I 1968 holdt den ultrakonservative briten Enoch Powell en flammende, nesten klassisk tale mot innvandringen. "Den gudene vil ødelegge slår de først med galskap," skrek han til sine forbløffede tilhørere i Birmingham. "Vi må være gale, rett og slett gale, når vi som nasjon slipper inn 50 000 forsørgelsestrengende personer i året, hvorav de fleste kommer til å utgjøre grunnlaget for den fremtidige veksten av en befolkning av utenlandsk opprinnelse. Det er som å se et land i full sving med å bygge sitt eget likbål." Powell ble sett på som en særling. 30 år senere var tankegodset hans utbredt i store grupper av europeere.

Allerede i 1956 hadde forbundskansler Adenauer stått i Roma og lovet gratis jernbanebilletter til alle italienere som ville komme til det fjerne Tyskland for å arbeide der. I 1964 ble "gjestearbeider" nummer én million mottatt med jubel i landet. Den heldige, en portugisisk innvandrer, fikk en Zündappmoped av arbeidsgiverforeningen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Vidar RingstrømritaolineAnne-Stine Ruud HusevågRufsetufsaWenchePiippokattaMorten MüllerMads Leonard HolvikHarald KAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H HoelTor-Arne JensenTheaKirsten LundCarine OlsrødEli HagelundBjørg L.LailaEgil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldSilje-Vera Wiik ValeEvaDemeterHeidi LTone Maria JonassenEster SGodemineInger-LisealpakkaBookiacMalinn HjortlandIngunn SAstrid SæverhagenTanteMamieTonjeNorah