Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 5 av 5 sitater

Det vies Aarets Faldne

paa hver en Val i Nord,

de sidder som Ejnherjer

ved Sagas Gude-Bord;

det vies store Minder,

som stiger for vor Sans, -

det Fædreland, som skinner

i vor Erindrings Glans!

(Fædrenes Minde, Jonas Lie)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi har på norsk et ordtak som kan være opplysende; vi sier: Så sant som det er sagt. Vanligvis oppfattes det som en ekstra bekreftelse på at det er sant når en person går god for det og "underskriver" det. Men det har også en annen betydning: Det er så sant som det er sagt, men heller ikke sannere. Det har sigens sannhet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mens den appolinske Goethe foretrakk lyset, var det halvmørket som fascinerte Uhland. Antikkens guder lå badet i lysglans, meislet i plastiske former av de store kunstnere; Nordens guder lå i drømmens halvlys. En Mars, en Apollon, en Afrodite eller Demeter kaller på å bli avbildet; Tor, Odin, Idunn motsetter seg meiselen. Dagklart i sine konturer trer også Homers skikkelser frem, mens Eddas guder, helter og heltinner ligger i et dunkelt anelsesrikt skjær.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kan diskuteres hvorvidt Snorre hører hjemme i middelalderen. Det ligger like nær å betrakte ham intellektuelt som renessansehumanist, avant la date. Han viser et frisinn og en kunnskapsglede som minner om den senere europeiske renessansehumanisme. Han adskiller seg fra middelalderens lærde teologer, som vanligvis omtaler hedenskapen som djevelens verk. Snorre, som selv stod i den kristne forestillingsverden, nedtegner den hedenske gudelære uten fordømmelse. De paganistiske guder hadde for ham en annen realitet enn den faktiske. De var "sanne" i den forstand at de hadde levet i folks innbildningskraft og nå var nedtegnet i boks form.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nordkulturen har fått ord på seg - sier hun - for å være "barbarisk", men det er en feiltydning av dens fortrinn: At den er på vei mot full utfoldelse og blomstring. Den springer ut av folkenes livserfaring, ikke av lærdom, derfor har den en spiredyktighet som mangler i sydkulturen, som er en importert og omplantet kultur. Høylydt og systematisk tar Madame de Staël til orde for et skifte av det intellektuelle hegemoni: Kjennskap til Norden og dens fortid vil bringe liv i en kultur som er i ferd med å dø av mangel på opprinnelighet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågAkima MontgomeryBjørg  FrøysaaHeidi HoltanBente L.Ellen E. MartolKrishHanneTine VictoriaKine Selbekk OttersenPiippokattaHeidiLinda NyrudTheaIngvild STone SundlandStine SevilhaugMonaBLVariosaHarald KTorFlettietteMonica CarlsenHilde Merete GjessingReadninggirl30DemeterPacosiljehusmorgretemorBjørg RistvedtHilde H HelsethStig TJarleLeseberta_23BenedikteHelena EGrete AastorpEileen BørresensomniferumLisbeth Marie Uvaag