Forfatteren beskriver en rystende barndom i en dysfunksjonell familie, men hadde en styrke i seg på tross av vonde opplevelser. Boken er kort og historien stoppet litt for brått, jeg måtte google for å sjekke hvordan livet ble videre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for en inspirerende omtale. Jeg fikk tak i den engelske versjonen av boken på et antikvariat i Norge. Har en del bøker som skildrer sjørøvertiden / seilskutetiden som går flere hundre år tilbake i tid. Det innbefatter hvit slaveri.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Strout skriver bra, og synes det er mye i det hun skriver. Lesning på er senga er også fint, lykke til med eget roman prosjekt. Ja Torborg skriver bra. Håper du får en fin søndag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende ja filmmatiseringen Henry Sugar er fin, jeg ønsker også å se den andre filmtasering som har kommet på netflix. Er novellene gode? Ha en god lesning og ha en god helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja det blir det, selv om boken er skrevet på nynorsk. For flere år siden skygget jeg vekk fra bøker skrevet på nynorsk, men da Edvard Hoem skrev biografien om Bjørnstjerne Bjørnson måtte jeg ta en bestemmelse. Lysten til å lese om Bjørnson var større enn skrekken for nynorsk. Siden har det ikke vært noe problem, bare en berikelse. Skrekken satt nok fra tiden i skolen der nynorsk virket så enormt vanskelig eller gjort så vanskelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hm interresant at du leser bok mer fakta. Fint å få lest en bok man har tenkt på en god stund. Håper det blir en god lesning og at du føler boka er verdt tiden. Ønsker deg en god lesning og ha en god helg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fint med familietid og fint å kunne bruke tid på bøker i uka også. Håper du får en fin familietid og ha en god helg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørtes ut som veldig spennende historie å lese. Håper du får en fin helg og god lesning!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste på slutten på historien av AJ Finn. Tove Jansson sin mummi bok var veldig fin å lese. Yellowface fikk jeg lest forrige søndag, jeg ble ordentlig bitt av lesebasillen og var virkelig spent på hvordan dette ville ende. Boken har en spennende diskusjon om hvem får lov å fortelle en historie og er forlag bransje blitt woke. Dette var veldig spennende hvilken tanker forfatteren hadde rundt hvordan forlag også behandler forfatter og tekstmateriale. Det er spennende diskusjon om hvor lang litteratur kan strekke seg eller ikke og ikke minst om forfatter har lov å stjele tekster.

Håper du hadde en fin helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei alle sammen & God Helg! I dag var jeg på posten og hentet pakke. Før jeg kom så langt passerte jeg min lokale bokhandel. Blant bøkene som lå pent stablet i små grupper fant jeg en bok som ble med meg hjem - 50% tilbud.

Monte Esperanza av Jon O. Lorentzen

Bokomtale på baksiden:

Året er 1558, skipet San Bauisla de la Esperanza frå spanskekongen Filip Is store armada heva og senka seg i det store dønningane i havet nord for Skottland, hjelpelaust uten styring og storsegl, etter å ha vore i kamp med engelske krigsskip. Sakte driv det skadestotne skipet mot den ugjestmilde kysten av sør-vest-Noreg.

Dette er utgangspunktet for Jon O. Lorentzens fascinerande roman om eit skipsmannskap, herja av krigens vald, som til slutt kjem seg i land og møter eit framand folk på godt og vondt. Ei skildring som óg har ein klangbotn i vår tid. Finstemd teiknar forfatteren det spanske mannskapet sitt møte med eit brutalt samfunn prega av store sosiale, økonomiske og språklege skildnader, men der det óg fantst rom for venleik og sterke kjensler.

Dette blir en interessant lesing etter å ha lest:
Den spanske armada og Norge av Torbjørn Ødegaard

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne helgen skal jeg fullføre å lese novellesamlingen Jeg skal ha revansje og andre noveller av Torborg Nedreaas ,har bare siste tjue sider igjen så det blir fint å fullføre enda en novelle samling. Denne har vært interresant, nyansert og samtidig mange morsomme bildelig beskrivelse av den.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Introduction

(hentet fra nettet)
A Summary of the plot

What is the novel about?

What kind of novel is Frankenstein?

Who is telling the story?

Is Victor Frankenstein a hero?

Is Victor Frankenstein a monster?

In what ways is Frankenstein's "miserable monster" monstrous?

In what ways is the monster Frankenstein's double?

In what ways is Frankenstein's monster virtuous?

Is the monster the novel's hero?

Is Frankenstein a feminist novel?

What makes Frankenstein such an extraordinary achievement?

NOTES
The many myths of Frankenstein
The sublime in Frankenstein
The myth of Prometheus
Frankenstein and The Rime of the Ancient Mariner
Science and the Shelleys
Frankenstein on film
Politics and Frankenstein
Ten Facts about Frankenstein
Frankenstein and Paradise Lost
A "horror story of maternity"
Education in the novel
Mary Shelley's family circle
What the critics say
A Short Chronology
Further Reading

'Frankenstein' bokomtale - inkluderer omtale av denne boken

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gleder meg hver gang jeg plukker opp en ny Wisting-roman, da vet jeg at de neste timene blir fylt av god underholdning. Denne er intet intet unntak, det er tvers igjennom solid håndtverk. Line er så å si fraværende, mens en annen person får plass, det gjør meg nysgjerrig på neste bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

DEBUT 2024 fra CappelnDamm. Aner jo ikke om disse nye forfatterne vil være av interesse for deg, men disse var de jeg fant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ble mektig imponert over denne boka!
Synes Renberg her på eminent vis drar oss inn i datidens talemåte og sosiale former. Som ren historiebok fungerer den (for meg) også veldig godt. Her var det mye jeg ikke hadde noen aning om. Jeg vet jo at kvinner gjennom alle tider, med få unntak, undertrykkes av menn og at kirkens menn ikke er noe unntak.
Renberg henter frem en rekke tilfeller, en del av dem ganske så grufulle, hvor lempfeldige avhør etterfølges av "nødvendig" tortur inntil den siktede jentas tilståelse av f.eks. et barnedrap foreligger. Og med med syndens erkjennelse kan man så med kirkens velsignelse bare kappe hodet av henne. Trøsten skulle være at hun ved å "tilstå" ville få kirkens velsignelse og derved havne i himmelrik, i stedet for evig fortapelse i helvete.
Og slik var tankesettet den gang. Renbergs fortelling er en faktisk og relativt godt dokumentert historie om hvordan medisinsk forskning en Lungeflyteprøve kan vise om et foster er dødt ved fødsel eller ei.
Men når det medisinske resultatet ikke behager Borgemester, prester eller den almene sladder, er sjansene for rettferd satt på harde og langvarige prøver.
Tore Renberg kommenterer under veis sin egen fortelling med tanker og valg han må gjøre. Dette synes jeg passer godt og gjør det lettere å forstå hva som er fakta og hva som diktes for å sy det hele sammen.
Jeg er relativt glad i "Historiske romaner" og har derfor lest mye av f.eks. C.J. sansom, Kurt Aust, Patrick O'Brian, Maggie O'Farell, Mytting, Ekeberg, Bull-Hansen osv.
Dette verket til Renberg er kanskje det som har imponert meg aller mest.
Ytterst velskrevet og en soleklar sekser fra meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bokomtale / Amazon, utgitt 2002

En New York Times bemerkelsesverdig bok av året og en Washington Post beste bok i 2001, Mary Shelley har blitt kalt "et opprivende liv, fantastisk gjenfortalt" (The Washington Post). Denne "fantastiske biografien" (The New Yorker) beveger seg grasiøst gjennom det dramatiske livet til kvinnen bak historiens mest legendariske monster. En datter av Mary Wollstonecraft, forfatter av den vågale A Vindication of the Rights of Woman, og den radikale filosofen William Godwin, Mary Shelley vokste opp midt i den litterære og politiske avantgarden i London på begynnelsen av det nittende århundre.

Hun rømte til Europa som sytten med den gifte poeten Percy Bysshe Shelley, noe som forårsaket en stor skandale. På en berømt natt med uhyggelige tordenvær, i en villa nær Lord Byrons ved Genfersjøen, fortalte de spøkelseshistorier og skrekkhistorier, og fødte ideen om Frankenstein, et monster som har hjemsøkt fantasier i nesten to hundre år. Maria vi møter her, briljant vekket til live av Seymour fra tidligere uutforskede kilder, er modig, sjenerøs og heftig. Hun ble rammet av tragedie og mistet tre av sine fire barn, og da hun bare var tjuefire, druknet Shelley utenfor kysten av Italia.

Som Henry Carrigan fra Library Journal sa, er dette "en av de fineste og mest betydningsfulle litterære biografiene de siste årene." "Miranda Seymours biografi om Mary Shelley gir et gjennomtenkt overveid, naturtro portrett av en kompleks, ofte misforstått karakter." - Merle Rubin, Los Angeles Times "[Miranda Seymour] har levende narrative gaver og en oppfattende forståelse av hovedpersonlighetene." - Claude Rawson, The New York Times Book Review" Mary Shelley er den mest blendende biografien om en kvinnelig forfatter som har kommet min vei i et tiår." - Jackie Wullschlager, Financial Times

Frankenstein Case Studies in Contemporary Criticism av Mary Shelley
Frankenstein, eller Den moderne Prometevs av Mary Wollstonecraft Shelley
The Connell Guide to Mary Shelley's Frankenstein av av Josie Billington

Godt sagt! (2) Varsle Svar

hehe må bare vite - hva mer der er å by på av andre. Ja, når man går hunting så er der mer som kommer for dagen. Stien blir til mens man går.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Før jeg prøver meg på 'Frankenstein' så vil jeg lese :

Bokomtale - Amazon:

