Reinen her på vidda er raulendingenes stolthet. Villreinen representerer selv urdyret, som et av få dyr som så langt har overlevd både istider, jakt og klima- og miljøkrisen vi står i. Dyrets sterke overlevelseskraft illustreres godt i Chauvet-grotten sør i Frankrike, som ble funnet i 1994 av tre huleforskere. I den fuktige, store hulen oppdaget forskerne hundrevis av dyremalerier, noen av dem er tegnet inn i bergveggen for mer enn 30 000 år siden. Det var urokser, villhester, neshorn, mammuter, huleløver, leoparder, bjørner og hulehyener, dyr som for lengst er utryddet. Men blant hulemaleriene er det også tegninger av reinen - den samme ville fjellreinen som lever nå, titusenvis av år senere, og den finnes kun ett sted i Europa, nemlig i Norge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På 26 år har naturskogen blitt redusert med 28 prosent. Dersom avvirkningen fortsetter i samme takt som i dag, mener forskerne at all gammel skog som ikke er vernet eller avsatt i nøkkelbiotoper, vil kunne være borte i løpet av 30 år.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I en ny rapport fra Økokrim slås det fast at verdifull skog blir hogd ulovlig, ofte uten at det får konsekvenser, og at mørketallene etter all sannsynlighet er store. Det er få anmeldelser, og de fleste sakene blir ikke fulgt opp, noe som forsterker bildet av en skogbruksnæring som i stor grad regulerer seg selv. Det at foreldelsesfristen etter skogbrukslova kun er to år, mot ti år i flere andre miljølover, gjør myndighetskontrollen krevende fordi mange overtredelser oppdages for sent. Dette, sammen med lav risiko for å bli oppdaget og muligheten for fortjeneste fra ulovlig hogst, kan virke lite avskrekkende på de som bryter loven. Lave straffer og mange henleggelser kan også sende et signal om at ulovlig hogst ikke tas alvorlig, noe som på lengre sikt kan svekke folkets tillit til forvaltningen, påpeker Økokrim.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skognæringen befinner seg i en påfallende motstridende posisjon hvor de selv har monopol på miljøregistreringer i skogene samtidig som deres primære økonomiske interesse ligger i hogst, ikke i bevaring av miljøverdier. Dette innebærer en interessekonflikt hvor næringen kan ha lite insentiv til faktisk å identifisere og verne om miljøverdier i skog siden det kan hindre eller begrense hogstaktiviteten.

Underrapportering av verneverdig skog er mer en trend enn en glipp. Flere rapporter slår fast at skogbruket systematisk underrapporterer naturverdier. En rapport fra Biofokus - en stiftelse som tilbyr naturfaglig kompetanse om artsmangfold og kartlegging - peker på et markant avvik mellom skogindustriens egne kartlegginger av biologiske verdier og funnene fra uavhengige naturvitere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kilden viste til at skadene som følge av trefall i produksjonsskog ofte er mer om fattende enn i naturskog ettersom trærne står tettere og rotsystemene ikke har samme plass til å vokse seg sterke. Skoger med variert alderssammensetning og stedstypiske tresorter viser større motstand mot stormer, tørke og skadedyr sammenlignet med produksjonsskoger med trær av samme type og alder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når det biologiske mangfoldet av større dyr og planter reduseres, kan det føre til at mangfoldet av små, spesialiserte mikroorganismer som lever i eller på disse større organismene, også minker. Og selv om vi vet at mikroorganismer både påvirkes av og har effekt på klimaendringer, har vi fortsatt begrenset kunnskap om dette komplekse forholdet. Det har fått forskere til å komme med en advarsel: Mikroorganismenes rolle i klimasystemet kan ikke lenger ignoreres.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mesteparten av livet på jorda, både i form av biomasse og antall, er mikroorganismer. De lever i jorda, men også i luften, i vannet, på huden vår, i tarmene våre, i dyr, i planter - de hjelper med å balansere livet. Noen av mikroorganismene er renholdere som bryter ned dødt organisk materiale og omdanner det til næringsstoffer. Andre fungerer som landbrukere, som lever i symbiose med plantene, og hjelper røttene deres med å få tak i livsviktige næringsstoffer. Enkelte er byggherrer som skaper strukturer som holder jorda luftig og drenerende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dagens sitat:
Blant de mange verdener som mennesket ikke har fått i gave av naturen, men har skapt på egen hånd, er bøkenes verden den største.
Hermann Hesse

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Wow der fikk du min oppmerksomhet. Du tryller frem forfattere etter hverandre. Takk Harald.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for påminnelsen. Kjøpte denne boken for flere år siden og den har blitt stående i bokhyllen. At den var del av en serie ante jeg ikke. Har funnet de første bøkene hos en Antikvariat og er blitt bestilt, så jeg kan lese bøkene i rekkefølge. Jeg undrer meg hvorfor forfatteren > Erich Maria Remarque blir gitt et annet navn > > Erich Paul Kramer av Gyldendal ?
Forfatterens navn endring kommer nedenfor med en forklaring >>

