Tenk det, jeg trodde det var bok med silda-oppskrifter, så misvisende var første teksten jeg leste. Det er så herlig med ord sagt fra levra - oppfriskende. Denne boken skulle stått på listen jeg henviste til i en annen tråd. Boken står øverst på min ønskeliste det er sikkert.
Hei alle samen! Nå er det snart andre søndag i advent, ja dagene har fått vinger. Har hentet bøker - pepperkakebøker, hehe her er mye morsomt & kreativt.
Har tenkt å bestille "Norge sett fra nord" som inneholder ikke sildeoppskrifter - men skitt la gå - han klarte å sjarmere meg med sitt direkte snakk mao ikke legge fingrene imellom - kåseri & annet i boken. Sånn bare nordlendinger kan. Intervju med NrK - Ord fra nord.
"Er Nord-Norge et kaldt, bizarro-Norge eller er ikke avstandene egentlig så store? Eller ja til begge deler? Med journalist og forfatter Egon Holstad." intervju/podcast med Trygdekontoret
Tjuvstartet på "Fanget" av B.A. Paris - så det blir boka denne gangen. Lettlest, så får jeg begynne på Julebøkene mine.
I dag ryddet jeg i noen papirer - da fant jeg dette diktet som ett av mine barnebarn skrev etter sitt første møte med norsk vinter.
Norway
Norway, Norway
High, high
High all the way
up to the sky
Cold sunny
Mostly cold
Norway.
By Aida,
6 years old
Førjulstid betyr julekalender – også på Bok365. Norge sett fra nord - alle vet at i julen betyr mat kolossalt mye. Mao uten mat & drikke duger helten ikke ;) Denne boken burde stått på listen.
Med mørketidens magi som bakteppe feirer Egon Holstad jul i nord – med sild som en uunnværlig del av høytiden.
Musikkjournalist og samfunnsdebattanten er denne høsten aktuell med boka Norge sett fra nord (Megafon) – og han skal selvsagt tilbringe julen nordpå. I dagens luke forteller han hvordan sild og mørketid hører sammen – og hvordan bøker og musikk setter den riktige stemningen for den kalde fine tida.
Denne kriminalromanen finner sted i Trondheim, Norge, hvor en seriemorder (selvfølgelig ikke en ekte) er på drapstur. En morgen våkner innbyggerne til den forferdelige nyheten om at seks mennesker er blitt drept. Er det en seriemorder som står bak, eller er det terror? Hva er eventuelt motiet?
Sjeldent man leser om homofile etterforskere
Drapsetterforsker Theodor Krogh er homofil og singel. Han har ikke mye familie boende i nærheten, bortsett fra søsteren og hennes to barn. Mesteparten av tiden er han alene eller på jobb. Ingenting føles det samme igjen da en seriemorder herjer i byen.
Hjertepromenaden er en debutbok og det er på en måte lett å merke, på grunn av skrivestilen. Noen ord gjentas ofte og får det til å høres litt komisk ut. Men det er ingen dårlig bok. Selv om det var en typisk seriemorderkrim, var det fint å lese perspektivet fra ofrene, seriemorderen og Theodor Krogh. Det var også hyggelig å lese fra en by jeg er kjent med siden Trondheim er min nærmeste by. Ofte når jeg leser om forskjellige steder, er det vanskelig å forestille seg det.
Stive karakterer
Dette var morsom lesing. Slutten ble noe lang og noen av karakteren føltes litt stive og unaturlige, og jeg foretrekker nok kriminalromaner som er enda mørkere. Men Hjertepromenaden var verdt å lese. Passer en forblåst kveld som denne...
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse
Takk for at du tar styring. Doppler har jeg i hus allerede.
Tok en god kikk på de tre bøkene og de alle virket veldig interessante. Kommer til å lese i allefall 2 og kanskje alle. Ser det bedre når andre peker på diverse bøker - tatt ut av listen + leseinteresse.
Ja, vi hadde det morsomt. Der var mange andre malerier utstilt også. Munchs sine var de første man så da man entret salen, hang høyt oppe på veggen & digre var de. Venninnen min og jeg hadde en gjettelek (ikke Munch sine malerier) - beskrive portrett-maleriene utfra fargene som var benyttet.
PS! Alt var ikke bare kjekt på den tiden. IRAs bombeaktiviteter, vi var anbefalt å holde oss unna sentrum. Selv Hampstead fikk bombetrussel, men det ble med trusselen. Vanligvis brukte vi søndagen til å gå rundt i Hampstead Heath.
