I løpet av store deler av livet hans gjorde Voltaires skuespill og vers ham til en populær person for samfunnet, men hans underliggende kritikk forkledd med vidd og engasjement for fornuft fikk ham også i trøbbel. Fengslet to ganger og til slutt forvist av kongen, var han en frittalende kritiker av religiøs intoleranse og forfølgelse. Hans personlige liv var like fargerikt som hans intellektuelle. Voltaire giftet seg aldri, men hadde langvarige affærer med to kvinner: Emilie, som døde etter å ha født barnet til en annen elsker, og niesen hans, Marie-Louise, som han tilbrakte sine siste tjuefem år med. Med sine fortellinger om illegitimitet, fengsel, stjernestatus, eksil, kjærlighetsforhold og utrettelige kamper mot kritikere, Church og King, bringer Roger Pearsons strålende biografi Voltaire levende til live.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I The Secrets of Alchemy, Lawrence M. Principe, en av verdens ledende autoriteter på emnet, bringer alkymi ut av skyggene og gjenoppretter den til sin viktige plass i menneskets historie og kultur. Ved å kartlegge hva alkymi var og hvordan den begynte, utviklet og overlappet med en rekke ideer og sysler, belyser Principe praksisen. Han skildrer alkymiens plass levende under dens storhetstid i det tidlige moderne Europa, og utforsker deretter hvordan alkymien har passet inn i bredere syn på kosmos og menneskeheten, og berører dens varige plass innen litteratur, kunst, teater og religion, så vel som dens nylige aksept som et seriøst studieemne for vitenskapshistorikere. I tillegg introduserer han leseren for noen av de mest fascinerende alkymistene, som Zosimos og Basil Valentine, hvis liv påpeker alkymiens lange regjeringstid fra det tredje århundre og frem til i dag. Gjennom sin utforskning av alkymister og deres tid, samler Principe sammen tett bevoktede ledetråder fra obskure og fragmenterte tekster for å avsløre alkymiens hemmeligheter, og - mest spennende for spirende alkymister - bruker dem til å gjenskape mange av de mest kjente oppskriftene i laboratoriet hans, inkludert de for "glass of antimony" og "philosophers' tree." Denne unike tilnærmingen bringer leseren nærmere det faktiske arbeidet med alkymi enn noen annen bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sir Isaac Newton etterlot etter sin død en stor samling artikler om alkymi, for det meste med sin egen håndskrift; viktigheten av denne arven har vært diskutert siden den gang. Da den først dukket opp, stimulerte professor Dobbs detaljerte analyse av grunnlaget for Newtons alkymistiske sysler interessen for emnet ytterligere ved å fastslå viktigheten av alkymi i Newtons tankegang. Denne boken legger grunnlaget for Newtons alkymi i deres historiske kontekst i Restoration England. Det er vist at alkymistiske tankemåter og spesielt de av nyplatonisk art, var ganske sterke hos mange av dem som ga dynamikken for den vitenskapelige revolusjonen på det syttende århundre, og at disse tankemåtene hadde viktige forhold til generelle bevegelser for reformer i samme periode: reform av religion, filosofi, læring, samfunn og av mennesket selv. Newtons alkymi blir dermed sett på som en kritisk kobling mellom renessansehermetikk og den rasjonelle kjemien og mekanikken i det attende århundre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips ang. krim, har ikke lest noe av Engmann. Bestilt hos Adlibris og får de snart i posten.
PS! har du lest bøker av ham utover serien - Vanessa Frank? Ser på Librarything at han har utgitt flere bøker, men de er ikke listet under ovenfornevnte serie. Så jeg undrer meg på om de andre bøkene er frittstående eller i en ny serie. Elsker krim der er der ikke noe dikkedarer - "who's done it"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

alle med hjertet i boka, for et herlig uttrykk, må innrømme at jeg aldri har hørt det før, det slo meg her og nå om det kanskje er ditt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Plukket fra Klassekampen 4. okt. 2023:

Fosses år? Jon Fosse har lenge vært en heit kandidat til å vinne nobelprisen i litteratur. Men i år kan han få tøff konkurranse av både australske, rumenske og amerikanske forfattere, tror redaktører og kritikere Klassekampen har snakket med.

Jon Fosse, Anne Carson, Dag Solstad og Don DeLillo.

Nrk hadde en liste i 2014

En slik liste du ønsker å se finnes ikke. Nobelkomiteen holder den hemmelig. Det er da eksperter kommer med en gjetning/liste over mulige kandidater.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Romanforfatteren Haruki Murakami har vært på listen over mulige som kan motta Nobelpris i litteratur i godt over et tiår. Jon Fosse var også på en slik liste i flere tiår inntil han fikk prisen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja nå er vi i slutten av nok en uke. Nå har jeg tenkt å ta for meg "Yrke forfatter
av Haruki Murakami " :

Hvordan skaper Haruki Murakami magi? I Yrke forfatter trer den personlige Murakami frem og forteller om sin vei inn i diktningen og hvordan han klarte å utvikle et skjønnlitterært forfatterskap som har blitt et av verdens mest anerkjente. Her kan du blant annet lese om da Murakami besøkte Oslo i 2010 og hans arbeid med å oversette Dag Solstad til japansk.

Ellers så har jeg bestilt 3 bøker av Geir Uthaug på Facebook, evt. på hans nettside.
Leste at han hadde fått beskjed av forlaget at "Romantikkens univers : kunsten, naturen, mennesket (2017)" ville bli makulert. Det var da jeg kontaktet Geir Uthaug (FB venn) og bestilte :

Romantikkens univers : kunsten, naturen, mennesket (2017)
Den kosmiske smie : William Blake: liv, diktning, verdensbilde
På vei mot form : Jørleif Uthaug - et portrett (Geir Uthaugs far)

Fikk nettopp tak i "Lungeflyteprøven - forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap av Tore Renberg" til redusert pris på Norli.

Ellers er det norske visesang/pop på Spotify som fyller rommet

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Umberto Eco, som eide 50 000 bøker, hadde dette å si om hjemmebibliotek:

"Det er tåpelig å tro at man må lese alle bøkene man kjøper, da det er tåpelig å kritisere de som kjøper flere bøker enn de noen gang vil kunne lese." Det vil være som å si at man skal bruke alle bestikkene eller glassene eller skrutrekkere eller borbitene man har kjøpt før man kjøper nye.
"Det er ting i livet som vi alltid må ha rikelig med forsyninger, selv om vi bare vil bruke en liten del.
"Hvis vi for eksempel anser bøker som medisin, forstår vi at det er godt å ha mange hjemme fremfor noen få: når du vil føle deg bedre, da går du til 'medisinskapet' og velger bok. Ikke tilfeldig, men riktig bok for det øyeblikket. Derfor bør du alltid ha et ernæringsvalg!
"De som bare kjøper én bok, leser kun den ene og blir kvitt den. De bruker rett og slett forbrukermentaliteten på bøker, det vil si at de anser dem som et forbrukerprodukt, en god. De som elsker bøker vet at en bok er alt annet enn en råvare. "

For mitt vedkommende er det langt fram å eie så mange bøker. Å vite at man har de bøkene man har i hyllene og kan velge hvilke man vil lese ut fra humøret man er i akkurat i det øyeblikket. Uten lesepress.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Dagens sitat:
Når du leser en klassiker på ny, finner du ikke mer i boken enn du gjorde før, men du finner mer i deg selv enn du gjorde før.
Clifton Fadiman

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Husk etter hvilken stol du noensinne har sittet i & hvorfor akkurat den var god.

Jeg er enig i at en stol som du kan regulere ryggen på. Skammel er ikke å fornekte. En stol som har alt dette, men vær OBS på UNNGÅ skinn pga når du sitter lent inntil over lengre tid så kan det forårsake sår (bruk en pute imellom for å unngå svette fra ryggen).

Hvor stor plass har du til stolen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er bare å prøvesitte de diverse lese-stolene. Du vet hvor stor plass du har til disposisjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja det er vondt å lese om barn som har alt annet enn en god oppvekst.

