Kunne jeg lese fransk, hadde jeg kastet meg over Proust på originalspråket og jafset bøkene i meg som om det var ei jente jeg hadde verket etter i tredve år. Men jeg leser ikke fransk, ennå. Så da kan det være på sin plass å minne om at den norske oversettelsen av Proust ifølge sikre kilder holder forbløffende høyt nivå, den ble utført av Anne-Lisa Amadou, hun brukte nesten tredve år på arbeidet, og hun var en bra dame.
Nei og nei og nei. Bjarte, Bjarte, Bjarte. Dette er en vill bok, jeg har brukt noen uker på å lese den, rett og slett fordi det den forteller om stiger som kokende melk i den som leser, kvalmende og urovekkende er det alt sammen. Håvard Rem har gjort en stram og god jobb med et hardt materiale. Alt er som en tunnell, og den leder ikke mot noe lys, bare lenger og lenger ned i spillerens mørke; natt etter natt på hotell i Berlin og Praha, natt etter natt med millioner av lånte kroner.
Nå har vi kommet opp i 151 biblioteker i bibliotekslista vår. Sandnes bibliotek er siste tilskudd til stammen. (Takk til Rune som sa fra)
Vi bruker bibliotekslista til å lenke til direkte boksøk hos de forskjellige bibliotekene, og du finner denne funksjonen ved å klikke deg inn på bokdetaljsidene.
Flere av de folkebibliotekene som bruker micromarc er rammet av en aldri så liten programmererblemme; de dekoder ikke særtegn som kommer inn som GET-parametere, og det betyr at bøker med særtegn i tittelen, som é ø eller å ikke får opp treff.
Jeg har sendt beskjed om dette til Bibliotekenes IT-senter, men det har ikke skjedd noe med dette foreløpig.
Nye biblioteker som bruker micromarc har jeg begynt å koble oss til gjennom onskebok.no sitt skreddersydde boksøk inn til samme bibliotek.
Ved å utgi oss for å komme fra onskebok.no blir nemlig særtegn dekodet helt korrekt.
Hvis du ikke finner ditt nærmeste bibliotek på lista vår, så gi beskjed, og jeg prøver å legge det inn.
Dette er nok min feil! Jeg noterer :-)
Det kommer forsåvidt an på hva som menes med servere.
Vi benytter foreløpig kun én virtuell server, med 2gb ram (en slik).
Denne serveren kjører nå alle disse serverne: apache 2 for django, nginx for enkelte bildefiler og statiske tekstfiler (omslagsbilder laster jeg opp til amazon s3 som er et ypperlig sted å plassere slike ting), sphinx til fritekstsøk, mysql for bokdata og brukerdata og memcached for mellomlagring av databasespørringer.
Når det blir mer trafikk kommer jeg til å starte opp en ny virtuell server og flytte mysql over på den.
Når det er sagt, så har det gått overraskende bra selv om vi begynner å bli flere og flere.
(Som en kuriositet, så tok det første fritekstsøket jeg testet i denne hjemmesnekrede bokdatabasen ca 35 sekunder. Dette var da et søk gjennom uindekserte innodb-tabeller for forfatternavn, boktitler, forlagsnavn, emneord, bokbeskrivelser, serienavn, litteraturpriser, omtalte personer og omtalte steder (for det som da var ca 180.000 bøker). Ved å flytte dette til sphinx tar nå det samme søket (gjennom ca 205.000 bøker) under en tidel av et sekund. )
Finnes ikke, men kommer :-)
ja, dette var et godt forslag, jeg gjorde denne endringen før i dag.
Det har du nok helt rett i. Akkurat nå er det for mye å gjøre med bokelskere.no til at jeg har tid til å gjøre noe med twitter/facebook.
Kanskje senere!
Jeg lærte tidlig, av å lese andres bøker og kjenne den følelsen som brer seg i kroppen som vi kaller "kvalitet", at gode bøker kommer fra andre menneskers nødvendighet, at kvalitet oppstår fordi vi er vitne til andre menneskers desperasjon, fascinasjon, dragning, angst, kort sagt, fordi de måtte gjøre dette og fordi de besatt den rette - dypt personlige og inderlig litterære - sensibiliteten. Fordi det bare var akkurat disse forfatterne som kunne skrive akkurat disse bøkene. Derfor oppsto kvaliteten. Hva bøkene handlet om, skjønte jeg tidlig, var helt uvesentlig, hvordan de var skrevet, skjønte jeg like tidlig, var alt. Alltid hvordan, aldri hva. Med Karl Ove Knausgårds ord, et sted i Min Kamp: Den egne personlighetens tone.
Det vises nå dobbelt så mange diskusjonstråder på diskusjonsoversikten. Denne sida lastes nå også svært mye raskere enn før.
Lagd en permanent lenke til liste over ofte spurte spørsmål (rett over søkefeltet oppe i høyre hjørne). (Takk til castro og mamma for forslag)
Endret innstillinger slik at om man redigerer overskriften på noe man har skrevet, så blir endringene øyeblikkelig synlige også på forsida og i diskusjonsoversikten.
