Er venner alltid til å stole på?
Camilla Larsen er en helt vanlig tenåringsjente, helt til hun begynner på ungdomskolen og hun er på tur sammen med de andre elevene. Medelevene hennes finner henne i en alvorlig syk tilstand på skogsturen og Camilla blir fraktet til sykehuset. På sykehuset merker Camilla merkelige sider av seg selv som hun må for all det skjule for de andre. For det er noe med varmt vann og varme generelt som gjør til at kroppen hennes forandrer seg radikalt. Hvordan kan hun skjule dette i den normale hverdag når hun skrives ut igjen?
Vera Micaelsen kjenner jeg til som tidligere barne-tv programleder. Vet ikke om hun er det nå lenger (ser ikke på barne-tv), og nå har hun gitt ut ungdomsromanen: Hyperpubertet. Denne kom helt uventet i posten tidligere i høst (jeg liker overraskelser, ikke angående selve livet, men gjerne i bokform). Ingenting er som en uventet bok i postkassa. Ja takk, til bøker i postkassa i stedet for alle disse reklameflyerne som går rett i containeren med en gang.
Med stor usikkerhet og meget skeptisk leste jeg denne boka. For bokomslaget og ikke minst, tittelen fikk meg til å tenke: Er dette en bok for meg? Shit au. Jeg leser jo all mulige bøker fra forskjellige sjangre og for forskjellige målgrupper, så hvorfor ikke? En bok er en bok og jeg leser alt det jeg kommer over. Det er bare sånn jeg er. Det tok litt tid før jeg leste denne på grunn av at jeg måtte lese noen andre bøker først. Prøver å prioritere bøkene så godt jeg kan. Både av de jeg får av forlag/forfattere og de jeg kjøper selv. Vil jo gjerne lese alle bøkene jeg får og har. Vil ikke gå glipp av noe, så bedre sent enn aldri ...
Boka handler om riktige og feil valg. Camilla blir "vennegjengens" plutselige kule jente. Med hennes flaue, offentlige og ikke minst, ufrivillige opptrinn lager "venninnene" hennes korte videoer med Camilla som hovedperson. De legger ut videoene på bloggen deres på nettet. Camilla blir skolens store snakkis og veldig raskt populær på grunn av videoene med hennes flauser som blir lagt ut og spredt på nettet. "Hennes" videoer får mange visninger på veldig kort tid og Camilla føler at det er feil. Venninnene filmer henne i smug i mange pinlige situasjoner uten Camillas samtykke og syns at alt går ut over styr. Hun vet ikke helt hvordan hun skal håndtere alt dette. Og det virker som om alle plutselig vil ha en bit av henne. Faren til en av "venninnene" hennes bestemmer seg for å bli Camillas "manager" og moren hennes blir overlykkelig av å høre hvor berømt datteren hennes er på grunn av disse videoene. Men det er bare et problem. Camilla vil ikke være kjendis, og hun er lei av å føle seg mobbet av sine såkalte venninner og alle andre. Samtidig har hun kroppen sin som oppfører seg rart når hun minst venter det å "kontrollere". Hva i all verden skal hun gjøre for å få et normalt liv igjen?
Vera Micaelsen skriver veldig overdrevent (noe som er poenget med boka) og skaper det ene hysteriet etter det andre for hovedpersonen, Camilla. Selv om boka ikke ble så hysterisk morosm for denne leseren tar Vera Micaelsen opp et viktig tema. Nettopp: nettmobbing. Det er noe som dessverre foregår altfor mye av i dag. Det er jo som kjent mye lettere å mobbe noen, henge ut noen på nettet enn å gjøre det i det virkelige liv. Begge metoder skjer den dag i dag og det er selvfølgelig meget trist og ikke minst dumt. For hva skal offeret gjøre når det blir for mye? Det er et aktuelt tema som Vera Micaelsen gjør smart i å ta opp med denne boka.
