Den aller viktigste naturkonstruksjonen som har funnet sted i jordens historie, er det moser som har sørget for. Moser skiller seg fra høyerestående planter på en rekke måter - de mangler røtter, de har liten transport av vann inne i mosestengelen og de har et helt unikt livsløp. Moser som ligner på nåtidens torvmoser, var de første plantene som etablerte seg på landjorden for om lag 470 millioner år siden. På denne tiden var det bare de aller mest hardføre som kunne klare seg på land, de som var aller best tilpasset kronisk miljøstress i form av svært lavt oksygennivå, sterk UV-stråling, ugunstige temperaturforhold og uregelmessig vanntilgang.

Moser er blant de mest hardføre plantene vi kjenner til, og sammen med alger og blågrønnbakterier startet de tidlig med fotosyntese og tilvirket dermed oksygen lenge før andre livsformer. Det fikk store konsekvenser: I løpet av noen millioner år dominerte moser landjorden, og med tiden ble oksygennivået i atmosfæren så høyt at også andre høyerestående vesener etablerte seg. Man fikk etter hvert evolusjon av høyere planter og dyr som var tilpasset et liv på jorden i stedet for i havet. Du leser dette på grunn av mosers evne til naturkonstruksjon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Moser er virkelig interessante og spennende å studere!
Nå ble jeg minnet om min tid på agronomstudium på landbruksskolen for et helt liv sida. Den gangen hadde vi en flink og hyggelig skogbrukslærer som visste mye om moser, og han underviste engasjert om skogens alle forskjellige moser.
Det førte til at jeg - og flere andre - ble "mosegale". Vi dro ut i skogen til stadighet og fant forskjellige mosesorter, studerte dem og ble kjent med dem.
Kanskje burde man verdsette mosene mye mer? Noen moser har faktisk medisinske og antibiotiske egenskaper.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHanne Kvernmo RyerubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlPiippokattaTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleser