Vi har en liste over bøkene flest bokelskere holder på å lese akkurat nå, men jeg tror det er en idé å endre måten lista genereres på.

Nå teller vi hvor mange som har en bok i sin boksamling markert som "leser".

Hvis ikke dem som markerer boka med "leser" kommer tilbake og oppdaterer statusen, så blir den stående slik til evig tid.

Når vi lager lista over hva vi leser nå bør vi nok derfor filtrere bort bøker som har blitt stående mer enn rimelig tid på "leser".

Så spørsmålet er: Hvor lenge etter at noen har markert at de leser en bok skal vi regne med den i "bøker som leses nå"-lista? Hva er rimelig lesetid på en bok?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

E-bøker tildeles visstnok isbnnummere i likhet med fysiske bøker. (Men ISBN-nummer er ikke en forutsetning for å få inn bøker i databasen her)

Amazon som har utviklet kindle har gjort noe litt uventet med e-bøkene sine.

De har fjernet e-bøker fra produktene de leverer ut data om. Det vil si at boksøket vårt mot amazon ikke vil inkludere disse.

Jeg vet ikke bakgrunnen for dette, det kan være praktiske grunner eller et strategisk valg.

Bokbasen som leier ut bokdata til oss har skilt e-bøker bort fra andre formater, og har dette i en egen produktgruppe, adskilt fra andre bokformater.

Jeg har foreløpig ikke bedt om å få tilgang på disse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig. Dette er på listen min, men langt nede :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vårt noe irrasjonelle tekstformateringsfilter gjør to mellomrom på slutten av en setning om til et linjeskift..
slik.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er en svakhet jeg har. Leser alltid et sted mellom 2-5 bøker samtidig, med mindre en bok virkelig fenger meg. Usikker på om det er en god eller dårlig ting.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker veldig godt, og er i stor grad enig med din observasjon at jo mer privat teksten er jo mer allmenngyldig blir det. Jeg var tidligere en storleser av litteratur, men de siste 2-3 årene har det stått stille med mange avbrutte lesninger, men med Knausgård har jeg regelrett slukt både Min Kamp 1 og nå straks ferdig med Min Kamp 2, og ikke vet jeg hvordan jeg skal klare meg frem til 8. desember da Min Kamp 3 kommer...

Jeg er også spent på om han kommer til å holde nivået i hele 6 bind og hva han skal skrive om. Såvidt jeg har forstått og lest meg til så skal bind 3 utelukkende handle om barndommen og oppveksten - det kan bli spennende, men mye er skrevet om norsk oppvekst før.

Når det gjelder din vurdering av MK2 som bedre enn MK1 så er jeg enig, selv om jeg opplever MK2 som mindre "stram" i komposisjonen enn MK1. Men MK2 er mer interessant enn MK1 med sin allmenngyldighet som du trekker frem. Jeg liker spesielt godt balansen mellom det essayistiske og de hverdagslige deskriptive betraktningene han gjør, og hans evne til å rett og slett sette ord på de mest hverdagslige opplevelser og erfaringer. Mesterlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var min første Levi-bok, så jeg er ikke sikker gitt. Men kan det være i novellesamlingen Feber fra 2002?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For dem som leser bibelen hver dag er kanskje sure epler forbuden frukt ? :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akkurat når det gjelder en bok som man har begynt å lese på side én uten å fullføre, men som man allikevel har til hensikt å lese ferdig til siste side, så ville jeg sagt at denne hører hjemme i "leser".

"Leser" innebærer ingen formelle forpliktelser om lesetempo eller -frekvens, men innebærer et slags løfte til boka om at den ikke er gitt opp.

Dermed tror jeg kanskje "samlede dikt" ville høre hjemme i "leser" om man hadde til hensikt å lese den fra perm til perm.

Rune under her, som sier "Det ser nemlig ut som jeg aldri blir ferdig med en bok av Martin Buber (100sider).", synes jeg må bite i det sure eplet og innse at boka er "avbrutt". :-)

Hullet jeg ser i lesetilstandene er mer disse bøkene som det strengt tatt ikke er meningen å lese fra perm til perm.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
  • Jeg har rettet en feil som gjorde at innboksmapper bare tilsynelatende var paginerte (delt opp over flere sider om du hadde mye post). Disse er nå delt opp slik de skal.

  • Rettet en feil som kunne oppstå om to meldinger ble sendt rask rekkefølge. Dette har skapt enkelte "spøkelsesmeldinger" som ikke blir markert som lest selv om man har lest dem. Hvis du har en slik, vil den markeres som lest neste gang du kikker på den.

I dag har vi fått en søkefunksjon for sitater.

  • Du kan nå søke etter tekst fra sitatet, tittel på boka sitatet er fra eller navnet på den første oppgitte personen som har vært med på å lage boka.

  • Søkefrasene er ikke følsomme for store/små bokstaver, og du kan søke på deler av ord, navn eller boktitler.

  • Dermed kan du søke etter ormac og få treff på cormac.

  • Kanskje er søket for bredt, men det kan vi eventuelt justere siden. (Denne brede formen for søk gir som regel mange treff, men det er mer vanskelig å finne et sitat fra en bok ved navn "L".)

  • Du kan også kombinere søket med sortering, slik at man kan søke opp sitater fra Erlend Loe og sortere treffene etter popularitet osv.

