Det er vanskelig fullt ut å fatte hvilken avgjørende rolle USA spilte for å gi næring til en voldelig, fundamentalistisk mentalitet blant flere generasjoner av unge afghanere. Men fra 1980-årene av brukte den amerikanske regjering over 50 millioner dollar på utgivelsen av lærebøker via University of Nebraska, bøker som gikk inn for en fanatisk og militaristisk agenda.

«Jihadskolebokskandalen» kalte The Washington Post dette i en artikkel fra mars 2002, hvor avisen beskrev bøkene som «fulle av snakk om jihad» og av krigslignende bilder. De lærte barna å telle ved hjelp av «illustrasjoner av stridsvogner, raketter og landminer». Bøkene ble fraktet inn i det sovjetokkuperte Afghanistan for å gi næring til en jihad mot russerne, men ifølge The Washington Post utgjorde de kjernepensumet i det afghanske skolesystemet lenge etter at sovjeterne var overvunnet.

«Selv Taliban brukte de amerikanskproduserte bøkene, men den radikale bevegelsen skrapte vekk menneskeansikter, i overensstemmelse med sin strenge, fundamentalistiske kodeks.» Og da Taliban var borte, fortsatte USAID å sende disse skolebøkene inn i Afghanistan, hvor fundamentalistene fremdeles bruker dem i sin undervisning av en voldelig form for islam.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

VegardAnn EkerhovdRufsetufsaVibekeCathrine PedersenTheaNils Egil LieelmeIngeborgBjørn SturødKirsten LundLilleviGro Anita MyrvangJarmo LarsenHarald KVannflaskeEgil StangelandDemeterStig TChristofferBente NogvaMarianne  SkageTone SundlandBeathe SolbergVanja SolemdalalpakkaEirik RøkkumBjørg  FrøysaaEmil ChristiansenTine SundalLailaJulie StensethMarianne MGrete AastorpJakob SæthrePirelliToveRoger MartinsenSol SkipnesAnniken Røil