Skapt for ære av Jawad Raja
Forlagets bokomtale:
«Jeg var alltid på vakt når pappa var til stede. Jeg prøvde å gjøre meg så usynlig som mulig, så han kanskje ville glemme at jeg var der, la være å si navnet mitt, be meg komme bort til ham, eller kommandere meg ned i kjelleren».

Da han var 15 år, rømte Jawad Raja til barnevernet. De neste årene bruker han på å løsrive seg fra familiens æreskultur, finne ut hvem han er, hvem han kan bli – og veien fram til forsoning.

Han er sønn av Abida Raja & Raja Mohammad Fayyaz (far, pågrepet av politiet i dag).

**VGs bokomtale:
*Jawad Raja (29) forteller om en brutal oppvekst, og om å være redd for sin far alltid.
Jawad Rajas familie er behørig kjent. Han er sønn av Abida Raja, som utkom med boken
«Frihetens øyeblikk» i 2022, en sterk historie om hennes løsrivelse.
Jawads onkel er Abid Raja, som utga bestselgeren «Min skyld. En historie om frigjøring» i 2021, og tanten er Nadia Ansar, som utga boken «Min skam» i 2023.

Så her er æreskultur, patriarkalsk kultur, vold og streng kontroll brettet ut i alle retninger.*

Aftenpostens bokomtale:
Pappaen til Jawad Raja skal ha slått ham og ville bestemme hvem han skulle gifte seg med. Da valgte Jawad Ingrid.
«Jeg var rundt fem år da pappa begynte å forberede kroppen min på å ta imot straff», skriver Jawad Raja i den nye boken «Skapt for ære».

Nettavisens bokomtale:
.......
Æreskulturens ødeleggende kraft
Æreskultur handler om mer enn strenge sosiale normer. Det handler om et system der familiens ære ses som et kollektivt gode, og der individets handlinger enten styrker eller svekker denne æren. Resultatet er ofte streng kontroll, særlig over kvinner, som frykter konsekvensene av å bryte normene.

Dette er en kultur som straffer dem som ønsker å leve frie, selvstendige liv, og som fremmer undertrykkelse gjennom trusler om vold, sosial utestengelse og ydmykelse.

Jawad Raja forteller i sin bok om hvordan han som barn ble utsatt for oppdragelsesvold, blant annet ved bruk av den torturlignende «murga-stillingen», som var ment å bryte ham ned både fysisk og mentalt. Flere unge har delt lignende historier med meg, og det er påfallende hvordan så mange fortsatt bagatelliserer alvorligheten i denne volden.

Æreskulturen er ikke bare destruktiv – den fratar unge mennesker muligheten til å utvikle seg fritt og i tråd med sine egne ønsker og drømmer. Vi kan ikke lenger ignorere dette som et «privat anliggende». Det er en samfunnsutfordring som angår oss alle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

André Nesse har ikke vært aktiv her på ca. 1,5 år. Hvis han leser dette hadde vært kjærkommet med et fakta-svar. Alt annet fra vår part blir spekulasjoner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skapt for ære av Jawad Raja & Pabbi av Mímir Kristjánsson DELER bokside, begge er biografier + samme forlag, der slutter likheten. Nytteløst å sende admin e-mail - får ikke svar.

Forlagets bokomtale:
«Jeg var alltid på vakt når pappa var til stede. Jeg prøvde å gjøre meg så usynlig som mulig, så han kanskje ville glemme at jeg var der, la være å si navnet mitt, be meg komme bort til ham, eller kommandere meg ned i kjelleren».

Da han var 15 år, rømte Jawad Raja til barnevernet. De neste årene bruker han på å løsrive seg fra familiens æreskultur, finne ut hvem han er, hvem han kan bli – og veien fram til forsoning.

Han er sønn av Abida Raja & Raja Mohammad Fayyaz (far, pågrepet av politiet i dag).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dagens sitat:
Strengt tatt handler alle bøker om leseren.
Olle Hedberg

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Eg har ikkje bok", kan eg og mor mi seie til kvarandre, som om vi var blakke eller svoltne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan godt være. Jeg hentet det fra " Dikt for småsjefer : Asgeirs utvalgte favorittdikt for jenter og gutter" av Asgeir Borgemoen.

PS! Sjekket opp diktet i boken - Andre Bjerke's navn stod over overskriften. Beklager! Hehe nå vet vet jeg at andre leser diktene jeg skriver inn her. Jeg satt og humret mens jeg skrev det. Forresten "good catch" Marit. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

André Bjerke

Spørre-regel

HVOR og HVA og HVEM og HVORDAN
bodde i et hus ved Jordan.

Men en dag var HVOR blitt vekk.
HVA var nesten hvit av skrekk.

"Han er ikke kommet hjem!"
"HVEM"? sa HVORDAN. "Hva?" sa HVEM.

HVA sa "hvor er HVOR blitt av?"
"HVOR er vekk!" sa HVEM til HVA.

"Kanskje HVOR er falt i JORDAN!"
"Jordan? Hvordan det?" sa HVORDAN.

Da kom HVOR med HVIS og sa:
"Kan HVIS bo her?" "Ja," sa HVA -

"- hvis HVIS vil"

Nå er de fem:
HVOR, HVA, HVORDAN, HVIS og HVEM.

Asgeir Borgemoen, Dikt for småsjefer - Asgeirs utvalgte favorittdikt, 2001

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje dere vil være interessert - dere er jo bokelskere. Sitter å lytter på Spotify/PC.
Musicals, Broadway Cast Recording (2016) av
"She loves me" >> 'A Trip to the Library' ~ Jane Krakowski

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste nettopp et intervjue på NrKs nyheter som var interessant.

*«Jævelungen» ble reddet av rektor: – Følte jeg var en verdiløs taper
Frederik Svindland (38) ble utvist fra ungdomsskolen for 25 år siden. Det reddet livet hans.*

Han har tidligere utgitt:
Dyrenes lykke – roman (Cappelen Damm, 2023)
Når verden plutselig forklarer seg for meg, og andre leseropplevelser – antologi (Cappelen Damm, 2019)
Engelsk tåke – roman (Cappelen Damm, 2018)
Pelargonia – roman (Cappelen Damm, 2016)

Bakgrunn og forfatterskap:
Svindland har fransk-sveitsisk bakgrunn, er oppvokst i Porsgrunn, og bor i Oslo. Minnene og erfaringene fra oppveksten i Porsgrunn har vært utgangspunktet for hans to første romaner, og han uttalte i 2018 at han arbeidet med en tredje bok fra det samme universet. Han er utdannet ved Forfatterstudiet på Høgskolen i Bø i Telemark

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den boken høres interessant ut, satt på ønskelisten. Biblioteket - St. Gallen hvor ligger det ?

PS! Ser på LibraryThing at den har poeng fra 1-5. Mye fordi den er for snau i innholdet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker / romaner / krim - er herlige de inneholder en fantasiverden man kan leve seg inn inn i. Krever ikke annet av leseren enn at hun / han er villig til bli med reise til en annen verden, bokverden der alt er mulig. I tillegg kommer ord & uttrykk som man kan små-humre over eller legge seg på hjerte for "det var godt sagt" og øker ordforrådet. Det er mange måter å si ting på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei & god helg! Håper du nyter ferien Readninggirl30, hehe jeg har ferie hele tiden. I dag fant jeg en bok på min lokale bokhandel som jeg har tenkt å begynne på. Deilig å være ute når det er vindstille og med litt yr nå og da.

Har bestilt Caesar's Column som jeg allerede har skrevet litt om & gleder meg til å motta. Det blir interessant å lese framtidsfortelling fra en tid da bil lå noe lengre i framtiden. Så her blir det hest & kjerre som framkomstmiddel, men på det menneske nivå vil den nok være på høyde med 1984 med en tvist. Menneskenaturen er hva den alltid har vært på alle nivåer. At den blir annerledes enn 1984 - sikkert, men ønsker man å være med på fortellingsreisen så må man akseptere det som står skrevet.

