Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 9 av 9 sitater

Mange gikk så langt som å smøre seg inn med ekskrementer for å holde Svartedauen på avstand. Andre tok opphold i fjøs og stall og gjødselbinger. Eller de tok geitene inn i soverommet. Det ble anbefalt av den lærde Cardanus.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Menneskenes trang til en syndebukk er gammel som menneskeheten selv. I Bibelen fortelles det om sauebukken som på jødenes store forsoningsdag ble jaget ut i ørkenene etter at ypperstepresten ved håndspålegging hadde lagt alle folkets synde på den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

På vegger og tak hadde de malt med store og rød bokstaver "DRA FORT HERFRA, REIS LANGT OG VENT LENGE MED Å KOMME TILBAKE"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Teriak var norsk heksebrygg som skulle hjelpe folk så de ikke ble smittet av svartedauen.
Gryta man skulle spise var en blanding av ormekjøtt og paddeslim, krydderier og pulver, knust gull og kamfer, edderkoppsinn og tørkede maur.
Hjalp ikke dette, kunne de jo bare drikke sin egen urin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De spedaske under svartedauen måtte rope "JEG ER UREN" når fremmede nærmet seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Spedalskheten kom både før og etter svartedauen. Sykdommen forvandlet friske mennesker til monster. Heselige misfostre som knapt kunne gå. Man fikk ikke noe for spedaskheten og fordi man hverken ble frisk eller døde av den, ble man gående og tære seg til døde.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pesten forvandlet levende og friske mennesker til skjelvende ruiner i løpet av bare noen timer.
Skrikende av smerte og nød.
De løp for livet mot elver og insjøer for å drukne seg. Andre tente på seg selv.
Mange drepte seg selv og barna ved å kaste seg ut av vinduet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Folk ble redde. Enkelte familier gikk så langt som å mure igjen alle dører og vinduer i husene sine. Der inne satt de med lager av mat og drikke, til pesten var borte. Etter flere måneder.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ble hungersnød. Mange åt gress og ugress.
Både hunder, katter, rotter og ekorn ble satt til livs. Kilder påstår at folk åt sine egne barn. Det forekom kannibalisme. Lik ble skåret ned fra galgene og fortært.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Ingvild SMonica CarlsenAlice NordliChristoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienSigrid Blytt TøsdalBjørg Marit TinholtTrude JensenkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. Martol