Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Et personlig portrett av vår store dikters liv,med vekt på barndoms- og ung dommsårene i Kristiania. Med intensitet og innlevelse tegner Gidske Anderson sitt bilde av mennesket Sigrid Undset - søkende etter de ytre omstendigheter og indre krefter som formet henne.
Omtale fra forlaget
Sigrid Undsets diktning rommer dyp innsikt i menneskene og deres liv, og hennes skikkelser står lys levende for alle som har møtt og møter dem i hennes bøker. Men forfatteren selv har vært gåtefull og fjern for oss. I denne boken har Gidske Anderson søkt svar på spørsmålet "Hvem var egentlig Sigrid Undset?" Med intensitet og innlevelse tegner hun sitt bilde av Sigrid Undset, hennes tid og dem som sto henne nær . søkende etter de ytre omstendigheter og indre krefter som formet henne. Det er blitt en usedvanlig betagende beretning. Sjelden . om noen gang . er alle som elsker Sigrid Undsets diktning, kommet henne selv så nær. Boken ble første gang utgitt i 1989, og kommer nå som illustrert billigutgave. Om forfatteren: Gidske Anderson (1921.93) ble født i Oslo, journalist og forfatter. Paris-korrespondent for Arbeiderbladet 1948.64, for NRK 1956.64, for danske Information 1961.64. Var ved Arbeiderbladets New York-kontor 1964.67, senere ved utenriksredaksjonen i Oslo. Hun har utgitt en rekke bøker, innen poesi, reiseskildring og biografi.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2003
Format Heftet
ISBN13 9788205313408
EAN 9788205313408
Omtalt person Sigrid Undset
Språk Bokmål
Sider 337
Utgave 3
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg har minst lest like mange bøker om Sigrid Undset som bøker hun har skrevet. Tidligere har jeg blant annet kjøpt og lest biografiene til Tordis Ørjasæter og Sigrun Slapgard om Undset.
Biografien jeg nå har lest, Gidske Andersons Sigrid Undset et liv, ble utgitt i 1989 før biografiene til Ørjasæter og Slapgard. Det er en bok som har stått ulest i bokhylla siden jeg kjøpte den på et loppemarked. Jeg har tenkt å lese bøkene om Kristin Lavransdatter om igjen. Inspirert av boken til Vigdis Hjorth & Line Normann Hjorth Kristin må vekk – om Kristin Lavransdatter som ung. Da passet det å lese den uleste biografien som Gidske Anderson har skrevet for å få repetert livshistorien til Sigrid Undset. For den slutter ikke å fascinere meg.
I forordet skriver Gidske Anderson blant annet dette:
«Når jeg etter 1982 leste «Olav Audunssøn» om igjen, kom jeg til å få en helt annen oppfatning. Nå foretrekker jeg kanskje den av alle Undsets bøker. Det har vel noe med alder å gjøre. Men da ble spørsmålet enda mer påtrengende: Hvem var hun egentlig? Så påtrengende at jeg begynte å lete.
Denne boken er da skrevet akkurat slik. Jeg ville forsøke å forstå litt av hvem hun var. Det har ført meg langt tilbake, til et Norge i forrige århundre, til hennes far og mor, til det Kristiania de kom til, og det Kristiania Sigrid Undset vokste opp i. Slik har hun vokst frem for meg som «et norsk menneske». Et usedvanlig menneske, uten tvil. Men til de grader rotfestet i min egen kultur, og samtidig rotfestet i en videre europeisk kultur.
Jeg har gått fra oppdagelse til oppdagelse. Jeg er ikke forsker og ikke litteraturkritiker, og jeg har naturligvis ikke «oppdaget» noe nytt. Det er allikevel mitt håp at vanlige lesere som like lite som meg selv nærmer seg litteraturen og en dikters verden fra et forskerstandpunkt eller et kritikerståsted, - vil kunne ha glede av å følge meg på en ferd gjennom hundre år av Norges liv, slik det kan fremstå gjennom noen få usedvanlige mennesker.»
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket