Siden har jeg erkjent at det for min hustru er forbundet med en slags pervertert trygghet å synes dårlig om seg selv. Det er simpelthen noe hjemmevant. Hun synes ikke hun fortjener nor bedre. Agnes forsyner henne beredvillig med denne vanedannende giften, og det eneste jeg kan gjøre, er tålmodig å forsyne henne med kjærlighetens motgift, og innimellom minne henne om at hun er god nok akkurat som hun er.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 14 svar.

"Doktor Glas" er det ikke så lenge siden jeg lastet ned til noen få kroner på svensk, men hvordan finne tid? Lærer meg kanskje til å priotere etter hvert :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, for meg blir det mindre og mindre tid til lesing. Muligens fordi jeg er blitt så gammel nå at jeg finner spørsmålet "Hva skal jeg bruke resten av tiden på" betimelig.
Akkurat denne "verden" er litt forvirrende for meg. For eksempel snakker du om Hjalmar Søderdergs hundre år gamle klassiker DOKTOR GLAS hvor denne Gregorius skal være hovedpersonen. Denne boken av BENGT OHLSSON er samme Gregorius fortelleren, altså jeg-personen. Så jeg luter nå på om Ohlsson spinner sitt eget verk omkring DOKTOR GLAS, eller rett og slett skriver en fortsettelse av denne? (NB en ung doktor er ennu perifer i handlingen til denne romanen. Hans navn er ganske riktig GLAS. Kanskje du kan si hvilken bok du egentlig lastet ned? Skulle gjerne lest Søderbergs opprinnelige versjon. Ble litt forvirret her. Men det hører min hverdag til på mange felt.
Hyggelig med svar fra deg.
Rolf

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og nå blir jeg enda mer forvirret! Nåtidige svenske forfattere ynder visst å ta utgangspunkt i "Doktor Glas" og skrive ut fra synspunktet til usympatiske karakterer i den! Kerstin Ekman gjorde jo det samme i "Mordets praksis", - og den kom faktisk ut etter "Gregorius"! Jeg har bare lest Ekman av disse, så jeg har ikke den fulle oversikten ;)
I det hele tatt virker det som om svenske forfattere har kastet seg over moderniseringer av Søderbergs bøker, på 70-tallet (?) kom "Før Lydia" som er en parafrase (er det ikke det det så fint heter?) over hans bok "Den alvarsame leken", samme historie sett og forklart fra kvinnens side.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lastet ned Hjalmar Sødergrans opprinnelige "Doktor Glas" på orginalspråket.

