Verden 1 & Verden 2 er nå å få kjøpt på Cappelendamm NOK 250 pr/stk - SALG
Særlig når den andre forfatteren (Sara Gunnerud, "Ord er makt") blir usynliggjort. Har søkt på hennes navn og får opp Kristin Fridtun, kanskje "Kjønn og ukjønn" .
Ingen av bøkene har samme IBSN nr. De to forfatterne/forskjellige navn har utgitt bøker fra forskjellige forlag.
Det virker som om Kjønn og ukjønn er hovedboken. For når jeg søker på "Norsk etymologisk oppkok" så er det den andre boken som kommer opp.
Ord er makt av Sara Gunnerud kommer ikke opp > det gjør derimot Kjønn og ukjønn
Bøker det snakk om:
Kjønn og ukjønn, Kristin Fridtun, ISBN: 9788252188196, Forlag - Samlaget
Norsk etymologisk oppkok, Kristin Fridtun, ISBN: 9788252181296, Forlag - Samlaget
Ord er makt, Sara Gunnerud, ISBN: 9788282260596, Forlag - Res publica
Du kan kontakte admin - admin@bokelskere.no. Om noe blir gjort det er en annen sak.
Jeg har tidligere sendt email angående en bok som hadde andre utgaver - ikke samme bok/annen tittel + annen forfatter med egen boktittel. Noe svar fikk jeg ikke. Når det er sagt så har jeg ikke undersøkt om de var utgitt fra samme forlaget og at feilen ligger der.
(f.eks. Norsk etymologisk oppkok : du veit ikkje kva du snakkar om by Kristin Fridtun)
Lurer på om admin kan legge til et serienavn. Eller importerer Bokelskere bøker rett fra forlaget og kan av den grunn ikke endre noe?
Tja, lager man en ny utgave av en bok, vil ikke den leve sitt eget liv og ikke samlet under de andre utgavene av boken ?
Her på Bokelskere kan man ikke endre noe. Det man kan gjøre å sende admin en email -> admin@bokelskere.no.
Ellers så kan man lage egne lister, f.eks en serie over bøker man har lest/er i hyllen din.
Dagens sitat:
Bøker luktar heilt spesielt, dei luktar ein slags klokskap som ikkje finst andre stadar.
Frode Grytten
Takk for tips. Nok et hull tettet. Var innom en bruktbutikk og fikk med meg den nevnte boken pluss Artamonovs verk I-III & Min universitetstid
Nå er vi atter i slutten av en uke, men springbrett til en ny ubrukt uke. Hva jeg har tenkt å lese har jeg ikke blitt enig med meg selv enda, diskusjonen pågår.
Etter å ha gått bananas i mai og pakker hentet på posten har jeg noe å velge imellom. Får mye inspirasjon her på Bokelskere og takker dere for det. Ønskelisten min øker, ikke minskes.
Etter å ha lest en post om hekser & heksebrenning på FB er jeg ute etter info. Ingen hekser ble brent på bål bare kvinner. Hvordan en kunne ha ett slikt tenkesett at der overhode fantes hekser forstår jeg overhode ikke og det gjorde ikke ettertiden som avsluttet heksejakten
Do you know how many witches the Inquisition burned..
None of them.
witches don't exist.
It wasn't witches who burned..
it was WOMEN.
Beautiful..
cultured and intelligent WOMEN.
Women accused of having water in the well..
or for cultivating and caring for their beautiful plantation.
They were convicted of having a birthmark..
for being skillful with herbal medicine..
for being tall..
black or red-haired.
They condemned those who showed a strong connection to nature..
those who danced or sang.
The ones who looked happy.
To those who looked independent and powerful.
For the Holy Inquisition and many other groups throughout history..
any free-spirited woman should have been burned or thrown into the water.
If she floated..
She was guilty and executed.
If she was sinking and drowning..
she was declared innocent..
and then her soul would go to heaven.
Many thousands of them were thrown off cliffs ..
or placed in deep holes in the ground..
by beings who felt superior to them,..
almost gods.
Why am I even writing this.
Because knowing history is important when it comes to building a new society..
and a new world.
It is urgent to give voice to all women..
in honour of those who were humiliated..
beaten..
tortured and massacred.
Long live..
to independent..
strong and powerful women.
It wasn't witches who burned..
it was WOMEN
Kuriositet/undring er at kvinner ble brent for andre "kriminaliteter" og ikke hengt, fordi å unngå at folk kikket under de hengte kvinners skjørter.