Ikke enda, men jeg har den i hus. Har lest flere biografier om Munch. Nå går tankene tilbake en tid da jeg studerte i London. Jeg og en venninne fra Sør-Afrika (samme internat) fikk med oss utstilling av noen av Munchs malerier i 1976. Det var mektig syn, vi stod stå flere meter ifra for å få med maleriene i sin helhet.
Av de bøkene har jeg:
Dannelse, kunsthistorie, Munch av Ivo de Figueiredo
Bokstaven R. Hundre landssviksaker fra Rinnan til Rød av Torgeir E. Sæverass
På ønskeliste:
Tegneserie, kunst, memoar av Steffen Kverneland (har onkelen "Karl Anton Østensjø" bok - malerier/tegninger)
Politisk ukorrekthet av Danby Choi
Håp av Lars Fr. H. Svendsen
Utenom har jeg : Ravneringene av Siri Pettersen - hele serien
Når man ser så mye bøker samtidig, så blir jeg på en måte mett. Håper flere supplerer listen, for meg er det inspirerende å se hva andre leser/ønsker å lese.
NrKs - Årets julebokgave
Vel, en bok kan også gis bort til seg selv. Her er der mange forskjellige bøker. Hvilke har dere allerede lest? Hvilke bøker vil dere anbefale? Under er der også en rullegardin / Her er noen snarveier. For å ikke snakke om - Hvilke burde stått på listen?
For mye magisk realisme for min del.
Kobe og hans mor flytter til en annen by og blokk. Noen som heter Abby, tilbyr Kobe gåjobber, og en av disse er å stjele noe fra en kvinne som ligger for dæden. Etter det, forteller Kobe den ene løgnen etter den andre. Men hvor lenge kan han egentlig lyge?
Ingen fan av konseptet
Dette er på en måte en historie i en historie opplegg og det er opp til leseren å skjønne hva som egentlig foregår. Et slikt konsept er nok ikke for alle. Noe av tingene Kobe gikk gjennom vare både noe forvirrende og småkjedelig. Han lyger fordi det lyser opp hverdagen hans og noen ganger gjør det moren hans glad, også. Det blir brukt nesten som en slags forsvarsmekanisme og for å overleve hverdagen. Det var enkelt å skjønne den delen av boka, i forhold til resten. Fordi Løgner som lyser var for snodig. Jeg var ikke helt fan av de snodige delene og magisk realisme. Det gjør det vanskelig for meg å forestille meg det jeg leser, og følte meg stort sett utenfor. Det var også vanskelig å konsentrere seg da mange av karakterene hadde merkelige navn.
Ikke hennes beste
Tronstad er en kjent forfatter som har skrevet en del bøker for barn og ungdom. Men denne var nok ingen favoritt av henne. Min favoritt er fremdeles Flaggermusmusikk.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse
Kiyoaki drew comfort from the peace of mind that comes with loss. In his heart, he always preferred the actuality of loss to the fear of it.
He had lost Satoko. And with that he was content. For by now he had learned how to quiet even his subsequent resentment. Every show of feeling was now governed with a marvelous economy. If a candle has burned brilliantly but now stands alone in the dark with its flame extinguished, it need no longer fear that its substance will dissolve into hot wax. For the first time in his life, Kiyoaki came to realize the healing powers of solitude.
Blir interessant å høre hva du synes om "Magnetisørens femte vinter. Har 5 andre bøker av Enquist som jeg har lest for lange siden. Ja nå har jeg tatt fram julemusikken & på Spotify finner man gammel musikk. Så nå hører jeg på - Won't You Spend Christmas with Me on Spotify med Dorothy Collins, fra 1958.
Har notert meg - Notater fra en utstilling Av Patrick Gale kommer til å ta en kikk på den.
God Kveld! Readninggirl30, ja tenk at det er allerede 1. advent på søndag. Tiden flyr. Her hjemme er det fortsatt plussgrader, heldigvis for det.
Jeg tjuvstartet på "Den hemmelige dagboken av Anna Stuart". Det er en lettlest bok. Bra er det fordi jeg leser tyngre bøker og trenger visse pauser.
Har tatt fram julebøker nettopp - starter med Julebokhandelen av Jenny Colgan
På lur har jeg "White Gold av Giles Milton". Den sanne historien om hvite europeiske slaver i Alger, Tunis og Marokko fra det syttende århundre.
På NrK kan man lytte på podcast Rinnan – den onde naziagenten. Rinnan er ikke vond å be når nazistene vil verve ham. Snart viser det seg at han har talent for å være iskald og brutal. Det er en serie på 4 episoder.