Har nylig kjøpt:
Brev til min datter, I et hus i Alvdal : eldstesønnens historie & Mammas svik
Lena fra Tysfjord en historie om rasisme, svik og forsoning, Den mørke hemmeligheten i Tysfjord
av Anne-Britt Harsem

Ikke noe lystig lesing, men det er skjebnen til noen. Det har også vært omskrevet i mediene, men bør ikke glemmes. Hva vet vi hva som skjer i vårt nærmiljø? For mange år siden hadde jeg en sommerjobb i bl.a. Barnevernet og da fikk jeg noe nærkontakt i andres privatliv. Det er noen ganger ikke bare-bare å være et menneske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er noen eksemplarer . Selv bruker jeg sofaen med pute i ryggen i kortenden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, nå er det helg igjen. Dagene flyr.

Jeg plukket med meg sist jeg handlet "Den eneste ene" av Jørn Lier Horst som jeg skal begynne på snart. Har litt igjen på Røykteppe. Leser litt om gangen, fordi jeg har hatt lesesperre og det ønsker jeg ikke å oppleve en gang til.

Været er ikke å skryte av, mørke skyer i horisonten, men de blåser nordover og ikke innover. Bak huset på andre siden av veien er der et stort fjell. Når skyene båser innover så lesses alt vann ned.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg bruker Bookfinder . com når jeg jakter på bøker. Gjorde et søk og fikk opp flere som selger boka ny/brukt («Who killed Roger Ackroyd»)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ganske så utspekulert må jeg si. Går ut fra at det er en ide fra forlaget, kanskje. Det er nå fastslått at polonium ikke er med i teksten, så blir forsiden ganske så overflatisk og det kan slå tilbake på forfatteren. Er forfatteren noe overflatisk? Jeg har ikke mottatt boken enda så jeg kan ikke si noe om innholdet. Bare et salgsmimikk. Hmmmm.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe ja. Du inspirerte meg til å kjøpe boken.

I bakhode har jeg hatt lenge en tanke om å lese mer om grunnstoffer.
I tillegg noen engelske bøker - bl.a. Voltaire Almighty A Life in Pursuit of freedom av Roger Pearson
+
Menneskets grunnstoffer byggeklossene vi og verden er laget av av Anja Røyne.
Forsiden her bruker grunnstoffene ; U-Fe-S (som er leselig)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dagens sitat:
Bøker er de stilleste og mest trofaste venner, de er de mest tilgjengelige og kloke rådgivere, og de mest tålmodige lærere.
Charles William Eliot

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ti bud til en ung mann som vil frem i verden

I
Det første bud er ganske lett:
De som er flest, har alltid rett.

II
Tenk alltid på hva folk vil si.
Og ta den sterkestes parti.

III
Og tviler du, så hold deg taus
til du ser hvem som får applaus.

IV
Tenk nøye ut hva du bør mene.
Det kan bli dyrt å stå alene.

V
Følg ingen altfor høye krav.
Men si, hva du har fordel av.

VI
Si alle hva de gjerne hører.
Gå stille gjennom alle dører.
(For sannhet bringer sorg og nød,
mens daglig løgn gir daglig brød.)

VII
Gå aldri oppreist. Snik deg frem.
Og gjør deg varm i alle hjem.

VIII
Husk: Ingen mann kan roses nok.
Slik bygger man en venneflokk.
(Og i et brødre-paradis
har du din beste livspolis.)

IX
Av
sladder husker du hvert ord
til bruk i neste sjefskontor.
(Men ingen
taktfull sjel forteller
et ord til ham som ryktet gjelder!)

X
Hvis siste bud blir respektert,
da er din fremtid garantert!
Følg dristig med i kamp mot troll,
men vis fornuftig måtehold!
Skrid tappert frem i livets strid,
– én time forut for din tid
!

Jens Bjørneboe, 1963, Samlede dikt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Monica  SkybakmoenIngunn SStine SevilhaugPia Lise SelnesKirsten LundCarine OlsrødDolly Duckingar hKarin BergThomas Heie H.Harald KIngebjørgV. HulbackMorten BolstadKaren Lovise NordhagenIvar SandsomniferumKarin  JensengretemorTanteMamieAnn ChristinBjørg Marit TinholtKaramasov11PiippokattaAnne Berit GrønbechAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaMarie HolterChristoffer SmedaasLeseberta_23Ingeborg GHilde H HelsethJohn LarsenmgeTine SundalTor-Arne JensenGrete AmundsenTherese HolmEgil StangelandLars Mæhlum