Innledningen forteller om den forhatte presten Gregorius, og hustruen hans som søker Doktor Glas sin hjelp for å slippe å ligge med sin mann. Din forfatter har garantert bygd sin bok på disse karakterene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvor lastet du den ned fra? Som E-bok? Jeg har også tenkt å lese den en gang. Har Ekmans og tenkte lese inspirasjonskilden først.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg registrerte meg hos adlibris.se. og siden jeg bare kjøper e-bøker derfra, blir ikke frakt noe problem. Mondo heter opplegget, appen lastet jeg ned. Enkelt, greit og billig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har leita såvidt etter et trykt eksemplar av den boka, men kanskje jeg ender opp med løsningen din jeg også. Takk:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønner hva du mener. Det kan komme, hvis jeg virkelig ønsker det, tenker jeg. Da spiller det ingen rolle hva det koster. Mondo har fungert veldig greit for meg, og prisene er jo bare å glede seg stort over, for de av oss som synes svensk er greit å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Unnskyld at jeg for så lett forbi ditt første svar og helt glemte dette andre. Selv om jeg i utgangspunktet ikke kjente til den opprinnelige "Doktor Glas" , håper jeg ikke det kunne fremstå som om du ikke var klar over vi snakket om to forskjellige bøker. Jeg er helt enig med deg at "min" forfatter helt klart (faktisk MER enn klart) har bygd sin bok på Sødergrans karakterer, men helt likt bør det jo ikke bli. Så jeg er spent på hva forskjellen eventuelt bunner ut i. Og selv om jeg ikke har lest "din" forfatter som man uansett må sies å ha originaltapningen, kjenner jeg etterhvert så mye til den og dens ondskap, at jeg blir nysgjerrig på hvilke grep Bengt Ohlsson må ha gjort på de kommende 300 (!) sidene som får pressen til overøse den med superlativer i den grad. Men i ettertid blir jeg nesten nødt til å lese den opprinnelige klassikeren til Hjalmar Sødergran. (Og det kan jeg takke deg for, gretemor, og da mener jeg takk i den positive versjonen. Tross alt må vi ta oss tid til en hel del, selv om vi må stjele den fra et ukjent skjema som ligger og murrer i meg i selve tittelen på boken jeg sist siterte på disse sider, nemlig " Din stund på jorden" av Wilhelm Moberg. Jeg skylder en omtale av denne boken. Det skulle egentlig være enkelt, ja for meg er det så såre enkelt at det blir vanskelig. Men her kommer jeg ikke til å "stjele" tid, men å gi av min tid. Klosset sagt, men du er den første til å forstå. Hyggelig å få kontakt med deg igjen, gretemor. Uansett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Opplever det ikke som klosset sagt. Tenker som så at hvis vi stresser altfor mye med tiden ol., så forkorter vi livet lett på den måten. For meg så spiller det ingen rolle hvor mange og hvem bøker jeg har fått lest når tiden er inne. Det er det jeg har fått bety, de bøkene jeg har fått glede meg over, som er viktig.

Alt skal gå så himla fort i våre dager at jeg nærmest har hoppa av karusellen. Husker sa godt et ordspråk; "Stopp verden, jeg vil av". fra slutten av 60-tallet da jeg var kanskje 12, 13 år, og vi satt på en lekekarusell to venninner. Siden har det ønsket ofte dukka opp hos meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har så evig rett! Stress (et ord som ikke en gang var" oppfunnet" i mine såkalte ungdomsår, er kanskje en betegnelse på et symptom som i verste fall fører til en rekke direkte livstruende diagnoser. Dine ord sagt på en annen måte. I vår verden på dette nettstedet: En bok om gangen. Meningen med bøker må jo være at man skal finne glede, og hygge i det man selv velger å lese. Og man trenger absolutt ikke lese noen ut fra hva anmeldere, naboer, venner mener man MÅ lese! I mitt liv har jeg nok stresset med alt for mye unødig, noe jeg ergrer meg over nå. Men strengt tatt: Hvorfor det? Gjort er gjort, så går man videre. Lærer man av sine feil?
Høyst sannsynlig , og dermed kommer det noe positivt ut av det likevel. Og du sier det du har fått bety! Storartet sagt. Å få bety noe for noen! Det må være en definisjon på selve livet. Og det må vi strekke så langt man kan, ikke for seg selv, men i det minste for dem man betyr noe for. Og la oss ihvertfall ikke stresse det ihjel.
Jeg synes for øvrig at det er greit å dele ihvertfall tanker om bøker, på en slik måte vi gjør det. For det meste åpent og likefrem.
Takker for ditt svar, det gjorde kvelden enda mer koselig (for meg).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hyggelig å dele tanker og følelser, Rolf, Ha en fortsatt fin kveld.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundCecilie69Ingunn SNtotheaRolf IngemundsenCathrine PedersenWenche VargasAkima MontgomeryBjørg Marit TinholtReidun SvensliAnn ChristinBente NogvaIngunnJChristofferJohn LarsenEster SSynnøve H HoelGrete AastorpChristin SillibakkenMalinTheaG LNikkaDaffy EnglundBerit RSigrid Blytt TøsdalPiippokattaMarie HolterEvaHanne Kvernmo RyeJulie StensethEileen BørresenTove Obrestad WøienChristinaLinda Rastenmay britt FagertveitLene AndresenHarald KAnniken LTanteMamie