Når leserskaren krymper til golden retriever, revurderer man mange storhetsdrømmer, selv om retrieveren skakker på hodet og lytter aldri så høflig.
"Forfattere som skriver om seg selv, eller later som om de skriver om seg selv, møter like deler motvilje og beundring. Andre kan glemme det, men forfatteren vet, eller bør vite, at jeget både kan fungere som avkledningsrom og skjermbrett, som speil og kikkert
Altfor ofte varer medias fokus i korte blaff, og vi vet hvorfor. Nedskjæringer rammer ikke bare helsesektoren, men også en del grådige medieeiere vil ha optimal, kortsiktig økonomi fremfor optimalt produkt og gode arbeidsforhold.
Hvilken påvirkning og hvilken kvalitet hadde konsulentselskapet Mc Kinseys innsamlede grunnlagsmateriale som de brukte for å anbefale de hasardiøse sykehussammenslåingene i Oslo ?. Hvor godt synes dere de utførte oppdraget da de anslo en innsparing på 900 millioner, mens resultatet etter fem år var et underskudd på seks milliarder ?.
Mer høytstående samfunnstopper har fått finere særbehandling gjennom årene. Gjelder en lov for folket og andre for "eliten" ??
Under et system der aggresjon, rovdyrmentalitet og skremsel tidvis råder i ledersjiktet forventes det at helseansatte skal møte pasientene med varme, empati, medfølelse og medmenneskelighet. Det er å forlange for mye. Helsevesenet har et janusansikt.
Som journalist mistenker jeg at for få med korrigerende innsikt har talt makten imot, mens den planla og innførte nye modeller, reformer og forløp. Hvor mye har pasientforeningene og arbeidstakerorganisasjonene deltatt ? Har media sviktet ? Kunne et mer kritisk og konfronterende pressekorps vært med på å demokratisere de store omleggingene av norsk helsevesen ?
HVA VI VIL OG INGEN SKAL
Vi skal gjøre vår jobb og ikke springe ærend for makten
vi springer gjerne, men da for dem vi har ansvar for på vakten
Vi skal kjempe mot nytalens lammende språk, ånde som curacit
vi skal bruke et forståelig språk og tale det høyt og fritt.
Ingen skal knebles som sier i fra, middelalder ar vi forlatt
ingen skal mumle bak lukkede dører og spille oss andre matt
Ingen skal si "jeg hører hva du sier", mens de ser en annen vei
Ingen skal spille ydmyk, når deres egentlige svar er nei
Vi skal jobbe for våre pasienter med frie hender og glede
vi vil alle bli hørt av dere der oppe, vi som som står her nede
Vi vil ha frihet og ansvar, og gjøre oss friheten fortjent
Vi vil gi pasienten et navn og ansikt før det er for sent.
Ingen byråkrat skal få kalle en venteliste for "ordrereserver"
ingen skal få bruke slike ord som språket vårt bederver
Ingen skal kunnskapsløst få bryte ned vårt helsevesens kapital:
Alle som jobber trutt der ute, etter fagets egen mal.
Sverre Støren
Helsevesenet er i stor grad presset til å leve i en "Kronos-tid", hvor det å måle og telle, å være rask og effektiv, å holde budsjettene, er credoet. Guden Kronos er kanskje mest kjent for å spise sine barn levende. Dette kan jo være en beskrivende illusjon for hvordan helsepersonell kan oppleve sin egen arbeidsvirkelighet, og ikke minst i de kvinnedominerte yrkene er det grobunn for en uendelighet av dårlig samvittighet.
Før i tiden, da vi var et fattig land, hadde vi råd til å bygge både vei, jernbane og sykehus. Nå, når vi er rike, har vi ikke engang råd til å vedlikeholde det vi bygde.
Jeg råder alle til å skaffe seg en lege som ektefelle. Kan hende kjører de deg i grøfta, men etterpå kan du bli reddet flere ganger !
Predikanten drøymer kanskje om at det skal koma ei ung kvinne og legge seg under tepppet hans også ? Slike tankar kan ikkje sjølv ein Herrens mann halde på avstand.
"Ingen kan tena to herrar", heiter det i Bibelens ord, og jorda er ein hard herre, nokre gongar verkar ho strengare enn himmelherren
Og kan hende snakka dei om dei reisande predikantane som kom rett som det var, og som dei måtte ha husrom til, både på Olstad gardane og i Nylund. Nokre av dei var glimrande predikantar, andre skulle ein helst sleppe å sjå. Det var han som delte forsamlinga i to, som ein forsmak på den delinga som Vårherre skal gjere på den ytterste dagen: "Dei som sit på første benk, kjem i himmelen", ropte han, "dei som er på bakerste, skal til helvete !"
Overalt i det vesle landet Noreg sit barna med dei same lesebøkene og dei same reknebøkene. Heilt til dei slepp fram for presten går dei den same vegen, først da er det somme som kjem seg vidare og somme om må bli der dei er.
Helsevesenet og syke mennesker kan aldri bli butikk.
Da jeg var kreftpasient, møtte jeg mange "engler i hvitt" , både på Ahus, Ullevaal og Rikshospitalet, men jeg opplevde også at "noe" skurret. Stadig ble de hindret i å gjøre jobbene sine. En dag klarte ingen av dem å ta blodprøver, - jeg ble forbløffet da de istedet for å bruke en nål, som de pleide, plutselig måtte stikke både tre og fire ganger før de traff. Hva hadde skjedd ?. Og hvorfor var blomkålsuppen så tynn at sykepleieren beklaget at den manglet blomkål ? Hvorfor hadde helseforetakene sagt opp sekretærene og erstattet dem med "taleregistratorer" som ikke registrerte forskjell på "han" og "hun" og som ikke forsto dialekter eller aksent ?. Hvorfor hadde noen kuttet ned antallet brystrekonstruksjoner - og hvilke andre pasientgrupper ble også tilsidesatt ? Mine opplevelse, og en dulgt irritasjon hos mange helsearbeidere, vekket den journalistiske nysgjerrigheten min. Da jeg begynte å stille spørsmål, ville ingen innrømme noe som helst, så jeg fortsatte å spørre. Først etter noen uker, da noen begynte å svare, gikk min forbløffelse over til forferdelse.
Fanst det eit menneske som hadde sykla fleire landevegskilometer enn far ?. Var det nokon som visste meir om motbakkar og teleløysing ?
Det er kjekt å være tilbake her. Og etter 2 år og 9 mnd i 40 årene, har heller ikke jeg merket noe særlig til krisa ;-)
Litt spesielt å lese det sitatet, Rolf, siden jeg innehar nettopp den alderen nå. Men i motsetning til personen i sitatet har jeg hedigvis noe bra å se tilbake på, og også litt å glede meg til :-)