Rinnanbanden – podcast av 28.11.24, helt fersk. Har hørt første del av fire. Når vi snart går inn i advent (der det medmenneskelige står i fokus) er det verdt å høre denne serien. 1945 - endelig fred i Norge etter 5 år med tysk invasjon. Der mye ondskap rådet.
Vi - etterkrigsbarn har aldri opplevd krigen som vår familie måte, direkte eller indirekte - alt etter hvor man bodde. Det var min tanke etter å ha hørt første del. Quisling reiste ens ærend i
mulm og mørke til Tyskland og ba Hitler om å invadere Norge - noe som kommet oss for høre for ikke så lenge siden. Spørsmålet er hvorfor tok det så lang tid før vi fikk den viten?
Dagens sitat :
Gjennom bøker kan man lære mennesker å kjenne uten å være tvunget til å også omgåes dem.
Hanns-Hermann Kersten
Kom over en artikkel og lurer på hvilken bok/bøker dette kan være hentet fra. Noen som vet?
Juleforberedelser i gamle dager
Om du tror at julefeiringen er en kristen tradisjon – bygd opp rundt markeringen av Jesu fødsel – så må du tro om igjen.
Jula ble feiret lenge før Jesus ble født, og har ingenting med den Gud vi lærte om i kristendomstimene på skolen. Tvert i mot, jula er egentlig en hedensk skikk. Og i tradisjonsrik hedensk ånd ble det ikke bare feiret jul – man drakk jul.
Juleblotet var den eldste norrøne formen for julefeiring, og da drakk og skålte man for de gamle guder Odin, Tor og Frøy. Disse gildene gikk hardt for seg: Man kappdrakk, kappskrøt og sloss. Derfor er dette kanskje ikke perioden å starte jakten på den gode julestemningen, selv om juleølet også hører med til de juletradisjoner vi kjenner fra vår tid.
Ukjent fødselsdag
Etter hvert som kristendommen gjorde sitt inntog, ble også jula gradvis omgjort til en kirkelig høytid, som ble feiret til minne om Kristi fødsel. I rundt 300 år feiret man påske og pinse, men ikke jul. Dette skyldtes blant annet at verken årstid eller dato for Jesu fødsel var angitt i Bibelen.
Da det i kirken oppsto strid om Jesus både var Guds sønn og et virkelig menneske, ble også feiringen av hans fødsel en viktig markering av at begge deler var sant. I året 354 bestemte biskopen av Roma at 25. desember skulle være Jesu fødselsdag. Dette var allerede en festdag for sola, og ble feiret med bål og sirkusleker. Nå fikk dagen et nytt innhold.
-
For vikingene varte jula en måneds tid og det å “drikke Jol” var synonymt med å ferie jul. Guden Odin ble også kalt Jòlnir, og det var en plikt å blote til Jólnir ved å drikke jul. Blot var offerfester til ære for de norrøne gudene.
-
Hadde vikingene juletre?
Vikingjul
Faktisk, når vi ser nærmere på det, hadde vikingene mange temaer som fortsatt gjelder i dag. De hadde et Yule-tre som inspirerte det senere juletreet. Det grønne treet ble ofte dekorert med små statuer av deres norrøne guder, mat og klær.
En grøsserbok for barn og tenåringer, men mest for tenåringer.
Trendy utfordring
Det besatte huset handler om et hus som tenåringene i boka kjenner godt til. Det er et hus i skogen og det har vært ubebodd lenge. På sosiale medier er det en utfordring som involverer dette huset, og når man har gjort utfordringen, sender man det videre til andre, hvis ikke dør man. Nesten som et slags kjedebrev. Evy gjør utfordringen, i håp om å imponere en fyr hun er forelsket i. Hun er lei av å være den stille og sjenerte.
Hun finner noe i beryktede huset. En parfyme eller noe lignende. Hun har den på seg. Mens hun bruker denne parfymegreia, ser det ut til at folk legger merke til henne, liker henne og gir henne komplimenter. Hun må tilbake til det huset for å finne denne parfymen igjen, men er det verdt det? Hun har en følelse av at det er den som gjør til at andre plutselig blir vennlige mot henne.
For gjennomsiktig
Det er lett å forstå Evy og hva hun går gjennom. Å være stille, sjenert og ignorert. Det er ikke lett, men jeg er litt lei av at nesten alle tenåringsbøker handler så mye om å være forelsket og ta opp mye om følelser. Det besatte huset ville ha vært så mye bedre uten den delen. Den hadde noen morsomme og mørke partier, men alt i alt var det meste forutsigbart.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse