Hvis du fjerner den kristne kulturarven, fjerner du grunnlaget, da fjerner du rett og slett samtalen bakover. Du fjerner deg fra mye av det du finner i museene, for eksempel. Det som finnes i museene blir dermed musealt , i betydningen uforståelig. Foreldelse som noe uforståelig.
Hadde vi ikke hatt kristendommen, ville oldtiden vært fullstendig fremmed for oss.
Føler du deg innlemmet i en kristen kulturtradisjon ?
Ja, i en tradisjon så. Men slett ikke innenfor en kristen menighet. "

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Her sier Dag Solstad det samme som blant annet du sa i "hottentott-diskusjonen" som vi hadde for en stund siden, her, mellom bokelskere. Samtalen bakover, som han kaller det, er en fin betegnelse på det. Siden jeg leser "Kvinnelige tidsvitner. Fortellinger fra Holocaust", med redaktør Jakob Lothe nå, og nettopp er ferdig med "Den største forbrytelsen" av Marte Michelet, så er det en gjenkjennelse i det han sier her, om samtalen bakover.

Mye mer kan så klart sies om dette, men jeg holder egentlig på med noe annet, så det får være.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, jeg kan se hva du mener. men jeg holder meg til å sitere Dag Solstad ( i en samtale
med Alf van der Hagen.) Debatter våger jeg meg ikke inn i. Ikke av en så "følsom" karakter. Blir for engasjert og det tar for mye tid. Tid som ofte er spilt. Tendensen er at alle står på sitt likevel.
Takk for din respons (nok en gang!).
Forøvrig kan jeg si at jeg nettopp har avsluttet " Den største forbrytelsen" , og ser klart det samme som deg om samtalen bakover også i den boken. Ser en relevans, dog av en langt mer uhyggelig karakter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det var ikke min mening å starte en debatt, heller. Meningsutvekslinger hvor ingen veksler hverken ut eller inn har ingen hensikt, når alle står på sitt uansett, som du sier. Boka til Marte Michelet er veldig god, minner om "Käthe, alltid vært i Norge" av Espen Søbye, som blir anerkjent av Michelet i etterordet, men allikevel sin egen. Kanskje Solstad har et liknende prosjekt, han har jo ofte/alltid satt sine hovedpersoner inn i en historisk kontekst og lar dem forholde seg til konteksten, på mange slags vis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei, Karen. Dersom jeg antydet at du ville starte en debatt, har jeg uttrykt meg klønete, jeg så det ikke slik heller. Merkelig nok du sammenligner disse to. Jeg har lest begge nokså nylig og gir deg rett. Der er et "slektskap" mellom dem. jeg synes begge forfatterne kommer godt fra det. Går mot slutten med "memoarene". Foreløpig røper han ikke planer i denne retning. Men med ham skal du aldri si aldri. Nesten i samme setning sier han at han ser seg ferdig med sitt forfatterskap mens han i neste nu slenger ut at han skriver på en ny bok.! Men, en må ta til seg at dett er et intervju hvor van der Hagen på en måte setter Solstad under "press", med klar hensikt. Det er nesten som han søker selvmotsigelser av forfatteren, er mitt inntrykk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikAlice NordliVigdis VoldTralteVannflaskeToveThomas KihlmanDolly DuckKirsten LundWencheRune U. FurbergTonesiljehusmorIreneleserEster STove Obrestad WøienLeseberta_23Heidi BBLabbelineNorahTerje MathisenSynnøve H HoelPirelliTone SundlandTore OlsenLailaBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingEgil KristiansenmarithcPerSpelemannOdd HebækMarianne  SkageKarina HillestadKristine LouiseLars MæhlumSverre HoemAnne-Stine Ruud Husevåg