Fredag leste jeg ferdig Vinden som legger øde, av Selva Almada. En kort, lettlest bok som ikke nådde helt opp for min del. Jeg har nå startet på Skygger, av Sara Strømberg. Krimdebut fra Sverige, utgitt i Norge i fjor. Hun vant Årets debut i Sverige for denne boka, og oppfølgeren vant Årets krim. Så her er det høye forventninger :) Jeg har lest ca 50 sider, og så langt, så bra. Fortsatt god helg, alle!
De stjernekyndige.
Takk for dine utfyllende og artige kommentarer, Harald. Jeg får nesten lyst til å lese «I sommer» på nytt, og også mer av Gunner Larsen. Ser at jeg har påbegynt To mistenkelige personer, men vet ikke helt hvorfor jeg ikke fullførte.
Har du eller andre noen anbefalinger når det gjelder Gunnar Larsen?
Nå ble jeg akkurat ferdig med "Oppmålingen av verden" forfattet av Daniel Kehlmann, en av mange favoritter. Det er hans første bok, den er virkelig god, interessant og morsom. Hvordan er det egentlig å være en av verdens fremste forskere? Kehlmann ser for seg oppdageren Humboldt og matematikeren Gauss sitt liv og deres møte sent i livet. Det er ikke så lenge siden jeg leste en liknende bok av Vetle Lid Larssen, som også var god. I begge disse bøkene handlet mye om å forflytte seg i verden, det var andre tider den gang. Det er ikke snakk om å lene seg tilbake og nyte sitt otium heller, nei, jobbe videre er greia.
Jeg har så mange bibliotekbøker liggende og vet ikke hvor jeg skal ta fatt hen, men "Verden 1" av Simon Sebag Montefiore, eller ""Konflikt og stormaktspolitikk i Midt-Østen" av Hilde Henriksen Waage er fremst i køen når jeg av og til leser etter frokost. Det er ikke snakk om å klare lånefristene på biblioteket her, ikke på begge to ihvertfall. Om kvelden før jeg sovner leser jeg John Ajvide Lindqvist sin siste bok "Skriften i vannet" som er første bok i en krimserie. Han er også blant favorittene mine. Ønsker alle en god lesehelg.
Til Lesesirkelen
Diskusjonstråd for Swanns kjærleik:
Leseperioden begynner fredag 23. august 2024 og varer i ca. 3 uker, evt. lenger om dere ønsker det
Da håper jeg at alle får raskt tak i boken, og kommer i gang med lesingen av "Swanns kjærleik».
Og så håper jeg på stort engasjement underveis i lesingen.
Ny runde med forslag til ny bok kommer i begynnelsen av oktober 2024.
Når dere er kommet i gang med lesingen og etter hvert begynner skriver innlegg her i tråden er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boken.
Lenke til hovudtråden
Ny tråd i Lesesirkelen: Diskusjonstråd til felleslesing av Swanns kjærleik av Marcel Proust
Så fint å bli minnet på Gunnar Larsen! Jeg oppdager at jeg ikke har lagt inn de bøkene av ham som jeg har lest, hverken "I sommer", "Weekend i evigheten" eller "Bull". Det er noe veldig fascinerende ved tidsbildet og Oslo-beskrivelsene hans. "Bull" forteller om de to som hadde passet så godt sammen, men aldri møttes, - bare fikk et glimt av hverandre i skiløypa helt til slutt.
Frihet er den nødvendigste «hverdagen» av alle! Frihet er ikke en politisk frase, like reell og nødvendig som luften man puster inn, viktigere enn veier og drenerte diker. Slavebundne mennesker og de som føler seg slik, er døende mennesker, mennesker som er i ferd med å kveles. De har ingen bruk for veier.
Jeg leste Gunnar Larsens "I sommer" for mange år siden, og skrev også om den. Fordi jeg den gang ikke fant den i Bokelskeres bokbase, la jeg den inn selv. Den ble dermed liggende bare i min boksamling. Dette var en gammel Lanternebok, uten iSBN-nummer. Jeg synes dette systemet er dumt. Kanskje er det også en del av svaret på spørsmålet du reiser, Harald, hvorfor bøker som Larsens ikke når frem til så mange nye lesere, eller tilsynelatende ikke gjør det.
Jeg likte "I sommer" svært godt - absolutt lesverdig, og begrunnelsen finner du her!
Jeg ser at jeg har konkludert med at Larsen er en forfatter som ikke bør gå i glemmeboken :-) Fint at du har trukket han frem igjen, Harald.
Hvorfor la tiden gå, vinteren med sin frost, sommeren med sine stormer? Hvorfor fortsette å betrakte livet fra veikanten? Vi er ikke krøtter som kan stå bak piggtrådgjerdet og betrakte det hele mens vi venter på lastebilen som leverer oss alle på slakteriet.
Vi er mennesker i stand til å tenke, føle, velge sin egen skjebne. Dere kan alle endre verden.
Religion var en slags ansvarsfraskrivelse, mente han: å forskanse seg bak Gud, å vente på at noen skal komme og redde en, eller legge skylden på djevelen for alt det onde man er i stand til å gjøre.
Nei, denne boka er nok ikke filosofisk på den måten som Sofies verden. Det var noen passasjer med religiøse tanker, men jeg vil ikke kalle det filosofisk.
Til LESESIRKELEN: Neste bok i lesesirkelen blir Swanns kjærleik av Marcel Proust
som hadde 6 stemmer i valgtråden ved fristens utløp.
Resten av stemmene fordelte seg slik:
Lolita av Vladimir Nabokov som fikk 4 stemmer
Maud Martha av Gwendolyn Brooks som fikk 4 stemmer
Prosessen av Kafka som fikk 3 stemmer
Monsignor Quijote av Graham Greene som fikk 3 stemmer
Jane Eyre av Charlotte Brontë som fikk 3 stemmer
Da bruker vi en uke på å skaffe boken, og jeg lager en diskusjonstråd etter hvert.
Folk hadde bruk for han. Dei trong han. Og det var den beste gåva nokon kunne gi eit anna menneske.
People do not pass
away,
They die
and then they stay.
Naomi Shihab Nye
Voices in the Air
Poems for Listeners
After my speech, His Holiness thanked me and added, for everyone in the room: «We must pray for Nancy so that we rid her of her negative attitudes.» That one act speaks volumes about why so many around the world continue to embrace the Dalai Lama’s message of peace: he believes in peace and compassion even for adversaries. He wants actions to be motivated by positive associations, not negative ones. But try as I may to follow his guidance, to rid myself of negative attitudes, to be a positive warrior for Tibet, I cannot stay silent about how the Chinese authorities use economic leverage and brutality to silence the voices of Tibet’s friends.
If we as Americans do not speak out about human rights in China because of commercial interests, then we lose all moral authority to speak out about human rights abuses in any other country in the world.
Her er det lesevær, absolutt, regn og vind hele dagen. Allikevel har jeg ikke lest så mye av «Stein i silke» som jeg ville. Mikael Niemi skriver godt om fattige husmenn, som prøver å skaffe seg noe de kan leve av, og det er ikke den kristelige gjengen som bidrar til at de skal få til det. Jeg synes den er kjempegod, og det er et mysterium involvert. Hovedhistorien er nød, utnytting av de som ikke har et valg, og opprør Jeg synes det minner litt om nåtidens arrangementer i arbeidslivet, om ikke nøden er like stor (hva vet vi om det, forresten?). Av og til synes jeg det er merkverdig, og tragisk, hvor lite vi lærer av historien. Uansett, det er en god bok. God søndag kveld til alle.