Ei strålende bok! Løper en god del sjøl som fotballdommer og har lenge lurt på om alt de store skofabrikkene har satt fokus på stemmer - og blodprisene deres, må vite. Denne boka bør være ei vekkerklokke for alle som tar på seg et par joggesko.
Og uansett har vi alle godt av å være litt barbeint i livet...
Det er nøyaktig to måter å bli vis på. Den ene måten er å reise ut i verden og se så mye som mulig av Guds skaperverk. Den andre måten er å slå rot på ett bestemt sted og studere alt som skjer der så nøye som overhodet mulig. Problemet er bare at det er komplett umulig å gjøre begge deler på én gang.
For gammel vane er vond å vende. Minst like vanskelig kan det være å venne seg til en helt ny vane.
Gud hadde sikkert ikke skapt lammene med så myk pels hvis det ikke var for at noen skulle få lyst til å klappe dem i pelsen.
Kanskje hadde viserne blitt så lei av å gå den samme veien i år etter år at de plutselig hadde begynt å gå den andre veien isteden. Elisabet tenkte at også klokker kunne kjede seg over å gjøre akkurat det samme i all evighet.
Trur pinadø jeg må lese denne boka snart for å gjøre meg opp en egen mening. Denne har fått litt tyn har jeg sett. Heivolls to foregående har fått to sterke seksere av meg.
Jeg ser på ham når han snur seg og går mot huset, ser på bakhodet, ryggen, og tenker at jeg antagelig har sett mer til baksiden enn fremsiden av Hallvard i løpet av alle årene vi har kjent hverandre. Alltid på vei et sted, ut og bort. Aldri inn og hit, til meg.
Det er som om jeg har sluttet å tro på Gud, sa jeg til Ragnhild da hun foreslo at jeg skulle begynne på jobb igjen. Hvordan skal jeg forkynnen for andre når jeg ikke lenger tror selv, spurte jeg. Nå er du i ovekant dramatisk, svarte Ragnhild. Det er en jobb, du er ikke en prest, du skal låne ut bøker og sette dem på plass igjen. Det trenger ikke være mer komplisert enn det, sa hun. Jo, det blir som å dele ut nattverden og bare tenke at dette er gratis kjeks og vin, sa jeg og tok en slurk av rødvinen, fornøyd med metaforen. Nei, Karen, ærlig talt, du er bibliotekar, sa Ragnhild. Dette er bare dårlige unnskyldninger. Du kan jo finne deg en annen jobb, om så er. Poenget er at du må tilbake i jobb, du kan ikke surre hjemme lenger, det er ikke noe vits i nå som du er relativt velfungerende. Skål, sa jeg og var plutselig livredd for dette relativt velfungerende og hva det skulle innebære. Samtidig er innholdsløsheten kanskje verre.
Jeg har ikke tatt i en annen bok på to år, og det føles plutselig så fjernt at jeg har brukt et helt liv på å forsvinne i andre virkeligheter, på å rømme inn i verdener andre har skapt for meg, og jeg skjønner ikke hvordan jeg noen gang har klart å tro på dem, leve meg så inn i dem, finne en større mening der enn i virkeligheten.
Jeg har brukt hele livet på å lese, på å finne en ro eller uro, i bøker, i ordene, i at noen andre har formulert det jeg tenker, det jeg vil si, men ikke får sagt. Det jeg føler, men ikke får kjent på. Men ingen har formulert noe jeg kan kjenne meg igjen i etter at Tarjei døde.
Jeg småprater litt med Pus mens jeg leser dødsannonsene i Aftenposten, som jeg gjør hver morgen, ikke fordi jeg nødvendigvis tror jeg kjenner noen, mer av generell nysgjerrighet, av fascinasjon over formuleringer og små detaljer som kan avsløre store deler av et liv. Eller som kanskje enda mer kan avsløre noe om de som er igjen, de som har sittet sammen eller alene og formulert annonsen; nei, vi vil bare at det skal stå vår kjære, eller burde det kanskje stå vår alles kjære, nei vet du, det skal bare stå min kjære, nå skjærer jeg gjennom, han var tross alt min mann, men jeg tror vi går for duen, ikke korset.
Det er rart at det er så ubehagelig å våkne når det er så behagelig å sovne, sa en av de mest deprimerte pasientene mine for noen år siden, før han tok en overdose piller, og jeg var så enig i det - og i foruroligende mange av resonnementene hans - at setningen har blitt en ren motivasjon for å komme seg opp av senga om morgenen.
Dette er en av mine favoritter, en sidevrenger. Har lest den to ganger og leser den garantert igjen om ei stund. En strålende penn, den godeste Heivoll. Fikk terningkast seks av meg. Kan forøvrig også anbefale Kongens Hjerte av samme mann, etterfølgeren av denne. En sekser her også!
En skikkelig sidevrenger. Denne brukte jeg ikke lang tid på for ukjent antall år sida. Skal leses igjen. Boka er i salg igjen, ser jeg.
En av mine favoritter, dette. Trist, som du sier, men sant. Skal jeg komme med en bokanbefaling som har samme røde tråden må det bli Cormac McCarthy og Blodmeridianen.
Dette er en av mine favoritter. Jeg sammenligner denne med Cormac McCarthy sin Veien (The Road). Du som leser håper som besatt på at det skal gå bra mens den ubehagelige følelsen av at det går ad undas aldri slipper taket i deg. Lettlest roman, den nøkterne skrivemåten gjør ubehaget enda større. Fikk en sekser av meg!
Så synd. Dette er en av mine store favoritter fra det siste tiåret. Skal lese denne om igjen snart. Gleder meg som en ... unge? Du har sikkert dine favoritter som ikke funker for meg. Så fint at det fins bøker for alle :-)
Har boka hjemme men har ikke lest den ennå. Gruer meg!
Hei Michaela :-) Du burde definitivt være med på Litteratursymposiet i Odda som arrangeres f.o.m i morra t.o.m. søndag. Her er Frode Grytten en betydelig skikkelse. Han trakterer bl.a sin egen Bikubegong; han har et enormt haleheng av publikummere når han går rundt i fotsporene til personene i Bikubesong og forteller historiene rundt dem.
Jeg gråter sjelden av både filmer og bøker. Men da jeg leste Regines Dagbok var det gjort. Det blei for sterkt for en mann på 48 år å lese om Regines kamp for å overleve kreften. Har enda ikke lest om Kristoffer i Vestfold som døde, Ragnhild Hellsengreen i Bergen og Pappas Prinsesse, om utukt og drap. Jeg har noen tårer igjen og trur disse kan løsne noen.