Bokomtale - Amazon :

Caesar's Column ble publisert i 1890 og er en beretning om en reise til New York City i 1988 av en besøkende fra den sveitsiske kolonien Uganda. Den store metropolen blender med sin futuristiske teknologi, men dens prangende rikdom og luksus maskerer den brutale undertrykkelsen av arbeiderklassene av deres rike sjefer. Arbeiderne, hjulpet av internasjonale terrorister, iscenesetter et voldelig opprør og fortelleren flykter fra den ødelagte byen med luftskip for å grunnlegge en jordbruksutopi i Afrika.

Drevet av forargelse over sosiale forhold, var Caesar's Column den første store dystopiske romanen på engelsk. Forfatteren, Ignatius Donnelly, var datidens mest kjente og kontroversielle, amerikanske populistiske politiker, og boken hans ble en stor bestselger og ble ofte sammenlignet med slike utopiske verk som Edward Bellamys Looking Backward (1888) og William Morris's News from Nowhere (1890).

Wikipedia - Ignatius L. Donnelly (November 3, 1831 – January 1, 1901)

Artikler :
Brave New Worlds before Huxley and Orwell
Warnings from the past Caesars Colum & Nineteen-Eighty Four

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ajiniakra kan du lage en ny tråd for Heroin Chic ?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som vanlig inspirerte du meg, takk Harald K. Leste meg opp på FriFagbevegelse nettsiden.

Der blir Yngvar Ustvedt nevnt som før sin bortgang var den personen som skrev populariserte oversiktsbøker om norsk moderne historie der også vanlige folk kunne kjenne seg igjen og forstå hvordan de mer storpolitiske avgjørelser også hadde relevans for folks egne liv.

Finn Olstad. Hans spesialområde er arbeiderbevegelsen, og kjenner du den i stort og smått, er du langt på vei til å forstå de mest sentrale utviklingstrekk i norsk historie. På mange måter har Olstad tatt over Ustvedts rolle som formidler.

Boken er satt på min ønskeliste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dagens sitat:
Åpne aldri en bok! Du vet ikke hva som står i den.
Carl Hammarén

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En King for vår tid
Kom over Nrks bokanmeldelse av boken - King. Et liv. av Jonathan Eig

En legende fra 1960s som jeg kommer til å kjøpe ved første anledning.
Fakta:

  • Født 15. januar 1929 i Atlanta i Georgia
  • Ordinert som baptistpastor i 1948. I 1955 tok han doktorgrad i teologi ved Boston University.
  • Var president for borgerrettsgruppen Montgomery Improvement Association (1955–60) og president for den kristne borgerrettsgruppen Southern Christian Leadership Conference (fra 1957).
  • Tildelt Nobels fredspris i 1964 for sitt arbeid for svartes rettigheter.
  • Martin Luther King jr. ble skutt og drept i Memphis i Tennessee og etterlot seg kone og
    fire barn.
  • Tredje mandag i januar er offentlig helligdag i USA til minne om King.

Det er noen år siden han ble drept - 1968. Husker det fremdeles som 15 åring - tenkte : Har USA gått av hengslene / galne ? Like etterpå ble Robert Kennedy drept også. Som ungdom synes jeg det var helt hårreisende det som skjedde i USA. Det ble snakkis på skolen. Dette skjedde fordi han var svart - stod opp for borgerretter & menneskeretter for alle, uansett hudfarge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjedet meg og begynte søke på måfå. På NrK fant jeg haugevis av podkast, organisert etter alfabetet. Så hvis du har en pause fra lesing så ta en titt. Der finnes noe av interesse for alle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette leste jeg for noen måneder siden i Haugesund Avis - intervjue med :
Jan Ivar Hauge Bringedal

Norsk fantasylitteratur
I skyggen av Yggdrasil: Jakten på Odins øye

Jan Ivar Hauge Bringedal sier han har hatt kontakt med forlag, og fått gode tilbakemeldinger, men at utgivelsen blir gjort selvstendig.

– Markedet for norsk fantasylitteratur er lite, dermed er det mer risiko å satse, forklarer Bringedal.

Han forteller at fantasysjangeren leses mest på engelsk, selv i Norge. Mot slutten av året vil boken også være tilgjengelig på engelsk.

Jakten på Odins øye skal bli tilgjengelig på nett hos de fleste norske bokforhandlere. Bringedal bruker tjenesten Books on Demand til trykkingen.

– På den måten ender jeg ikke opp med 1000 usolgte bøker i kjelleren. Via nettsiden deres kan jeg bestille bøker i takt med salg gjort hos bokforhandlerne, forteller forfatteren.
Oppfølger på vei

Bringedal har ingen planer om å legge pennen på hylla med det første.
Han ser for seg at dette kan bli starten på en bokserie

Forlagets bokomtale:
I Skyggen av Yggdrasil følger en Erik og Isabell, to unge historikere, som får mer enn de forhandlet om under en utgravning på Avaldsnes. De oppdager en mystisk monolitt som transporterer dem til en ukjent verden, hvor legender viser seg å være sannheter.

