Personer som er styrt av impulser, mener at de er berettiget til å vise sin frustrasjon der og da om de føler seg urettferdig behandlet. Det er deres behov som er viktig, og ikke hensynet til andre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Eventuelt vil mennesker som er styrt av impulser ikke vurdere om de er berettiget eller ikke, siden de tenker, snakker og handler i samme øyeblikk. Dermed blir det ikke rom for hverken planlegging eller vurdering av hva som er smart eller hensynsfullt overfor andre. Deres behov er vel egentlig manglende kontroll. Det er ikke egoistisk,men heller tankeløst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, det kan jo være mange årsaker til manglende impulskontroll.
Manglende impulskontroll som skiller seg fra det alment akseptable i en kultur, kan for eksempel komme av en personlighetsforstyrrelse, og dermed kategoriseres som en psykisk sykdom.
En manglende impulskontroll som gir seg uttrykk i at man "overkjører" andre og kun tenker på egne behov, er vel ikke bare tankeløst alltid, men kan også vel så mye bunne i egoistiske krav og selvhevdende behov/følelser.
Hvis man ikke tenker over hva man gjør, og hvis det man gjør, går ut over andre på en eller annen måte, og man samtidig ikke bryr seg om at det går ut over andre, så er det både egoistisk, følelsesløst og tankeløst, etter min mening.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Manglende impulskontroll er et av trekkene ved ADHD-diagnosen, som ikke sier noe om personlighet, men om hvordan du forholder deg til ytre stimuli. Det er den utøvende kontrollen som ikke virker like godt. Så man regner det vel mer som et handikap enn som egoisme. Det er klart at det kan fremstå som noe annet, for eksempel manglende folkeskikk. Impulskontroll er sikkert en faktor i flere diagnoser, siden det handler om nevrobiologiske eller psykologiske forbindelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ADHD er bare en side av saken når det gjelder impulskontroll.
For folk med ADHD er det ekstremt viktig å lære seg gode rutiner i hverdagen.

Det finnes jo også andre sykdomsdefinisjoner på manglende impulskontroll, som for eksempel schizofreni.
Impulskontroll er evnen til å kontrollere trangen til å leve ut impulser, drifter, lyster eller ønsker på en sosialt upassende eller uakseptabel måte.
Forskjellige samfunn kan ha forskjellige kriterier for impulskontroll. Men jeg vil mene at de fleste vet godt inni seg hva som ikke er tolererbart overfor andre, i allfall hvis de har vokst opp med et minimum av oppdragelse og gode leveregler.
Hvis noen, som er vant til å leve ut sine ukontrollerbare impulser, uten tanke for hvem det går ut over, kommer til samfunn som ikke tolererer de ukontrollerbare impulsene, så kan det oppstå problemer.
Noen slike impulser kan bli hausa opp hvis man befinner seg i grupper som heier fram slike ukontrollerbare impulser. Noe som kan bli svært skremmende og traumatisk for dem det går ut over.

Det er viktig å ha en innebygd god impulskontroll hvis man skal kunne leve godt og fredelig i sameksistens med andre mennesker.
Å tenke nøye igjennom ting før man gjør noe som kan få uante resultater eller dramatiske følger, gjerne sove på en avgjørelse, syns jeg er en viktig evne å ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandNinaHarald KMads Leonard HolvikTorill RevheimElisabeth SveeNicolai Alexander StyveEirin EftevandBeathe SolbergToveIngvild SIreneleserRandiAEllen E. MartolSiljeAnn EkerhovdVibekeMarianne_Hilde Merete GjessingTrude JensenMette-MJulie StensethKirsten LundMonica CarlsenTrineBeate KristinMarianne  SkageNabodamaAkima MontgomeryIngeborg GIngeborgGro-Anita RoenAlice NordliHilde H HelsethBjørg  FrøysaaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit GrønbechsiljehusmorSynnøve H HoelTherese Lier