Mitt forslag er å lese Jane Eyre av Charlotte Brontë, også en klassiker som er verd å få med seg. Romanen skildrer en foreldreløs kvinnes oppvekst og voksenliv. Et hovedtema i romanen er egen selvstendighet, uavhengig av ekteskap, religion og omgivelsenes vurderinger. Romanen har et tydelig preg av gotisk fiksjon, men er også et steg i retning av realismen og viktoriatidens litteratur.
Da håper jeg alle har hatt en fin sommer, og at dere har lyst til å starte opp igjen med felleslesing.
Det er tid for å komme med forslag til ny bok. Denne gangen skal vi lese:
Eldre verdenslitteratur (Ev), utgitt før 2000.
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(Det kommer en valgtråd etter forslagsfristens utløp), men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.
Ny lesere er velkommen med i Lesesirkelen her på Bokelskere.
Forslagsfrist:
torsdag 8.august 2024 kl 18:00
Detaljrik og absolutt lærerik
Du har helt rett, Amy og Isabelle handler ikke om Lucy Barton. Jeg var litt rask i svingene der. Jeg leste den første Olive Kitteridge, og likte den godt, men jeg har ikke tenkt å lese bok nr. 2 om Olive (foreløpig). Det er alltid moro å finne en forfatter som er ny for en!
Spennende og lettlest krim, men litt for action-/handlingsdrevet for min smak.
Vel overstått helg alle sammen! Jeg har vært bortreist i helgen, men fant tid til å lese Trude Teige sin sjette bok om Kajsa Coren, Aldri tilgi. Lettlest og spennende. Terningkast 5.
Jeg har lest 4 av bøkene om Lucy Barton så langt. Den nyeste, Amy og Isabelle, har jeg ikke lest ennå. Jeg har likt alle bøkene (veldig) godt, og har gitt de terningkast 4-6. Oh William er bok nummer tre, terningkast 5 fra meg. Det er nok en fordel å lese bøkene i rekkefølge, og personlig så må jeg innrømme at jeg foretrekker å lese bok, ikke høre på lydbok. Jeg finner bøkene om Lucy Barton lettleste, men jeg tror allikevel at de kan kreve noe refleksjon og pauser som man da lettere får ved å lese på papir.
Enig med deg :)
Dette er en interessant liste. Det er også verdt å merke seg at listen har blitt laget etter at over 500 romanforfattere, novelleforfattere, non-fiction forfattere, poeter, bokelskere og NYT har listet opp sine favoritter. Så er det de 100 bøkene flest har ført opp som havnet på den endelige listen. Man kan gå inn på hver enkelt forfatter og se hvilke bøker som er på vedkommendes topp ti liste. Blant forfattere som har deltatt er Stephen King, Bonnie Garmus, Claudia Rankine, James Patterson, Sarah Jessica Parker, Karl Ove Knausgaard, Elin Hilderbrand, Thomas Chatterton Williams, Roxane Gay, Marlon James, Sarah MacLean, Min Jin Lee, Jonathan Lethem and Jenna Bush Hager.
Klimaskrekk-industrien betaler milliarder verden over for å produsere skremsel for politisk vinning.
Livet på jorda opprettholdes gjennom en balanse mellom dyreliv og planteliv og vidundermiddelet for dette er fotosyntesen. Økt innhold av karbondioksyd i atmosfæren de siste 40 år sammen med aktiv skogplanting i land som India og China har økt jordens grønne dekke med mellom 15 og 20%, og gjennom det gitt økt matproduksjon og bedre levekår over det meste av jorden.
Takk for et interessant og morsomt innspill, Ava!
All ære til bibliotekene, uten forkleinelse for private boksamlinger.
En gang på nitti-tallet var jeg tilstede på en tale/ forelesning med Umberto Eco. Det var en aparte opplevelse. Eco talte på italiensk med to translatører til stede - en fransk og en engelsk.
Han snakket om viktigheten av biblioteker - og den betydningen offentlige bibliotek hadde hatt for ham.
Han fortalte om sin bestemor som hadde 5 års skolegang og var en flittig bruker av stedets bibliotek. Flere ganger i måneden tok hun veien innom og lånte bøker til seg selv og barnebarnet. Hun lånte historiebøker og skjønnlitteratur av kjente klassiske forfattere som Victor Hugo, Balzac, Dostojevski osv…… og Ibsen! (hvis translatøren oversatte riktig).
Og lille Umberto ble kjent med verdenslitteraturen. :)
Det ble også fortalt at etter hans død skulle hans private bibliotek komme offentligheten tilgode.
Noe som også har skjedd.
Intet menneske får plass i en liten rute i prestens bok, sorte pennestrøk i kirkeboka, det er ikke der du finner meg, selv om de skrev meg ned.
Grøne eple
Sumaren var kald og regnfull.
Epli var grøne og flekka av skurv.
Men eg plukkar og sorterar
og staplar kassane i kjellaren.
Grøne eple er betre enn inkje.
Bygdi ligg på 61˚ breid.
Olav H. Hauge (1908-1994)
Dropar i austavind, 1966
Jeg mener at en kunstnerisk fantasi av et eller annet slag ikke så mye er noe som må forstås, men snarere noe man bruker til å forstå. Den er et redskap.