Men dessverre har ikke Vera Micaelsen og jeg samme type humor. Joda, enkelte scener og situasjoner er nok komiske, men syns likevel ikke at det er festlig. Ikke festlig nok til å le, i alle fall. For meg ble det for mye styr og masete. Det blir for mye av mye og da kveler det historien, i alle fall for denne leseren. Camilla er en person som er lett å like og jeg ville finne ut hvordan det ville gå med henne, selv om historien er forutsigbar. Jeg ville se om jeg fikk rett. Jeg ville bare hennes beste. Men bortsett fra det så er ikke Hyperpubertet min type bok, men kanskje vil boka treffe for den rette målgruppen og gi dem et par latterhikst. Man vet jo aldri. Vi mennesker er jo så rare på hver vår egen måte:)
Jeg synes det er interessant å lese om alle bitene som muligens kan settes i sammenheng med 22. juli-saken. Med denne boken synes jeg forfatteren har gjort en god jobb med å tegne et portrett av den hemmelighetsfulle bloggeren som påstås å være helten til ABB. Den viser i det minste at ABB langt fra er alene om sine tanker vedrørende islam.
Jeg synes det er veldig positivt at Jensen selv har fått komme så godt til orde i denne boken, for å balansere og rette opp i inntrykket som er gitt av ham.
Likte boken generelt veldig godt, da den også viser det antiislamistiske miljøet på verdensbasis og hva som kan ligge til grunn for at slike tanker og ideer får utvikle seg.
Les alle mine anmeldelser på ritaleser.com
...they were American comics conceived for an audience of adults, if not necessarily grown-ups.
Så fint:)
Synes serien er veldig spennende jeg. Masse action og spenning, og godt skrevet. Gleder meg til neste bok i serien :)
Leste den for noen år siden og likte den godt selv om den var dog forutsigbar. Men er enig med deg at det var personene deres og tankene deres som var meget interessant selv om handlingen i seg selv var forutsigbar. Til tross for det var det andre elementer som gjorde boka meget spennende.
Går det an å skrive en bok uten å møte hverandre?
Etter mye om og men, tar Elias motet til seg og sender en mail til en jente han ikke kjenner. Han har sett henne på 37 - bussen som han tar daglig. Og han føler et slags savn og blir bekymret når han ikke ser henne på bussen mer. De gangene han har sett henne på bussen, hadde hun alltid med seg en blå mappe, og han har lagt merke til og husker på mailadressen hennes på mappen. Og når hun stadig glimrer med sitt fravær på bussen, velger han å sende henne en mail i håp på et svar. Han får mail fra henne og får vite hva hun heter. Hun forteller også om den blå mappen hennes som hun har skrevet en del personlige ting i, har blitt stjålet fra henne. Kommer Elias til å hjelpe henne med å finne den?
Boka Det blir pinlig uansett ble tilfeldig "snekret" sammen av to forfattere i ikke ulik den situasjonen hovedpersonenen Elias og jenta er i. Forfatterne Tyra Teodora Tronstad & Bjørn Sortland laget denne romanen uten å kjenne hverandre, uten å snakke sammen og uten en eneste plan. Til sammen brukte de tretten dager på å fullføre innholdet i boka. En artig tanke.
Historien og konseptet Elias og denne jenta ble utført på er både interessant og kreativt. Vi blir kjent på dem på en helt annen måte enn i andre bøker. Vi blir kjent med dem gjennom både lange og korte mailer. Vi danner oss et inntrykk av dem gjennom det de skriver til hverandre. Og mailene deres er både ærlige, vittige, mystiske og kanskje litt småfilosofiske? Elias skriver på sidemål, og jenta på bokmål. Så for lesere som kanskje sliter litt med angst angående å lese sidemål, vil denne boka kanskje være grei å lese. Kanskje en grei måte å bli "kurert" på? Jeg hadde sidemålangst til jeg kom over boka Skråninga av Carl Frode Tiller for noen år siden. Sverget på at jeg aldri skulle lese sidemål frivillig før jeg leste den boka, men som sagt, man vet jo aldri.
Det blir pinlig uansett er en smal bok på bare 112 sider så dermed blir dette en veldig kort og grei anmeldelse for jeg vil jo ikke røpe for mye. Plottet i boka er forfriskende, men likevel var det noe som jeg savnet, men jeg vet bare ikke hva. Boka ble bare ikke så intens som jeg hadde håpet på, men alt i alt et artig konsept og lettlest.
Kjedelig korrekt krim med uinteressante karakterer.
Ingen årsak:) Og i år har jeg vært flinkere til å lese dokumentariske bøker. Syns det er litt spennende:)
Eksriksdagsmannen og risikokapitalisten Ingemar Lerberg blir funnet torturert og bevisstløs i sin fasjonable villa utenfor Stockholm. Ektefellen Nora er sporløst forsvunnet.
Annika Bengtzon i Kvällspressen får i oppdrag å skrive om saken.
