Romanforfatteren Haruki Murakami har vært på listen over mulige som kan motta Nobelpris i litteratur i godt over et tiår. Jon Fosse var også på en slik liste i flere tiår inntil han fikk prisen
Bok nummer fem i Harinder Singh serien, og kanskje den roligste?
En meget kjent advokat blir skutt og drept utendørs, og et annet lik blir funnet ikke langt unna. Et mulig øyevitne som gjerningspersonen ville kvitte seg med? Men er alltid et åsted som det ser ut som, eller kan det ligge noe mer bak?
Samtidig er Harinder Singh bekymret over sin niese Amandeep som har vært som forduftet de siste årene etter en hendelse. Da foreldrene hennes får tilsendt en eske med hennes eiendeler, frykter de det verste. Er hun død eller er det en advarsel om noe?
Rolig hverdagskrim
Bøkene om Harinder Singh byr kanskje ikke på de mest actionfylte handlingene krimsjangeren kan by på, men heller mer saklig og realistisk krim, som kanskje kunne ha skjedd i virkeligheten? Harinder Singh er også en stødig fyr som både går egne veier og som har sansen for å være rettferdig. Liker også forholdet mellom Harinder og Amandeep. De har et spesielt bånd, selv om de av og til er skeptisk på hverandre, og det med god grunn. Med alt Amandeep har opplevd i det siste, vet man ikke alltid hva hun er i stand til. Næss føyer også til fin humor i bøkene sine.
Spesielt og fascienerende bånd
Personlig likte jeg å lese om båndet mellom Amandeep og Harinder. Hvor langt er de villige til å gå for å redde hverandre, eller er en av dem mer egoistisk enn den andre? Man blir aldri helt sikker, og syntes det var mer spennende å lese om dem enn selve saken. Lignende saker har man stort sett lest i andre krimbøker allerede.
For min del som foretrekker mer hardbarket, brutal og mørkere krim, ble dette for hverdagslig og rolig. Kapitlene er korte og lettleste, og det var stadig noe som skjedde, men ble aldri helt revet med. Men kommer nok til å lese neste bok, da jeg har sansen for Harinder Singh. Liker det når etterforskere består av flere lag.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse
Ja nå er vi i slutten av nok en uke. Nå har jeg tenkt å ta for meg "Yrke forfatter
av Haruki Murakami " :
Hvordan skaper Haruki Murakami magi? I Yrke forfatter trer den personlige Murakami frem og forteller om sin vei inn i diktningen og hvordan han klarte å utvikle et skjønnlitterært forfatterskap som har blitt et av verdens mest anerkjente. Her kan du blant annet lese om da Murakami besøkte Oslo i 2010 og hans arbeid med å oversette Dag Solstad til japansk.
Ellers så har jeg bestilt 3 bøker av Geir Uthaug på Facebook, evt. på hans nettside.
Leste at han hadde fått beskjed av forlaget at "Romantikkens univers : kunsten, naturen, mennesket (2017)" ville bli makulert. Det var da jeg kontaktet Geir Uthaug (FB venn) og bestilte :
Romantikkens univers : kunsten, naturen, mennesket (2017)
Den kosmiske smie : William Blake: liv, diktning, verdensbilde
På vei mot form : Jørleif Uthaug - et portrett (Geir Uthaugs far)
Fikk nettopp tak i "Lungeflyteprøven - forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap av Tore Renberg" til redusert pris på Norli.
Ellers er det norske visesang/pop på Spotify som fyller rommet
Umberto Eco, som eide 50 000 bøker, hadde dette å si om hjemmebibliotek:
"Det er tåpelig å tro at man må lese alle bøkene man kjøper, da det er tåpelig å kritisere de som kjøper flere bøker enn de noen gang vil kunne lese." Det vil være som å si at man skal bruke alle bestikkene eller glassene eller skrutrekkere eller borbitene man har kjøpt før man kjøper nye.
"Det er ting i livet som vi alltid må ha rikelig med forsyninger, selv om vi bare vil bruke en liten del.
"Hvis vi for eksempel anser bøker som medisin, forstår vi at det er godt å ha mange hjemme fremfor noen få: når du vil føle deg bedre, da går du til 'medisinskapet' og velger bok. Ikke tilfeldig, men riktig bok for det øyeblikket. Derfor bør du alltid ha et ernæringsvalg!
"De som bare kjøper én bok, leser kun den ene og blir kvitt den. De bruker rett og slett forbrukermentaliteten på bøker, det vil si at de anser dem som et forbrukerprodukt, en god. De som elsker bøker vet at en bok er alt annet enn en råvare. "
For mitt vedkommende er det langt fram å eie så mange bøker. Å vite at man har de bøkene man har i hyllene og kan velge hvilke man vil lese ut fra humøret man er i akkurat i det øyeblikket. Uten lesepress.
