Gretchen am Spinnrad

Meine Ruh' ist hin,
Mein Herz ist schwer;
Ich finde sie nimmer
Und nimmermehr.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Det er sjelden jeg møter mitt eget navn i litteraturen. Faren min tilbrakte mye tid i Tyskland og ville at jeg skulle hete Gretchen. Fra der og til å lese Faust, wow det er et godt stykke.

Jeg er så imponert, men du hadde vel neppe lest alle disse stykkene helt på egenhånd?

En ting som er helt sikkert, er at du og mange av dere andre her inne inspirerer meg og sikkert flere med meg til å lese mer klassisk litteratur.

Uten dere hadde jeg aldri tenkt tanken en gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, i tillegg til Gretchen har du i det minste Hans og Grete (forøvrig også opprinnelig et tysk stykke) å glede deg over. Selv gikk jeg en gang til anskaffelse av en roman kun på grunn av at den het Anja...

Leseselskapet jeg er medlem av er etter ti år nå på sin femte bok. Det er utrolig givende å lese sammen med andre, samtidig er jeg ikke i tvil om at enkelte av bøkene absolutt kan leses uten støtte fra andre litteraturinteresserte. Faust er en av dem. Jeg tror alt for mange lesere sliter med en inngrodd respekt for klassikere, en respekt som påvirker negativt. Klassikere er for vanskelige, utilgjengelige, er preget av for vanskelig språk, har en tematikk som er passé, fortjener ikke den oppmerksomheten de har fått.. Fordommer, med andre ord. Selv opplever jeg at nettopp klassikerne gir meg mye. Det kan handle om menneskers psyke, en spesiell tidsperiode eller fantastiske skildringer. Uansett: (og dette har jeg sagt før) det ER en grunn til at nettopp klassikerne blir benevnt som klassikere..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er det som er så fint med dette nettstedet at du og mange andre gjør litteratur mer tilgjengelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er medlem av det samme leseselskapet som Anja, på grunn av Anja som jeg møtte her inne på bokelskere.no.

I dag da jeg kjørte resten av familien ned til mine forldre fordi jeg skulle i møte for å lese Faust, ble frua sittende i bilen og lese i Faust. Da jeg hadde avlevert bikkje og barn, måtte jeg nesten sparke henne ut av bilen fordi jeg skulle avgårde. Min kone leser, men ikke klassikerne. Nå er hun nok betydelig grad påvirket av meg og det jeg leser, men hun har aldri lest et skuespill, knapt nok en "klassiker", men Faust fristet...

Mot til å prøve noe nytt, tørre å gi seg i kast med noe som øyensynlig er vanskelig tilgjengelig...du vil bli belønnet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for oppmuntringen. Motet og troen på at det er verdt det, og ikke minst det å ikke gi opp hvis/når det butter, er det som mangler aller mest.

Og jeg tenker "lese Faust på en lørdagskveld" det er bare helt stort.

Skulle ønske jeg kunne vært en av dere. Hadde gjerne bytta ut et leseselskap mot allverdens underholdning på en lørdagskveld. Glatt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Måtte bare dele en teateropplevelse i denne forbindelse. Så en Faust-oppsetning i Rostock for mange år siden da jeg tok mellomfaget. Da Gretchen framførte denne monologen satt hun bredbent på kne på scenen mens et blodrødt tøystykke ble trekt langsomt mellom beina hennes så lenge monologen varte. VELDIG sterkt visuelt inntrykk, og halve salen reiste seg og applauderte spontant så fort hun var ferdig... Uforglemmelig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og jammen må jeg passe på å tipse om Scuberts Lied Gretchen am Spinnrade også når jeg er i farta. En annen kveld ble jeg sittende å spille Erlkönig om og om igjen, i kveld blir det vel Gretchen...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er så glad for at vi fikk lest Gretchen am Spinnrad på tysk også på leseselskapet i dag. Selv om Bjerkes gjendiktning er strålende, så er det bra å få hørt Goethes tyske original også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, det var fint at du foreslo det! Jeg kan ikke si at jeg behersker tysk, men jeg forstår heldigvis en hel del.. Og; det er noe eget ved å høre forfatterens egne ord, selv om jeg er stort fan av Bjerke!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anne Berit GrønbechFarfalleMarianne MHarald KLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieAlice NordliStig TNerakntschjrldMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland Skjeggerud