The Connell Guide to Mary Shelley's Frankenstein av Josie Billington

“Det ble aldri forestilt en villere historie,” skrev en anmelder på den første utgivelsen av Frankenstein i 1818: “vi ser ikke godt hvorfor den skulle ha blitt skrevet.” Den beundrende Sir Walter Scott følte at Frankensteins uventede og fryktelige hendelser... ristet litt selv vår faste nerver“. Den profetiske kraften til romanens metaforer når det gjelder å reflektere de dehumaniserende effektene av vitenskap, teknologi, imperium, næringsliv og massemedia har aldri avtatt. Jay Clayton skrev i 2002 og sa:

“Som en advarende historie har Frankenstein hatt en strålende karriere; praktisk talt hver katastrofe i de siste to århundrene – revolusjon, utbredt industrialisme, epidemier, hungersnød, første verdenskrig, nazisme, kjernefysisk holocaust, klon, replikanter og roboter – har blitt symbolisert av Shelleys monster. Kanskje mer enn noen annen roman, har Frankenstein blitt tolket som en advarsel som hindrer hendelser.”

For noen lesere har disse advarslene produsert en monstrøs skapelse i stedet for Mary Shelleys egen. “Frankenstein er et produkt av kritikk, ikke et litteraturverk, hevder” Fred Botting. Men hvis de metaforiske tolkningene av romanen ser ut til å overgå ungdomsfantasien som ga opphav til dem, er dette i seg selv en hyllest til originalverket, konkluderer Levine:

“Boken er større og rikere enn noen av dens avkom og for kompleks til å tjene som ren bakgrunn... Romanen har kvaliteter som gjør at den kan eksfoliere like kreativt og uendelig som enhver viktig myte.” I denne boken ser Josie Billington på historien og dens arv, og siler det enorme repertoaret av kritiske meninger for å gi oss de mest interessante dommene om romanen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk Piippokatta. Har fulgt nevnte tråd tidligere & lest artikkelen du refererer til. Summsumarie har jeg bestemt å lese boken. Grunnen er metaforen som kommer opp med ordet 'Frankenstein' - glimt av filmkutt fra eldre tider - har derfor avvist boken ubevisst. Det som har kommet fram er veldig interessant. Jeg har gått noen runder med meg selv + tid til å reflektere over det nye som har kommet fram - for å prøve å slette det 'image' som har blitt stående der. Det er et overflatisk bildet som har blitt hengende med boktittelen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En stødig thrillerserie som også kan leses som krim.

Nye triste hendelser for Liv
Psykolog Liv Eriksson mistet kjæresten i en ulykke for noen år siden. Denne gang blir en av hennes nærmeste venninner funnet myrdet. Venninnen hennes var journalist og Liv blir oppringt av en annen journalist som gir henne den triste beskjeden. Venninnen hennes deltok i et møte for folk som er besatt av konspirasjonsteorier. Et møte som Liv egentlig skulle også være med på sammen med henne, men måtte avlyse. Hun tenkte ikke at venninnen kom til å dra alene. De tror at noen fra møtet drepte henne. Liv og journalist Mikael, slår seg sammen for å finne ut hvem morderen er.

Jeg liker krim og thrillere, men jeg er ikke så veldig opptatt av konspirasjonsteorier, så temaet i boka var ikke så spennende på grunn av det. Selv om jeg liker Liv av og til, er jeg ikke helt fan av når en hovedkarakter spiller helt, eller prøver å være det. Det er ikke spesielt overbevisende. Det samme med Liv og Mikael. Synes at båndet mellom dem utviklet seg litt for fort og hastig. Syntes heller ikke det passet helt inn i resten av handlingen.

Et innblikk i hvor skremmende Interenett kan være
Men jeg likte mørkheten i boka og det dystre. Noe av det var relevant som også skjer i virkeligheten. Det gir eksempler på hvor deprimerende Internett kan være, spesielt mørkenettet. Simonsen har en enkel fortellerstemme som gir en fin flyt. Jeg var ikke alltid like interessert på grunn av temaet, selv om konspirasjonsteorier kan være "skremmende". Men boka greide ikke å gi meg den frykten som boka prøvde å beskrive og fortelle.

Selv om dette ikke er en favorittbok i serien, leser jeg gjerne videre da det er en stødig serie. Det er alltid noe som skjer. Min favoritt er fremdeles Crux. Ikke nødvendigvis på grunn av realisme, men det var kanskje temaet som fascinerte mest hittil.

Fra min blogg: I Bokhylla

Eksemplar fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaInger-LiseAstrid Terese Bjorland SkjeggerudKirsten LundEster SBeate KristinMalinn HjortlandLinda NyrudAndreaTine SundalPirelliEivind  VaksvikHilde H HelsethTurid KjendlieMarit HøvdeTone HmarvikkissomniferumLene AndresenHelge-Mikal HartvedtHarald KElinBeEgil StangelandHanneDemeterritaolineVanja SolemdalOdd HebækHallgrim BarlaupLailaRisRosOgKlagingKristine LouiseKorianderReadninggirl30Lars Johann MiljemgeBjørg RistvedtJulie StensethSolBjørg L.