ONALILIA
Onalila
stiger opp
av sitt
svømmebasseng
naken
nesten naken
skinnende colgate
solsilkehår bølger
vektløst chanel
Floridagyllen
er Onalilas solsilkekropp
den drypper
av swimmingpooldugg
hvit er Onalilas bikini
gulv av krystall
glasshimmel
krystallkroner
topas pink frost
krystalltalismen
svever
på glassreol
gjennom speilgalleri
i Onalilas harem
Onalila
åpner sitt smykkeskrin
himmel
av indigo fløyel
onyx gull rubin
månestensamulett
brilliant horoskop
perler
smiler i rosa silke
Onalila
velger en platinaring
Kronjuvel glitrer
på sunsilkfinger
orkideer hyllet
i silkepapir
Pierre glir inn
naken
nesten naken lukker
Onalila
sitt smykkeskrin
sunsilkfallskjerm
folder seg ut
hvit
som heroin
er Onalilas seng
sunrise silver mist
maler Onalilas munn
regnbueøyne
gløder under
maskarahorisonten
nye øyne fra Pierre til deg
sval
som solregn i april
er Onalilas
pust
parfait amour
cherie
Onalila
smyger seg inn
i leoparden
fra Dior
duftende Lady World
synker hun ned
på svinelæret
i sin hvite
Pontiac Baracuda
Dagens sitat:
Når du leser en klassiker på ny, finner du ikke mer i boken enn du gjorde før, men du finner mer i deg selv enn du gjorde før.
Clifton Fadiman
Jo høyere forventninger, jo større fallhøyde :-)
Hell og lykke til oss begge!
Husk etter hvilken stol du noensinne har sittet i & hvorfor akkurat den var god.
Jeg er enig i at en stol som du kan regulere ryggen på. Skammel er ikke å fornekte. En stol som har alt dette, men vær OBS på UNNGÅ skinn pga når du sitter lent inntil over lengre tid så kan det forårsake sår (bruk en pute imellom for å unngå svette fra ryggen).
Hvor stor plass har du til stolen?
Ha, ha, men så fikk jeg da tak i den jeg ønsket meg! Leste ikke hele tråden.
Takk - og god leselyst til deg også. Nei, jeg har ikke lest Christies doktor før.
Og du fikk tak i den du ønsket deg?
Det er bare å prøvesitte de diverse lese-stolene. Du vet hvor stor plass du har til disposisjon.
Ja det er vondt å lese om barn som har alt annet enn en god oppvekst.
Har nylig kjøpt:
Brev til min datter, I et hus i Alvdal : eldstesønnens historie & Mammas svik
Lena fra Tysfjord en historie om rasisme, svik og forsoning, Den mørke hemmeligheten i Tysfjord
av Anne-Britt Harsem
Ikke noe lystig lesing, men det er skjebnen til noen. Det har også vært omskrevet i mediene, men bør ikke glemmes. Hva vet vi hva som skjer i vårt nærmiljø? For mange år siden hadde jeg en sommerjobb i bl.a. Barnevernet og da fikk jeg noe nærkontakt i andres privatliv. Det er noen ganger ikke bare-bare å være et menneske.
Her er noen eksemplarer . Selv bruker jeg sofaen med pute i ryggen i kortenden.
Ja, nå er det helg igjen. Dagene flyr.
Jeg plukket med meg sist jeg handlet "Den eneste ene" av Jørn Lier Horst som jeg skal begynne på snart. Har litt igjen på Røykteppe. Leser litt om gangen, fordi jeg har hatt lesesperre og det ønsker jeg ikke å oppleve en gang til.
Været er ikke å skryte av, mørke skyer i horisonten, men de blåser nordover og ikke innover. Bak huset på andre siden av veien er der et stort fjell. Når skyene båser innover så lesses alt vann ned.
Bookis har flere eksemplarer av "Doktoren mister en pasient", på norsk.
Jeg har nettopp bestilt ett, siden jeg som deg lenge har vært på utkikk etter denne boken.
Lykke til!
Jeg bruker Bookfinder . com når jeg jakter på bøker. Gjorde et søk og fikk opp flere som selger boka ny/brukt («Who killed Roger Ackroyd»)
Jubilanten som fyller femti år i år og som holder seg svært godt. Noe av språket og noen av ordene som er brukt kan være noe utdatert, men samtdidig gjorde det ikke noe, da meste av spenningen var til stede.
