Vi glemmer ofte at en innvandrer først og fremst er en utvandrer. Det er ikke bare snakk om en språklig nyanse, men om at mennesket virkelig er dobbelt og opplever seg selv som sådan. Det tilhører to ulike samfunn og har ikke samme status begge steder. Som den høyt utdannede som søker tilflukt i en by der han blir henvist til en underordnet stilling, mens han er en prominent person i hjembyen. Eller den marokkanske arbeideren som jobber i industrien i nord, som sjelden sier noe, og da gjerne med senket blikk, men som når han kommer hjem, når han endelig kan snakke sitt eget språk, er en glitrende forteller med manende gester og fengslende ord. Eller den kenyanske sykepleierene som går nattevakter på et forstadssykehus og overlever på lunken suppe og brød, men som hylles på hjemstedet fordi hun hver måned sender hjem penger nok til å brødfø en familie på tolv.
Jeg kunne fortsette å ramse opp eksempler. Det jeg forsøker å si, er at man går glipp av noe viktig hver gang man glemmer å se utvandreren bak innvandreren.
Viser 1 svar.
Det minner meg litt om - trur det var i Balansekunst - han som hadde fått arbeid i byen og som på besøk heime vart sett så høgt av familie og venner.
Det er vanskeleg å sette seg inn i utvandraren si stilling, sidan vi kjenner så lite til hans/hennar bakgrunn og kultur. Det er så lenge sidan vi hadde utvandrarar frå vårt land. Det vesle eg kjenner, er nokre få innvandrarar som prøver - og som har lukkast - med å tilpasse seg ein ny kultur - men aller mest har eg lært gjennom litteratur, trur eg.