Boken som jeg skal starte på:
Kniven i ilden av Ingeborg Arvola - den har fått blandet omtale, men gjør ingenting fordi da har jeg ingen forventninger & ønsker bare å være med på reisen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Helt fabelaktig funn. Denne boken snublet jeg over på nettet. Har aldri hørt om denne forfatteren før. Hvordan det har seg, ja si det, plutselig var den der. I Ignatius Donnelly's historie er framkomstmiddelet hest & kjerre, de første bilene kom først noen år etter utgivelsen av Caesar's Column: A Story of the Twentieth Century, 1890.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har funnet en bok som ble utgitt i 1890. Kanskje George Orwell ble inspirert av den - hvem vet!

Caesar's Column: A Story of the Twentieth Century er en roman av Ignatius Donnelly, kjent som forfatteren av Atlantis: The Antediluvian World (1882). Caesar's Column ble utgitt pseudonymt i 1890. Boken har på forskjellige måter blitt kategorisert som science fiction, spekulativ fiksjon, dystopisk fiksjon og/eller apokalyptisk fiksjon; en kritiker har kalt det en "apokalyptisk utopi".

Boken er også en politisk roman, og en romanse. Det var også en populær suksess, og solgte 60 000 eksemplarer ved den første publiseringen. Salget omfattet til slutt 250 000 eksemplarer. Donnellys roman var ett element i den store bølgen av utopisk og dystopisk litteratur i løpet av det senere nittende århundre og begynnelsen av det tjuende, eksemplifisert ved verk som Edward Bellamys Looking Backward og Jack Londons The Iron Heel.

Politikk
Caesar's Column er delvis basert på Donnellys forpliktelse til agrarpopulisme. I 1892, to år etter utgivelsen av romanen hans, utarbeidet Donnelly plattformen til Populist Party, der han skrev,

"En enorm konspirasjon mot menneskeheten har blitt organisert på to kontinenter, og den tar raskt verden i besittelse. Hvis den ikke møtes og styrtes med en gang, varsler den forferdelige sosiale kramper, ødeleggelse av sivilisasjonen eller etablering av et absolutt despoti."
Dette er verdensbildet til Caesar's Column: en mann kommer fra sitt landlige miljø til hjertet av et brutalt kapitalistisk oligarki; han ser dens korrupsjon på egen hånd, og er vitne til dens ødeleggelse.

"Caesar's Colum": En historie om det tjuende århundre" av Ignatius Donnelly er en dystopisk roman skrevet på slutten av 1800-tallet. Fortellingen utspiller seg i et fremtidig samfunn preget av den sterke sammenstillingen av ekstravagant rikdom og dyp fattigdom, og fremhever temaer som klassekamp, konsekvensene av utbredt kapitalisme og moralsk forfall. Hovedpersonen, Gabriel Weltstein, legger ut på en reise gjennom den overdådige byen New York og blir snart involvert i farene og intrigene rundt mektige skikkelser i denne nye verdensordenen. Åpningen av romanen introduserer Gabriel Weltstein, som skriver brev til sin bror i Uganda, og reflekterer over underverkene og grusomhetene til den enorme metropolen han har gått inn i. Mens han opplever de teknologiske fremskrittene og de kunstige bekvemmelighetene i livet i byen, blir han samtidig konfrontert med underklassens knusende fortvilelse. Etter et dramatisk møte der han redder en tigger fra å bli tråkket av en velstående sjåførs hester, tar Gabriels skjebne en dramatisk vending, og driver ham inn i et skjult samfunn av motstand mot det undertrykkende aristokratiet. Fortellingen setter scenen for å utforske temaer om sosial urettferdighet, de privilegertes moralske ansvar og potensialet for kollektiv handling blant de lidende massene, og fanger både en fengslende fortelling og en profetisk advarsel for samfunnet.

Donnellys utopiske roman Caesar's Column (1890), som spådde utvikling som radio, TV og giftgass, skildrer USA i 1988 styrt av et hensynsløst finansoligarki og befolket av en elendig arbeiderklasse. Det forbedret Donnellys rykte hos Populistpartiet, som representerte de misfornøyde bøndene i Vesten og som han var med på å grunnlegge i 1892. På det tidspunktet han døde var han visepresidentkandidat for et splintparti, Middle Road Populists.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bokomtale - Amazon :

Caesar's Column ble publisert i 1890 og er en beretning om en reise til New York City i 1988 av en besøkende fra den sveitsiske kolonien Uganda. Den store metropolen blender med sin futuristiske teknologi, men dens prangende rikdom og luksus maskerer den brutale undertrykkelsen av arbeiderklassene av deres rike sjefer. Arbeiderne, hjulpet av internasjonale terrorister, iscenesetter et voldelig opprør og fortelleren flykter fra den ødelagte byen med luftskip for å grunnlegge en jordbruksutopi i Afrika.