Søket finner du på /sitater/.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja. Jeg legger i min liste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette hadde kanskje vært en idé, ja.

På et annet nettsted ar de noe som kalles "referanse"; altså for ting man ikke leser, men slår opp i. Eksempler kan da være et oppslagsverk, en kokebok, samlede dikt.

Ville denne beskrivelsen vært dekkende? Finnes det et godt kort ord vi kunne ha brukt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Z39.50 er ingen spøk, men det finnes en oppdatert variant som heter SRU.

Du store min, sru ser jo ut som en fyrlykt i mørket her; det ser jo nesten mennesklig lesbart ut!

Der kan du få XML-bokdata via URL-er fra mange biblioteksystemer, blant annet Bibsys, British Library og Library of Congress.

Og det er jo akkurat det vi trenger - jeg må jo nå først hente en av disse marcdialektene og deretter parse om til xml. Dette ville jo være unødvendig nå!

Jeg sender deg en melding! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

takker deg for alt strevet.setter stor pris på en norsk versjon hvor jeg kan lagre mine bøker. var så at vi snart kan hente bøker fra antikvariater?

Det spørs på hva du tenker på. Vi vil muligens lage en funksjon for å søke opp en bok hos antikvariat.net. Dette blir i så fall en funksjon som gjør det enklere å finne en fysisk bok.

har noen bøker som jeg ikke finner på nettet her.

Hvis det er en fysisk bok du tenker på, så prøv på antikvariat.net :-)

Hvis du tenker på en bok du gjerne skulle hatt til din boksamling her inne, så har vi som nevnt tidligere en funksjon på vei som lar oss hente bokdata fra biblioteker med maskinlesbart søk, slik for eksempel librarything har.

Under arbeidet med denne funksjonen må jeg lære meg å bruke noe som heter en z59.30-protokoll, forskjellen på forskjellige marc-standarder og integrering av bokdata derfra inn i denne databasen.

Dette er vrient, for all dokumentasjonen til disse tingene ser ut til å være skrevet av Marquis de Sade.

Jeg har kommet til det punktet at jeg på testseveren nå kommer i kontakt med andre biblioteker og klarer å hente bokposter fra dem.

Det er imidlertid et stykke igjen før dette søket kan integreres sømløst med vårt eget slik vi har gjort med amazons bokdata.

Men det kommer. Forhåpentligvis før jul.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så flott! Og takk for fin bloggpost om bokelskere.no også :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har vi kommet opp i 151 biblioteker i bibliotekslista vår. Sandnes bibliotek er siste tilskudd til stammen. (Takk til Rune som sa fra)

Vi bruker bibliotekslista til å lenke til direkte boksøk hos de forskjellige bibliotekene, og du finner denne funksjonen ved å klikke deg inn på bokdetaljsidene.

Flere av de folkebibliotekene som bruker micromarc er rammet av en aldri så liten programmererblemme; de dekoder ikke særtegn som kommer inn som GET-parametere, og det betyr at bøker med særtegn i tittelen, som é ø eller å ikke får opp treff.

Jeg har sendt beskjed om dette til Bibliotekenes IT-senter, men det har ikke skjedd noe med dette foreløpig.

Nye biblioteker som bruker micromarc har jeg begynt å koble oss til gjennom onskebok.no sitt skreddersydde boksøk inn til samme bibliotek.

Ved å utgi oss for å komme fra onskebok.no blir nemlig særtegn dekodet helt korrekt.

Hvis du ikke finner ditt nærmeste bibliotek på lista vår, så gi beskjed, og jeg prøver å legge det inn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er nok min feil! Jeg noterer :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kommer forsåvidt an på hva som menes med servere.

Vi benytter foreløpig kun én virtuell server, med 2gb ram (en slik).

Denne serveren kjører nå alle disse serverne: apache 2 for django, nginx for enkelte bildefiler og statiske tekstfiler (omslagsbilder laster jeg opp til amazon s3 som er et ypperlig sted å plassere slike ting), sphinx til fritekstsøk, mysql for bokdata og brukerdata og memcached for mellomlagring av databasespørringer.

Når det blir mer trafikk kommer jeg til å starte opp en ny virtuell server og flytte mysql over på den.

Når det er sagt, så har det gått overraskende bra selv om vi begynner å bli flere og flere.

(Som en kuriositet, så tok det første fritekstsøket jeg testet i denne hjemmesnekrede bokdatabasen ca 35 sekunder. Dette var da et søk gjennom uindekserte innodb-tabeller for forfatternavn, boktitler, forlagsnavn, emneord, bokbeskrivelser, serienavn, litteraturpriser, omtalte personer og omtalte steder (for det som da var ca 180.000 bøker). Ved å flytte dette til sphinx tar nå det samme søket (gjennom ca 205.000 bøker) under en tidel av et sekund. )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Finnes ikke, men kommer :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikHilde H HelsethLars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterHarald KSynnøve H HoelBjørg L.BenteNicolai Alexander StyvemarvikkiskntschjrldStig TBeathe SolbergIna Elisabeth Bøgh VigreJulie StensethMarenGitte FurusethBerit RSolveigTorill RevheimTine SundalTore HalsaAnniken RøilSt. YngheadAnn ChristinTherese HolmBjørg Marit Tinholt