På deres reise, oppdager Erik og Isabell uforklarlige sannheter om seg selv og hemmeligheter som har vært skjult. De må navigere gjennom farlige territorier, møte legendariske skapninger og forstå sin plass i en eldgamle profeti.

Mens de utforsker denne nye virkeligheten, innser de at en mørk kraft er ute etter dem, en ondskap som truer med å ødelegge både deres verden og den mytiske verden de har blitt en del av. Med tiden som deres største fiende, må Erik og Isabell bruke all sin kunnskap, mot og nyoppdagede krefter for å redde seg selv og den verden de kjenner fra undergang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Velkommen til Bokelskere. FAQ - det du kanskje lurer på. Her finner du spørsmål & svar på hvordan Bokelskere fungerer. Hvis du har spørsmål er der alltid noen som vil være behjelpelig.

Jeg skjønner ikke helt hva din bokomtale handler om. Bok-siden er ikke for personlige notater, den er for alle å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

God Helg! For mitt vedkommende har "Jacob" forlatt mitt område uten skade. Føler med dem som fikk trøbbel i etterkant. Hørte regnet pøste ned i går kveld & natt. Var ute og handlet i dag, skikkelig vestland-drittvær - nordvesten stod på, litt regn. Mat må man jo ha - kommer ikke seilende inn på kjøkkenet av seg selv.

Var innom Ark og fikk "Det siste stykke hjem" av Ørjan N. Karlsson til Ark-venn-pris.

En mann reiser rundt i Skandinavia i bobil, og i sporene hans forsvinner unge kvinner. I Bodø ligger 19 år gamle Iselin Hanssen i hardtrening for å oppfylle drømmen om å komme inn på Politihøgskolen. Hun vender aldri tilbake etter en lang løpetur opp Keiservarden. Den erfarne politietterforskeren Jakob Weber får denne tragiske forsvinningssaken på bordet, og løsningen virker opplagt da søkelyset faller på Iselins kjæreste Casper, sønnen til en av Bodøs rikeste forretningsmenn. Blant vennene er han kjent for å være sjalu. Så forsvinner nok en ung kvinne under lignende omstendigheter, denne gang på øya Røst ytterst i havgapet. Bodø-politiets etterforskerteam står nå overfor en sak av stadig større dimensjoner, der også Jakobs forkjærlighet for Skandinavias uløste drapssaker vil spille en avgjørende rolle. Det siste stykket hjem er den første i en serie kriminalromaner med Jakob Weber i hovedrollen.

Ellers så hentet jeg hjem bøker jeg hadde kjøpt på Bookis - nevnt i en annen tråd Forberedt for julemåneden ?.

Ellers så vil jeg lytte på Hemmeligheten fra Blücher (Nrk Podcast) 4 episoder

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nå har du ikke sagt noe om hvilken alder-nivå du ønsker.

Så nettopp på Norli og fant :

  • Poirots jul av Isabelle Bottier, 2024, ( tegneserieversjonen av den
    klassiske Agatha Christie-romanen)
  • Julebokhandelen av Jenny Colgan, 2024, roman
  • Jul på Galtvort av J.K. Rowling, 2024 (En nydelig illustrert bildebok som gir julestemning - og som er en vakker introduksjon til Harry Potter-universet).
  • Det hjertet er fullt av Katrine Wessel-Aas, 2024 (Katrine Wessel-Aas gir oss en sjarmerende
    engelsk landsby, varme peisbål og krydret toddy, en uforglemmelig
    julebasar og overdådig pynt i sin nye julespesial: Det hjertet er
    fullt av).
Godt sagt! (1) Varsle Svar

En dykker gjør et sensasjonelt funn på havets bunn – dagboka til en ung nazist. Den forteller om tyskernes angrep på Norge, opplevd fra innsiden.

Et skjult dykkermiljø kontakter en journalist. I over 25 år har de hatt en skatt fra Blücher gjemt i en kjeller.

Stemmen fra dypet (1:4)

NrK Podcast "Historier fra virkeligheten". Fant denne da jeg leste NrK nyheter

Godt sagt! (2) Varsle Svar

hehe takk, ler godt når jeg tenker tilbake, kollegaene som himlet med øyne da jeg kom bærende med de 5 bindene med en triumferende mine - røverkjøp. Når det gjelder bøker så er det utrolig hva bibliotekene kan trylle fram når man trenger noe i en fart. Som nevnt tidligere så var jeg i en gruppe som leste Andersens eventyr vi hadde alle et eventyr vi skulle tolke. Jeg var ikke for katten og gikk på biblioteket og fant gull.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser du har samme 5 danske skrifter av H.C. Andersen, utgitt 1991. Den samlingen kom jeg over i Bergen til sterk nedsatt pris, da jeg var på en Team-building samling med jobben. Helt uventet og var et herk å bære på husker jeg, men verdsatt. Utenom har jeg Bokklubbens 2 bind, utgitt 1993.

