[...] vi i vesten i økende grad blir resistente mot hormonet leptin. Det er leptin som gjør at vi føler oss mette når vi har spist, og leptin kalles metthetshormonet.
Leptin signaliserer til hjernen at vi har nok fett i kroppen ved at fellceller skiller ut leptin proporsjonalt med antallet. Jo flere fellceller vi har, desto mer leptin produserer vi. Hvis leptinnivåene er høye, reduserer hjernen matlysten og kan også sette i gang prosesser som forbrenner flere kalorier. Hvis leptinnivåene er lave, skjer det motsatte.

[...] Problemet er at leptinet ikke virker som det skal lenger. Budskapet møter døve ører. Kroppen er blitt resistent mot leptin og blir derfor sårbar mot overspising. Det forskes på de eksakte mekanismene bak utviklingen av leptinresistens, og så langt mener man at en viktig faktor er at vi spiser for mye bearbeidet mat, og at det igjen fører til betennelse. Som vi nettopp har sett, fører svært bearbeidet mat til lekk tarm, noe som igjen setter immunforsvaret i høyeste beredskap. Når det skjer, skilles det ut et protein som heter SOCS-3, og det kan forstyrre leptinvirksomheten. Resultatet er usunn vektøkning og alle problemene det fører med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHilde AasnurreBente NogvaEileen BørresenStein KippersundTone HSigrid Blytt TøsdalNinaGro-Anita RoenJohn LarsenLars MæhlumIngvild SPiippokattaSigrid NygaardMartinCatharinaFindusKent Ivar Aasten OlsenEvaHilde H HelsethAnneWangCecilie EllefsenritaolineLena Risvik PaulsenRisRosOgKlagingIngunn SEivind  VaksvikRufsetufsaTorill RevheimHarald KVegardSynnøve H HoelLene AndresenMorten JensenJarmo LarsenAnne Helene MoeSolveigLilleviKjersti