minner er best når de deles.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette må være den morsomste reiseskildringen jeg har lest noen gang! I denne boken skal Are Kalvø og hans bedre halvdel, i boken kalt kontaktsøkeren, finne ut en gang for alle hva som er best,av by og land.
Siden de ikke leker by og land er det gjort en grundig research underveis hvor de tilbrakte èn måned på Utsira, en liten øy utenfor Haugesund, og èn måned i London.
Den morsomste delen er nok den fra Utsira men det er Kalvø liksom og han er morsom uansett om han befinner seg på Utsira eller i London.
Tre hundre sider med morsomheter, som at de på Utsira omtrent har en skole pr elev, eller at du etter mindre enn et døgn på øyen allerede har vært inne på tema som sex og innavl.
Jeg lo hele veien til skrivepulten😂😂😂
BOKEN ANBEFALES PÅ DET ALLER VARMESTE!

Hele omtalen kan leses her.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Afrikansk dystopi.

Si hva man vil, men Naipaul skriver godt. Han holder leseren fanget, mens han langer ut mot alt som gikk galt etter at europeerne måtte gi slipp på koloniene sine. Riktignok skal dette være en roman med en hovedperson, Salim, med røtter i Øst-Afrika og India. Etter massakrer på muslimer i hjemlandet (Zanzibar?) slår han seg ned som handelsmann i en navnløs by nord i dagens Kongo. Salim tjener som en deltakende observatør i et lokalsamfunn som svinger mellom velstand, opprør og forfall, der moderniteten raskt kan bli oppslukt av jungelen.

I noen korte kapitler mot slutten, får vi vite at det egentlig ikke står bedre til på andre steder som London eller Canada heller. Boka ble skrevet 1977-78. Norsk utgave Der elva krummer seg fra 1980.

Se også omtalen min av The Masque of Africa.

Godt sagt! (8) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt siden Den Siste Fronten kom ut, har jeg vært offer for... ... folk som tror at de, bare fordi de er "underttykt" og "marginalisert", kan si og gjøre hva de vil. At verden burde sette dem på en pidestall og overøse dem med muligheter. At omvendt rasisme er helt greit. De kan mobbe, trakassere og ydmyke sånne som meg, bare fordi jeg er hvit, bare fordi det teller som å sparke oppover, for i vår tid er kvinner som meg den siste akseptable målskiven. Rasisme er ikke bra, men du kan fremdeles sende drapstrusler til Karen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Terningkast 2-3. Denne boka var ensidig og repetitiv. Jeg leste den ferdig bare for å ha gjort det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Proust — ettertanker etter felleslesningen.

Vi i Lesesirkelen av 2024 har med Swanns kjærleik gjort oss ferdige med Marcel Proust for denne gang. For meg var historien om Swann og Odette et fint gjensyn, men romanen omfatter en god del mer som er verdt å utforske. Det er derfor ikke så rart at Prousts bindsterke På sporet av den tapte tid i seg selv har ført til en en hel rekke analyser, kommentarer, håndbøker, tegneserier og selvfølgelig film.

Her et utvalg bøker som jeg selv har hatt glede og nytte av til å gjenoppfriske og utdype gode leseminner fra På sporet av den tapte tid.

  • A guide to Proust av Terence Kilmartin, London 1983. Smart, liten håndbok om karakterene, historiske personer, stedene og temaene i På sporet.
  • Att läsa Proust av Olof Lagerkrantz, Borås 1982. Lettlest og underholdende om sentrale temaer hos Proust. Han påpeker at Swanns estetiske engasjement framheves sterkt, mens Odettes interesse for mote og elegante klær blir underkommunisert. I dag vet vi jo at klær og drakter inngår som en selvfølge i Nasjonalmuseets samlinger.
  • Begærets by av Bjørn Bredal, København 1998. Byen er Venezia, som spiller en stor rolle som det ideelle reisemålet i På sporet.
  • Le Paris literaire et intime de Marcel Proust av Henry Raczymow, Paris 1997. Bildebok om gater, parker, interiører, personligheter m.m. i tidsrommet 1870-1914.
  • Om Proust av Samuel Becket, Oslo 1988. Hvordan skiller Prousts litterære prosjekt seg fra realismens krav?
  • Marcel Proust av Henrik Langeland, Oslo 2001. Norsk innføring i Prousts livsverk.
  • På sporet av Marcel Proust av Ragnhild Reinton, Oslo 1993. En akademisk litterær analyse.
  • Kunsten eller livet? hva Marcel Proust kan lære oss om tvetydigheten i alt som er av Karin Gundersen. Oslo 2013. Lett tilgjengelig bok om Prousts bruk av bilder (metaforer).
  • How Proust can change your life av Alain de Botton, London 1997. Et vittig, egentlig umulig, men likevel informativt alternativ til litterære analyser.
  • In Search of Lost Time: Swann’s Way, a Graphic Novel, tegnet av Stéphane Heuet, New York 2015. Hele første del med «Swanns kjærleik» som tegneserie på 225 sider. Nydelig hefte i duse farger.

Oppdatert 27.9.24. Takk for innspill fra Kirsten Lund.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergKirsten LundAmanda AEster SBerit B LieHarald AndersenEivind  VaksvikCecilie69Lars MæhlumTonePiippokattaStig TmarvikkisKarina HillestadTanteMamieFredrikEllen E. MartolTor-Arne Jensenanniken sandvikLilleviVibekeBente NogvaFrode Øglænd  MalminelmeJulie StensethritaolineAkima MontgomeryBertyReadninggirl30KjetilHilde Merete GjessingKristine LouisekntschjrldJane Foss HaugenTone SundlandToveSolveigLiljaMonica Carlsensiljehusmor