"H.C. Andersens hemmelighet av Arne Duve" fra 1969 kan jeg ikke kommentere siden det er lenge siden jeg leste den. På nettet finner man boken uten noen kommentarer dessverre.

PS! Bøkene jeg har nevnt av Arne Duve kan leses på NB.no

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke dumt å låne "Symbolikken i H. C. Andersens eventyr av Arne Duve". Tror den var boken som tok for seg tolkning av H.C. Andersens eventyr. Jeg kom over boken ved en tilfeldighet på biblioteket da jeg var engasjert i en gruppe som leste hans eventyr i 1998. Boken ble utgitt i 1967.
Av nyere tid "H.C. Andersen : eventyr, kunst og modernitet" av Oxfeldt, Elisabeth (Red.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

God kveld bokvenner. Ja jeg har som vanlig vært ute og fartet. Høsten har ankommet ingen tvil om det. Skulle ønske at man kunne gå i dvale og våkne opp til våren. Etter høsten kommer vinteren som jeg må si at jeg misliker intens, særlig snøen den ligger direkte i veien. Desember pleier ikke å være kald på vestlandet, vel noen ganger 1 uke så kommer mildværet.

I dag plukket jeg opp Katharina-koden av Jørn Lier Horst. Har ikke hode til noe annet.

På posten hentet jeg bøker jeg hadde bestilt på Norli. Solums smale serie av forskjellige forfattere. Rakk å lese forordet til "Kunsten og det moderne liv" av Charles Baudelaire. Boken er bare 124 sider. Serien er en invitasjon til å bli kjent med forfattere fra en tidligere tid, men noen er mer kjent - da får man kanskje en annen vinkling man ikke har sett før og blir kjent med forfatteren på nytt.

Kunsten og det moderne liv av Charles Baudelaire (nr. 2)

I disse kunst-teoretiske skriftene fra rundt 1850 finner man noen av de viktigste forsøk på å formulere en modernismens estetikk. Charles Baudelaire er mest kjent for den epokegjørende diktsamlingen Les Fleurs du Mal, men han var også en betydelig kunstteoretiker og kritiker i det 19. århundrets Frankrike. Baudelaire har skrevet innsiktsfullt om malerne lngres, Delacroix, Courbet, Daumier, Goya og Breughel. I tillegg har han skrevet et meget viktig essay om det komiske i kunsten og latterens forhold til det moderne. I disse skriftene fra midten av det nittende århundre kan man fornemme noen av de viktigste forsøk på å formulere en modernitetens estetikk.

NrK / Kultur / Charles Baudelaire

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hvilke lydbøker har du lastet ned & hvilke bøker ønsker du deg? Alltid kjekt, interessant og inspirerende å høre hva andre ønsker å lese & høre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mytting viser stor fortellerevne i denne historiske romanen fra Gudbrandsdalen. Tittelen viser til historien om to mektige kirkeklokker som i sin tid blir gitt i gave til den lokale stavkirken i fra 1170, mens handlingen i romanen er lagt til 1880-årene, til en tid med sorg, slit og trange kår. Utover i boken kan man ane et snev av magisk realisme i en norsk roman, interessant 😁og spennende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe, lakris de er jammen herlige, unnskyld meg men jeg fikk en god latter > takk.

Noen av de Julehistoriene-bøkene jeg har kjøpt består av flere forfattere med sine historier. Du har kanskje familie og det krever sitt. Husker tilbake da vi hadde selskaper da var der alltid noen som reiste seg opp og fortalte en julehistorie og underholdt oss andre ved bordet < med en tolkning-hint til historien til slutt. Her jeg sitter nå må jeg si at jeg savner det, men minnene kan ingen ta fra meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ny diskusjonstråd:

Da håper jeg at mange har fått tak boken og er i gang med lesingen av "Søsterklokkene"
Og så håper jeg på stort engasjement underveis i lesingen.

Leseperioden begynner i dag fredag 25.oktober 2024
og varer i ca. 3 uker, evt. lenger om dere ønsker det.

På nyåret avsluttes som nevnte lesesirkelen i nåværende format.
Tanken er å gå over til POP-UP-lesesirkler - se egen tråd om dette under hovedtråden

Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boken.

God lesing!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ny tråd i Lesesirkelen: Diskusjonstråd til felleslesing av Søsterklokkene" av Lars Mytting

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Ingunn SG LJørgen NRufsetufsaFrode TangenKirsten LundElin FjellheimKaren RamsvikFredrikIngeborgThereseCecilie69JoakimReidun Anette AugustinPia Lise SelnesBerit RIngvild SLinnAvaKjell F TislevollRonnySivKjetilLailaAkima MontgomeryBjørg L.RandiAMalinTovePiippokattaHildeBeathe SolbergTone SundlandFindusReadninggirl30OleJulie StensethSissel ElisabethVibekeReidun Svensli