Et sjeldent haiangrep
Den er om politisjef Martin Brody som har mye ansvar nå som feriesesongen er i anmarsj, også 4.juli feiringen som nærmer seg med stormskritt. Amity (som er et fiktivt sted), er et sted folk strømmer til om sommeren og leier seg hus for hele sesongen på grunn av strendene, og for å komme seg vekk fra byene en stund. Da en kvinne forsvinner og blir senere funnet, mest sannsynlig på grunn av haiangrep, vil Martin Brody stenge strendene for noen dager. Selv som politisjef, har han andre over seg på øya som også kan bestemme over ham, så han kan ikke alltid gjøre som han vil. På grunn av redsel for avisoppslag og skremme vekk turistene vekk, får han beskjed om å late som ingenting, og heller følge ekstra nøye med.
Da flere angrep skjer, er Martin Brody mer bestemt på å stenge strendene for noen dager. Han er usikker på om det er bare en, eller om det er snakk om flere haier, og om den eller de eventuelt kommer tilbake. Samtidig klarer han å få overtalt en marine biologist (Hooper) til å komme for noen dager for å observere. Men er det nok og kommer alltid turismen fremfor sikkerhet til å komme først? Snakker han til døve ører?
Sterk åpning
Jaws ble utgitt i 1974 og filmatisert året etter. Har fått med meg at boka er noe upopulær og at mange foretrekker filmen. Selv syns jeg at boka og filmen er omtrent er like gode, og filmen ser jeg omtrent årlig. Boka har en del likheter og ulikheter når det gjelder filmatisering. I boka har Martin Brody mer ryggrad og kan være litt drittsekkaktig. I filmen er han mer beskjeden og puslete på en sjarmerende måte. I boka har han tre sønner, men i filmen har han to. Kona Ellen er noe fraværende i filmen, men har en større rolle og egne partier i boka. Boka er veldig lik filmen de første 140 sidene, så begynner forskjellene å merkes mer. Det boka og filmen har til felles er at de har en av de beste horror åpningene. De er også litt forskjellige, men like intense og fascinerende. Susan Backline som spilte jenta i introen i filmen døde dessverre tidligere i år, og det er en åpnig jeg ikke glemmer. Føler det samme med boka. Det er sjelden man leser slike intense og urovekkende åpninger.
Mange vil nok synes at midtpartiet i boka er noe treg og kjedelig da det er en del snakk om politikk og turisme angående om de skal bevare turismen eller stenge strendene på grunn av haiangrepene, men syntes også den delen var veldig fascinerende å få med seg. Det nevnes jo også litt om det i filmen, men i boka går de litt mer i dybden om nettopp det. Den eneste delen som kjedet meg litt var å lese om Martin Brodys kone om hennes hverdagsproblemer. Syntes det skapte en liten ujevnhet i handlingen.
Personlig foretrakk jeg å lese om haipartiene siden haier er fascinerende og misforståtte dyr, og om Martin Brody som krangler om øyas sikkerhet. Boka er tynn og hadde en fin og jevn tempo, så kjedet meg ikke med denne. En bok som er ypperlig å lese nå som sommerferien nærmer seg for de fleste.
Peter Benchley døde i 2006 og selv om han også har skrevet andre bøker, skrev han en bok som de aller fleste kjenner til. Noe som er godt gjort.
Fra min blogg: I Bokhylla
Ganske så utspekulert må jeg si. Går ut fra at det er en ide fra forlaget, kanskje. Det er nå fastslått at polonium ikke er med i teksten, så blir forsiden ganske så overflatisk og det kan slå tilbake på forfatteren. Er forfatteren noe overflatisk? Jeg har ikke mottatt boken enda så jeg kan ikke si noe om innholdet. Bare et salgsmimikk. Hmmmm.
Morsom og underholdende bok på rim om en som liker å mekke på biler, men trenger litt fri. Kanskje en robot-bilmekaniker er det han trenger?
Hehe ja. Du inspirerte meg til å kjøpe boken.
I bakhode har jeg hatt lenge en tanke om å lese mer om grunnstoffer.
I tillegg noen engelske bøker - bl.a. Voltaire Almighty A Life in Pursuit of freedom av Roger Pearson
+
Menneskets grunnstoffer byggeklossene vi og verden er laget av av Anja Røyne.
Forsiden her bruker grunnstoffene ; U-Fe-S (som er leselig)
Dagens sitat:
Bøker er de stilleste og mest trofaste venner, de er de mest tilgjengelige og kloke rådgivere, og de mest tålmodige lærere.
Charles William Eliot