Stavemåten til etternavnet hans ble endret til Remarque da han publiserte All Quiet on the Western Front til ære for sine franske forfedre og for å ta avstand fra sin tidligere roman The Dream Room (Die Traumbude). Hans bestefar hadde endret skrivemåten fra Remarque til Remark på 1800-tallet. Forskning [når?] ved Remarques barndom og livslange venn beviste Hanns-Gerd Rabe at Remarque hadde franske forfedre – hans oldefar Johann Adam Remarque, som ble født i 1789, kom fra en fransk familie i Aachen. Dette er i strid med usannheten – foreviget av nazistisk propaganda – om at hans virkelige etternavn var Kramer ("Remark" stavet baklengs) og at han var jøde.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

God helg! I dag har det vært delvis en herlig sommerdag.

Delvis fordi det skjedde en bilulykke hvor 7 personer er innblandet. 5 personer er sendt til sykehus, 1 person fraktet til legevakten, men eldre person måtte bli fraktet med helikopter til Stavanger Sykehus. Da jeg skulle ta bussen 2 timer senere var der en enorm bilkø. Bilkøen løste seg opp ganske snart. Men bussen uteble. På skjermen ble ruten forfølgende utsatt. Men det viste seg at min buss kunne kjørt sin rute uten hinder fordi hendelsen skjedde etter rundkjøringen hvor bussen skulle ta av. Der satt vi og ventet på en buss som ikke kom - noen har beslutnings vegring. Heldigvis for meg så ringte en som jeg kjente så jeg fikk sitte på med ham. For de andre som ventet ble det nok siste buss hjem - etter 19:50. Opplevde det som en uthalings-taktikk - 10 > 15 > 20 min. osv. Hvorfor ikke skrive innstilt! Så her sitter jeg å er litt forbannet & en følelse av å bli psykologisk lurt.

På den lyse side mottok jeg de første bøkene til Elizabeth Strout i dag på posten. Begynner på Jeg heter Lucy Barton litt senere evt. i morgen.

PS! Ingen av de involverte er kritisk skadet heldigvis, men de fysiske skadene på bilene er enorme som skjer når det front kollisjon i 70 km

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hufsamor jeg har ikke lest boken, men har lest andre bøker som setter meg i samme tilstand. Da tar jeg for meg andre forfattere som omtaler samme tema. Der noen skriver mellom linjene, får andre det fram i klarere tekst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja det er herlig å finne en ny forfatter som er totalt motvekter til det jeg leser nå.
Både nye & noe eldre litteratur fra WWII + rettsoppgjøret som er kommet på markedet nå gir et bedre & bredere syn fra den tid. Begge mine foreldre fikk føle å ha nazister i nærheten. De ga meg noen små glimt av og til, på deres premisser. Deres generasjon holdt tilbake deres opplevelser for i 50-årene var det en ny tid medfølgende optimisme for framtiden.

PS! Her er en link til 11.mai – Russiske fanger slippes fri! min mor & søstre fikk matpakker som de gav de russiske fangene. I retur fikk de fugler utskjæret i tre, fordi de russiske fangene kunne ikke motta noe uten å gi noe tilbake. Tror barn ble brukt, muligens fordi tyske soldater ikke jaget vekk barn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan være at jeg misforstår deg, men jeg kan ikke se at Amy og Isabelle er del av serien "Lucy Barton". Måtte til Norli for lese bokomtalen til nevnte bok. Boken er hennes debutroman i 1998. Jeg har bestilt de første 3 (pocket) som kommer snart og som jeg gleder meg til å lese. Hennes andre serie Olive Kitteridge er den like god? Sistnevnte serie får jeg opp på Librarything består av 3 bøker:
Olive Kitteridge
Olive, Again
Tell Me Everything

Nå kan det være jeg har funnet en forfatter som jeg ønsker å lese mer av. Det har aldri hendt meg før. En stabil forfatter som leverer hver gang > dersom den andre serien er like god da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her en link til intervju med forfatteren til en "kommende" episode av Bokprogrammet i NRK. Publisert 15. sep. 2011.

Han har 2 store samlinger - der intervjuet fant sted > 30.000 + et annet sted som han refererer til > 20.000. Intervjuet fant sted i hans hjem i Milano. Han sier at han ikke kjøper bøker selv, men korrekterer seg selv underveis. Han kjøper bøker han har brukt for i sitt arbeid. Bøker gir han også bort > studenter. Skulle ønske det hendte meg, sukk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Teksten hentet fra Haugesund Avis:

I skyggen av Yggdrasil: Jakten på Odins øye

Jan Ivar Hauge Bringedal sier han har hatt kontakt med forlag, og fått gode tilbakemeldinger, men at utgivelsen blir gjort selvstendig.

