Høres interessant ut. Velkommen til Bokelskere. Hvis du lurer på noe er det bare å spørre. Sidsel Nesse har en tråd som kan hjelpe deg underveis FAQ - det du kanskje lurer på

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje kan Literary Hub, By Olivia Rutigliano oppklare noe ?

Historienet . no
Hva gjorde H.C. Andersen på reisene sine?
I årene 1831 til 1873 reiste H.C. Andersen til utlandet hele 29 ganger og tilbrakte til sammen 9 år utenfor Danmark.

Hensikten var dels å søke inspirasjon, dels å møte utenlandske forfatterkolleger og kulturpersonligheter.

Blant de kollegene Andersen satte mest pris på, var den engelske forfatteren [Charles Dickens] (https://historienet.dk/kultur/kulturpersonligheder/charles-dickens-reddede-julen-fra-at-doe).

Da de to møttes i et selskap i London i 1847, var Andersen nærmest euforisk.

"Vi tok hverandre i hånden, så hverandre dypt i øynene, snakket og forsto hverandre. Jeg ble så rørt av å se og snakke med den av Englands nålevende diktere som jeg elsket høyest. Jeg fikk tårer i øynene", skrev Andersen senere i memoarboken "Av mitt livs eventyr".

Beundringen var gjensidig, og i årene som fulgte korresponderte de to forfatterne flittig, men da H.C. Andersen takket ja til en invitasjon om å besøke Dickens i hjemmet hans i Gad's Hill Place i Kent, fikk pipen en annen lyd. H.C. Andersen viste seg å være en særdeles irriterende gjest.

Ikke bare ble Andersen værende i fem uker. Han krevde også konstant oppmerksomhet og forlangte å være midtpunktet.

"Hans Andersen sov i dette rommet i fem uker - noe som for familien føltes som flere menneskealdre."
Charles Dickens om H.C. Andersens besøk i 1857.

Irritasjonen ble ikke mindre av at den alltid snakkende dikteren ikke behersket noen av de europeiske hovedspråkene tilfredsstillende.

"Når han snakket fransk eller italiensk, var han som en villmann; på engelsk var han som et helt døvstuminstitutt. Min eldste sønn sverger på at intet menneskelig øre kan gjenkjenne tysken hans, og tolken hans erklærer at han heller ikke snakker dansk", betrodde Dickens en venn.

"Han var radmager og dødsens kjedelig og bare fortsatte å være der", oppsummerte hans kone Catherine situasjonen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Glede

Kunne jeg bare skaffe litt glede,
Så ble også jeg glad.
Kunne jeg gi noen et smil,
Så ble der straks flere.

Gleden kommer innenfra.
Det ytre er bare et skall vi skal bo i,
Så lenge det varer.

Kjenn etter om gleden er på plass,
Om du har overskudd til å gi.
Da får du dobbelt igjen.

Av ordet kom skapelsen,
Og ordet skaper dine tanker,
Dine bilder lyser tilhørighet.
Og du er med i rommet,
I åndedrettet,
I gjenfødelse

Ukjent

Godt sagt! (4) Varsle Svar

hehe ja, jeg vil si det flommer over av nye/"nygamle bøker". Å velge er særdeles vanskelig av de bøkene man man oppdager selv. Her inne på Bokelskere dukker det stadig opp bøker man ikke har fått med seg på nettet for øvrig. Trenger ikke gå lengre enn denne tråden og eldre "lesehelg" tråder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gøy med lesesirkel og Doppler ikke inst. 58 bøker er ikke verst, det er jo en god del. Gøy med favoritt som stakk seg ut. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja det er mye utgivelser de siste årene ja. Spennende med litteraturhistorie. Hørtes ut som mye spennende. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørtes fint å finne mye som er bra. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wow 415 bøker er ganske mye. Gøy med deling av god leseopplevelse. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Øyetrøbbel hørtes ikke gøy ut nei. Hørtes ut som mye bøker her, men det virker som det er mye spennende. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gøy med gode bøker. Ja song til mor har jeg hørt mye bra om, får nok sette den på leselisten. Håper du får en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

84 bøker wow det er god del det også. 646 er noe tjukkere bok og dermed blir jo også mer tid å bruke, men hvis det er god bok så er verdt å bruke tiden. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gøy med lesesirkel. Håper du får en god lesning og ha en god søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjøfareren virker spennende, du får oppdatere hva du synes om den. Jeg står selv på venteliste på den på biblioteket. Jeg har lest både grensen, høyt og Sovjetistan, og jeg liker veldig godt alle disse bøkene. Synes hun skriver veldig bra og en lever seg veldig inn i de ulike historie og skrivemåten hennes er ganske bra. Ja håper du finner mange gode bøker i 2025. Ja leseutfordring kan være veldig gøy. Håper du koser deg med sjøfareren og at du får en fin søndag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ønsker dere alle Ett Godt Nytt År. Ja, nå skriver vi inn 2025. For hundre år siden var ikke det så mange utgivelser av bøker som vi våre dager. Forfattere måtte holde seg innfor en viss grense når det gjaldt skildringene i bøker.