Drevet av forargelse over sosiale forhold, var Caesar's Column den første store dystopiske romanen på engelsk. Forfatteren, Ignatius Donnelly, var datidens mest kjente og kontroversielle, amerikanske populistiske politiker, og boken hans ble en stor bestselger og ble ofte sammenlignet med slike utopiske verk som Edward Bellamys Looking Backward (1888) og William Morris's News from Nowhere (1890).

Wikipedia - Ignatius L. Donnelly (November 3, 1831 – January 1, 1901)

Artikler :
Brave New Worlds before Huxley and Orwell
Warnings from the past Caesars Colum & Nineteen-Eighty Four

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ajiniakra kan du lage en ny tråd for Heroin Chic ?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som vanlig inspirerte du meg, takk Harald K. Leste meg opp på FriFagbevegelse nettsiden.

Der blir Yngvar Ustvedt nevnt som før sin bortgang var den personen som skrev populariserte oversiktsbøker om norsk moderne historie der også vanlige folk kunne kjenne seg igjen og forstå hvordan de mer storpolitiske avgjørelser også hadde relevans for folks egne liv.

Finn Olstad. Hans spesialområde er arbeiderbevegelsen, og kjenner du den i stort og smått, er du langt på vei til å forstå de mest sentrale utviklingstrekk i norsk historie. På mange måter har Olstad tatt over Ustvedts rolle som formidler.

Boken er satt på min ønskeliste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dagens sitat:
Åpne aldri en bok! Du vet ikke hva som står i den.
Carl Hammarén

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En King for vår tid
Kom over Nrks bokanmeldelse av boken - King. Et liv. av Jonathan Eig

En legende fra 1960s som jeg kommer til å kjøpe ved første anledning.
Fakta:

  • Født 15. januar 1929 i Atlanta i Georgia
  • Ordinert som baptistpastor i 1948. I 1955 tok han doktorgrad i teologi ved Boston University.
  • Var president for borgerrettsgruppen Montgomery Improvement Association (1955–60) og president for den kristne borgerrettsgruppen Southern Christian Leadership Conference (fra 1957).
  • Tildelt Nobels fredspris i 1964 for sitt arbeid for svartes rettigheter.
  • Martin Luther King jr. ble skutt og drept i Memphis i Tennessee og etterlot seg kone og
    fire barn.
  • Tredje mandag i januar er offentlig helligdag i USA til minne om King.

Det er noen år siden han ble drept - 1968. Husker det fremdeles som 15 åring - tenkte : Har USA gått av hengslene / galne ? Like etterpå ble Robert Kennedy drept også. Som ungdom synes jeg det var helt hårreisende det som skjedde i USA. Det ble snakkis på skolen. Dette skjedde fordi han var svart - stod opp for borgerretter & menneskeretter for alle, uansett hudfarge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjedet meg og begynte søke på måfå. På NrK fant jeg haugevis av podkast, organisert etter alfabetet. Så hvis du har en pause fra lesing så ta en titt. Der finnes noe av interesse for alle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundKaren RamsvikOleHeidiElin Katrine NilssenPiippokattaBjørn SturødEivind  VaksvikReadninggirl30Tine SundalIngridKjerstiHarald KKarin BergHilde VrangsagenTanteMamieBjørg RistvedtIngunn SRisRosOgKlagingStig TTove Obrestad WøienLailaBjørg Marit TinholtEvaMarianneNJulie StensethMorten MüllerHeidi HoltanHelena EHenrik  Holtvedt AndersenTonje-Elisabeth StørkersenHilde H HelsethBerretMariaHåvard EngeFarfalleCathrine PedersenDemeterLars Johann MiljealpakkaRune U. Furberg