Markedet for norsk fantasylitteratur er lite, dermed er det mer risiko å satse, forklarer Bringedal.

Han forteller at fantasysjangeren leses mest på engelsk, selv i Norge. Mot slutten av året vil boken også være tilgjengelig på engelsk.

Jakten på Odins øye skal bli tilgjengelig på nett hos de fleste norske bokforhandlere. Bringedal bruker tjenesten Books on Demand til trykkingen.

På den måten ender jeg ikke opp med 1000 usolgte bøker i kjelleren. Via nettsiden deres kan jeg bestille bøker i takt med salg gjort hos bokforhandlerne, forteller forfatteren.
Oppfølger på vei

Bringedal har ingen planer om å legge pennen på hylla med det første.
Han ser for seg at dette kan bli starten på en bokserie

Hvor godt må debuten gå for at det blir en oppfølger?

Nei, det trenger ikke gå så godt, ler 38-åringen.

Jeg synes dette er veldig gøy å holde på med. Det kommer nok en oppfølger etter hvert. Men det er klart at dess bedre det går, dess fortere kommer oppfølgeren, sier Bringedal.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har ikke jeg hørt på lydbøker, men jeg har noen jeg kjøpte på salg. Leste at en person som prøvde å lese samme bok son han hørte som lydbok. Han oppdaget at oppleseren oppet over noen setninger her og der. Dere som hører på lydbøker, har dere opplevd det samme ?

For mange år siden lånte jeg kassetter på Biblioteket som hørte på - desember måned - mens jeg gjorde julepresanger ferdig. Den eneste jeg husker i farten var Fiskerjenten av Bjørnstjerne Bjørnson, tror den hadde 6-8 kassetter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Måtte bare sjekke opp både bok & forfatter som er ukjent for meg. Det er en serie med 5 bøker:
1. Jeg heter Lucy Barton
2. Hva som helst er mulig
3. Åh, William!
4. Lucy ved havet
+
5. Tell Me Everything

Vet ikke om du fikk med deg anmeldelse av boken Åh, William! på NrK. Jeg fant den nettopp.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

God Helg til dere alle. Dagen startet med regn og Yr varslet regn hele dagen, men de skinte opp og temp. med.

I dag plukket jeg med meg "Boken med glemte navn" av Kristin Harmel. Den begynte jeg på kort tid etter og fortsetter med etter jeg kom hjem fra handleturen.

Paris, våren 1942: Den unge Studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren blir arristert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva blir tatt opp i en motstandsgruppe som smugler jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse og for at deres opprinnelige navn ikke skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Rémy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok.

Mange år senere arbeider Eva som biblioteker i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner, der er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år - en bok hun husker som Boken med glemte navn. Boken inneholder noen hemmelige koder, men forskerne vet ikke hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten ...

Boken med glemte navn er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.

Jeg har også en annen bok fra andre verdenskrig:
De likviderte : historien om "rottearbeidet" under andre verdenskrig av Eivind Sæther (2023)

Under andre verdenskrig ble mer enn 80 sivile nordmenn likvidert av motstandsbevegelsen. Mange av dem var politimenn, noen var agenter for tyskerne, andre sjåfører, vaskehjelper eller kontoransatte. De ble drept på åpen gate, på trikken, på kontoret eller hjemme i sine egne stuer. Noen visste at de var i livsfare, andre ante ikke hva som ventet dem.

Hvem var de unge mennene som ble satt til å utføre disse drapene, «det mest krevende arbeidet»? Hvem var ofrene, de som motstandsbevegelsen kalte «rotter»? Etter krigen sørget mektige menn i det offisielle Norge for at navnene på de som hadde utført likvidasjonene aldri ble kjent. I stedet valgte vi å fortelle en annen historie om krigen. «De likviderte» forteller endelig hele historien om «rottearbeidet», om de som valgte feil side og om agentene som måtte påta seg en av krigens tøffeste oppgaver.

Denne velskrevne og grundig dokumenterte krigsboken tar deg tett på dramatikken. Det er en fortelling om ofre, gjerningsmenn og motstandsfolk og om de vanskelige valgene de alle måtte ta da det gjaldt som mest.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dagens sitat:
Blant de mange verdener som mennesket ikke har fått i gave av naturen, men har skapt på egen hånd, er bøkenes verden den største.
Hermann Hesse

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundJane Foss HaugenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRoger MartinsenLilleviAleksanderAnne Berit GrønbechHelge-Mikal HartvedtJørgen NMarit HåverstadPiippokattaAnniken LHanne Kvernmo RyeReidun SvensliGladleserBjørn SturødFarfalleVilde Gran JohansenMarianne_Tove Obrestad WøienElin FjellheimRune U. FurbergTralteToveHarald KJorund KorbiMartineDemeterIngunn SNorahOddvarGMarteKristine LouiseRufsetufsaAnette Christin MjøsFindusPrunellasiljehusmorBerit RAkima Montgomery