Norges litteraturhistorie:
Mellom 1900 og 1940 levde romantiske og realistiske impulser side om side, og et større modernistisk gjennombrudd kan man ikke snakke om før etter andre verdenskrig. Mellomkrigstidens store romanforfattere – Knut Hamsun, Sigrid Undset, Cora Sandel og Olav Duun – var primært psykologiske og sosiale realister. Poeten Olaf Bull skrev med rim og rytme, men diktene er ofte moderne i tone og tematikk. Kristofer Uppdal er den som i sin lyrikk hentet mest inspirasjon fra tysk ekspresjonisme. I 1933 debuterte Rolf Jacobsen, en av etterkrigstidens sentrale lyriske modernister.

Etter krigen var grunnen også i Norge beredt for modernismens kaotiske og angstfylte livsfølelse og formelle eksperimenter. Man visste ikke lenger hva man kunne vente av et dikt eller en roman. Romanpersoner ble mindre sammenhengende, romanintriger mindre viktige, og lyrikken var ikke lenger vakker, melodisk og inderlig. Tarjei Vesaas, Johan Borgen og Aksel Sandemose ble pionerer på prosaens område, og Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge, Paal Brekke og Gunvor Hofmo på poesiens. En mer lekende og upretensiøs modernisme – ofte i dialog med populærkulturens sjablonger – kom til etter 1965. Jan Erik Vold var en representativ stemme, både som lyriker og kritiker.

På 1950-tallet ble forfatter anmeldt for utuktig skildringer i en bok. Tenk det! I våre dager er der forsåvidt ingen restrasjon - men dersom folk ikke liker skildringer / beskrivelser i en bok så er det dårlig butikk for forlag & forfattere.

Litteraturåret 1925 (en oversikt over utgivelser, hendelser, prisvinnere og personer med tilknytning til litteratur i 1925.)

Nå hvilken bok har jeg tenkt å begynne på? For meg er det et luksus (fra latin luxus) problem. Bøkene som ligger tilfeldig fremme er av Margie Orford (Blodroser, Pappas-folk,Til faste tider). Så jeg lar tilfeldigheten bestemme.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Da var nyåret i gang, og var du fornøyd med fjor årtes lesning? Satser du på å lese mer i år eller mindre?

Jeg er passelig fornøyd, leste mer året 2023, men da var også slikt at jeg leste en del tynnere bøker og hørte en god del flere lydbøker. Dermed startet jeg året med å allerede fullføre to lydbøker. Og jeg er i gang med julegave jeg fikk i fjor. Nemlig krimboken de overlevende av Jane Harper, har litt unna hundre sider igjen. Spent på hvordan det ender.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg og håper du har en god start på året!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg var i grunnen forberedt på at denne muligens ikke ville holde mål, og det stemte. Ventet liksom på handlingen fra start til slutt, men det ble veldig platt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Snøsong

det å sitja og sjå på eit fjell
gjer meg godt
hjartet blir roleg
og snøen på eit fjell
lyfter andletet mitt mot ein stad
inne i den skimrande snøen
og snøen
i lyset
seier meg
det er deg det gjeld
og då trur eg
at det finst ein stad
som også eg skal finna
der vinden snakkar lågt
og der kjærleik andar
i si lyse stille
av himmel og av jord
og er ein stad for kvile
i ei sky som driv forbi

Jon Fosse, «Snøsong» - diktsamlingen Stein til stein / 2013 & Dikt i samling / 2021

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En skremmende historie. Og det verste er at jeg tror på den. I allefall det aller meste.
For meg ble dette en av de mest spennende bøkene jeg har lest på svært lenge. Her er det nesten en endeløs rekke av "cliff hangers". Stort sett korte kapitler synes jeg ofte er ryddig og greit. Så også her, men det endte med at når jeg normalt burde hoppe i køya tenkte jeg; "bare ett kapittel til" og så gikk det enda et par timer.
Tror boka gir et ganske presist bilde av kriminelle miljøer generelt og hvilken negativ påvirkning og dominans det kan forårsake lokal samfunnene.
Dette er min første bok av Pascal og jeg skal definitivt kaste meg over hans foregående.
Jeg synes boka generelt er meget godt skrevet og flott oversatt. Språket og setningene flyter lett. Dertil tenker jeg at Pascal må være en modig kar, for i denne boka tror jeg han avslører mye som narkotika bandene ikke setter særlig stor pris på.
Jeg satte imidlertid meget stor pris på dette og gir Pascal Engman en velfortjent 6'er

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er et betalt intervjue. En vegg jeg ikke kommer forbi

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror du må gå inn på boksiden og klikke på "Last opp et omslagsbilde". Vanligvis pleier innlagt bilde når en eller to eiere vises for alle som er inne på bokens side

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

St. YngheadAnn ChristinKirsten LundPiippokattaTherese HolmBjørg Marit TinholtSolNicolai Alexander StyveKarina HillestadAnneWangIngvild STorill RevheimRandiAJakob SæthreKarin BergEirin EftevandMarenmarithcEster SIreneleserHedvigBeathe SolbergGro-Anita RoenHelge-Mikal HartvedtMarianne  SkageVibekeAndré NesseVariosaSiv ÅrdalIngebjørgHarald KSigrid Blytt TøsdalSissel ElisabethHilde Merete GjessingMads Leonard HolvikEllen E. MartolBirkaGroSynnøve H HoelLinda Rasten