Det er regjeringen, og i praksis som regel Olje- og energidepartementet, som veier ulike hensyn opp mot hverandre og bestemmer om de miljøfaglige rådene skal tas til følge. Dermed er det gjerne folk med et stort hjerte for oljenæringen som sitter og bestemmer hvilke fakta som skal ha makta.

Oversikten til Naturvernforbundet viser at det er regelen, heller enn unntaket, at miljøetatenes advarsler blir overkjørt. I perioden 2002 til 2015 har de miljøfaglige rådene blitt ignorert i fire av fem tilfeller. Statistikken for miljørådene er blitt dårligere for hver nye regjering vi har fått.

Bondevik 2-regjeringen fulgte 29 prosent av rådene, mens Stoltenberg-regjeringen bare fulgte 20 prosent - 48 av 237 råd. Den blå Solberg-regjeringen har, per høsten 2016, ikke fulgt Miljødirektoratets anbefaling en eneste gang. Oljeselskapene har fått tilgang til alle blokkene der miljøekspertene har frarådet oljevirksomhet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

HeleneJan-Olav SelforsChristoffer SmedaasJulie StensethTurid KjendlieTheaSissel ElisabethSigrid NygaardKristin_Ellen E. MartolPiippokattaHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandHeidi HoltanMads Leonard HolvikLars Johann MiljesveinBeathe SolbergTanteMamieAnne Berit GrønbechOddvarGIngeborg GTine SundalTatiana WesserlingDemeterRandiSynnøve H Hoelingar hMcHempettPer LundIreneleserLailaPrunellaKirsten LundMonica CarlsenMarit HøvdeLinda NyrudHanne Kvernmo RyeVariosa