Etter hva jeg har notert meg på Librarything og på nettet har Engmann to serier :
Vanessa Frank
Ildlandet
Rottekongen
Kokain
Enkene
X
Kokain
Bestselger (kun innbundet)
Skymningsland
Skammens vei
Til minne om en morder
Nomaden (kun på svensk)
François-Marie Arouet, mer kjent som Voltaire, var en av de viktigste opplysningsfilosofene og forfatterne. Han skrev mer enn 20 000 brev og 2000 bøker og hefter i løpet av sin levetid. Hans forfatterskap dekket nesten alle litterære former fra skuespill til dikt til essays til historier. Kjent for sin vidd og skarpe kritikk av religion og politikk, spesielt romersk-katolisisme og slaveri, tok han til orde for sivile friheter som ytringsfrihet og skille mellom kirke og stat. Voltaires magnum opus er Candide - en novelle som satiriserer mange temaer som er utbredt i det attende århundres Europa som intoleranse, religiøse dogmer, byråkrati etc. Gjennom dette arbeidet - og alle verkene hans - etterlot Voltaire en varig arv til samfunnet vårt i dag, og satte et eksempel for de som ønsker å uttale seg mot standardnormer som truer.
Jean Calas.Voltaire var den første franske forfatter som engasjerte seg offentlig i en rettsdom. Allerede i 1762 kjempet Voltaire for en annen protestantisk familie, Sirven, som ble beskyldt for å ha druknet sin datter som hadde vært i et katolsk kloster. Også denne familien var uskyldig.
François-Marie Arouet, som skrev under pseudonymet Voltaire, ble født i 1694 i en parisisk borgerlig familie. Utdannet av jesuitter var han en utmerket elev, men ble raskt rasende over dogmer. (Voltaire trodde fremfor alt på fornuftens effektivitet. Han mente sosial fremgang kunne oppnås gjennom fornuft og at ingen autoritet—religiøs eller politisk eller på annen måte— burde være immun mot å bli utfordre av fornuft. Han understreket i sitt arbeid viktigheten av toleranse, spesielt religiøs toleranse.) En tidlig rift med faren som ønsket at han skulle studere jus, førte til "lampoons " (en skarp, ofte virulent satire rettet mot et individ eller en institusjon) på ledende notabiliteter og ble to ganger fengslet i Bastillen.
I midten av trettiårene utløste hans litterære aktiviteter et fire år langt eksil i England hvor han mottokros fra Swift og Pope for sine politiske traktater. Hans publisering, tre år senere i Frankrike, av Lettres philosophiques sur les Anglais (1733)—et angrep på den franske kirken og State— tvang ham til å flykte igjen. I tjue år bodde Voltaire hovedsakelig borte fra Paris. I denne, hans mest produktive periode, skrev han slike satiriske historier som “Zadig” (1747) og “Candide” (1759). Hans alderdom i Ferney, utenfor Genève, ble hans liv fylt med glede og håp av hans adopterte datter, “Belle et Bonne,” og preget av hans forbønn på vegne av ofre for politisk urettferdighet. Skarpvittig og mager i sin hvite parykk, utålmodig med alle passende ritualer, døde han i Paris i 1778—, den fremste franske forfatteren på sin tid.
I løpet av store deler av livet hans gjorde Voltaires skuespill og vers ham til en populær person for samfunnet, men hans underliggende kritikk forkledd med vidd og engasjement for fornuft fikk ham også i trøbbel. Fengslet to ganger og til slutt forvist av kongen, var han en frittalende kritiker av religiøs intoleranse og forfølgelse. Hans personlige liv var like fargerikt som hans intellektuelle. Voltaire giftet seg aldri, men hadde langvarige affærer med to kvinner: Emilie, som døde etter å ha født barnet til en annen elsker, og niesen hans, Marie-Louise, som han tilbrakte sine siste tjuefem år med. Med sine fortellinger om illegitimitet, fengsel, stjernestatus, eksil, kjærlighetsforhold og utrettelige kamper mot kritikere, Church og King, bringer Roger Pearsons strålende biografi Voltaire levende til live.
I The Secrets of Alchemy, Lawrence M. Principe, en av verdens ledende autoriteter på emnet, bringer alkymi ut av skyggene og gjenoppretter den til sin viktige plass i menneskets historie og kultur. Ved å kartlegge hva alkymi var og hvordan den begynte, utviklet og overlappet med en rekke ideer og sysler, belyser Principe praksisen. Han skildrer alkymiens plass levende under dens storhetstid i det tidlige moderne Europa, og utforsker deretter hvordan alkymien har passet inn i bredere syn på kosmos og menneskeheten, og berører dens varige plass innen litteratur, kunst, teater og religion, så vel som dens nylige aksept som et seriøst studieemne for vitenskapshistorikere. I tillegg introduserer han leseren for noen av de mest fascinerende alkymistene, som Zosimos og Basil Valentine, hvis liv påpeker alkymiens lange regjeringstid fra det tredje århundre og frem til i dag. Gjennom sin utforskning av alkymister og deres tid, samler Principe sammen tett bevoktede ledetråder fra obskure og fragmenterte tekster for å avsløre alkymiens hemmeligheter, og - mest spennende for spirende alkymister - bruker dem til å gjenskape mange av de mest kjente oppskriftene i laboratoriet hans, inkludert de for "glass of antimony" og "philosophers' tree." Denne unike tilnærmingen bringer leseren nærmere det faktiske arbeidet med alkymi enn noen annen bok.
Sir Isaac Newton etterlot etter sin død en stor samling artikler om alkymi, for det meste med sin egen håndskrift; viktigheten av denne arven har vært diskutert siden den gang. Da den først dukket opp, stimulerte professor Dobbs detaljerte analyse av grunnlaget for Newtons alkymistiske sysler interessen for emnet ytterligere ved å fastslå viktigheten av alkymi i Newtons tankegang. Denne boken legger grunnlaget for Newtons alkymi i deres historiske kontekst i Restoration England. Det er vist at alkymistiske tankemåter og spesielt de av nyplatonisk art, var ganske sterke hos mange av dem som ga dynamikken for den vitenskapelige revolusjonen på det syttende århundre, og at disse tankemåtene hadde viktige forhold til generelle bevegelser for reformer i samme periode: reform av religion, filosofi, læring, samfunn og av mennesket selv. Newtons alkymi blir dermed sett på som en kritisk kobling mellom renessansehermetikk og den rasjonelle kjemien og mekanikken i det attende århundre.
Takk for tips ang. krim, har ikke lest noe av Engmann. Bestilt hos Adlibris og får de snart i posten.
PS! har du lest bøker av ham utover serien - Vanessa Frank? Ser på Librarything at han har utgitt flere bøker, men de er ikke listet under ovenfornevnte serie. Så jeg undrer meg på om de andre bøkene er frittstående eller i en ny serie. Elsker krim der er der ikke noe dikkedarer - "who's done it"
Plukket fra Klassekampen 4. okt. 2023:
Fosses år? Jon Fosse har lenge vært en heit kandidat til å vinne nobelprisen i litteratur. Men i år kan han få tøff konkurranse av både australske, rumenske og amerikanske forfattere, tror redaktører og kritikere Klassekampen har snakket med.
Jon Fosse, Anne Carson, Dag Solstad og Don DeLillo.
En slik liste du ønsker å se finnes ikke. Nobelkomiteen holder den hemmelig. Det er da eksperter kommer med en gjetning/liste over mulige kandidater.
Romanforfatteren Haruki Murakami har vært på listen over mulige som kan motta Nobelpris i litteratur i godt over et tiår. Jon Fosse var også på en slik liste i flere tiår inntil han fikk prisen
Ja nå er vi i slutten av nok en uke. Nå har jeg tenkt å ta for meg "Yrke forfatter
av Haruki Murakami " :
Hvordan skaper Haruki Murakami magi? I Yrke forfatter trer den personlige Murakami frem og forteller om sin vei inn i diktningen og hvordan han klarte å utvikle et skjønnlitterært forfatterskap som har blitt et av verdens mest anerkjente. Her kan du blant annet lese om da Murakami besøkte Oslo i 2010 og hans arbeid med å oversette Dag Solstad til japansk.
Ellers så har jeg bestilt 3 bøker av Geir Uthaug på Facebook, evt. på hans nettside.
Leste at han hadde fått beskjed av forlaget at "Romantikkens univers : kunsten, naturen, mennesket (2017)" ville bli makulert. Det var da jeg kontaktet Geir Uthaug (FB venn) og bestilte :
Romantikkens univers : kunsten, naturen, mennesket (2017)
Den kosmiske smie : William Blake: liv, diktning, verdensbilde
På vei mot form : Jørleif Uthaug - et portrett (Geir Uthaugs far)
Fikk nettopp tak i "Lungeflyteprøven - forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap av Tore Renberg" til redusert pris på Norli.
Ellers er det norske visesang/pop på Spotify som fyller rommet
Umberto Eco, som eide 50 000 bøker, hadde dette å si om hjemmebibliotek:
"Det er tåpelig å tro at man må lese alle bøkene man kjøper, da det er tåpelig å kritisere de som kjøper flere bøker enn de noen gang vil kunne lese." Det vil være som å si at man skal bruke alle bestikkene eller glassene eller skrutrekkere eller borbitene man har kjøpt før man kjøper nye.
"Det er ting i livet som vi alltid må ha rikelig med forsyninger, selv om vi bare vil bruke en liten del.
"Hvis vi for eksempel anser bøker som medisin, forstår vi at det er godt å ha mange hjemme fremfor noen få: når du vil føle deg bedre, da går du til 'medisinskapet' og velger bok. Ikke tilfeldig, men riktig bok for det øyeblikket. Derfor bør du alltid ha et ernæringsvalg!
"De som bare kjøper én bok, leser kun den ene og blir kvitt den. De bruker rett og slett forbrukermentaliteten på bøker, det vil si at de anser dem som et forbrukerprodukt, en god. De som elsker bøker vet at en bok er alt annet enn en råvare. "
For mitt vedkommende er det langt fram å eie så mange bøker. Å vite at man har de bøkene man har i hyllene og kan velge hvilke man vil lese ut fra humøret man er i akkurat i det øyeblikket. Uten lesepress.