/boksnakk/, som viser innlegg i kronologisk rekkefølge viser nå emnet for diskusjonstråden. Takk til HakonH for forslaget.
Lenken til "Din side" fører nå til /nytt/.
仕方がない
Forrresten: Takk for at du sa fra om feil i dato for endringsloggen!
Jeg klarer å lage flere feil enn jeg oppdager selv :-)
I dag er det foretatt to endringer på forsida - én usynlig og én synlig.
Den synlige:
Den usynlige:
Andre endringer:
Diskusjonstråder har nå samme sidemeny som diskusjonsoversikten.
Du kan nå se hvor mange som har et sitat som favoritt.
Sitater er ikke lenger kandidater til dagens beste innlegg.
Fikset en standhaftig feil der tidspunktet for sist aktivitet i en tråd ikke var oppgitt helt riktig. Feilen berørte også tidspunkt for endringsloggen for omslagsbilder.
Sitater sorteres nå etter sist aktivitet i den eventuelle samtaletråden den er rot for - dette vil si at om man kommenterer et sitat, så stiger det til topps.
For nerder:
Forsida har tidligere generert flere hundre databaseoppslag (sic). Nå er nesten alt innhold flyttet fra databaseoppslag til memcached-serveren.
Det gjør at memcached lynraskt leverer innholdet som mysql tidligere kvernet på, og for en innlogget bruker genererer nå et forsideoppslag respektable 5 små oppslag.
I django er det integrert et snedig signalsystem som lar deg plugge inn funksjoner når noe f.eks lagres eller slettes.
Nå lytter django etter lagring eller sletting av bokomtaler, sitater eller lister. Hvis django registrerer dette, sender den beskjed til memcachedserveren om å slette nøkkelparet som inneholder lista over nettopp lister, sitater eller innlegg, og dermed oppdateres forsida igjen automatisk når neste bruker ber om den etter at noen har postet en melding e.l.
Slik kan vi benytte en lang holdbarhetsdato på forsideelementer, samtidig som den alltid er oppdatert.
Feilen på oppgitt tidspunkt for siste aktivitet var utrolig vanskelig å finne. Sist aktivitet i en tråd var alltid noen minutter feil, men tilsynelatende helt vilkårlig.
I databasen var tidspunktet oppgitt korrekt, men når jeg sendte det gjennom djangos date-filter for formattering ble resultatet helt rart. Jeg har trodd at feilen skyldtes avvik mellom servertid, tidssone, klokkeslettet mysql trodde det var, og har gått gjennom dem en etter en uten å finne avvik.
Tilslutt fant jeg feilen:
{{ notat.sist_aktivitet|date:"d M H:s" }}
(Vis dato i formatet "24 Des 19:30")
Ser du feilen?
Slik skulle det vært:
{{ notat.sist_aktivitet|date:"d M H:i" }}
Liten s i datoformateringen gir deg sekunder, ikke minutter. Liten i gir deg et tosifret antall minutter.
Omsider er Panserhjerte vippet av tronen på http://bokelskere.no/verk/leses/.
Min kamp er nå den boka flest av oss holder på med!
Hvorfor går det ikke lenger an å se hvor mange som har sitatene som favorittsitat?
Fordi jeg byttet visningsform :-)
Kommer det en funksjon som gjør at man kan se hvem som har sitatene som favorittsitat?
Ja, jeg må bare finne ut hvor det er fint å ha dette tallet.. :-)
Klikk på bokomslaget; hold musepekeren over knappen du brukte til å legge til - og velg "slett"! :-)
Ok!
Nå har jeg forsøkt å lagre et sitat i Internet Explorer 8 (Ikke på windows, men i en windowsemulator for mac.)
Det gikk bra.
Er det andre som bruker IE8 på windows som ikke klarer å poste et sitat? Dette var rart.
A human being is primarily a bag for putting food into; the other functions and faculties may be more godlike, but in point of time they come afterwards.
Har prøvd å legge til sitat to ganger nå men ingenting dukker opp. Har gjort som beskrevet, klikket på boka, skrevet sitatet og trykket lagre men kan ikke se det noen steder. Gjør jeg noen feil?
Dette var snodig. Jeg kan heller ikke se sitatene dine noe sted.
Jeg har lagret et sitat selv, og andre har også gjort det etter "flytteprosessen". Så dette virker i alle fall for noen.
Hvis du vet hvilken nettleser du bruker og hvilken versjon det er, så kan jeg prøve å gjenskape problemet.
Måten du beskriver at du lagrer sitatet på høres helt riktig ut.
Brillefint! Men da spør jeg: hva skal vi da med brukernavn?
Vi må logge inn med noe - og vi trenger noe til å hekte på internettadressen til brukerprofilen - f.eks /an.
I tillegg vil vi det skal være valgfritt å bruke navn, i tilfelle noen foretrekker å være anonyme.