Privatlivet hennes er for tiden turbulent, hun bor sammen med sin nye kjærlighet og hans barn og sine egne barn.
Anders Schyman får problemer når det rettes anklager om at han mange år tidligere har forfalsket en reportasje som han fikk Den store journalistprisen for.
Jeg liker Liza Marklund jeg. Spesielt siden jeg har lest alle bøkene, og derfor er veldig opptatt av hvordan det går med privatlivet hennes i tillegg til det kriminalhistorien boka handler om. Spesielt interessant blir denne da Anders Schyman også havner i trøbbel, og vi følger dette parallelt med de andre hendelsene.
Liza Marklund fletter som vanlig inn reelle, samfunnsaktuelle problemstillinger som gjør bøkene hennes informative i tillegg til underholdende.
Inspirasjon til beskrivelsene av menneskelighetens verste motbydeligheter har jeg hentet hos Amnesty International.
Denne boka gikk unna i en fei, det var handling og spenning hele veien og stadig nye tips og spor som dreide handlingen i en annen retning enn det jeg hadde sett for meg. Totalt sett likte jeg boka veldig godt, og koste meg mens jeg leste den.
Les alle mine bokanmeldelser på ritaleser.com
Det er sjelden jeg lytter til lydbøker, av den enkle grunn at jeg ikke klarer å holde på konsentrasjonen når jeg hører noen andre lese bøker og derfor får jeg ikke med meg innholdet. Det er også vanskeligere og bla seg frem og tilbake for å finne igjen koblinger og mennesker man har glemt.
Grunnen til at jeg kom meg gjennom denne med konsentrasjonen på topp hele veien, er rett og slett fordi det er en veldig spennende fortelling. Det kom jo ikke som noen overraskelse, all den tid det er Harlan Coben som har skrevet den.
Handlingen er elegant vevd sammen, og tar ulike retninger hele tiden og det er umulig å gjennomskue løsningen. Slutten kom på meg såpass overraskende at jeg nærmest ble sittende med hakeslipp og ørene på stilk.
Harlan Coben er en av mine absolutte forfatterfavoritter, og det er ikke uten grunn – bøkene hans skuffer aldri – og heller ikke denne gjorde det.
Oppleseren var behagelig å høre på, og det er viktig.
Oversettelsen hadde et par idiotiske glipp av typen som irriterer meg grenseløst (men egentlig ikke har noen betydning); «Han gikk over rommet»… nei vel? Han gikk vel over gulvet vil jeg tro, eller gjennom rommet? «Bomullsspinn» for Cotton Candy???
Les alle mine bokanmeldelser på ritaleser.com
En bok en blir glad i - om en liker Mariusmønster eller ei. En bok for strikkeentustiaster! Boken er til å sitte å bla i, som en kokebok, til å bli inspirert av og glad av! Jeg har hatt boken 1 års tid og har strikket flere av modellene - og ellers bare bladd og bladd!
Denne leses, blas i og brukes om og om igjen! En fin og oversiktlig strikkebok med tradisjonelle strikkemønster til barn og småstrikk til voksne på en ny måte.
Tenk deg om før du blir medlem av noe. Er det det rette for deg?
Har selv vært litt fascinert over scientologien og var spent på å lese mer om det. Jeg er ikke så fascinert over scientologien at jeg vil gjerne være medlem der selv, men har bare hørt så mye rart om den "sekten" gjennom media, spesielt etter at de høyt profilerte Tom Cruise og John Travolta ble medlemmer der. Den kirken/sekten har opptil flere kjendiser som medlemmer og vanlige mennesker, men det er nok de to jeg forbinder mest med scientologien.
Geir Isene ble kjent da han valgte å avslutte sitt medlemskap i scientologien. Det vakte mye oppsikt. Han var ikke medlem der i bare noen få år, men hele 25 år! Han var høyt respektert av andre medlemmer og hadde også klart alle OT - nivåene (hele 8 nivåer).
I boka skriver han ikke bare om scientologien, men også om barndommen. Han var en skarp gutt som lært mye ganske fort, men sosialt sett så strevde han. Men da han meldte seg inn i kirken hvor det ble gjort noen såkalte øvelser/selvutviklings-kurs, forsvant sjenansen hans og han fikk mer og mer selvtillit gjennom disse øvelsene han gjorde da han meldte seg inn i scientologien i slutten av tenårene sammen med en kompis. Hans oppglødenhet for scientologien og alt han lærte der førte til at han sluttet på videregående og ville vie all sin tid for scientologien.
