jeg våkner
og sitter ved senga mi
jeg er et lite barn
i en liten varm kropp
som bare skal sove
jeg er en voksen mann
i en stor varm kropp
som bare skal
passe på
svare hvis det blir snakka til
trøste
smile
hente et teppe
pakke inn
pakke ut
sørge for
alt
og så
når barnet våkner
be om hjelp til lå komme seg ut
av stolen
Det finnes en nokså utbredt forestilling om at romanen er viktig når den handler om noe viktig, og enda mer når det på en eller annen måte er aktuelt. Men at temaet er viktig, avgjør aldri om romanen er det. Tvert imot kan det være et problem for romanen, for om det viktige har man ofte sterke meninger som er der på forhånd, og alt som er der på forhånd, gjør det vanskelig for romanen, siden det som gjør den viktig, slik jeg ser det, er nettopp at den gir språk til noe som ikke har språk, til noe som ellers ikke kommer til orde, og siden det viktige blir snakket om overalt, er det viktige et område det er vanskelig å være i for romanen. Den kan klare det, om språket kommer så nær det viktige at det unnslipper meningen om det.
Veronica Henry er av de bedre feel-good-forfatterne og denne boka koste jeg meg virkelig med.
At any rate, those who took a straight route never got where they wanted.
I remember my old mother
Would tell me to be good,
Not like my wicked brother
Chained to a bench of wood.
I robbed not on the highway,
But I did not do as told;
And now I row my life away
Chained in a galley's hold.
The longboat rowing towards them disappeared behind a wave only to reappear closer to them.
I dag ryddet jeg i noen papirer - da fant jeg dette diktet som ett av mine barnebarn skrev etter sitt første møte med norsk vinter.
Norway
Norway, Norway
High, high
High all the way
up to the sky
Cold sunny
Mostly cold
Norway.
By Aida,
6 years old
Førjulstid betyr julekalender – også på Bok365. Norge sett fra nord - alle vet at i julen betyr mat kolossalt mye. Mao uten mat & drikke duger helten ikke ;) Denne boken burde stått på listen.
Med mørketidens magi som bakteppe feirer Egon Holstad jul i nord – med sild som en uunnværlig del av høytiden.
Musikkjournalist og samfunnsdebattanten er denne høsten aktuell med boka Norge sett fra nord (Megafon) – og han skal selvsagt tilbringe julen nordpå. I dagens luke forteller han hvordan sild og mørketid hører sammen – og hvordan bøker og musikk setter den riktige stemningen for den kalde fine tida.
Denne kriminalromanen finner sted i Trondheim, Norge, hvor en seriemorder (selvfølgelig ikke en ekte) er på drapstur. En morgen våkner innbyggerne til den forferdelige nyheten om at seks mennesker er blitt drept. Er det en seriemorder som står bak, eller er det terror? Hva er eventuelt motiet?
Sjeldent man leser om homofile etterforskere
Drapsetterforsker Theodor Krogh er homofil og singel. Han har ikke mye familie boende i nærheten, bortsett fra søsteren og hennes to barn. Mesteparten av tiden er han alene eller på jobb. Ingenting føles det samme igjen da en seriemorder herjer i byen.
Hjertepromenaden er en debutbok og det er på en måte lett å merke, på grunn av skrivestilen. Noen ord gjentas ofte og får det til å høres litt komisk ut. Men det er ingen dårlig bok. Selv om det var en typisk seriemorderkrim, var det fint å lese perspektivet fra ofrene, seriemorderen og Theodor Krogh. Det var også hyggelig å lese fra en by jeg er kjent med siden Trondheim er min nærmeste by. Ofte når jeg leser om forskjellige steder, er det vanskelig å forestille seg det.
Stive karakterer
Dette var morsom lesing. Slutten ble noe lang og noen av karakteren føltes litt stive og unaturlige, og jeg foretrekker nok kriminalromaner som er enda mørkere. Men Hjertepromenaden var verdt å lese. Passer en forblåst kveld som denne...
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse
Takk for at du tar styring. Doppler har jeg i hus allerede.
Ny bok til oppstart i 2025 er nå byttet til Doppler av Erlend Loe. Dag Solstad blir tatt opp seinere.
Liker barnet ditt spennande bøker? Og bøker som er litt humoristiske? Prøv "Kobbs hus".
På ei elles aude øy står det store, skumle huset til den heilsprø skattejegeren Billy Kobb. Derfrå kjem det nifse, uforklarlege brøl. Likevel er det akkurat dit Ask og vennene hans ror midt på natta.
Dette er ei spennande bok full av fart og humor. Ho har ganske stor skrift som gjer henne lett å lese, men ganske ofte kjem det lange, samansette, nylaga ord, som er morosame, men samstundes kanskje gjer boka litt vanskelegare å lese. Boka har ein god del teikningar, i teikneserie-stil. Passar for 5.-7. klasse, men også sterke lesarar i 3. og 4. klasse.
Bok 2 i serien om "The Tide Child", bygger videre på og forsterker alt fra første bok. Verdensbyggingen er fantastisk, og for hver eneste nye del av "The scattered archipelago" som blir avduket øker lysten til å lese mer om denne verdenen og disse karakterene. Disse bøkene får meg til å glemme alt rundt meg, og det er ganske deilig, faktisk.
Det er gøy da. Vegetarianeren er litt av en bok på mange måter. Chicklitt kan være fint for å koble ut. Gøy med instagram. Håper du har en fin uke!
Tok en god kikk på de tre bøkene og de alle virket veldig interessante. Kommer til å lese i allefall 2 og kanskje alle. Ser det bedre når andre peker på diverse bøker - tatt ut av listen + leseinteresse.
Disse bøkene har jeg ikke lest. Når jeg ser igjennom listen, så kunne jeg tenke meg å lese boka til Monika Isakstuen "De små jentene". Jeg kunne også tenke meg å lese Brit Bildøen, "Gult farevarsel" og Titsi Dangarembga sin bok "Nervøse tilstander".
Ja, vi hadde det morsomt. Der var mange andre malerier utstilt også. Munchs sine var de første man så da man entret salen, hang høyt oppe på veggen & digre var de. Venninnen min og jeg hadde en gjettelek (ikke Munch sine malerier) - beskrive portrett-maleriene utfra fargene som var benyttet.
PS! Alt var ikke bare kjekt på den tiden. IRAs bombeaktiviteter, vi var anbefalt å holde oss unna sentrum. Selv Hampstead fikk bombetrussel, men det ble med trusselen. Vanligvis brukte vi søndagen til å gå rundt i Hampstead Heath.
Høres ut som en opplevelse av stor verdi å ha i baggasjen.
Daniel skal feire jul sammen med mor og far, tante og onkel, bestemommo og 3 små søskenbarn. Alina og Zara er muslimer og feirer eid, men er veldig nysgjerrige på alt det de andre barna snakker om, nemlig julen. Mamma vil ikke høre snakk om at de skal ha juletre og feire jul, de er jo muslimer og muslimer gjør ikke slikt, eller? Daniels mamma er veldig opptatt av at alt skal være perfekt til jul, men blir det jul selv om pappas skjorte er brennemerket av strykejernet, julebrusen ramlet i golvet og ostekaka skled av brettet og langet på golvet med et stort klask på selve julekvelden?
En koselig billedbok med fine illustrasjoner. Man trenger vel ikke å velge enten jul eller eid, kan man ikke feire litt av begge deler da?