Gjennom sitt medlemskap oppdager Geir Isene scientologiens både lyse og mørke sider. De lyse sidene var at han fikk masse selvtillit da han trengte det som mest, han ble mer sosial, og følte at han mestret ting enda bedre. Men scientologien hadde også sine mørke og negative sider. Gjennom årene oppfattet han også mistanke om medlemmer/sjefer som var maktsyke, griske og diverse ting som gjorde ham usikker på om han ville fortsette å være medlem eller ikke.
I de forskjellige kapitlene skriver han om tiden før han ble medlem, tiden som medlem, da han var usikker og etter tiden da han sluttet å være scientolog. Dette er ingen anmeldelse om selve scientologien fra min side, om hva som rystet meg og ikke. Det er ikke så interessant og jeg føler ikke at jeg kan godt nok om scientologien til å skrive skikkelig analyse om det, og det er alltid litt vanskelig å anmelde selvbiografier/dokumentarer, for å være helt ærlig. Men jeg ville lese og få et dypere inntrykk av sekten og det syns jeg at jeg fikk uten at jeg vil røpe for mye.
For min del ble ikke Nittenåttifire noen sjokkopplevelse eller en oppvekker av noe slag selv om jeg ikke visste særlig mye om sekten på forhånd, men til tross for det var det likevel småspennende å få et innblikk i denne forskrudde sekten skrevet av et eks - medlem som var modig nok til å trekke seg med tanke på alle årene han var medlem. Ingen tvil om at denne mannen har guts.
For sju år siden forsvant Rose Janko, og ingen har sagt et ord om dette før faren hennes plutselig står på kontoret til privatdetektiven Ray Lovell. Han vil vite sannheten om forsvinningen, og velger Ray Lovell fordi han selv er av sigøynerblod. Rose giftet seg med Ivo Janko og ble da en del av en reisende sigøynerfamilie, og ryktene vil ha det til at hun stakk av det sønnen hennes ble rammet av den genetiske sykdommen som går i Janko-familien.
Denne boka likte jeg godt. Her har vi en krimgåte som skal løses av en privatdetektiv og en historie vi kan lære noe av. Vi får et innblikk i sigøynerfolkets levesett og hvilke fordommer de møter. Og hvordan de behandler hverandre hvis man finner ut at man ikke vil leve på veien lenger, eller finner seg en partner som ikke er sigøyner.
Løsningen rulles sakte, men sikkert opp – men er aldri slik det kan synes på overflaten, og slutten kom temmelig overraskende på meg – og det liker jeg veldig godt!
En sjarmerende bok om Markel meitemark som må krysse kommunegrensa for å besøke sin kjæreste.
Aleksander innfrir ikke helt forventningene fra omgivelsene rundt seg. Verken i barnehagen eller på skolen. Når han er ti år gammel får han diagnosen ADHD og legene gir ham Ritalin. Dette er bare begynnelsen. For hvert nye symptom, om det så er symptomer som skyldes abstinenser fordi han slutter med Ritalin, får han en ny diagnose som behandles med nye medisiner – sterke og avhengighetsskapende medisiner.
Det er moren til Aleksander som skriver denne boken, som skildrer hvordan hun sakte, men sikkert ser gutten sin gå til grunne, og hvordan hun på ingen måte har noe som helst å si i møte med et hjelpeapparat som forvandler Aleksander til en pillenarkoman.
Som før klarer jeg ikke helt å anmelde slike «historier fra virkeligheten» på vanlig måte. De litterære kvalitetene kommer i bakgrunnen for de sterke historiene. For dette er en sterk historie, dog ikke overraskende hvis man har fulgt litt med i media. Det er mange som får samme behandling som Aleksander. Som forventes å passe inn i vår A4-samfunn, og som får diagnoser nærmest kastet etter seg hvis man avviker fra normen, og dette blir man medisinert for. Når vi helt klart ser at med bare litt tilrettelegging og terapi, så vil disse menneskene fungere veldig godt i samfunnet…
(Så var det dette med å ikke starte en debatt om temaet da…)
Alt i alt en bra bok om temaet, og det er vondt å lese om denne morens kamp mot det såkalte hjelpeapparatet.
Skulle vært motsatt - altså gavekort for bøker på 80 000 kr. Hehe! :p
En veldig god omtale av ei bok som er vanskelig å beskrive til andre. En estetisk skildring er nok ganske presist. Det er mange vakre poetiske passasjer.